Simon Hedlund og Kevin Mensah
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Stort interview med Kevin Mensah: Der er en gul tråd hele vejen igennem systemet

 
Kevin Mensah er den spiller i Brøndby IF, der har været længst tid i klubben. Han nærmer sig snart 100 officielle kampe for klubben. Derfor ville vi gerne høre ham, hvordan han ser på truppen og sin egen rolle i klubben.

  • Simon Hedlund og Kevin Mensah
  • Søren Nicolai Tordenskjold Andersen
   12. juli 2021 - Klokken 17:45
 • Søren Nicolai Tordenskjold Andersen
 • Søren Nicolai Tordenskjold Andersen
  12. juli 2021 - Klokken 17:45

Det er ikke gået manges næse forbi at der i de seneste år i Brøndby IF har været fokus på at der skulle yngre kræfter ind på førsteholdet. Derfor er det spændende at høre hvordan Kevin Mensah ser den udvikling som han selv, klubben og truppen har været igennem, siden han kom til Brøndby IF i januar 2017. Det er dog ikke noget nyt for Mensah at være en af dem i truppen, der har været i Brøndby IF i længst tid.

- I sidste sæson var det kun Hjörtur (Hjörtur Hermannsson, red.) der havde været her i længere tid end mig. Så derfor føles det ikke som noget nyt til den kommende sæson at have været her længst. Jeg har været her længst og det er jeg stolt af. Jeg sætter en stor stolthed i at jeg har kunne gøre mig fortjent til det og bidraget med en masse til klubben, siger han til 3point.dk.

- Jeg har lært og fået mekanismerne i klubben ind under huden. Jeg ser mig selv som en af tovholderne på den Brøndby-mentalitet, som hersker her i klubben, både i truppen, blandt fans og alle andre omkring klubben. Det er jo en mentalitet som nogen får gennem klubbens DNA hvis de er her som unge spillere, mens vi andre der kommer udefra, får ind under huden hurtigt.

Hjörtur Hermannsson
Teis Markfoged © All rights reserved

Den mentalitet, som Mensah taler om, er noget som der bliver værnet om i truppen. Det er ikke kun noget som spillere med lang anciennitet i klubben står for at give videre til nye spillere.

- Det gør det da klart nemmere at bibeholde og videreudvikle den mentalitet i truppen, når der er så mange unge spillere, der har fået den ind gennem Masterclass. Så der er jo lidt en gul tråd hele vejen igennem systemet.

- Man kan jo sige at rutinerede spillere, der kommer til klubben, påvirker mentaliteten med en stor vinderattitude, mens de unge skubber på med en masse iver og sult. Læg så dertil at vi allesammen gerne vil præstere det bedste vi kan, og forsøger hverdag at blive bedre. Så har man gode forudsætninger for at have en god trup-mentalitet. Derudover er der forventninger og krav fra os selv, trænerne, staben og fansene til at vi skal vinde hver kamp og spille godt. Så får man bare en sindssyg god mentalitet i truppen.

- Når man kommer som ny spiller til Brøndby IF, bliver man bare ramt af den mentalitet fra starten. Man kan ikke undgå det. Alle i truppen forventer meget af hinanden og forventer at når man vælger at tage til Brøndby IF, så køber man ind på den mentalitet, og den måde vi er på som klub og trup. Det er bare præmissen for at være i klubben.

I den tid Kevin Mensah har været i klubben, har både han selv og klubben været igennem noget af en udvikling. De erfaringer og oplevelser har været med til at forme både ham, fansene og klubben.

- Det som jeg synes er imponerende og fedt er, at i den tid jeg har været i klubben, har vi hele tiden kunne bygge på den mentalitet. Selvom der er kommet en ny strategi og nye spillere, trænere og ledere.

- Strukturen i klubben og truppen har været den samme, men der har også været plads til at vi har kunne udvikle os sammen.

Når man har en trup med den mentalitet som Kevin beskriver, så giver det mulighed for at spillere kan vokse med de opgaver de bliver stillet overfor og tage det næste skridt i deres udvikling.

- Den mentalitet der er i truppen gør, at dem der har overskud på og udenfor banen, kan trække et tungere læs. Sådan så andre kan have ryggen fri til at forsøge sig og måske fejle.

- Det er de rutinerede, og overskudsmenneskene, der går forrest og er med til at trække andre med sig og give dem selvtillid.

- Jeg er slet ikke i tvivl om at den mentalitet- og fællesskabsfølelse, som vi har i truppen og i klubben, helt klart var med til at sikre os mesterskabet i sidste sæson. Når der var svære perioder og nederlag, så stolede og troede vi på hinanden, og det hårde arbejde som vi laver hver dag.

Kevin Mensah
Teis Markfoged © All rights reserved

Mange kan nikke genkendende til at det kan være skræmmende og udfordrende at skifte arbejdsplads, og dette er ikke anderledes for professionelle fodboldspillere. Derfor er det også vigtigt at man som trup og individuel spiller er bevidst om hvad man kan forvente og hjælpe nye spillere med.

- Det kommer naturligt at være den der hjælper de nye og tager imod dem. Både på og udenfor banen er man som rutineret spiller bevidst om at man lige skal være opmærksom på at man hjælper hinanden alle sammen.

- Vi har ikke et fladt hierarki. Alle skal hjælpe til og ingen kan være blind passager her i truppen, og det er lige meget om man er ung, gammel, ny, eller været her længe. Man forlanger meget af hinanden her i Brøndby IF, og det er vigtigt at vi gør det, når nu der kommer vigtige Champions League-kvalifikationskampe og et europæisk gruppespil. Heldigvis er der mange der trækker et stort læs og er gode til at hjælpe hinanden videre.

Kevin Mensah har selv prøvet at skulle komme til som ny spiller i Brøndby IF og falde til i en trup, hvor hierarkiet var på plads og der var forventninger fra dag et. Han kan godt huske, hvordan det var at være den nye tilføjelse, der lige var trådt ind af døren og skulle have en ny hverdag og lære folk at kende.

- Da jeg kom til Brøndby IF fandt jeg det utrolig nemt at føle mig velkommen. Mentaliteten tiltalte mig. Og så var det en nem trup at komme ind i. Jeg snakkede rigtig godt med (Lebogang, red.) Phiri og Rodolph Austin. Hany (Mukthar, red.) var også god til at invitere over til barbecue aftener. De var gode til at hjælpe mig i starten. Senere hen kom jeg til at snakke meget med Nør (Christian Nørgaard, red.) og især Rønnow (Frederik Rønnow, red.), fordi vi sad ved siden af hinanden i omklædningsrummet.

Christian Nørgaard fck derby Jan Kliment
Mikkel Joh / Joh-Foto © All rights reserved

Der er dog en ting man som ny spiller kan gøre fra start for at gøre overgangen til Brøndby IF nemmere for sig selv, og hurtigere blive accepteret, også selvom at alle fodboldspillere er forskellige.

- Det var ikke svært at blive accepteret i truppen. Hvis man træner hårdt og præsterer på banen, så kommer accepten. Det er ens for alle. Hvis du knokler på fra dag et af, så kommer resten meget nemmere.

- Folk er jo forskellige, og derfor har folk også forskellige behov i forhold til social interaktion og hvordan de er, når man er samlet. Det handler om at vi som trup skal kunne rumme alle, men også være bevidste om at alle hjælper hinanden både på og udenfor banen.

Man skal se tilbage på det senest overståede transfer vindue fra i vinter, for at se hvordan Brøndby IF og truppen i praksis håndter nytilkomne.

- Et godt eksempel er fra i vinter, da Lumb (Michael Lumb, red.) og Oskar (Oskar Fallenius, red.) kommer til klubben. Lumb er en etableret Superliga-spiller, der har været i udlandet, bor i Rødovre og har en familie, så den hjælp vi kunne give ham for at falde til i truppen og klubben var jo en anden end den som Oskar havde brug for. Han (Oskar Fallenius, red.) havde brug for mere hjælp med lige at falde til, og finde ud af hvordan den nye hverdag skulle struktureres. Så i starten var man mere beskyttende overfor Oskar sådan så han også følte han fik en god start. Og så kunne man løbende lægge mere ansvar over på ham. Derfor kunne vi også lægge et større pres på Lumb end Oskar i starten, fordi de kom med forskellige forudsætninger for at være nye i truppen. Derfor giver det ikke mening at behandle dem ens, da de jo også er forskellige personer. Men når man kommer til Brøndby IF som ny spiller, så kommer man ind og får dem samme beskyttelse som alle andre i truppen. Det er fælles for alle i truppen. Alle beskytter alle. Men jeg synes det er et godt bevis på at vi er en trup, der kan rumme alle cases og typer af spillere.

Michael Lumb
Teis Markfoged © All rights reserved

At have en sund og omfavnende trup er ikke noget, som kommer af sig selv, eller man må tage forgivet. Ligesom på almindelige arbejdspladser udvikler mennesker sig i takt med den udvikling der er i organisationen og de arbejdsopgaver man er stillet overfor. Det stiller krav til både nye, såvel som nuværende spillere i Brøndby IF.

- Der er ikke kliker i truppen, så det er ikke sådan at folk kun har en bestemt gruppe af spillere de ses med. Der er selvfølgelig nogen man måske ses mere med end andre. Jeg har for eksempel her for nyligt været ude og spille padle med Mads (Mads Hermansen, red.) og Frenne (Morten Frendrup, red.). Da Lasse (Lasse Vigen, red.) var i klubben sås jeg meget med ham, da vi begge lige var blevet fædre for første gang. Jeg synes at de her eksempler er med til at vise vi virkelig har en god homogen trup, både på og udenfor banen, og en stærk fællesskabsfølelse, som jeg slet ikke er i tvivl om var udslagsgivende for at vi kunne tage mesterskabet i sidste sæson.

Lasse Vigen
Teis Markfoged © All rights reserved

- Hvis nye spillere skal have en chance for at falde til og præstere, hvilket i sidste ende jo hjælper hver enkelt spiller og holdet med at nå vores fælles mål, så er det jo vigtigt at der er ro i truppen så de nye hurtigt og nemt kan falde til.

- Det er jo vigtigt at alle der kommer til, uanset hvilken type spiller eller person de er, skal kunne tilpasse sig en helt ny hverdag.

Mens Mensah har været i Brøndby, har han stiftet familie og er blevet far, hvilket har sat tanker i gang hos ham om hvem han er som person og fodboldspiller, samt hvad der nu forventes af ham. Både fra andre og fra sig selv. At få et barn som professionel fodboldspiller er ikke altid lige helt lige til.

- Man er jo professionel fodboldspiller, hvilket betyder at arbejdsdagen og dagligdagen gør man har en lidt anden livsstil end andre. Så man ved godt i forhold til for eksempel barsel, at kæresten kommer til at tage et kæmpe læs. Vi har taget en fælles beslutning om at vi godt som familie kan håndtere at hun tager alt barslen, og får en masse tid sammen med barnet. Det vil da være et afsavn fra min side, men som professionel fodboldspiller ved man godt at der er nogle valg man må tage gennem sin karriere for at investere i sig selv, og sådan har det været fra man var helt ung i forhold til at for eksempel at misse fester og sammenkomster.

- Jeg kan godt mærke at man skal være mere struktureret end tidligere, når man får et barn. Men det er kommet meget naturligt til mig. Når man får et barn og bliver en familie er det om noget endnu vigtigere at være struktureret. Man skal nemlig balancere hvornår man er far og familie, sådan så man stadigvæk kan være skarp og skadesfri til at kunne spille og træne. Her kan jeg godt mærke at det har været en fordel at leve et liv som professionel fodboldspiller, da det med at skulle være struktureret og kunne fokusere allerede var på plads og lå på rygraden.

At være blevet far er også noget Mensah har kunne bruge, når han er sammen med truppen til hverdag og til kampe.

- Det er altid kommet naturligt til mig at være bevidst om hvordan mennesker omkring mig har det. Dette har jeg taget med mig til Brøndby IF, og det har nok også været med til at påvirke min rolle i klubben. Jeg kan mærke, at det er blevet forstærket hos mig efter jeg har fået et barn.

At være professionel fodboldspiller betyder at der er nogle valg, som man bliver nødt til at træffe tidligt i sin karriere; om hvordan ens hverdag og fremtid skal forme sig. Det betyder at der både er tilvalg og fravalg i forhold til en mere gængs opvækst, fritid og familieforøgelse.

- Jeg synes det har været en fordel at være professionel fodboldspiller, fordi man er vant til at skulle tilpasse sig for at kunne se venner og familie. Det er måske også nemmere for ens familie og venner at acceptere at ens hverdag ændrer sig i forhold til hvordan man ses og omgås. Så at få barn har ikke medført de store ændringer i forhold til hvordan og hvornår vi kan ses med venner og familie. Man kan sige at den naturlige del af at man udvikler sig som menneske og som par/familie, har vi lidt allerede taget hul, på da vi valgte at tage skridtet til Brøndby IF i min karriere.

- Da jeg fik muligheden for at komme til Brøndby IF, var det helt naturligt for mig at gribe den. At skulle flytte fra Jylland, gav mig ikke en følelse af at jeg måtte give afkald på at ses med venner og familie, da de jo heldigvis kun er små 300 kilometer væk. De kan sagtens stadigvæk nemt komme på besøg. Jeg var afklaret fra en ung alder om at hvis jeg ville være professionel fodboldspiller, så skulle jeg en dag flytte langt væk fra familie og venner.

Mensah er glad for at han valgte at skifte til Brøndby IF. Selvom det kan lyde som floskler, og bliver italesat ofte af både klub og fans, så er Brøndby IF nemlig noget andet end så mange andre fodboldklubber. Dette gælder for forventninger, kultur, mentalitet og attitude.

- Brøndby IF er en speciel klub. Det er bare nogle andre følelser og forventninger på spil end i andre klubber. Alt bliver bare større og er noget helt andet, når man kommer til. Derfor handler det om hurtigt at falde på plads og tilpasse sig den nye hverdag, hvor alt bare er større og vildere.

- Jeg elsker at der var, og stadigvæk er, store forventninger til at man til træning og i kamp altid skal gøre det rigtig godt. Derfor vil man også gerne bare falde til hurtigst muligt for bedre at kunne yde sit bedste.

- Som fodboldspiller er der altid så mange ting, hvor man kan bygge mere på, og mentaliteten i klubben gør bare at man hele tiden gerne vil bygge på og skubbe på.

- I de fire og et halvt år jeg har været i klubben, har folk bare bevist igen og igen at selvom de har haft udfordringer og måske ikke lige slået til, er kommet tilbage og virkelig bevist deres værd. Det beviser bare at alle hele tiden stræber efter mere og alle vil mere. Men også at hvis man arbejder hårdt, kan man sagtens nå sine mål her i klubben.

Kevin Mensah ved godt, at når man har været så længe i klubben, som han har, følger der et vist ansvar med. Det påtager han sig gerne. Selvom han selv og Maxsø (Andreas Maxsø, red.) udfylder naturlige lederroller som anfører og viceanfører, så er de langt fra de eneste der går forrest som ledere på og udenfor banen. 

- Vi er en trup, hvor der er rigtig mange, der gerne vil og som påtager sig ansvar, og er ledere på deres egen måde. Og der er også andre der gennem den måde de er på giver os andre plads til at lede.

Blandt dem som Kevin nævner er der både velkendte ansigter, unge, rutinerede fra alle positioner på banen.

- Josip (Josip Radosevic, red.) er jo bare for vild. Manden gør alt 100 procent. Han er bare bundprofessionel, og det har han været fra dag et. Han går forrest og tager lederansvar på til træning og i kamp. Du ved bare altid hvor du har ham, og han hviler utrolig meget i hvem han er og hvad han kan.

Josip Radosevic og Morten Frendrup
Teis Markfoged © All rights reserved

- Tobias (Tobias Børkeeiet, red.) er et klasseeksempel på hvordan man arbejder hårdt. Han er en stille fyr, men han har en tilstedeværelse, der er utrolig afsmittende. Man er rolig ved at spille sammen med ham, fordi han bare altid arbejder hårdt og udvikler sig. Og det vil man gerne efterligne.

Tobias Børkeeiet og Andreas Bruus
Teis Markfoged © All rights reserved

- Frenne (Morten Frendrup, red.) er jo en ung knægt, men har allerede utrolig meget erfaring. Vi ved alle sammen, at man skal lytte til ham. Han skal måske lære at være lidt mere verbal, men det kommer jo med erfaring. Han er jo nu en af de bedste unge midtbanespillere i Danmark, der bare knokler igennem hver eneste dag. Han viser jo alle i truppen, især de unge i Masterclass, hvad man kan opnå her i Brøndby IF, hvis man gerne vil.

Morten Frendrup
Teis Markfoged © All rights reserved

- Sigurd (Sigurd Rosted, red.) har været norsk landsholdsspiller og været i udlandet. Det sker jo ikke medmindre man er dygtig, så der er utrolig stor respekt omkring de bedrifter. Og så er han bare en alletiders kvalitetsspiller og -menneske.

Sigurd Rosted og Simon Hedlund
Teis Markfoged © All rights reserved

- Simon Hedlund er en sund egoist, som en angriber gerne skal være, men han tager samtidig sindssygt meget ansvar. Han gør det bare på en nonverbal måde ved at gå forrest i alle kampe. Den attitude med at der sgu skal knokles igennem fra os alle sammen er sindssygt afsmittende.

Hedlund tæmmer den næsten
Teis Markfoged © All rights reserved

- Mads (Mads Hermansen, red.) har en sindssygt fed ro, når han står på mål. Det skaber en tryghed på holdet, også selvom han ikke er ældre eller mere erfaren, end han er på nuværende tidspunkt. Det er meget imponerende.

Mads Hermansen
Teis Markfoged © All rights reserved

- Anis (Anis Slimane, red.) vil altid gerne have bolden, og det giver en ro til os andre at vi ved at vi bare kan give ham bolden, hvis vi er pressede. Fordi han udstråler bare at han altid kan hjælpe en ved at modtage bolden.

Anis Slimane
Ian Nielsen / Ian Foto Sport © All rights reserved

- Vi er en trup, hvor folk godt kan råbe hinanden op, men kræver meget af hinanden og der bliver hver dag sat nye eksempler og standarder for hvad vi forventer af hinanden.

Så på trods af afgange denne sommer, er der altså ikke mangel på ledere eller spillere, der gerne vil tage ansvar, hvis man spørger viceanfører Kevin Mensah. Dette skaber et rigtig godt miljø for at opnå de målsætninger og den udvikling man sætter sig som trup og enkeltspiller.

Forhåbentlig har interviewet her med Kevin Mensah givet et indblik i hvordan det er at være professionel fodboldspiller i Brøndby IF, og hvad det er der venter nye spillere når de ankommer til klubben. Det bliver spændende at følge mentaliteten i klubben og truppen og dens udvikling den kommende sæson, og hvem der går ind og påtager sig et større ansvar for at andre kan blomstre op.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Lækkert med et langt dybdegående interview med Mensah. Han spillede sig godt nok op her til sidst i sæsonen, og selvom han ikke altid har præsteret lige godt i sin BIF tid, så er jeg sikker på, at han er en fantastisk mand at have i omklædningsrummet. Er spændt på at se hvor mange kampe han kommer til at få i den kommende sæson. Kommer han over på højre hvis Blas slår ham af?

  Udover det glæder det mig at læse om det han siger om Børkeeit. Det giver mig lidt troen på, at han stadig nok skal blive god for os på et tidspunkt.
  1 enig

 • Kevin Mensah må være en kollega, hvor man bliver i godt humør, blot man ser ham. Og en god mand for Brøndby:Teknisk god i pasningsspillet, hurtig, beskeden og har uden brok affundet sig med at skulle spille mange forskellige roller på banen gennem tiden. Han bliver god for os også i den kommende sæson
  2 enige · 1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER