Henrik Heggheim
Foto: Brøndby IF ©
NYHED

Spilleranalyse: Henrik Heggheim - norsk granit med fart

 
Brøndby annoncerede mandag aften en tilgang af norske Henrik Heggheim. Den nytiltrådte nordmand er en højrebenet stopper, som i karakteristika minder en del om ligeledes nytiltrådte Kevin Tshiembe, ved at være fysisk stærk, hurtig og med evner til at drive bolden frem i banen. Men også med samme behov for at lære at veksle sin spilletid til erfaring, så hastigheden ikke nødvendigvis skal bruges som et “sidste våben”.

  • Henrik Heggheim
  • Kasper Pedersbæk
   31. august 2021 - Klokken 06:30
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  31. august 2021 - Klokken 06:30

Norske Henrik Heggheim er en ung spiller på blot 20 år, som har fået sin fodboldopvækst i norske Viking. Han fik sin seniordebut i den norske Eliteserien i 2020, da han i juli måned startede som stopper for barndomsklubben - hvorefter han ikke har set sig tilbage siden. For Heggheim spillede i samtlige af de resterende kampe fra start (26), hvorefter han fortsatte i 2021, hvor han hidtil har spillet 17 kampe (alle fra start). Man tør næsten ikke skrive det - men Heggheim synes driftsikker.

Hos Viking har Heggheim spillet alle sine kampe som del af en duo i bagkæden, altså i en 4-mandsbagkæde. Han har typisk været placeret som den højre af de to stoppere med licens til at drive frem i banen med bolden. Viking har et udgangspunkt i en 4-2-3-1 eller 4-3-3, hvorfor det må forventes at Heggheim skal skoles til en rolle som stopper i en 3-mandsbagkæde.

Fysisk styrke og fart

Af statur kan den unge nordmand ligne en Harry Maguire fra Manchester United - firskåren og tætbygget ramme. Uden dog at ramme englænderens imponerende 195 cm i højden, så formår Heggheim dog med sine 185 at rage lidt op.

Ligheden med den engelske landsholdsanfører skal naturligvis ikke tages som en 1:1 sammenligning i niveau, men det giver et ganske fornuftigt billede af, hvad det er Heggheim leverer på en fodboldbane.

For Heggheim er en fysisk dominerende og springstærk stopper, som ynder at forsvare aggressivt og fremadrettet. Nordmanden bruger gerne sin fysiske ramme til at dominere og tryne sin modstander for at undgå denne bliver retvendt mod målet.

Skulle det ske, at Heggheim kommer på mellemhånd, bliver fanget ude af position eller slet og ret skal rydde op efter en medspillers fejl, så har den unge nordmand også en fornuftig fart.

I ovenstående video kan ses et udsnit af defensive aktioner fra Henrik Heggheim - hvor vi indledningsvist får vist nogle aktioner der illustrerer hans fart og fysiske styrke i duellerne. Heggheim viser også en udmærket evne til at positionere sig, og alene ved sin positionering lukke et rum ned (video 3 og 4).

I de øvrige videoer i sekvensen er der eksempler på Heggheims drive med bolden (klip 6) - men også hvor et af læringspunkterne er. For hvor Heggheim i sekvensen læser spillet, interceptor bolden og driver den frem - så mister han den også, og efterlader et forsvar, hvor han er komplet ude at position. Der skal han lære, hvor og hvornår han skal drive bolden frem, og hvornår han skal udløse bolden og undgå en unødvendig risiko.

Heggheim ligger også med en rigtig fornuftig statistik for generobringer, hvor han snitter henholdsvis 11.36 (2020) og 11.11 (2021) - begge i den absolutte top for sit hold Viking.

Ydermere er der et par supplerende videosekvenser, hvori vi kan se Heggheims fysiske duelstyrke og fart (videoklip 8 og 10).

Heggheim ligger med en succesrate for både 2020 og 2021 sæsonen omkring de 72% i sine hovedstødsdueller. Ganske pæne tal, og det underbygger også hans karakteristika som havende en solid springstyrke.

Playmaker med evnen til at drive bolden

Henrik Heggheim har et mod til at drive bolden fremad banen før end han laver en gennembrudsaflevering, eller dybe afleveringer til siderummene for at åbne spillet. Et facet af spillet han har udviklet på i 2021-sæsonen, hvor han ligger i underkanten af 8 lange afleveringer pr. kamp, og med imponerende 2.03 progressive løb med bolden pr. kamp (defineres som distancer på 15+ meter hvor bolden bliver ført frem ved fødderne).

Til sammenligning på de progressive løb med bolden, så lå Anthony Jung i mesterskabssæsonen på 2.07 pr. kamp (som den Brøndby-stopper med det højeste tal).

Et element som Brøndby tilføjer i pasningsspillet med Heggheim på holdkortet er en formidabel evne til de lange afleveringer der åbner banen. Den unge nordmand ynder i høj grad at drive bolden frem, og distribuere bolden i det opbyggende spil. Der er uden tvivl tænkt på fremtiden og på at kunne veksle i det korte og lange spil med signingen af Henrik Heggheim.

I Viking har Henrik Heggheim været den spiller med suverænt flest afleveringer i 2021 sæsonen, hvor han ligeledes med en træfprocent på ca. 85% også ligger i den absolutte Viking-top. Ligesom han er den Viking-spiller med flest afleveringer til banens sidste tredjedel. Der har været lagt et stort ansvar for at agere playmaker i bagkæden fra en ung alder på Henrik Heggheims skuldre.

Et gennemgående element i videoen foroven med pasninger er Heggheims vilje og mod til at gå med i det opbyggende spil. Han ville eventuelt på sigt spille den midterste rolle i en stopper trio, hvor han i udpræget grad kunne få licens til at gå med i spillet fremad banen. En licens han i øvrigt også sagtens kunne have som yderstopper i en stoppertrio.

En ung mand på udebane

Efter at have fået hele sin fodboldopvækst i trygge kår i barndomsklubben Viking skal Henrik Heggheim nu til at skabe sig en ny hjemmebane på udebane i Danmark. For det er naturligvis ikke en 27-årig bundrutineret stopper med et par hundrede kampe på samvittigheden, som Brøndby har skrevet kontrakt med. Det er om end heller ikke en uprøvet ung spiller, så er det dog med en begrænset rutine i bagagen.

Henrik Heggheim er uden tvivl et indkøb for fremtiden. Han vil have udsving, der vil være uovervejede beslutninger på banen, men han har kvaliteterne til at gøre sig gældende. Dertil er hans fysiske ramme imponerende, så til trods for hans babyface, så er det en mand på manden der ikke er bleg for at gå til stålet.

På den korte bane handler det om at spille Heggheim ind på holdet, og få skabt relationerne mellem ham og de øvrige spillere. Men han har et spændende fundament, som det nu er op til klubben at bygge på, så det færdigbyggede hus vil stå lige så pænt som det etablerede fundament. Som det altid er med transfers ind udefra, så kan det naturligvis ikke udelukkes, at Heggheim kan gå ind fra dag 1 og blive et afgørende aktiv, men det synes ikke som en kortsigtet løsning i form af et øjeblikkeligt voldsomt kvalitetsløft med denne transfer, men med muligheden for at bygge på.

På den lange bane har Henrik Heggheim potentialet til at blive en afgørende faktor for Brøndby i bagkæden med et mix af duelstyrke, fart og evnen til at veksle mellem at drive bolden frem ved jorden og slå lange gennembrugsskabende afleveringer. Og mere regelmæssig spilletid allerede i indeværende sæson er absolut forventeligt, såfremt han selv griber mulighederne for at vise sig frem til den daglige træning.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Philip
 • Philip
  Betalende bruger
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    31. august 2021   

 • Tak for en god analyse. Han virker som et bedre og bedre køb. Der er også flere Viking fans der er virkelig trætte af, at han skifter til os. Det plejer at være et godt tegn.

  Nu har NF udtalt, at man overvejer et formationsskifte. Hvis det er rigtigt og det bliver en permanent løsning, så må vi antage at man forventer at Maxsø er fortid snart - måske i september. Men mon ikke det bare er spin og vi udgangspunktet forsætter med at spille 3-5-2.
  8 enige · 7 god kommentar
   
  • @Philip Jeg har også tænkt på spin-muligheden. NF er jo en tryghedsnarkoman når det kommer til kontinuitet og hvad spillerne kender.

   Men når det er sagt, så så det jo virkelig spændende ud mod Midtjylland. På sigt kunne jeg godt se en 4-back kæde med Tshiembe og Heggheim som midtstoppere, når Maxsø ryger (forhåbentlig tidligst til vinter). Så har begge de nye spillere fået de vigtigste relationer ind under huden.
   4 enige

  Se 1 flere kommentarer
   
  • Barca
  • Barca   31. august 2021   

  • @Philip ..har du viden om at Sousa/Corlu rygtet har noget på sig?

  Se 3 flere kommentarer

 • Tak for god og grundig analyse i hurtig levering. Denne saglige analyse peger for mig på at
  Heggheim har forudsætningerne for at blive en god og solid spiller for os i Brøndby. Han skal blot have noget tid til at blive kørt ind på holdet.
  4 enige · 3 god kommentar

 • Spænedede læsning, tak for endnu en god analyse Kasper!!
  4 enige · 2 god kommentar

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    31. august 2021   

 • Tak for en fin analyse! Personligt synes jeg, at Henrik Heggheim ser stor ud i bevægelserne og konsekvent et-benet. Det er værd at nævne, at han ikke har spillet til 0 i 2021 og kun 6 gange i sin karrierer. Om det skyldes de andre, dårlig kommunikation, koordinering eller fejl af ham, ved jeg ikke.

  Jeg kan leve med endnu en højrebenet forsvarspiller, da jeg forventer yderligere en afgang mere end Maxsø. Men Tshiembe står nok længere fremme på affyringsrampen end vi umiddelbart skulle tro, så jeg ser stadig langt efter en venstrebenet stopper.
  1 enig


 • Udover Harry Maguire, ligner han som type Tshiembe ret meget. Ser ud til at kunne være en rigtig fin yderstopper, synes jeg.

  Spændende at se ham i kamp, men han er jo desværre nok ikke med i træningskampen på torsdag pga u21-landskampen for Norge. Men han må være i fin kampform, når han vender tilbage.

  Tak til Pedersbæk for denne fine analyse.
  3 enige · 1 god kommentar

 • Super fin analyse og godt underbygget med videoerne. Bliver spændende at følge hans udvikling, samt vi må konstaterer, at vi vitterlig kører en strategi med unge danske og nordiske spillere.
  1 enig

 • Gulogblå
 • Gulogblå
  Betalende bruger
    31. august 2021   

 • Fedt med disse analyser. Tusind tak til Kasper og 3point!
  2 enige · 1 god kommentar


 • K-man
 • K-man   31. august 2021   

 • Når man er så gammel som mig kan man huske da Agger kom frem. Jeg synes måden Heggheim i disse klip bevæger sig rigtig meget på samme måde, med de meget lange skridt der gør at han ser lidt langsom ud, men faktisk er hurtig.

  Synes han ser spænende ud, men sporene med 10m for en nordmand skræmmer lidt.

 • Alt det bedste til knægten. Misunder ikke vores sportschef. De udviklingshylder han får lov til at handle på er forbundet med stor stor risiko. Det er åbenbart slut med at handle performance spillere.
  2 enige · 1 god kommentar

 • Jeg vil også lige takke for analysen. Når nu de fleste spillere kan se gode ud på YouTube-videoer, så er det rart med lidt underliggende data til at underbygge påstandene.

  Og det hele ser umiddelbart meget positivt ud med vores nye norske ven. Glæder mig til at se ham i aktion.
  1 enig


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    31. august 2021   

 • @nannasoph, kan du spørge ham, om han er vokset siden den 1,85 måling? De plejer at gro godt, sådan nogle nordmænd.

 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    31. august 2021   

 • Tak for en rigtig god og brugbar analyse , som sædvanlig !

 • MicFys
 • MicFys
  Betalende bruger
    31. august 2021   

 • Tak for god analyse.
  De spillemæssige stats ser lovende ude.
  Og de mentale styrker er der vel også vurderet på?
  Hvordan reagerer han under pres? Kan han håndtere modgang?
  Jeg forestiller mig at han vil have gavn af at vi har Rosted og TB i forvejen.

 • Medie-k
 • Medie-k
  Betalende bruger
    31. august 2021   

 • Tak for imponerende hurtig analyse af en ny spiller. Fedt at få et billede af hans styrker og svagheder få timer efter signing!
   
  • Gizmo
  • Gizmo   31. august 2021   

  • @Medie-k
   Jeg ville så personligt gerne hører mere til hans svagheder. Det bliver kun kort berørt at han har tendenser til at efterlade forsvaret. Men er hurtig til at rydde op.

   Alt andet er positivt.
   Man skulle næsten tro det var klubben selv der skulle beskrive han.

   Men hvis han 20 år, bare er side op og side ned, fuld af kvalitet, så ser vi frem til det.

 • Mr.D
 • Mr.D   31. august 2021   

 • Lyder rigtig godt.
  På den korte bane må vi vel være en midtstopper for meget?
  Rosted skal formodentlig afløse Maxsø i midten, med KT og vores nye nordmand på siderne. Det peger på at Skipper er vejet og fundet for let. Wikstrøm må også tænke sit. I interviewet med 3 point håbede han snart at ville gøre sig gældende, nu er han 5. valg som stopper. Og det uden at medtage TB og JMG der også vikariere som stoppere.
  Men omvendt hvis Maxsø pludselig smutter, ser det antalsmæssigt fornuftigt ud.
  2 enige · 1 god kommentar

 • Kijo
 • Kijo   31. august 2021   

 • Sådan! Det ser efterhånden godt ud med de nye indkøb.
  1 enig · 1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER