Foto: Brøndby IF ©
NYHED

Spillerprofilering: Sebastian Sebulonsen - angrebsivrig højreback

 
Torsdag aften bekræftede Brøndbys officielle hjemmeside det som jungletrommerne havde spillet hele dagen: En ny spiller blev hentet til klubben i form af norske Sebastian Sebulonsen, som slår sine folder som primært højre back. Han blev hentet i... Viking og er 22 år gammel. Så med et glimt i øjet matcher han profilen. Men - hvilken type spiller har Brøndby hentet? 3point.dk har været i de norske arkiver og set fodbold med Sebulonsen, ligesom der er oplysninger fra inside Stavanger. Læs mere i følgende analyse.

  • Kasper Pedersbæk
   15. juli 2022 - Klokken 00:02
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  15. juli 2022 - Klokken 00:02

Han var kaldt på forhånd. Allerede for uger tilbage blev navnet Sebastian Sebulonsen nævnt i en BrøndbyLyd udsendelse, og så sent som i det nylige transfervindue interview med CV havde Nanna Møller Karlsen det igen oppe at vende for sjov over for CV. For han var jo nordmand, fra Viking og 22 år...

Men hvad er Sebastian Sebelonsen for en spiller? 3point.dk har været i de norske arkiver og set fodbold, og så har vi talt med den norske journalist Kjetil Flygind, der dækker Viking intensivt for Aftenbladet i Norge, for at få de tætteste intels på Brøndbys nye nummer 2.

Mønsterprofessionel

Noget af det første Kjetil Flygind siger om Sebastian Sebulonsen er han har en topprofessionel tilgang til livet som fodboldspiller, og i samme åndedræt bliver Sebulonsen beskrevet som havende en ekstrem stor arbejdsmoral. Han er en spiller der lægger et hårdt stykke arbejde på banen for sin klub.

Adspurgt om at sætte flere ord på Sebulonsen fortsætter Flygind og nævner hans stærke fysik, både i spillet på banen, men også i forhold til at være meget lidt skadet. Og kalder ham [Sebulonsen] for en hård negl der er stærk på banen.

Starten i Sola og videre til Viking

Før Sebulonsen kom til Viking spillede han sin ungdomsfodbold i den norske anden divions klub Sola. Her spillede han sine første seniorminutter, da han i 2019 var fast mand gennem sæsonen. Det kuriøse er at de minutter faktisk blev tilbragt på mange forskellige offensive pladser, og ikke som højreback. I seniordebutsæsonen blev det til 9 mål - alle scoret fra positioner i feltet - på en samlet genereret xG på 7.67.

I 2020 spillede Sebulonsen sin fodbold i større omgivelser efter skiftet til Viking i den norske Eliteserien. Han indledte sæsonen som kant på midtbanen, men halvvejs gennem sæsonen blev han flyttet til højreback, hvor han primært har huseret siden. I 2020 sæsonen skulle han tydeligvis finde sine ben i Viking, og hverken mål (1) eller minutter (ca. 750) kunne hamle op med 2019s 9 mål og over 2.000 minutter.

Gennembrudssæsonen i Viking kom i 2021, hvor det alene i Eliteserien blev til mere end 2.000 minutters fodbold. Sebulonsen tog ejerskab på positionen som højreback, og han viste med 0.16 mål (0.13 xG) pr 90 min på lige godt en afslutning i snit pr kamp at han kunne byde ind med et bidrag i offensiven.

Og 2022 fortsatte ad den vej nordmanden allerede havde betrådt, da han oppebar et målsnit pr 90 min på 0.29 (0.25 xG) på 2.0 afslutninger pr 90 min, ligesom en xA på 0.19 talte for en back der også kunne sætte sine medspillere op til målchancer.

Fysisk aggressiv back

Hvad bringer Sebulonsen til Vestegnen af spillestil? Til det bad jeg derfor Kjetil Flygind fra Aftenbladet i Stavanger om at sætte flere ord på Sebulonsen:

- Han er en ung spiller (22 år), som også spiller for det norske U21 landshold. Kan også spille på kanten og i angrebet, men han er klart bedst som højre back. Der har han virkelig været stærk for U21 landsholdet Han spiller med masser af power og passion.

Om Sebulonsens tid i Viking forklarer Flygind:

- Han har præsteret rigtig godt i Viking. Han har været en af de bedste og vigtigste spillere hos dem det sidste år, og den klare forventning i klubben var at han ville blive solgt i dette transfervindue.

Der er en kort pause, inden den norske journalist fortsætter:

- Sebulonsen var klar til at tage det næste skridt i sin karriere. Han er en spiller som bliver aktuel for Solbakkens A-landshold, hvis han (Sebulonsen) kan fortsætte sin udvikling i Brøndby.

Hvad videoerne fortalte os

Sebulonsen har et klart læringspunkt. Han skal ikke forivre sig i sine dueller, og så skal han skoles i hvornår han skal gå aggressivt i presset. For der er ingen tvivl om, at Sebulonsen er en spiller der vil fremad - både angribe, men også forsvare fremad.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Han vil gerne trykke på, men skal huske helheden i den defensive organisation, eller som minimum være sikker på at organisationen er med i det aggressive pres (forstås som i at holdet er klar til kollektivt at lægge det pres og lukke de nødvendige rum af). På grafikken ovenfor et eksempel herpå - han går for hurtigt i pres og åbner bagrummet som modstanderne kan angribe.

Men Sebulonsens styrke på en og samme tid er også i hans fysik i presset. For han er fysisk stærk og kan mose sine modstandere, hvis han kommer ind på kroppen af dem. Han er bedst, når han kan trykke på modstanderne før de kommer på bolden eller ikke er retvendte. I sine 1:1 dueller kan han sagtens forbedre sig, men det skal ikke forståes som en svaghed, blot som et område til læring.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For som grafikken ovenfor viser, så er den unge nordmand en gedigen arbejdsmand der lægger en hel del meter på banen, og i dette eksempel tager en sprint over en halv bane for at lægge trykket på den modtagende spiller (det resulterer i øvrigt her i en generobring af bolden på modstandernes banehalvdel). Brøndby kan forvente (hvis han får friheden til det) at se en spiller der aggressivt og arbejdsvilligt tør arbejde fremad i spillet mod bolden.

Sebastian Sebulonsen har også roen, evnerne og modet til at gå på sine modstandere i offensive 1:1 dueller. Han kan gå forbi sin direkte modstander, og på den måde komme på bagsiden af et pres. Det kan han både ved at afdrible sin direkte modstander - som ses på grafikken nedenfor:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men den norske højreback har i den grad også fysikken med sig. I sit udtryk på banen kan han (uden det i øvrigt på nogen måde er en sammenligning i niveau) minde lidt om Rasmus Nissen fra Leeds. Sebulonsen er fysisk stor, han har power bag sine løb - måske ikke den den Bruus'ke acceleration, men som et godstog i fart er Sebulonsen svær at fange og komme ind på.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor er starten på et eksempel herpå. For Sebulonsen kommer i løbeduel mod sin direkte modstander i siderummet efter en aflevering.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Modstanderen forsøger at komme ind på kroppen af Sebulonsen, men kan simpelthen ikke få domineret ham fysisk. Så Sebulonsen kan qua ren fysisk styrke glide af på sin modstander.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Og bevarer endda roen til at gå dybt ind i feltet, og lægge en assist til en fri medspiller inde foran:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Hvad får Brøndby for pengene?

Brøndby får en angrebsorienteret højreback, som er aggressiv i presset og gerne vil frem i banen - med såvel som mod bolden. Sebulonsen har ikke en out of the world hurtig acceleration, men er på ingen måde heller langsom. Men når han kommer i fart er han svær at komme ind på kroppen af, og kan buldre sine modstandere ned. Han er teknisk fornuftig, et solidt pasningsspil og med køligheden til at kunne spille sig ud af problemerne, eller at afdrible sin direkte modstander.

Sebastian Sebulonsen er U21-landsholdsspiller, og in the mix til A-landsholdet, hvis han kan fortsætte sin udvikling. Og som med så mange andre spillere i lignende situationer, så er det klart, at en ung spiller også har en vis fejlmargen. Ligesom der er en læringskurve foran Sebulonsen. Der er dog ingen tvivl om, at han har den fysiske og tekniske pakke til at kunne fortsætte sin udvikling i Superligaen, og tilføre Brøndby mere bredde og offensiv produktion i rollen som højreback.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • ClausM
 • ClausM   15. juli 2022   

 • Det bliver spændende at se ham spille og om han kommer på banen på søndag
  1 enig
   
  • Betalende bruger
     15. juli 2022   

  • @ClausM Det vil være klassisk Brøndby at sætte sig mellem to stole: At stå uden kampklar højre back på søndag - Bruus ryger inden og Sebu er ikke klar til at spille fra start. Mit bud: HH spiller back søndag.

  Se 4 flere kommentarer

 • Velkommen.

  Det lyder som et projekt, men det er Bruus også
  1 enig · 1 god kommentar

 • Lyder som det jeg vil karakteriserer som en klassisk Brøndby-back. Agressiv, stærk i duellerne, og vil fremad banen.
  Jeg kan rigtig godt lide han har slutprodukt med både assist og mål, og i det hele taget kommer i feltet, det har vi savnet.
  Det tager altid lidt tid at blive spillet ind, men forventer at vi allerede i efterårssæsonen har fået en opgradering på højre back, og i øvrigt tjent en skilling på Bruus som de fleste var ved at skylde ud med badevandet for 3 år siden (mig selv inkl) og det er bare super stærkt trænerarbejde
  8 enige · 1 god kommentar

 • https://www.youtube.com/watch?v=TT5arCnywuA


 • Sjovt at se at ingen gang for et år siden havde vi ingen af vores tre viking drenge

 • Gummer
 • Gummer
  Betalende bruger
    15. juli 2022   

 • Et meget spændende køb, som umiddelbart virker til at kunne bringe god værdi til vores hold!
  1 enig

 • Velkommen til Brøndby, Sebastian. Han bliver uden tvivl en forstærkning af holdet. Mærk mine ord

Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER