Foto: Kasper Pedersbæk ©
NYHED

Preview-analyse: Undgå Silkeborgs karrusel og hurtige omstillinger

 
Fredag aften står Silkeborg IF klar som modstandere, når der fløjtes op til kamp i Superligaens runde otte. Gæsterne fra Silkeborg ligger placeret tre point foran Brøndby i tabellen på sjette pladsen, og har hidtil i sæsonen hentet 10 point mod et tilsvarende Brøndby ditto på 7. Kent Nielsens mandskab er ofte blevet nævnt som en sand pasningsmaskine, men hvordan vil Søhøjlandets drenge gribe kampen an? 3point.dk har analyseret Silkeborgs sæson og bringer her en preview-analyse.

  • Kasper Pedersbæk
   9. september 2021 - Klokken 14:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  9. september 2021 - Klokken 14:00

Fredag aften byder Brøndby IF velkommen til Silkeborg IF, når der fløjtes op til 8. runde i Superligaen. Begge hold ligger tæt i tabellen, men hvor oprykkerne fra Silkeborg kan se tilbage på syv spillede runder og være tilfredse med udbyttet, så kan Brøndby modsat se på de samme syv runder og være utilfredse med udbyttet ikke har været bedre, og konstatere at mulighederne ikke i tilstrækkelig grad er blevet grebet.

Søhøjlandet i den jævne middelgrund

Silkeborg balancerer på en jævn middelgrund i Superligaen. En analyse af deres xG viser en fornuftig offensiv produktion med samlet 9.85 xG over de første 7 runder, hvilket med 1.4 xG i snit pr. kamp vidner om man fint skaber de offensive muligheder for sig selv, men med blot 7 scoringer ikke helt har haft kapitaliseret på dette.

For at finde Silkeborgs akilleshæl skal vi kigge på deres evne til at afvise modstanderne. Kun Vejle, Viborg og Sønderjyske har præsteret en værre evne til at afvise modstandernes chanceskabelse. Med 10.72 (1.53 / pr. kamp) xG imod har man endog været "heldig" ved kun at have indkasseret 6 mål (0.8 pr. kamp), for modstanderne har haft mulighederne til mere.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor er grafikken over Silkeborgs xGD (altså ens egne chancer minus modstandernes chancer) og den faktiske måldifference pr. kamp. Begge grafer danser tæt på 0, altså en snæver margen mellem succes og fiasko for Søhøjlandets drenge. Man har et snævert minus på "chancekontoen", men har hidtil i sæsonen oplevet at terningerne langt oftest rullede egen vej, og kan se en pointhøst for syv kampe på 10 point som værende en klar succes ud fra det faktum at føromtalte "chancekonto" (der, lidt ligesom budgetkontoen derhjemme, godt kan tåle at stå kortvarigt i minus, men gerne skal stå i plus for en positiv drift over tid) hidtil har balanceret på et knivsæg omkring 0.

Expected Points - kan et hold dominere deres kampe?

Kort intro til Expected Points (xP) - Table of Justice bør hedde Table of Opportunities. I virkeligheden handler det om holdene har haft mulighederne for flere point end de har & vice versa - xP afspejler de langsigtede gennemsnits point et hold kunne forventes at hente. At bruge xP til at analysere et holds præstationer fortæller os om, hvorvidt et givent hold (når afslutningerne for / imod bliver brudt helt ned) performer under middel - middel eller over middel groft sagt. Expected Points afspejler IKKE 1:1 det antal point et givent hold "burde" have fået, men er et (ligesom xG) analyseredskab til at vurdere spil og chancer.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For at kunne analysere på Silkeborgs evne til at dominere en kamp afslutningsmæssigt kan vi bryde alle afslutningerne ned (for / imod), og beregne de xP som Silkeborg ville kunne forvente. Expected Points er ganske simpelt - og for at gøre det nemt forståeligt har jeg inddelt det i tre zoner, rød, gul og grøn. Rød er ikke ønskværdig zone, gul er middel til god og grøn er en dominerende præstation.

Silkeborg er simpelthen så gennemsnitlige i deres præstationer indtil videre - de placerer sig ganske stabilt i den gule zone, hvor de holder sig inde uden de store udsving. Indtil videre har der været to markante udsving i Superligaen - i runde 4 og 6 (henholds sejr mod Viborg hjemme og nederlag mod FCM ude). Hvad vi kan udlede er at Silkeborg udspiller sjældent deres modstandere og dominerer deres kampe, men ligeledes også sjældent for alvor bliver domineret og udspillet.

Silkeborgs way of life

Silkeborg ligger med 557 suverænt nummer et på listen over afleveringer i snit pr. kamp, over 100 er der ned til nummer to på listen FCK (447), hvor FCN (420) og Brøndby (409) er næste på listen. Så det er ikke raketvidenskab at konstatere silkeborgenserne gerne vil spille den langs jorden, for Silkeborg er samtidig suverænt sidst på listen over lange afleveringer. Man vil gerne holde bolden kørende i egne rækker (nummer 4 over holdene med mest boldbesiddelse) og spille sig frem med hurtige kombinationer langs jorden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Deres taktiske udgangspunkt ligger i en 4-3-2-1 (ala den  juletræsformation Ancelotti berømmede med sit AC Milan-hold) eller 4-3-3 alt afgængig af hvordan brikkerne bliver placeret på skakbrættet, men grundlæggende er udtrykket ens. Grafikken ovenfor illustrerer hvordan Silkeborg bygger deres spil op. Keeperen er en integreret del af opspillet nedefra, og kan sagtens gå med i opbygningen som det centrale element mellem de to stoppere.

De to backer bliver skubbet højt i banen og skal udgøre bredden i angrebsspillet - hvor specielt Rasmus Carstensen er den eksplosive udfordrende offensive back, mens de to 8ere har til rolle at falde ned i halvrummene for at komme på bolden og bygge spillet op i trekeanter med backen og den ene offensive midtbanespiller (henholdsvis Vallys eller Sebastian Jørgensen). Centralt i midtbanetrioen er det (ofte) Mark Brink der agerer katalysator, og holder spillet flydende ved at agere bande, hvis et hold går frem og presser Silkeborg i opspillet. Han (Mark Brink) er ikke en spiller der springer i øjnene, men ikke destomindre er han særdeles vigtig for Silkeborgs cirkulation af bolden for tålmodigt at lokke modstanderne frem på banen.

På den sidste tredjedel af banen finder vi de offensive nøglespillere for Silkeborg. Nicolaj Vallys og Sebastian Jørgensen er altafgørende for Silkeborgs spil. Specielt førstnævnte er det offensive samlingspunkt, hvor Vallys finder plads mellem kæderne på modstanderen.

På videoen ovenfor ses et typisk opspil af Silkeborg. Man drager modstanderne frem på banen, lader dem gå i pres med fem mand, hvorefter Silkeborg koldblodigt spiller sig ud af presset. Bemærk Mark Brink som, i samme moment Randers går i pres, dropper ned og åbner en afleveringsvinkel frem i banen for stopperen, mens Rasmus Carstensen som back trækker bredt og højt i banen. Den ene offensivemidtbanespiller trækker dybt og lokker Randers' spiller med frem i banen, og åbner ubevidst bagrummet for den overlappende Rasmus Carstensen på ydersiden.

Undgå Silkeborgs honningkrukke

Brøndby skal undgå at blive lokket i Silkeborgs krukke med honning. De blågule skal holde sig skarpt for øje at man ikke forfalder til et samstemmende pres, hvilket vil efterlade masser af rum til gæsterne at spille sig igennem. Der skal være opmærksom mod specielt Vallys, og hans positionering i mellemrummene. Han skal forhindres i at tage de sene indløb i feltet og komme til afslutninger. Brøndby skal sørge for at lukke den centrale del af banen, og tvinge Silkeborg til indlæg fra kanterne. Der venter wingbackerne en stor opgave med at stoppe Silkeborgs backer, ligesom man centralt i banen skal sørge for en Radosevic ikke bliver efterladt i undertal.

Nøglen til succes ligger i at lokke Silkeborg frem på banen, lade dem spille deres pasningsspil og selektere i hvornår man iværtsætter presspillet, så man ikke eksponerer sig unødvendigt. Brømdby skal evne at veksle mellem et nålestikspres med hurtige omstillinger til følge, og en tålmodig boldomgang med fokus på at fange Silkeborg i ubalance, og med åbne kanaler vertikalt i banen for Uhre og Hedlund at løbe i.

Nøglespillere: Tobias Salquist, Mark Brink, Nicolaj Vallys og Niklas Helenius.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Barca
 • Barca   1 måned(er) siden   

 • Tak Kasper for en fin artikel /optagt til fredagens kamp. Vi SKAL dælme have 3 point på hjemmebane mod et ellers fint spillende Silkeborg! Vi er på hjemmebane og har trods farvel til profiler, et hold der bør kunne slå Silkeborg.... Jeg tipper en forsigtig 2-1 sejr
  4 enige

 • Lyder til at vi skal have NFs prestriggers i spil til denne kamp.
  Men også vigtigt at restforsvaret er helt på plads.

  I Medianos optakt nævnes det at Silkeborg typisk overbefolker midtbanen, og at kampen på den måde måske kommer til at minde om FCM-kampen. Hvis det passer, vil dette måske være en kamp til 4-4-2 med diamant.

  Fremad Vestegnen! Alle mand på stadion. Det set ud til det bliver godt vejr og de fleste har fri dagen efter.
  3 enige

 • Ja, tak Kasper for endnu en fin analyse. Jeg håber at NF holder fast. Jeg tror at med en erobringsstærk tre-mands midtbane med f.eks. Frendrup, Rado og Cappis, og wingbacks til at neutralisere SIFs backs i opspillet, vil de blive rådvilde. Men det kræver klogt pres. Og så må vi heller ikke glemme at vi har spillet med meget uroligt bagland i alle hidtidige kampe ift. transfers og corona. Jeg tror at SIF får deres første røvfuld i morgen.
  1 enig · 2 god kommentar

 • Jeg vil gerne sige at dine analyser, er for mig et af højdepunkterne på 3point. Tak for dit store engagement Kasper og for endnu en rigtigt fin analyse.
  Jeg mener bestemt, (hvis Heggheim ikke er klar) vi bør overveje 433 eller 41212, kald det hvad I vil med Rado, Cappis, Frendrup og Anis som falsk 9er/offensiv midt på midtbanen. Den midtbane er mere end en mundfuld, for alle hold i ligaen. Resten af holdet giver sig selv.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @Sorteslyngel Jeg er simpelthen mega hooked på den formation vi så mod FCM. Vi fik vores bedste spillere på banen samtidig og de erobrede midtbanen. Rugbrødsmidtbanen med tryllemand Anis foran.

   Silkeborg har nok - modsat FCM - læst på lektien. Så de er nok forberedt. Men uanset bør det helt klart være i overvejelserne.

   En traditionel 4-3-3 kan vi også hoppe over i senere i kampen - vil rigtig gerne se hvad Divkovic kan på kanten.
   1 enig · 2 god kommentar

Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021