Fodbold live resultater




Maxsø scoring fck
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Performanceanalyse: Ingen udsving i Brøndby

 
Roen har indfundet sig på Vestegnen. De store udsving er forbi. Både i medierne, men også i i præstationerne på banen. Brøndbys største force er stabiliteten og de få udsving. Defensiven er i topklasse, men offensiven bliver båret af en vis individuel kvalitet. Hvor langt kan det bære? 3point.dk har undersøgt performancedata, og fjernet held og tilfældigheder fra resultaterne i denne analyse, hvor der skæres ind til benet og fokuseres på den faktiske præstation. Ligesom forårets udfordringer bliver skitseret.

    • Maxsø scoring fck
    • Kasper Pedersbæk
      27. januar 2022 - Klokken 01:29
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    27. januar 2022 - Klokken 01:29

På Vestegnen skal man en rum tid tilbage for at finde de store mediemæssige skvulp i baljen. Stabiliteten har indfundet sig blandt betonen og motorvejene vest for København. Den samme stabilitet og ro er også forklaringen på Brøndbys placering i top 3. Med de få udsving er der på godt og ondt ikke langt mellem top og bund i præstationerne.

All over har Brøndby fået tæt på præcis det man kunne forvente. Akkumuleret over hele sæsonen har de blågule placeret sig tæt op ad det forventelige output. For med 22.88 xG for og 20.42 xG imod holdt op imod 25 scorede mål - og 20 indkasserede er der ikke store differencer på det faktiske præsterede.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det giver en præstation pr. 90 min på 1.35 xG for (1.47 faktisk scorede mål), og 1.20 xG imod (1.18 faktisk mål imod) - en præstation tæt på at være lig med det statistisk set forventelige.

Differencen mellem egne og modstanderens chancer ligger på 0.14 xGD pr. 90 min (fjerdebedst i Superligaen) afspejler udmærket placeringen i tabellen - hvor man blot differentierer en plads (og er placeret som nummer tre).

En dårlig periode efter en god start

Indledningen på sæsonen var paradoksal. For mens resultaterne ikke gav sejre, så leverede man tilpas med chancer til statistisk set at have vundet de første tre kampe. For så at rende hovedet mod en mur, og i den efterfølgende håndfuld kampe at levere færre / ringere chancer end modstanderne, hvor kun tre point i runde 7 mod FCM var en enlig svale af sejre i en trøstesløs ørkenvandring af mindre gode præstationer.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men da først cheftræner Niels Frederiksen igen fandt sin taktiske vej midtvejs i efteråret, efter mesterholdet var blevet strippet for flere bærende profiler henover sommeren, begyndte effekten af den defensive soliditet at sparke igennem på de underliggende data.

For i modsætning til de to rivaler i toppen, FCK og FCM, fandt Brøndby melodien, da efteråret meldte sit komme og træernes kroner blev nøgne.

De blågule begyndte at præstere stabilt plus på expected goals difference - altså de formåede kamp ind og kamp ud at skabe det mere end modstanderne, og samtidig også eksekvere på det.

Så sejrene trillede ind, omend med juleferien i sigte dalede evnen til at skabe en lige så solid forskel på xGD som tidligere, dog uden det kunne mærkes på produktionen af mål. Her spillede ejerskabet af Superligaens topscorer Mikael Uhre antageligt ind, hvor han sandsynligvis har tippet kampe over med gevinst af tre og ikke bare et point til Brøndby.

En væsentlig note for Niels Frederiksen at have in mente - for med en fremtid der i skrivende stund peger til at blive uden Mikael Uhre, så skal Brøndby finde nye veje til at generere afslutninger og konvertere den snævre margin til tre point og ikke færre.

Defensiven og offensiven udskilt

Hvis vi ifører os dykkerbriller, og hopper i den imaginære datapool, vil vi med et dyk ned i performancedata se nærmere på ingredienserne så at sige på Brøndbys efterår. Det gør vi med et blik på xG og xG imod - altså udviklingen mellem egen evne til at skabe chancer og afholde modstanderne fra chancer.

I forrige afsnit blev der nævnt en generel præstationsmæssig krise efter de første 2-3 kampe i sæsonen, men hvad ændrede sig for Brøndby siden der indtræf en resultatmæssig krise? Og var den krise bare resultatmæssig eller var man også uheldigere end gennemsnittet?

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndbys udfordring var et dyk i den offensive produktion sammenholdt med en defensiv, som slet ikke var på sidste sæsons topniveau., hvorfor Brøndby ganske enkelte lå med ikke bare en resultatmæssig dårlig periode, men også med bagvedliggende data der bakkede “retfærdigheden” op i disse dårlige resultater.

Skiftet kom midtvejs i efteråret, hvor det var ganske tydeligt at Cheftræner Niels Frederiksen fik skruet sin defensive organisation sammen.

Den grønne graf viser xG imod, og her kan man se udviklingen hvor den dykker ned under den blå graf (som er xG for), og hvordan Brøndby i en god periode henover anden halvdel af efteråret ligger med et solidt plus på xGD.

Stabiliteten er nøglen

På godt og ondt har Brøndby få udsving - ingen store udslag på chancer tilladt imod eller egne skabte chancer.

Som efteråret skrider frem fastholder Brøndby den defensive soliditet, og ligger med ikke meget over 1.0 xG imod i snit.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Hvor man indledningsvist lukkede lidt ind over gennemsnittet, så formåede de blågule at stramme løkken, både i form af hvad man tillod imod af xG og hvad man tillod imod af faktiske scoringer.

Defensiven stod dermed som et kardinalpunktet i opskriften på Brøndbys succes.

To modsatrettede tendenser

Offensivt peger de underliggende performancedata i to modsatrettede tendenser for Brøndbys henholdsvis potentielle output og faktiske output. Sat på spidsen så stagnerede Brøndbys evner ud i at skabe afslutninger henover efteråret - men produktiviteten sidst på efteråret gik op.

Det kræver ikke en doktorgrad, hvis man tager et blik på målscorerne henover Superliga-sæsonens sidste håndfuld kampe med Brøndby som deltager, at se topscorer Mikael Uhres klare såleaftryk på resultaterne.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det betyder ikke at Brøndby har fået bunker af usandsynlige point. Men det betyder dog, at den offensive produktion man har haft ikke helt har underbygget den statistiske sandsynlighed (se grafen ovenfor).

Med andre ord. En række af sejrene sidst på efteråret kunne snildt være endt med uafgjorte set ud fra den statistiske sandsynlighed.

Prognose

Placering i top 4, med mest sandsynlighed for en placering som nummer 3-4. På mange måder får Brøndby det hele - og lidt mere - ud af det statistiske potentiale. For de blågule løftede deres Expected Goal Difference, og fastholdt det i et plus henover efteråret.

Defensiven blev henover efteråret spillet solid, og er ubetinget til en top 4 placering. De statistiske performancedata bakker den faktiske præstation op på det defensive parameter.

Offensiven er den klare udfordring, og opgaven for Niels Frederiksen og kompagni bliver at få hævet den offensive produktion - især når Uhre som forventet pt. forsvinder og man dermed mister en markant figur i produktiviteten, samtidig med man også som minimum får fastholdt konverteringen af chancer til mål.





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • andrus
  • andrus   27. januar 2022   

  • Det er virkelig svært at læse graferne på mobil - linjerne er tynde, nogle gange med to farver der ligner hinanden, nogle gange med to mørke farver på koksgrå baggrund, så man virkelig skal anstrenge sig for at se hvad der er hvad.
    Teksten i figurerne er også skrevet med meget lille tekst, så man nærmest ikke kan læse hvad der står (jeg kan i hvert fald ikke), hverken i signaturforklaringen eller på akseetiketterne. Og når der så heller ikke er en figurtekst til at hjælpe, og brødteksten heller ikke altid forklarer hvad der foregår i figuren, så bliver det svært at følge med.

    Det er virkelig ærgerligt, for det gør det også svært at få det optimale ud af det store arbejde, der ligger bag analysen. Det er super godt at der bliver dykket ned i data, men jeg savner at der bliver gjort lidt mere ud af præsentationen
     
    • @andrus Jeg forsøger at få gjort noget ved grafikkerne - men skal være ærlig og sige, at jeg pt. ikke har en ide om hvor fejlen ligger, for når jeg ser grafikkerne på en computerskærm, så de pæne og skarpe nok?

      Men jeg forsøger at undersøge udfordringen nærmere og se hvad der kan gøres.
      1 god kommentar

    Se 2 flere kommentarer

  • K-man
  • K-man   27. januar 2022   

  • Som tillæg kan nævnes at vi på xG skabte faktisk kun ligger på 7. pladsen og det er som skrevet forsvaret, der har sikret den samlede xGD placering på 4. pladsen.

    Niller har stadig ikke formået at løse den offensive udfordring vi har stået overfor med at skabe chancer.

    3-5-2 opstillingen giver defensiv stabilitet, men vi bliver bare for bagtunge. Og uden Uhre har opstillingen ikke sin berettigelse længere. Det bliver spændende at se hvordan Niller løser udfordringen.

  • preben
  • preben
    Betalende bruger
      27. januar 2022   

  • Der er vist lige slået et analytiker job til Kasper Pedersbæk BIF ?
     
    • 19Magic64
    • 19Magic64
      Betalende bruger
        27. januar 2022   

    • @preben Kasper skal ingen steder! Han er vores mand..
      1 god kommentar

---




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder





Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner