Dommer Mikkel Redder snakker med linjedommeren.
Foto: Ian Nielsen / Ian Foto Sport ©
NYHED

Stort VAR-interview før Superliga-premiere: Vi skal ikke destruere spillet

 
Michael Johansen er ansvarlig for implementeringen af VAR i dansk fodbold. Han har fokus på tilskuerne, åbenlyse fejl og på ikke at ende som Premier League.

  • Dommer Mikkel Redder snakker med linjedommeren.
  • Daniel Mads Jensen
   8. september 2020 - Klokken 16:15
 • Daniel Mads Jensen
 • Daniel Mads Jensen
  8. september 2020 - Klokken 16:15

På fredag ruller Superligabolden igen efter en sen sommerpause. Med den nye sæson følger også et nyt begreb, som de danske fodboldfans skal vænne sig til: VAR er nemlig landet i Superligaen.

DBU har arbejdet med implementeringen længe, og i weekenden testet det på 14 træningskampe på dansk jord. En test, som er forløbet smertefrit.

- Status er, at det er gået godt. Vi er tilfredse med niveauet. Vi oplever ikke nogen udfald, som vil volde problemer i Superligaen, så vi føler os skarpe, og det er dét, vi går ind til runde 1 med, siger Michael Johansen til 3point.dk.

Michael Johansen er tidligere Superligadommer, og arbejder i dag som dommerudvalgsformand hos DBU. Dermed er han også øverst ansvarlig for implmenteringen af VAR i dansk fodbold.

VAR-rummet

Helt konkret betyder VAR (Video Assistant Referee), at der ved hver kamp sidder tre mand i en vogn udenfor stadion og ser kampen igennem på tv. To af dem er VAR-dommeren og hans assistent - AVAR-dommeren. De to roller indtages af en Superligadommer og en Superliga-linjedommer.

Den tredje person kalder DBU en Replay Operator. Personens job er at styre kameraerne, ændre vinkler, slowmotion mm., således at de to VAR-dommere kan tage beslutningen om at fortælle dommeren, at der er blevet begået en fejl.

Fra VAR-rummet kan VAR-dommeren derfor kommunikere til kampens dommer om, at han skal stoppe kampen og kigge på en monitor på sidelinjen, hvor situationen kan genses, og dommeren har muligheden for at omstøde sin første kendelse.

Hver tredje kamp

Men hvor meget kommer man til at mærke til, at der er kommet VAR i Superligaen? Ikke meget, hvis man spørger Michael Johansen. Han har tidligere sagt til pressen, at man cirka skal forvente en afbrydelse i hver tredje kamp.

- Og det siger statistikkerne stadigvæk. Vi ved jo ikke om vi rammer det i runde 1, men vi arbejder på, i næste sæson, at ligge på meget attraktive tider. Det er ikke et mål i sig selv. Men al erfaring siger, både fra Holland, fra Italien og faktisk også fra England, siger, at cirka hver tredje kamp har vi det, der hedder en intervention, hvor dommeren bliver kaldt til skærmen.

- Men der er ingen regel uden undtagelse. Nogle gange kan det være to gange i en kamp, andre gange sker der ingenting i flere kampe. Kigger vi tilbage på vores egne præstationer i Superligaen fra sidste sæson, så passer det også meget godt. De fejl vi kan se, dem har vi styr på, vi kan se, hvor vi ville intervenere, hvis vi havde VAR. Sjovt nok har det vist sig at være en meget generel statistik, som vi også tror på. Det er ikke fordi, det er et mål for os at lande der, men det er en oplysning.

Michael Johansen har ikke tal på, hvor mange afbrydelserne der har været i VAR's testkampe, men har analyseret den seneste Superligasæson, og de tal passer fint ind i statistikken

- Vi har ikke ført decideret statistik på den måde, for nu er det jo træningskampe. Det er jo ikke Superligakampe. Men vi ligger faktisk på meget få interventioner, det er sjældent, der sker kampafgørende fejl i det omfang.

Skal ikke være som Premier League

Flere fodboldfans har meldt sig i et kritisk kor, som særligt henviser til den engelske Premier League, hvor afbrydelserne flere gange har været diskutable eller på millimetertynde offside-kendelser.

Sådan skal det ikke være i Danmark.

- Det skal være klare og åbenlyse fejl. Clear and obvious. Hvis man kan diskutere det, så blander VAR sig i udgangspunktet ikke. Det vil sige, at vi skal have klart bevis. TV-billederne skal være entydige. Det skal ikke være sådan noget, hvor man kan sidde og diskutere det, alt efter hvilken farve trøje, man har på. Det skal være klart og åbenlyst, så alle kan se at der er sket en fejl, siger Michael Johansen.

- Vi sætter barren rimelig højt, forstået på den måde, at vi går ikke ned og omdømmer kampen. Vi går ikke ned i petitesser, for at gøre det en lille smule bedre. Et tyndt straffespark går vi ikke ned og retter, for det er ikke vigtigt at gøre den lidt bedre. Men det er vigtigt at få rettet det straffespark, som er åbenlyst forkert. F.eks. hvis man overser en hånd på bolden.

Michael Johansen har også set de papirstynde Premier League-kendelser, og slår fast, at Superliga-dommerne ikke vil følge det engelske eksempel.

- Nej. Det er ikke noget, vi dømmer. Vi kommer ikke til at køre Premier League. De afviger jo faktisk fra protokollen, og er de eneste, der afviger så meget, som de gør. Vi kommer til at følge protokollen, som Italien, Tyskland og Holland også gør. Men i England kan VAR-dommeren godt overskygge hoveddommeren ved f.eks. at dømme et straffespark nede i den anden ende. Det kommer aldrig til at ske i Danmark. Det er dommeren på banen der tager den første beslutning, og han tager også altid den sidste beslutning.

- Man har de dér millimeter-offsides, fordi man har noget software, man lægger ind over. Der er nogle usikkerheder forbundet med det. Generelt er det jo temmelig præcist, men bliver det til sådan noget, hvor man er nede i de dér millimeter eller centimeter-tynde offsides, så vil softwaren lægge stregerne oven på hinanden. Der har vi så sagt, at vi skal ikke underkende et mål, som trods alt er noget af det vigtigste i fodbold, på grund af bagateller. Det er ikke det, der er ånden med VAR. Det kommer til at destruere spillets natur, hvis man konstant stopper op og underkender noget, der er så vitalt.

- En offside skal også være clear and obvious. Det er jo ikke fordi, det skal være 20 meter. Det kan også være fem meter, en meter, tyve centimeter, alt afhængigt af, hvordan tv-kvaliteten er. Men det er tv-billedernes kvalitet, der afgør, om det er clear.

Tydelig kommunikation med fansene

Ude i Europa har VAR-systemet været i gang i lang tid, og DBU har dermed kunne tage ved lære af de andre landes erfaringer. Et af de bedste tips handler faktisk slet ikke om spillet på banen.

- I forhold til kommunikation og det, at oplyse meget, meget detaljeret til fansene på stadion, har man også fundet ud af, er meget, meget vigtigt, så de også ved, hvad VAR laver lige nu, mens man står og venter. De andre ligaer er kommet rigtig skidt fra start, fordi de har undervurderet betydningen af kommunikationen. Det er også derfor, vi bl.a. stiller op til interviews som det her, og vi har åbnet op for medierne og formændene fra fanklubberne, som har været nede og se, hvordan vognen fungerer og få oplæg og træning i VAR.

Er man tilskuer på et stadion, kan man også forvente at blive inkluderet.

- Vi har arbejdet med grafikken på storskærmen, og tv-billederne kommer også på storskærm på stadion, hvis man går ind og omstøder en kendelse. Det er faktisk ret vigtigt. De får de samme tv-billeder, som tv-seerne, selvom de lige bliver lidt forsinkede af signalet. Men tilskuerne på stadion kan se det samme, som dommeren kan se på sin monitor. Det er jo beviset for, at man går ind og omstøder en kendelse, og det skal fansene også kunne se. Det er vigtigt, at fansene også får en oplevelse af at vide, hvad der sker.

VAR får officielt sin danske debut på fredag, når SønderjyskE og FC Midtjylland åbner sæsonen, og er også på plads når Brøndbys sæson starter på søndag mod FC Nordsjælland.


Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Tanken
 • Tanken
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    8. september 2020   

 • Det lyder jo fint, men lad det komme an på en prøve. En bonus kan dog være man tydeligt vil se at nogen dommere i Superligaen er langt under niveau, og derfor formengnetlig vil hives til skærmen mere. Man kan håbe på det så betyder man skiller de dårligere dommere fra og holder en højere standard
   
  • Jensen
  • Jensen
   Betalende bruger
   Top gode
     8. september 2020   

  • @Tanken - Jeg forstår stadig ikke helt, hvem der beslutter, at der skal bruges VAR. Er det dommerne selv, der vælger at bruge det? Eller er det VAR-rummet der over-ruler og laver deres intervention?

  Se 8 flere kommentarer

 • Jeg har altid været modstander af VAR. Men nu er det havnet i superligaen, og jeg har besluttet, at give det en chance. Fin udmelding af Michael Johansen. Rart at læse, at det ikke skal afgøre petitesser eller være afgørende i millimeterpræcision, men kun de store åbenlyse fejl. Hoveddommeren over VAR.

  Jeg er særligt glad for denne sætning: ''Men tilskuerne på stadion kan se det samme, som dommeren kan se på sin monitor''. Det skal nok blive interessant. Så handler det om for os fans at lægge tryk på dommeren, mens han står foran fjernsynsskærmen.

  Lad os se. Hvis man kender Danmark godt nok, så skal der nok gå hat og briller i det på den ene eller anden måde.
   
  • Saesonkort
  • Saesonkort
   Betalende bruger
     1 måned(er) siden   

  • @Broder Salsa, du har simpelthen valgt at sætte dit managerhold uden at kende reglerne.. spændende;-)

  Se 3 flere kommentarer

 • Henrik
 • Henrik
  Betalende bruger
    8. september 2020   

 • Michael Johansen har lige fortalt at Fuckerne stadig får tynde straffespark og vi ikke gør. Danske dommere er uden tvivl elendige og det har været standarden længe.
  2 enige

 • BIF til jeg dør
 • BIF til jeg dør
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    8. september 2020   

 • Så er det slut FCK med at få gratis point foræret, jeg glæder mig meget....
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • Tanken
  • Tanken
   Betalende bruger
   Top kommentator
   Top enige
     8. september 2020   

  • @BIF til jeg dør når man så hører rundt omkring i verdenen lyder det vel egentlig bare som om beskyldninger som denne er på samme niveau, hvis ikke værre. Så hvis det er det du håber på ville jeg ikke holde vejret
   1 enig

  Se 1 flere kommentarer

 • Jeg har været skeptisk fra starten, og jeg er stadig ikke overbevist.
  Vi ser nogle groteske situationer rundt omkring, inkl i netop overståede Champions League.

  Hvorfor er det så vi tror vi kan undgå det? Nu hører vi at en offside-kendelse skal afhænge af billedernes kvalitet. Dvs et mål kan stadig i teorien blive annulleret på centimeteren. .

  Jeg er ikke fan af det. Jeg synes hellere vi skulle bruge de 15-16 mio VAR angiveligt skulle koste, på at uddanne dommerne bedre.

 • Kaj
 • Kaj   1 måned(er) siden   

 • God snak med Michael Johansen. Jeg glæder mig til VAR. Jeg ser VAR som en positiv ting for fodbolden. Det er jo hamrende ærgerligt, at en kamp / et mesterskab måske bliver afgjort på en dommerfejl, som VAR kan rette op på. Det behøver ikke være millimeterdemokrati som i England, men med de udmeldinger som MJ kommer med her, så er jeg fortrøstningsfuld i forhold til at få udryddet de største dommerfejl mht offside, straffe, rødt kort, og om bolden er over stregen eller ej.

  Det negative ved VAR er, hvis det tager for lang tid at tage en beslutning. Gør det ikke det, kan jeg ikke se noget som helst negativt ved, at dommeren ser afgørende situationer op til flere gange for at tage den - for ham - rigtige beslutning. Der vil stadig blive debat om afgørelserne og utilfredshed på stadion, fordi vi ser situationerne med farvede briller. Desuden vil der være utilfredshed med situationer, der ikke bliver gennemset af VAR.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder