Daniel Wass
Foto: Dejan Obretkovic / Gonzales Photo ©
NYHED

Lynanalyse: Brøndby blinkede først i Farum

 
Det blev til endnu et nederlag i Farum, da Brøndby anden påskedag blev sendt hjem med 1-2 i bagagen efter et kampforløb, der dog stod i kontrast til kampen få uger forinden. 3point.dk bringer her en række nedslagspunkter fra kampen i en lynanalyse.

    • Daniel Wass
    • Kasper Pedersbæk
      11. april 2023 - Klokken 05:00
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    11. april 2023 - Klokken 05:00

Den taktiske ramme var den samme som Jesper Sørensen er ved at bygge ind på holdet som rygrad - en 433, men hvor cheftræneren denne gang havde valgt fokus på to regulære backer (Sebulonsen og Riveros) og med to bagrumssøgende angribere (Kvistgaarden og Hedlund) på siderne af Omoijuanfo helt i front.

Undgik pasningskarrusselen
Det var meget tydeligt, hvordan Jesper Sørensen ville undgå at blive fanget i FCNs hurtige kombinationsspil, når de byggede op fra bagkæden, hvor hjemmeholdet gør meget brug af keeper Andreas Hansen. Brøndby klemte smalt sammen hos de forreste tre, lukkede rummet centralt i banen og stod afventende hver gang Andreas Hansen havde bolden i fødderne, således at han ikke havde mulighed for at spille bolden på bagsiden af det første pres (fordi de netop stod afventende).

Det påvirkede naturligvis kampbilledet, hvor det i høj grad var en taktisk krig om at blinke først, blive utålmodig og gå i pres med risiko for at blive overspillet.

Især i første halvleg bar kampen præg af dette, og det blev en meget lukket kamp med meget spil på siderne af de to holds organisationer, og knapt så meget spil op gennem midten. Og ganske få skud. Et billede - med få kvalitative skud - der gjorde sig gældende et godt stykke hen i kampen.

Bitterheden i personlige fejl og dårlige indkast
For Brøndby var det en bitter pille at sluge, da de kom bagud oven på en personlig fejl centralt i banen. Wass brugte for lang tid på bolden og blev tacklet. FCN kører en 4-vs-3 omstilling. Wass har mulighed for at presse Jacob Steen Christensen ud mod siden, da han kommer på siden af ham på kanten af feltet, men bliver snydt af FCN-midtbanespillerens intelligente cut ind centralt i banen, og kan sætte Nuamah op til et skud i en gunstig situation (0.27 xG) i feltet.

Fejl er en del af fodbold. Det samme er dårlige beslutninger. Mod FCN blev de i den grad straffet. For en sådan træf Blas Riveros i forbindelse med et indkast, hvor det også virker rimeligt at stille spørgsmål helt generelt ved Brøndbys udførelse af igangsætninger på indkast. Det blev straffet i sidste uges kamp mod Viborg, og igen mod FCN. Om Riveros stresser på indkastet, eller hvad der forårsager hans valg af kast skal være usagt, men der er slet ikke positioneret nogle blågule-spillere til at modtage bolden som i stedet bliver samlet op af FCN, spillet bliver vendt, hvorefter Frese rammer en ren Roberto Carlos bold og scorer fra 25 meters afstand.
Offensivt blev det periodevis for passivt og stillestående. Der manglede bevægelse og rotation i positionerne (i første halvleg).

Opspilsdesperation klædte Brøndby
Kampbilledet ændrede sig i anden halvleg, hvor Brøndby, presset af at være bagude med to, blev tvunget til at forcere spillet fremad banen.

Det blev mere direkte, det blev hurtigere op gennem midten, der var flere spillere der viste modet til at blive retvendt med bolden, ligesom medspillerne tog flere løb i nye rum for at åbne banen op for boldholderen.

Det blev ikke en lang skøn march af succes gennem de sidste 45 minutter, men det blev bedre. Wass kom længere ned i banen og strøede flere afleveringer til den sidste tredjedel af banen fra en position med spillet mere foran sig. Wass synes mere bekvem her (med spillet foran sig) end i en position med spil 360 grader omkring sig, ligesom Vallys og Slimane på samme tid kom højere op og arbejdede i mellemrummet på FCN.

Kampen udviklede sig lidt mere gunstigt for Brøndby, hvilket kom til udtryk i FCNs håndtering af bolden især i kampens sidste 30 minutter. FCN sværger til det korte opspil, men blev i perioder presset ud i at cleare bolden uden adresse til en modtager - ligesom de havde besvær med at komme på bagsiden af Brøndbys pres.

Spillervalg med konsekvenser
Hedlund og Kvistgaarden arbejdede stenhårdt med at lukke siderummene i spillet mod bolden. I spillet med bolden synes begge spillere med en opgave om at søge indløb i feltet, og lade bredden i spillet blive udgjort af de to backer bag dem. Kvaliteten af deres skud kan diskuteres. 5 skud og samlet 0.27 xG vidner ikke om de mest oplagte scoringsmuligheder.

Blas Riveros havde for lidt output i sine offensive aktioner, og defensivt blev han sat på overarbejde i duellerne mod Nuamah og Villadsen. Det kostede en logisk udskiftning til fordel for Kevin Mensah. Sydamerikaneren stod generelt svagt i billedet mod FCN.

Tilvalget af Kvistgaarden og Hedlund på siderne i forreste kæde flyttede Vallys ned på midtbanen. Det gør også hans vej til banens sidste tredjedel længere, og han skal bruge mere tid og kræfter på at arbejde begge veje. En spiller der normalt er garant for skudproduktion og skud assist havde mod FCN blot en afslutning på mål. Prisen for at involvere Vallys tidligt i opbygningen - og markant mere i det defensive - synes meget høj.

Centralt på midtbanen stod Slimane stærkt i billedet, og havde flere gode aktioner (i anden halvleg), hvor han modtog bolden og blev retvendt. Kom godt rundt på banen, og havde en fod med i flere aktioner på den sidste tredjedel af banen.

Hovedpinen for Jesper Sørensen må være Daniel Wass, og sammensætningen på midtbanen. En god pasningsspiller med få fejlpasninger (65/71 afleveringer), en god playmaker på bolden, men synes heller ikke løsningen på den dybe 6er på midtbanen. Lader sig i enkelte sekvenser lokke væk fra det centrale rum foran bagkæden.

Kampbilledet
Fodbold handler om at vinde fodboldkampe. Det sker ved at score mål. Kortere kan det ikke siges! Men prøver vi alligevel at isolere antallet af mål fra kampen, og vurdere alene på kampbilledet, på udviklingen af kampen og de skabte chancer i kampen - selvom det er svært, selvom fodbold er følelser og selvom nederlag gør (forbandet) ondt, så kan vi ekstrahere en kamp, hvor Brøndby i første halvleg dæmmede op for en af Superligaens mest potente offensiver på et hurtigt underlag mod et hold der i snit havde skabt 1.41 xG og tilladt 1.15 xGA.

Konsekvensen var så, at det også kostede på Brøndbys egen offensive produktion, som i første halvleg heller ikke var imponerende.

Forskellen på første halvleg var en personlig fejl og en deraf efterfølgende stor chance til en af Superligaens pt dygtigste afsluttere samt endnu en personlig fejl (et sløset indkast) og et hammer af et langskud.

Resultatet tillod naturligvis FCN at stå dybere på banen i anden halvleg ( en væsentlig pointe at tage med), men Brøndby kom frem til flere skud, FCN tæt på ingen af værdi, men Brøndby havde ikke den kvalitet og medgang på dagen til at konvertere dem (her fraregner vi en outlier som et straffespark er). Hjemmeholdet blev begrænset til en produktion under 0.10 xG, mens Brøndby ikke formåede at konvertere deres skabte skud (1.46 xG) i åbent spil.

Betyder det at kampen var en succes? Nej, naturligvis ikke. Det er et nederlag aldrig. Men det var heller ikke en fiasko. Det var en kamp mod et særdeles godt (top)hold, hvor der taktisk blev prøvet en række ting af med såvel positive som negative konsekvenser til følge.

Nogle spørgsmål og svar som kampen måske har givet cheftræneren kunne være:

  • Riveros kan / skal udfordres på en plads i startopstillingen
  •  Mangler der en leder i bagkæden? Er det Mensahs vej til spilletid her og nu?
  • Hvad er den optimale sammensætning på midtbanen?
  • Vallys skal have et højere udgangspunkt i banen, tættere på modstandernes mål
  • Personlige fejl er svære at gardere sig mod

Hvilke spørgsmål og svar synes du kampen mod FCN åbnede for? Giv din mening til kende i kommentarsporet nedenfor.





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • mp80
  • mp80   11. april 2023   

  • Slimane var elendig i kampen, alt for langsom og havde kun enkelte gode aktioner. Han virker rusten pga. manglende spilletid og attituden virker til han mentalt er på vej ud af døren.

    Hedlund havde igen igen en af de kampe, hvor forsøg på mål eller aflevering fløj langt langt forbi mål.

    Vallys blev brugt forkert, hvilket man tydeligt så, da han skiftede plads i 2. halvleg og blev markant bedre.

    Wass spillede sig flot op i løbet af kampen og havde flere gode indgreb og præcise afleveringen og hjørnespark. Alt for hård kritik af det ærgerlige boldtab, som kunne ske for enhver.

    MH håber jeg kan bygge på og blive langt bedre til ud spark som Schwäbe, det tager bare alt alt for lang tid, når spillet skal bygges op fra eget felt og bolden føres fra side til side og ofte ender med boldtab og farlige situationer.

    Mensah var tydeligvis påvirket af det lange forløb med skaden som har holdt ham ude, ser gerne en opgradering på VB, men frygter CV har en forlængelse klar til ham om lidt.

    KT går ikke til modstanderne men bakker konstant, han vender ryggen til ved skudforsøg, ligesom flere andre. Det er bare ikke holdbart. Der er nok at tage fat på.

    Der trænger godt nok til oprydning i truppen og på sidelinjen.
    2 enige
     
    • @mp80 interessant som man kan se en kamp forskelligt. Slimane bliver rost for at være en af de bedre, hvilket jeg også synes, selvom jeg normalt ikke er fan af ham, da jeg synes han generelt sløser for meget i forhold til hvor dygtig han er. Men her mener jeg han havde en af sine bedre kampe set i forhold til modstanderen. Alle kan lave en fejl som wass, rigtigt, det er bare tiere han gør det, og du ville sjældent se Vallys eller greve lave en sådan, da de beskytter bolden bedre. Han laver alt for mange nemme boldtab som har været et generelt billede, og ser det efterhånden sådan at vi måske er bedre uden ham, da alt for meget hviler på ham, som han ikke kan løfte..
      1 enig
     
    • @mp80 du har åbenlyst et horn i siden på Anis, siden du mener at han spillede elendigt. Han spiller en glimrende fodboldkamp og er ret beset én af vores bedste. Det niveau må han meget gerne fortsætte på fremadrettet.

  • Tak for en fin analyse som jeg er enig i. Vi spillede langt hen af vejen en god kamp (men ikke godkendt). Min største bekymring er at vi nu i to kampe ikke har formået at score i regulært spil, jeg håber at Ohi og Valleys snart får åbnet målkontoen igen. Uden at Wass sagde det direkte, antydede han at 6er positionen ikke er han favorit position, så højre midtbane må være løsningen. Generelt en ok kamp af alle, hvor Blas er den som falder lidt igennem, men det var også dygtig modstandere han stod overfor. Dejligt at se Mensah tilbage.
    2 enige

  • mimor1
  • mimor1   11. april 2023   

  • Man ser ihvertfald tydeligt forskellen på evnerne ved Nuameh/Nygren kontra Slimane
    De har alle 3 næsten identiske chancer og 2 scorer og en gør ikke
    2 enige
     
    • @mimor1
      Slimanes er nu en noget sværere afslutning end Nuameh. Han har en mand foran sig, og er længere fra målet. Stadig en fesen afslutning, dog.

---

  • Uka
  • Uka
    Betalende bruger
      11. april 2023   

  • Jeg savner det hurtige fremadrettet pasninsspil vi bla. så mod Horsens og FCM.
    Det vi spiller nu minder mig en del om det fra NF dagene, alt formeget bagud. Utroligt kedeligt.
    2 enige
     
    • @Uka netop det syntes jeg også var prisen for at neutralisere FCN i første halvleg (som jeg også gerne skulle have skrevet), for at flytte Vallys længere ned i banen koster en mellemrumsspiller højere i banen, det er bare ikke det samme man får med Kvistgaarden og Hedlund.
      4 enige

    Se 1 flere kommentarer

  • Jeg kan faktisk godt lide eksperimentet med Vallys som midtbane/10'er. Da det giver mulighed for Kvistgaarden og Hedlund på kanterne. Vi får 2 kantspillere med fart i støvlerne. Men, Vallys bliver ikke selv så farlig der. Synes der er noget at arbejde med der. Og synes der er fint at få afprøvet.
    1 enig
     
    • @Ville bliv vild ! Det er også nu det skal prøves af (og også bliver det), det er tydeligt at se JS varierer meget lige for tiden.
      1 enig

  • @ Kasper -Tak for din analyse. Helt enig i, at den taktiske stirrekonkurrence var det mest fremherskende i kampen, især i første halvleg. Foran 2-0 blir det bare et meget ligegyldigt problem for FCN, at vi lukker tæt af for deres pasningsspil gennem midten, tiden går jo bare. Anden halvleg får vi skabt mere kaos og stress for de dygtige boldspillere, Nordsjælland råder over.
    En tilføjelse til dine afsluttende spørgsmål / svar fra kampen kunne ta udgangspunkt i dit udtryk 'Bagrumssøgende angribere'. Hvor ofte spiller vi Kvistgaarden og Hedlund dér? Mit bud er aldrig. Disciplinen i presspillet var der tydeligvis, og det er noget af det, Hedlund er bedst til - men derudover, så tæller jeg kun 1 offensiv aktion fra ham, som rigtig lykkes. (Da han vinder hovedstødsduellen før straffesparket). Han må være et stort spørgsmål for JS. En anden er Ohi. Hvad bidrager han med? Bruger vi ham overhovedet rigtigt?
    Den manglende effektivitet foran kassen skal også tilskrives ham, føler jeg, baseret på de seneste kampe.
    Ærgrelsen er stor idag ...
    1 god kommentar
     
    • @Budnitz Synes du har en god pointe med bagrumssøgende løb. Kigger man på mange store hold, som spiller med sideangribere. Så bliver der slået mange bolde ned mellem midterforsvaren og backen.

      Og som du skriver. Bruger vi Ohi rigtigt? Det er et rigtigt godt spørgsmål.

      Kan Vallys bruges som falsk 9'er? Jeg synes en boldfast 9'er er vigtig, hvis man gerne vil spille positionsfodbold. Og det kan også åbne for løb på siderne. Kigger man mod Klopp, så er det hans favorit måde at angribe på. En falsk boldfast 9'er- og 2 hurtige sideangribere der angriber rummet mellem back og midterforsvar.
      2 enige · 1 god kommentar

---

  • Positivt at der kommer noget reel konkurrence på venstre back, det må være en forudsætning på alle positioner for at blive en 'magtfaktor i dansk fodbold'. Ligeledes at Lauritsen få sine første minutter og at Jesper Sørensen trods nederlag, synes at have lagt og delvis eksekveret en bedre gameplan ml. de to møder mod fcn. Dødbolde har været et uforløst problem i rigtig lang tid desværre.
    3 enige · 1 god kommentar

  • Rigtig fin analyse. Der er dog en detalje jeg savner en kommentar på: Schwartaus indlæg der ender med Lauritsens afslutning. Her demonstrerer han al den kvalitet som mangler på store dele af resten af holdet. Og det er noget han han har vist gentagne gange.

    Det er komplet uforståeligt at han ikke bliver brugt.
    1 enig

  • Fin analyse igen, Kasper. Tak for det. Jeg synes også, at vi spiller en god kamp på mange punkter. FCN er jo faktisk kun farlige på kontraløb og ved fejl, hvilket er meget positivt, for de har altså en god offensiv. Det, der efter min mening mangler, er faktisk at eliminere de små personlige fejl - halvdårlige førstegangsberøringer og vendinger, afleveringer, som ligger bag modtageren osv. Det ødelagde meget flow - både i første og anden halvleg. Og så mangler der efter min mening noget aggressivitet.

---

  • Chuck
  • Chuck   11. april 2023   

  • Der skal bare spilles 4-4-2.

  • Jeg synes Slimane gjorde det godt.
    Han vil altid fremad og afslutter når han kan. Lidt flere kampe til ham, så kommer målene også. Ærgeligt han ikke sparkede en ind i mandags.

    Altså, må sige at jeg synes kritikken er høj mod en træner som lige har overtaget et nyt træner job.

    Det tager som minimum 1 år at implementere en spillestil så alle er med på hvad der foregår. Vi er blevet økonomisk stærkere og kan bygge på truppen til næste vindue. Men alle kritikere forlanger bare sejr på sejr.
    6. pladsen er hjemme i år, og det er vel dét det kan blive til i denne sæson. Så må JS bygge mere på til at vi kan nå top 3 næste år.

    Men Rom blev ikke bygget på 3 måneder. Jesper er en dygtig træner. Spillere som Wass og Vallys, Ohi m.fl. er vildt gode, men enten får de ikke de bolde de skal arbejde med grundet tilfældigheder som fodbold jo nu er. Og her er de andre top5 hold længere i deres trupper end vi er.

    Derfor, lad JS arbejde så skal sejrene nok komme, for vi har en god trup, og den bli’r bedre i næste sæson.

    Jeg ser det lidt som FCN, ca. hvert 4. år der har de et hold som er til top3. Og der er vi altså ikke.

    Og så kunne vores hold godt trænge til at få den gamle stemning på Brøndby stadion tilbage. Støt nu vores hold.

  • Udtryk, indstilling. Jeg kan bare sige for eget vedkommende så går der alt for mange bade-biletter rundt på vores hold, prøv lige at se Hedlund i FCN kampen. Havde jeg være sports direktør havde jeg kaldt ham ind, og bedt ham ophæve den kontrakt han lige har skrevet under på.

---




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder