Marko Divkovic
Foto: 3point.dk ©
NYHED

Spilleranalyse: Marko Divkovic - Et alternativ til fronten

 
Brøndby annoncerede tirsdag aften tilgangen af kroatiske Marko Divkovic, som kommer til Vestegnen på en 1-årig lejeaftale med købsoption fra slovakiske DAC. Divkovic har en fortid på Arsenals akademi i Solun, hvor han spillede fra han var 14 til 17, hvor han trådte ind i førsteholdstruppen hos DAC. Divkovic er en skudstærk og dribleglad offensiv spiller, som kan operere i højresiden samt som frontangriber. Lejemålet giver Brøndby mulighed for at se kroaten an, og vurdere, hvorvidt han kan indfri det lovende potentiale på et højere niveau.

  • Marko Divkovic
  • Kasper Pedersbæk
   1. september 2021 - Klokken 23:30
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  1. september 2021 - Klokken 23:30

Marko Divkovic begyndte karrieren på Arsenals akademi i Solun, da han var 14 år gammel. Der spillede han frem til 2017, hvor han skiftede til DAC i Slovakiet, hvor han indtrådte på førsteholdet. Han har siden sit skifte til DAC fået stabilt med spilletid henover de seneste fire sæsoner, hvorfor der er en mængde data og videomateriale tilgængeligt om Divkovic.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ind fra højre

Fysisk excellerer kroaten med en fornuftig fart (ulig den beskrivelse som bliver omtalt Tipsbladets artikel om ham - som jeg er uenig i på punktet vedr. farten), som han gerne bruger i dybdeløb, hvor han med sine diagonale løb gennem kæderne fra højrekanten tilbyder sine medspillere en dyb afleveringsmulighed, ligesom han også er ganske komfortabel ved at søge ind centralt i banen for at modtage bolden og enten afslutte selv eller sætte sine medspillere op.

Divkovic er energisk, aggressiv og pågående i sit offensive spil. Hans trademark er at skære ind i banen fra højre, hvorefter han skaber plads til enten at afslutte med sit kraftfulde spark eller sætte sine medspillere op fra en position i halvrummet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor er er Divkovic’s shot map, som underbygger analysen om at han gerne skærer ind i banen og afslutter med sit venstreben.

Løfter for fremtiden

En analyse af xG (altså en “kvalitetsvurdering” - sandsynligheden for en scoring - af de afslutninger en spiller foretager) for Marko Divkovic viser os en stabilitet i evnen til at komme frem til afslutninger. I de fire foregående sæsoner snitter han sammenlagt pæne 0.26 xG pr 90 minutter, hvilket flugter pænt med det faktiske output af mål med et snit på 0,31 mål pr. 90 minutter - et snit som bliver trukket op i 20/21 sæsonen, hvor han leverer en “overpræstation” på 0.49 mål på 0.25 xG pr. kamp.

En præstation (2020/21 sæsonen)  man ikke vil kunne forvente er bæredygtig og vil gentage sig, men dog stadig en generering af xG som ville kunne betyde han ville være garant for en håndfuld mål pr. sæson. Jokeren i dette aspekt vil være kvaliteten af hans afslutninger. For han kan performe bedre end gennemsnittet og slå xG qua sin sparketeknik med venstrefoden? En ubekendt faktor, men også lig en netop solgt Brøndby-spiller (Lindstrøm), som også havde en højere end gennemsnittet træfrate på sine afslutninger uden for feltet. Det handler for Divkovic i høj grad om at komme i de rigtige positioner.

For hvad der skal rettes til er givetvis hans pick-a-shot beslutninger, der kan være en snigende seksløbertendens med afslutninger fra positioner med lavere værdi.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Minder om en svensker

Kroaten kan i sin performance minde om Brøndbys Simon Hedlund - evnen til at drive på tværs i banen, arbejdsraseriet og også lidt på sine afslutningsvalg. Men omvendt har han også Jesper Lindstrøms udfordringer som en facet af sit spil.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det er ikke helt ude i hampen at vurdere Divkovic som en hybrid mellem Hedlund og Lindstrøm - uden det dog på nogen måde skal forstås sådan at niveauet er det tilsvarende, men blot som type.

Divkovic er mere end bare kraftfulde afslutninger via cuts ind i banen. Han har også en tilpas kvalitet i højrefoden - sammenholdt med farten - til at udfordre og gå højre om for at slå indlægget. Hans visioner for medspillerne er også på et udmærket niveau, hvor han formår at sætte dem op til afslutninger.

En tur i Niels Frederiksens taktiske skole - og nye muligheder på banen

Kroatens akilleshæl - som samtidig er en styrke brugt rigtigt - er hans fysiske spillestil. Han arbejder stenhårdt, men kan fra tid til anden disponere sine kræfter bedre. Han kan blive bedre til at udnytte helhedsforståelsen defensivt, og arbejde med sit pres og generelt i spillet mod bold agere i helhedens tjeneste. Det skal dog fortsat ske uden det tager energien fra hans spil.

Med tilgangen af Divkovic åbner det muligheden for at spille 4-3-3, hvor fronttrioen i så fald kunne komme til at bestå af Divkovic - Uhre - Hedlund, hvor begge de to yderangribere netop ville kunne true ind i banen, og på dermed på samme tid åbne op for siderummene til overlappende backer bagfra.

Konklusion - Potentialet er der, kan han løfte niveauet?

Marko Divkovic har en åbenlys udfordring foran sig. For som det er med spillere fra svagere ligaer, så er spørgsmålet hvorvidt kan den givne spiller løfte sine kvaliteter til en ny og bedre liga? Divkovic har ikke erfaring fra andre ligaer, alle hans seniorminutter har han sat på kontoen for DAC i den slovakiske liga. Det vil være et spørgsmål om at Brøndby gennem kompetetiv træning på et højere niveau kan flytte spillerens output til et nyt tilsvarende niveau nødvendigt for at performe i den danske Superliga.

Som det altid er i vurderingen af yngre spillere fra lavere niveauer er der mange ubekendte faktorer i en spillers udvikling. Men perspektivet for Divkovic er spændende. Kan Niels Frederiksen og trænerteamet dygtiggøre Divkovic og gøre ham aktuel for spilletid, så åbner det for dels nogle spændende taktiske perspektiver i en 4-3-3, og dels giver det en mulighed for at aflaste Hedlund, men stadig bevare en spiller med et nogenlunde ens skillset. Der er rigeligt med potentiale. I den kommende sæson vil det blive afsløret, hvorvidt Brøndby kan udfri Divkovic og gøre ham til en profil - eller der venter en retur til DAC næste sommer.
 

 

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
    1 måned(er) siden   

 • Rigtig fin analyse! Jeg bider også mærke i, at hans højreben ikke er helt dødt, så der bør være basis for, at han lære at veksle sit spil mere end det samme træk ind i banen. Den går nok ikke alene i Superligaen. Derudover lægger jeg også mærke til hans manglende springkraft, når han forsøger at fejre sine mål med en #CR7. Måske han skal have sin taktiske træning suppleret med en diætist og en atletiktræner, så han får en fart og springkraft der matcher de bedste.

  Alt i alt, så glæder det mig, at vi har ham på leje med en købsoption.
  2 enige · 1 god kommentar

 • Tak for analysen. Jeg er nogenlunde positiv, men jeg tror det kommer til at tage noget tid, før vi ser Divkovic på banen, hvis det passer at han har noget foran sig med at lære presmønstre osv. Hvis der er noget man efterhånden har lært om Guld-Niller, så er det hvor vigtigt det er for ham at spillerne kan indgå i helheden og bidrage til kollektivet.
  1 god kommentar

 • Syntes han minder lidt om Anders Dreyer.

 • K-man
 • K-man   1 måned(er) siden   

 • Synes da at det ser spændende ud selvom youtube videoer altid er taknemmelige. Kan han løfte niveauet til det næste niveau ligger der er potentiel publikumsfavorit - dynamisk, hårdtarbejdende, kan drible og sparker som en hest.


 • Kroatisk Arjen Robben? :-)

 • Tak for analysen.

  Glæder mig til at se ham i aktion. Og det må allerede gerne blive mod Silkeborg.

 • Mærsk
 • Mærsk
  Betalende bruger
    1 måned(er) siden   

 • Minder mig om Louka Prip fra Aab... Fin fart, godt venstreben, men ikke et dødt højreben. Gode indlæg og fin sparketeknik... Spændende at få et alternativ til offensiven.

Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021