Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Lynanalyse: Blueprint på Heden

 
Mandag aften blev det til en 1-0 sejr på heden, da Brøndby mødte FCM i en kamp med tempo og intensitet, og hvor Jesper Sørensens blueprint skinnede igennem i store perioder af kampen uden alt var perfekt.

    • Kasper Pedersbæk
      27. februar 2023 - Klokken 22:38
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    27. februar 2023 - Klokken 22:38

Konsekvent er nøgleordet, når man skal vurdere Brøndbys kamp i Herning mandag aften. Konsekvent når det kommer til tilgangen til spillet på banen, intet kompromis, men et blueprint hvor egne planer og styrker skulle sættes i scene.

Det skulle ske med en 4-3-3, samme startende 11 som på hjemmebane mod Horsens forrige uge. Og samme fokus på at spille bolden op, angribe modstanderen med short passing, skabe trekanterne i spillet og tvinge modstanderne til at reagere fremfor at agere.

Lakmustest på Heden

Der var tryk på i kampens indledning. FC Midtjylland stillede sig ikke ned og overlod initiativet til gæsterne, som det ellers var blevet forudsagt flere steder på forhånd.Tværtimod moste FCM på, og det udsatte virkelig Brøndbys blueprint for en lakmustest. Kunne de blågule fastholde den konsekvente short passing eller forfalde til det lette lange spil mod bagrummet?

De blågule var konsekvente. Opspillet med to brede stoppere og en aktiv rolle til Mads Hermansen med bolden for fødderne og en opgave om at finde Joe Bell og Mathias Greve på midtbanen.

Netop Bell var en motor for opspillet, og en aktør centralt på banen som de øvrige medspillere kunne finde, og som med stoisk ro kunne distribuere boldene til de zoner der tog luften ud af FCMs pres.

Den sidste aflevering

Den store udfordring mod Midtjylland viste sig dog i de indledende 25 minutter at være udførelsen på de sidste 30 meter. Boldholderen fik ikke de rigtige løb, og for ofte var det vinderafleveringen fremfor det der holdt tempo i boldcirkulationen og kunne flytte - og holde en kontinuerligt tryk - på modstandernes kæder.

Vallys var atypisk fraværende i dag, og måtte offensivt se for lidt af sine bestræbelser bære frugt. Men hvad han ikke fik af afkast offensivt hele kampen igennem leverede han i nogle særdeles vigtige defensive løb.

For det var åbenlyst at venstresiden hos Brøndby var gearet til at håndtere Gustav Isaksen hos værterne. Den vævre dribler blev holdt i så kort snor som det er muligt med klassespillere, og det kan tilskrives Vallys, og ikke mindst Blas Riveros på backen. Sydamerikaneren leverede varen bagtil, og lukkede stramt af i sin side - godt supporteret af sine medspillere. Der var en plan, og man var stabile gennem 90 minutter til at eksekvere den.

Fyrtårnet bagtil

Det virker paradoksalt at skrive offensiven var det element der hakkede mest i dag, om end det også er en ros af værternes defensive arbejde i store dele af kampen, som gjorde det svært for gæsterne at komme det sidste stykke mod målet. Men ikke desto mindre producerede Brøndby stadig en god mængde skud, og landede på 1.85 xG, som skal sættes op imod det snit man leverede i efteråret som lå i omegnen af 1.0 pr 90 min.

Et element der fungerede flot mod FCM var den defensive struktur, hvor Frederik Winther centralt viste klassen. Dominerende i duellerne og forudseende på FCMs hurtige sideskift eller bolde i bagrummet dækkede den tidligere Lyngby-spiller zonerne med stor forudseenhed - i øvrigt i samarbejde med den anden tidligere Lyngby-spiller Kevin Tshiembe. 

Centralt på midtbanen løb Joe Bell og Mathias Greve en massiv mængde meter for at lukke zonerne centralt, eller for at assistere med at lukke FCMs kanter ned, hvor Isaksen er et kæmpe aktiv for værterne, men blev, som nævnt, så tæt på neutraliseret som muligt.

Jesper Sørensens blueprint

Kampens enlige mål kan Jesper Sørensen kigge på med en mine af  tilfredshed. En bold bliver i første omgang sendt mod FCMs bagrum efter en låst situation uden muligheder for at spille bolden fladt op for Mads Hermansen.

Men genpresset af Evjen er flot, kæmper sig til bolden og kan sætte bolden til Greve der driver bolden frem centralt i banen - mellem FCMs kæder. Bolden går på tværs af banen og vender hos Vallys før end Evjen igen ender i besiddelse mod højre og med formidabelt 1-2 spil med Hedlund kan svenskeren centre bolden til Ohi - der er så klog til at positionere sig - der nemt kan tappe bolden ind.

Short passing var perfekt var nøglen til målet. Ikke gennemført nok i kampen på banens sidste tredjedel, men metoden var man ikke i tvivl om. Og det er deri det positive ligger - at planen er åbenlys, og at spillerne så relativt hurtigt har fået den ind under huden og kan arbejde ud fra den.

Ikke alt der glimter er guld

Overordnet var præstationen mod FCM god. Struktureret, disciplineret og med en plan for øje. Midtjydernes offensive produktion blev begrænset, hvor især første halvleg var god. Anden halvleg blev en tand mere åben, og hen mod de sidste 10-15 minutter sneg der sig nogle flere fejl ind i spillet, hvor bemærkelsesværdigt nok Wass skilte sig negativt ud. Den rutinerede spiller havde nogle atypiske boldtab, uden det dog blev kostbart.

Anden halvleg var generelt den mindst gode periode af kampen, hvor Brøndby blev lidt for hidsige i deres possessionspil og fik sat bolden på spil mere end hvad godt var, ligesom FCM også skal have kredit for at skrue tempoet op og presse på.

Det handler om hurtig boldomgang. Om at aflevere, løbe i ny position i en fri zone og gøre sig spilbar. Og at gøre det så tilpas hurtigt så det rykker modstandernes defensive struktur fra hinanden, og skaber åbninger at løbe i. Målet faldt efter en sådan. Det kan Jesper Sørensen i den grad tage med sig fra heden.

Ikke alt der glimter er guld, ikke alt i kampen mod FCM var perfekt, men det positive var planen var der, og som iagttager var man ikke i tvivl om hvad Brøndby vil med Jesper Sørensen ved roret.





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • Hvad var FCMs xG? De havde mange afslutninger, men ikke ret mange farlige.

    Undrer at Wass ikke blev skiftet ud, han var tydeligvis træt. Der er mange lange løb i den rolle han har, så man skal nok indse at han normalt ikke helt holder 80 min.
    1 enig

  • K-man
  • K-man   28. februar 2023   

  • En overset detalje er at spillerne i denne startopstilling stort set alle er her næste sæson. Det er kun Frederik Winther og måske Mads H. der er væk.

    Det begynder at ligne et scenarie vi så for et par år siden




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder