Blas Riveros
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Smertesbørnene på wingbackerne

 
Analyse: En position, der har været til megen debat i både fankredse og hos fodboldeksperter, hos Brøndby er wingbackerne. Uriasposten. Det offensive bidrag har tidligere været pinpointed fra Niels Frederiksen som noget der skulle forbedres for spillerne i denne position. Men hvad er status for de (tre) mest benyttede spillere på positionen? Mensah, Bruus og Riveros. Hvordan spiller de hver især pladsen? Og holder myterne? 3point.dk har gravet i wingbackernes performance og bringer her resultaterne.

  • Blas Riveros
  • Kasper Pedersbæk
   1. januar 2022 - Klokken 12:13
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  1. januar 2022 - Klokken 12:13

I et system hvor wingbackerne eksklusivt har siderummene som arbejdsplads, og hvor selvsamme wingbacker forventes at byde ind med en vis portion af både mål, assists og chanceskabelse i form af indlæg samt oplæg til afslutninger har Brøndbys wingbacker modtaget en vis kritik - både i fankredse, men ligeså i diverse fodboldpodcasts samt tv-programmer. Men hvordan performer de, wingbackerne, for Brøndby? 3point.dk har kigget nærmere på de tre pt. mest oplagte kandidater til pladserne: Kevin Mensah, Andreas Bruus og Blas Riveros. Hvad lykkedes de med på den udskældte plads som wingback?

Tåbelige frispark, klogt pres og tyveri af bolde

Bruus er klart den mest afventende af de tre i spillet mod bolden. Han går i færrest defensive dueller pr. 90 min (3.91 mod henholdsvis Mensahs 7.04 og Riveros’ 5.51), han foretrækker gerne at afvente modstandernes udfald.

En akilleshæl for Bruus er hans 0.36 gule kort pr. 90 min, et tal de to øvrige ikke kommer i nærheden af (0 og 0.11). For Bruus’ vedkommende virker det slet og ret som dårlig timing efter et for sent og passivt spil mod bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor et eksempel fra et derby mod FCK, hvor Bruus for sent kommer i pres på Stage, der tæmmer bolden og afleverer den, mens Bruus slet og ret flæsker ham i en alt for sen aktion. Bruus skal simpelthen time sine indgreb bedre, og undgå frustrationsfrispark. De gule kort skal tones kraftigt ud af hans spillestil.

Mensah er den af gruppen der er mindst tilbøjelig til glidende tacklinger, peger mod en mere velovervejet belutningsproces - og ikke mindst bare mere erfaring i at positionere sig.

I spillet mod bolden er Riveros den mest fremadrettede i sit spil. Han presser aggressivt frem i banen, og lader oftest ikke sin direkte modspiller få roen til at blive retvendt i banen, ligesom Riveros gerne forsøger at stjæle bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor er illustreret hvordan Riveros gerne forsvarer fremad - forstået sådan at han minimerer modstandernes tid til at arbejde med bolden, og, i dette eksempel, stjæler bolden for derefter at drive den op i banen og lave en fremadrettet aflevering. Riveros excellerer i sine hurtige vendinger og aggressive pres.

På lignende vis er Riveros også den der blokerer flest skud fra modstanderne, et trademark fordi han er så aggressiv i sit pres, og sjældent overlader mange ledige sekunder til modstanderne på bolden i hans zone.

Men Bruus er den passive, Riveros presser på, så er Mensah den kløgtige. Den rutinerede wingback lader ofte modstanderne få opfattelsen af der er frit lejde før end han accelererer og timer sit indgreb med en interception til følge, han stjæler 3.77 bolde pr. 90.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Illustrationen er fra opgøret på MCH Arena mod FCM, hvor Mensah lokker Sviatchenko til diagonalen mod wingbacken i den tro der er tid og plads til den modtagende spiller, for i samme sekund afleveringen bliver slået at accelerere og skubbe frem i en aktion, hvor han stjæler bolden og starter en omstilling.

Der er ingen af de tre spillere som i nævneværdigt omfang kommer i mange hovedstødsdueller igennem en kamp, men gør de, så er det Mensah og Bruus der procentvis vinder flest med en succesprocent på henholdsvis 58 og 52, mens Riveros ligger på 33%.

Bruus på indlæg, Riveros’ udfordringer og Mensah i feltet

Niels Frederiksen har en uopfyldt ønske til sine wingbacker: Mere aggressivt boksspil fra sine wingbacker gennem tiden med spilsystemer indeholdende netop wingbacker. Flere mål, flere assists, mere bidrag i det offentlige.

1.36 xG var den samlede værdi af Mensah, Bruus og Riveros gennem deres tilsammen 2955 spilleminutter i efterårets Superliga. Det akkumulerede tal spejler sig i 21 afslutninger. 

Ingen af spillerne kommer i gennemsnit over 0.07 xG pr. afslutning de har foretaget sig, ingen af spillerne har statistisk set kunne forventes at score mere end maksimalt et mål. 

Hvilket er præcis det facit der står ud for Bruus og Mensahs målkonto (et scoret mål hver). Riveros står med blot to afslutninger med en tæt på ubrugelig datasample ift at sige noget nærmere om hans generelle afslutninger. Andet end han med 0.61 afslutning pr. 90 dog ikke ligger hverken langt foran eller bagved Mensah og Bruus (med 0.55 og 0.80).

Der er ingen af de tre spillere der bonger specielt ud på xG, altså en statistisk sandsynlighed for scoringer på afslutninger. Med andre ord. Wingbackerne kommer ikke ofte til statistisk set særlige farlige afslutninger.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Fra venstre mod højre er det Mensah, Riveros og Bruus’ shotmap for efterårets kampe i Superligaen. Der er langt mellem snapsene for afslutninger inden for rammen, og kun 10 afslutninger tilsammen foretaget fra en position inde i feltet.

Assistudbyttet er en ringe trøst. Og vi snakker ikke bare uheld på afslutningerne. For der har bare ikke været tilstrækkeligt fra wingbackerne offensivt. Den forventede assist (xA) - den kvalitative værdi af hvor god en position bliver den afsluttende spiller sat i af den afleverende (wingbacken) spiller - ligger ikke overvældende højt. Mensah og Bruus ligger begge under 0.1 xA pr 90 min, mens Riveros ser spændende ud med 0.24 xA.

For Riveros’ vedkommende skal det siges han, efter genkomsten oven på skrækskaden i efteråret 2020, har vist særdeles lovende takter. Han angriber gerne ofte og aggressivt, når Brøndby er i boldbesiddelse.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenstående illustration fra kampen mod Vejle, hvor Riveros fra en position yderst til venstre tager et løb ind mod feltet, tilkendegiver han gerne vil have bolden mod bagerste, for så at tage løbet videre, lægge indlægget retur i feltet, hvor Uhre scorer. Prima arbejde af begge wingbacker, Mensah for at slå afleveringen og Riveros for at tage løbet

De ligger alle tre jævnt på antallet af indlæg pr kamp, men her bonger Bruus ud som den i særhed mest præcise med en træfrate på 50% mod Mensahs knap 25% og Riveros 24%.

Arketypen Riveros, solide Mensah og frustrationen Bruus

De andre to kommer ikke i nærheden af Riveros, når det kommer til en mod en udfordringer, offensive dueller og progressive løb med bolden (altså løb hvor bolden flyttes med fødderne signifikant fremad banen og udvikler spillet).

På de parametre er Riveros den wingback Brøndby har manglet til venstresiden, selvom Mensah har gjort en god figur i den skæve side set i forhold til hans naturlige fod.

Riveros ligger med 8.88 udfordringer, 15 offensive dueller og 4.9 progressive løb med bolden som arketypen på den wingback Brøndby skal bruge. En der kan drive bolden frem, sætte sin direkte modspiller og bringe modstanderne ud af deres defensive grundorganisation ved at tvinge dem til at tage et valg.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor fra en kamp mod FCM, hvor Riveros driver bolden frem i venstre, afdribler en modstander, trækker fri ind over midten, hvorefter han laver en gennembrudsaflevering til en medspiller i forreste linje.

Mensah ligger godt med, og er klart bedst i de kampe, hvor han huserer i højresiden. Den rutinerede wingback ligger med 4.91 udfordringer, 7.86 offensive dueller og 2.78 progressive løb også godt med, for det skal ses i lyset af de kampe, hvor han vikarierer i venstresiden, ikke helt har de samme vilkår at spille på som placeret til højre. Til højre kommer Mensahs evne til at drible sig ud af presset især til sin ret, når han kan blive retvendt med bolden til højrebenet.

Derimod er Mensah godt med på antallet af berøringer i feltet - han er god til at komme frem og udgøre en spilstation i feltet, hvor han med 1.58 pr. 90 min ligger klart foran Bruus’ 0.80 og Riveros’ 0.60 pr 90 min.

Hovedbruddet ligger hos Andreas Bruus. Han har hastigheden, han har også evnen til at drible - men han gør det simpelthen alt for sjældent. Med blot 1.51 udfordring, 2.58 offensive dueller og 1.69 progressive løb pr. 90 min vælger Bruus for ofte den afventende og tilbagetrukne rolle. Han flytter ganske enkelt ikke bolden nok med udfordringer og løb - trods hans evner til rent faktisk at have muligheden for det.

For Bruus’ foretrukne way of attack er at aflevere sig frem i banen til en medspiller, tage et overlap og få bolden i dybden. Han er i udpræget grad en pass'n'move spiller.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Fra en hjemmekamp mod FCM, hvor han selv afleverer bolden til Frendrup centralt i banen for så at tage en 60 meter lang sprint uden om sin direkte modstander.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Hvor Bruus kløgtigt lægger bolden i på en tallerken for Slimane der på kanten af feltet kanonerer bolden i mål. Fremragende wingback arbejde af Bruus der fortjener kæmpe stor ros for tæt på egenhændigt at sætte det mål op.

Den afleverende wingback

Andreas Bruus er den afleverende wingback. For hvor han skal rises for sin øvrige offensive præstationer nævnt ovenfor, så skal han have ros for sit afleveringsspil.

Bruus er den af wingbackerne med det højest bidrag af key passes - afleveringer der øjeblikkeligt skaber en åben chance for en medspiller. Her ligger han med 0.53 key passes pr. 90 min foran både Mensah (0.44) og Riveros (0.31) indtil videre i sæsonen.

Derudover er Bruus den af de tre spillere med flest afleveringer ind i feltet og samtidig den med den højeste træfprocent på disse afleveringer (4.27 pr. 90 min og 58.3% træf).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Kendetegnende for Bruus er hans tidlige afleveringer mod feltet. På godt og ondt. Det er her hans manglende udfordringer ses. For i ovenstående grafik er der rig mulighed for at angribe Randers’ defensive organisation, og tvinge backen til enten at falde og Bruus at vinde plads, eller at gå i pres, og åbne for muligheden for et gennembrud efter en udfordring.

Det er gennemgående at Bruus, modsat de to øvrige, foretrækker at flytte bolden ved afleveringer frem for selv at drive den, udfordre modstanderne og tage de offensive dueller. Han laver 12.0 progressive pr. 90 min, hvor Mensah ligger på 8.5 og Riveros på 9.4 pr. 90 min.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et typisk scenarie hvor Bruus trives og gør det godt er som ovenstående. Bolden cirkulerer i Brøndbys opbyggende spil, hvor han finder det ledige rum i højre siderum, han modtager bolden fra Radosevic - har orienteret sig, ser et åbent rum bag Vejles frembrusende wingback og muligheden for Divkovic til at løbe i det.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Og finder med en perfekt tempereret aflevering det rum, som Divkovic kan angribe og trække Vejles ene stopper med ud i til en 1-vs-1 duel. Den slags afleveringer er Bruus skarp i at eksekvere.

Sammenligningen mellem de tre spiller peger entydigt mod Bruus’ forkærlighed for at aflevere bolden nærmest totalt på bekostning af selv at drive den frem, eller at foretage udfordringerne mod sin direkte modspiller.

Riveros og Mensah mestrer også ganske fine data og produktivitet i pasningsspillet, men Bruus gør det bare i så udpræget en grad så det tipper båden markant.

Resume - Riveros er eksemplet at følge, Mensah gør det meste rigtigt og Bruus med potentialet

Defensivt står Riveros for det aggressive fremadrettet spil mod bolden med lidt tid til sin modstander på bolden som følge, Mensah er den kloge spiller der læser spillet og stjæler bolden, mens Bruus er afventende og også klodset i sit spil med mange gule kort til følge.

Offensivt står Riveros som skoleeksemplet at følge. Evner at veksle mellem at drive bolden frem med fødderne, med fremadrettede afleveringer at flytte spillet frem og ved at mestre den egenskab det er simpelthen at sætte sin direkte modspiller og bringe modstanderne ud af fatning.

Mensah er klart bedst placeret i sin naturlige højre side. Her går kombinationerne hurtigere, han tager flere og bedre indlæg, ligesom han forsvarer sig mere naturligt i spillet mod bolden.

Bruus kan være en frustration. Mestrer et stærkt pasningsspil, er god til at se gennembrudsafleveringerne, men har markante mangler i sit offensive spil, når det kommer til at udfordre sine direkte modspillere eller flytte bolden med den for fødderne. Han har farten og driblingerne, mestrer det gode indlæg, men gør det alt alt for sjældent.

Riveros er eksemplet at følge med en solid diversitet i sit spil, Mensah er blevet en dygtig wingback med præstationerne der er en Riveros-light, mens Bruus kunne så meget mere, men ikke bruger alt potentielt værktøj i værktøjskassen.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Mixt
 • Mixt   1. januar 2022   

 • Tak, som altid spændende at læse. Nu ved vi, hvem der starter inde på henh. VWB og HWB, når og hvis vi spiller med WBs
  Men også fedt, at de hver især kan noget forskelligt.

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    1. januar 2022   

 • Du rammer hovedet på sømmet! Det har helt igennem været dumpet i offensivt output fra Bruus og Mensah.

  Jeg er enig, i alt hvad du skriver, pånær din påstand om at Bruus kan drible, men gør det for lidt. Jeg har endnu ikke set data, eller eksempler i kampe på, at Bruus tilnærmelsesvis kan drible på et acceptabelt SL-niveau og det er i min optik en af to faktorer, som gør Bruus til en moderat fiasko. Havde Bruus haft evnerne og modet er jeg sikker på, at hans fremadrettet output havde været markant forbedret og præmissen for prædikatet “potentiale” fortjent. Og når han som oftes (fejlagtigt) spilles i fødderne, er han sat i sit offensive output.

  Jeg er mere rolig ift. den defensive del, hvor Bruus forventeligt med erfaringen bør eliminere de gule kort og stabilisere sit defensive spil. Men med en alder af 22 år, skal brikkerne snart til at falde på plads. Bruus har udløb i sommeren 23 og spørgsmålet er, om han skal forlænges, sælges eller løbe ud? For som skribenten så fint underbygger, er Riveros/Mensah nok den fortrukne duo for resten af sæsonen.

  4 enige · 4 god kommentar

 • Der er ingen tvivl om Blas har det største offensive potentiale af de tre. Men jeg mener også at holdet generelt, har været alt for dårlige til at sætte WB i scene med afleveringer hvor de får bolden i løb og kan udfordre med deres fart. Jeg syntes at kunne se at alle WB kommer mere med i det offensive spil og nu ofte er med i feltet. At Mensah skulle være bedst i højre, er jeg ikke enig i, alle er enige om at han er bedst med højre skøjten, men når han så alligevel laver et fremragende oplæg med venstre, går det ubemærket hen. Mener at Mensah lavede et oplæg med venstre mod FCM i pokalen i 1. halvleg og Blas et oplæg i 2. halvleg. Det har helt sikkert gavnet Mensahs spil, at han har været skadesfri i lang tid. Det jeg godt kunne tænke mig at høre fra træner teamet, er hvorfor Mensah er fast starter.
  1 god kommentar

 • En analyse som desværre til en vis grad bekræfter at vi efter 2 år med 3-5-2, stadig ikke får helt nok output fra vores wingbacks. I begyndelsen skyldtes meget selvfølgelig den lange skade hos Blas, samt at både Mensah og Bruus var nye på positionen fra starten med deres omskolinger. Det kunne være interessant at se om der er en udvikling over tid at spore hos Mensah og Bruus over de 2 sæsoner, de har spillet.

  Mensah synes jeg efterhånden har løftet sit spil, specielt i denne sæson, mens mit indtryk af Bruus har været at han generelt har stagneret mere. Bruus spiller dog ind imellem nogle brandkampe, blandt andet Lyon hjemme. Derfor vil jeg give Pedersbæk ret i at Bruus har potentiale, for han kan godt være med på højt niveau. Men generelt må man nok sige, at Bruus er bedst, når vi formår at sætte spillet op, så vi får noget ud af hans tidlige indlæg. Her må vi så også sige, i tråd med analysen af Hedlund, at der nok i for høj grad har manglet noget tyngde i feltet, når indlæggene har svævet derind. Det er ærgerligt, for Bruus' fart, både topfart og acceleration, er noget vi i den grad kan bruge defensivt, når vi spiller mod hurtige wings. På det punkt overmatcher han de andre to.
  2 enige · 1 god kommentar


 • Tak for kompetent & lærerig analyse. Min egen konklusion på analysen er som følger, Niels Frederiksen skal bruge foråret på at få afklaret højre WB positionen, i tillid til at Blas er løsningen på venstre WB, det tror vi vel alle på han er..!. Højre WB. Buus synes at være gået i stå i sin udvikling, hvilket er lidt en skam for jeg kan mægtigt godt lide ham som spillertype, er relativt hurtig, dog synes der at er være brug for et løft af det tekniske niveau, jeg er i tvivl om, hans alder taget i betragtning om han formår, som menneske arbejder den unge mand seriøst og er refleksterende, som er kendetegnet for hans generation, NF og hans stab skal sammen med Buus, formå at løfte hans spil, det offensive pres & spil mand mod mand, så han bliver en større trussel og kan bringe sig i flere situationer hvor hans indlæg med højre foden vil skabe flere målfarlige/målgivende situationer i feltet,cut back osv. jeg sidder med en fornemmelse af at Buus mentaltt er blokeret, at han mere frygter fiaskoen end smagen af succesen, formår de sammen det tror jeg der ligger 2-3 flere vundne kampe pr.sæson, formår de det ikke må efter min vurdering sige farvel til Buus ved kontrakt udløb.

  1 enig · 1 god kommentar
   
  • Saesonkort
  • Saesonkort
   Betalende bruger
   Top kommentator
   Top enige
     2. januar 2022   

  • @Rasmus Stephansen, at kalde Bruus for relativ hurtig er en markant underdrivelse. Pt. er han den 3 hurtigste i ligaen - hvilket nok også forklarer hans lange snor.

   Jeg håber, at hans holdkammerater lærer at sætte ham op med dybdeløb frem for bolde i fødderne.

   Var Bruus et dyr, så var han en Gepard. En lynhurtig kat uden klør.
   2 enige · 1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021