Foto: Nanna Møller Karlsen ©
NYHED

Taktisk analyse: Fortjent derbynederlag

 
At sige søndagens derby mellem FCK og Brøndby blev afgjort på dødbolde er at tage munden for fuld, men væsentligt blev de (dødboldene) dog alligevel. Det blev også en kamp, hvor fraværet af småskadede Mikael Uhre og Frendrup på venstre wingback blev ingredienser i et derby der var tæt, men hvor FCK fortjent kunne tage de tre point. 3point.dk har kørt kampen igennem VHS-maskinen og bringer her analysen.

  • Kasper Pedersbæk
   11. august 2021 - Klokken 21:21
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  11. august 2021 - Klokken 21:21

FCK under Jess Thorup er meget langt fra FCK man har lært at kende gennem mange år under Ståle Solbakken. I søndagens derby stillede FCK op i en skævvredet (mere om det følger) 4-2-3-1 med Grabara - Ankersen, Khocholava, Boilesen, Kristiansen - Falk, Zeca - Stage, Biel, Daramy - Wind.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For Brøndby stod udgangspunktet i kontinuitetens tegn, hvor Niels Frederiksen nok en gang lod sine spillere positionere sig i en 3-5-2, dog med den markante ændring at Morten Frendrup startede som venstre wingback og en småskadet Mikael Uhre startede på bænken, hvorfor Pavlovic startede på toppen sammen med Hedlund i en start 11 der så ud som følger: Hermansen - Rosted, Maxsø, Tshiembe - Mensah, Frendrup - Cappis, Børkeeiet, Greve - Hedlund, Pavlovic.

Både Frendrup på wingbacken og Børkeeiet som den dybe 6er var ændringer set i forhold til sidste rundes kamp, men med baggrund i tilgangen af Tshiembe (som gled ind i bagkæden) og Greve (som blev dynamist 8er på midtbanen med Cappis som makker) gav det mening.

Skævvridning hos hjemmeholdet

Hjemmeholdet har under Thorup drejet på roret og ændret retning ganske markant. Væk er den klassiske 4-4-2, ind i stedet er trådt en spillestil med fokus på spil i mellemrummet, mere vovemod offensivt.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Opspillet blev mod Brøndby utrolig skævvredet i markant grad - se ovenstående grafik. For hjemmeholdet lod tydeligvis Daramy holde bredden i venstre med Viktor Kristiansen liggende bagved som opspilsstation, mens bredden i højre  blev udgjort af en meget fremadrettet Peter Ankersen, der skubbede markant op i banen, helt op på linje med Daramy i venstre.

Det betød at FCK angreb i en 3-2-5, hvor det så betød at Stage kunne trække ind i banen sammen med Biel i et forsøg på at overbefolke mellemrummet, og tilbyde flere opspilsstationer for specielt Falk og Zeca i opspillet (hvor specielt Falk søgte det frie rum på siderne af Brøndbys midtbane). På samme tid lod det Jonas Wind få frihed til at falde ned i banen og agere opspilsstation, en rolle der klæder den unge angriber bedre end som rendyrket 9er.

Advarslen blev givet, men ikke set

Det var over FCKs venstreside det blev farligt. Over halvdelen af FCKs afslutninger kom efter opbygninger, hvor Mo Daramy havde en bærende rolle i hjemmeholdets struktur. For Rosted og Mensah var han tæt på et mareridt, enten gik han ind i banen og kunne med sin fart og fysik udfordre - eller også havde han Viktor Kristiansen til at lave underlap. Ikke overlap, men underlap.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

En af de første advarsler blev givet indenfor de første 20 minutter, hvor Daramy står en mod en med Mensah på kanten, her kommer Viktor Kristiansen i et underlap (altså indenom i stedet for det mere klassiske overlap på ydersiden) mellem wingback (Mensah) og stopper (Rosted). Men som det kan ses på grafikken får Cappis samlet løbet op.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Mindede situationen på den første grafik læseren om noget senere hen i kampen, så er det korrekt observeret. For scoringen til 3-2 kom efter en lignende situation, blot med det ændrede fortegn, at Rosted lader sig lokke frem i et pres, men kommer alt for sent og lader Biel vende med bolden ud til Daramy.

Det nemmeste i verden er at pege fingre på en enkel spiller. Men sandheden ved den scoring var, at det var en kavalkade af dårlige beslutninger. Først Rosted, så Slimane der ikke ser løbet, så Mensah der ikke kigger indad og ikke mindst til sidst, hvor Tshiembe simpelthen skal se faren ved Wind (Frendrup dækker manden bagved - se grafikken nedenfor) og gå på forstolpen (og dermed Wind) fremfor at blive stående som en saltstøtte på midten.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det positive: Brøndbys pres og angreb over højresiden

Brøndby havde flere gange held med at stresse FCKs opspil. Man lod gerne midtbanen støtte frem i et pres, som, når wingbackerne ligeledes trådte frem, gav hjemmeholdet grå hår i hovedet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Eksemplet ovenfor viser hvad det var Brøndby gjorde godt i spillet mod bolden. Her får man snedigt lokket bolden ud til unge Viktor Kristiansen, men sørger for at lukke samtlige at hans (logiske) muligheder ned, så kun en mand helt modsat står fri. Situationen ender med en fejlaflevering som bliver opsnappet af en blågul midtbanespiller, hvorefter man kan igangsætte en hurtig omstilling.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

En del af det der lykkedes i spillet med bolden var at angribe over højresiden. Mensah formåede flere gange at positionere sig højt i banen, og komme igennem til indlæg efter bolden var blevet vendt over midten. Ovenfor er det Greve der rigtig flot løber fri i mellemrummet, går fri af en modspiller og lægger en perfekt bold skråt i dybden til en fremadstormende Mensah.

Konsekvensen af Frendrup som venstre wingback var et forventet minimalt offensivt bidrag. Og mod FCK var det tæt på den status der kunne trækkes efter kampen. Den unge - normale midtbanemand - lukkede fint af, kom kun et par gange på glatis, og neutraliserede for det meste hjemmeholdets offensiv i højre side. Men konsekvensen var som indledningsvist nævnt også en tæt på usynlig offensiv output. Brøndby var farlige over højresiden, ikke venstre.

For mange kokke

På forreste linje blev det aldrig helt godt for kombinationen Hedlund / Pavlovic i opgøret mod FCK. Hedlund spillede som han ynder, dropper ned i banen og driver på tværs for at modtage bolden og få sat sine medspillere op.

Men Pavlovic blev aldrig i tilstrækkelig grad sat i scene. Serberen udgør en udmærket opspilsstation, trækker ned i banen for at modtage bolden, han holder fint i den (bolden), men kampen blev ikke i tilstrækkelig grad spillet offensivt på hans forcer. Han bliver aldrig en spiller der truer i længderetningen, men en spiller der suger bolden til sig og kan fordele bolden med ryggen til mål. Han skal fodres med indlæg, og fungerer vel ideelt i en 4-3-3 som spids med to sideangribere til at servicere sig.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I søndagens opgør, når Pavlovic lod sig falde ned i banen for at agere opspilsstation, endte det med at for mange kokke fordærver maden. Det blev til tider for nemt for FCK at forsvare sig mod. Grafikken ovenfor illustrerer hvorfor - udgangspunktet er angreb Brøndby er ved at bygge op. Men hvor man med Uhre på banen har en spiller der konstant truer i længderetningen, så trak Pavlovic her ned i banen. Det betød at både Cappis, Pavlovic og Greve forsøger at arbejde i det samme rum. Mens ingen spillere truer FCK i længderetningen, hjemmeholdets defensiv kan med andre ord se al spillet foran sig, og bliver ikke tvunget til at forholde sig til løb på deres blinde sider. 

Simulering af kampen - facit kan man ikke pille ved

Hvis vi tager et kig på kampens expected goals kan vi få et fingerpeg om, hvordan Brøndby (og FCK) præsterede. Det er værd at holde sig for øje, at expected goals IKKE er en sandhed for hvem der BURDE eller SKULLE have vundet en kamp, men et redskab til at analysere, hvem der havde MULIGHEDERNE for at kunne have bragt mere med sig hjem af point. Eller hvem der havde fodboldens guder til at smile lidt deres vej.

En analyse af afslutningerne fortæller os at Brøndby samlede 1.29 xG på 8 afslutninger, mens hjemmeholdet fra FCK ramte 2.07 xG på 15 afslutninger. Bryder vi alle afslutningerne ned, og matematisk simulerer kampen til at blive spillet 100.000 gange med de eksakt samme chancer, så tilfalder resultatmulighederne sig ud således:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

FCK ville i dette tilfælde hente en sejr i over halvdelen af de spillede kampe med de pågældende afslutninger. En uafgjort ville ske i knap 23% og Brøndby var ude i en lige over 20% chance for en sejr.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

At sejren blev på to mål var i sig selv ikke en forunderlig hændelse i fodboldens verden - ej heller den største uretfærdighed. Et kig på grafen foroven (til venstre) fortæller os, at sandsynligheden for en FCK sejr på et eller to mål var tilsammen i omegnen af 45% sandsynligt - der hvor det “uretfærdige” kan komme på tale var antallet af mål. Det var ikke en kamp hvor det stod hakket i granit at FCK skulle lave 4 mål, men omvendt, så lavede Brøndby 2 i kampen, hvilket fortæller os, at begge mandskaber forløste deres offensive potentiale i den pågældende kamp til fulde, mens man defensivt ikke havde en af de dage, hvor der blev lukket så godt af igen.

Konklusion: Fine takter, men slået på kvalitet

Isoleret set var der ganske pæne momenter i kampen at tage med for Niels Frederiksen. Der var et til tider velfungerende pres og et pænt opbyggende spil.

Der var åbenlyst også elementer der skal udvikles - ganske naturligt, når man har in mente afgange og tilgange henover sommeren. De indbyrdes aftaler, herunder Tshiembes adaption til aftalerne i bagkæden, sidder endnu ikke i skabet. Det ER i defensiven at udfordringerne står for Niels Frederiksens mandskab for øjeblikket - offensivt producerer man stadig det fornødne, men man er bare ikke lige så godt strukturerede bagtil.

FCK vandt ganske enkelt på et angrebsspil der var bygget op og struktureret, hvor ideerne blev udført i praksis med indadgående kanter, en 9er der trak ned og fik vredet i Brøndbys defensiv. De skabte de fleste chancer, og fortjente ganske simpelt sejren.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Tak for analysen. Jeg synes dog det var mere tæt end der gives udtryk for her. Ifølge tapins xG lå vi lige et mulehår over PSE indtil minut 68 hvor de scorer deres 3. mål, som selvsagt får os til at satse noget mere og lukke op bagtil.
  Det synes jeg egentlig er ret flot klaret af drengene og trænerteamet når man er på udebane imod så dyr en trup, og selv har skiftet så meget ud lige op til.
  Jeg er positiv på den lange bane, men vi skal selvfølgelig have tid til at spille drengene ind, og har desværre ikke de økonomiske kræfter der gør vi kan beholde hele vores mesterskabstrup og hente dyre forstærkninger tidligt i vinduet.
  6 enige · 5 god kommentar

 • Skævben
 • Skævben
  Betalende bruger
    11. august 2021   

 • God analyse. Jeg var meget skuffet over Pavlovic. Han spiller i et for lavt tempo uden at være nogen form for trussel i hverken opspil eller afslutninger. Bekymret for niveauet. Ellers var der mange positive indsatser i det - desværre - fortjente nederlag.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • Mr.D
  • Mr.D   11. august 2021   

  • @Skævben
   Jeg bliver frustreret over at Pavlovic konsekvent spiller bolden tilbage og ofte en kæde tilbage så modstanderne igen har midtbane spillere mellem bolden og deres mål. Ønsker han engang i mellem prøver at spille den videre i dybden til Hedlund eller til en medspiller i fart i længderetningen.
   2 enige · 1 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer
   
  • @Skævben

   Enig, og som jeg flere gange har slået på tromme for: Prøv Slimane i stedet.

   Niels, jeg går ud fra at du læser med?
   2 enige · 1 god kommentar

 • Mr.D
 • Mr.D   11. august 2021   

 • De defensive problemer bliver næppe mindre af at vi igen må ændre i bagkæden til næste kamp.
  Landskampspause ønskes!
  Så vi kan få styr på Corona og relationer.
  Et par ramte spillere mere så er FCN favoritter på fredag.
  Tør slet ikke tale CL kval.... :-/
  1 god kommentar
   
  • @Mr.D

   FCN er allerede favoritter nu efter min mening.
   
  • Mik
  • Mik   12. august 2021   

  • @Mr.D Gammelby som midt stopper burde prøves af, han har været god der og er måske en plads han kan få succes.


 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
    11. august 2021   

 • Jeg elsker simpelthen disse analyser!

  Jeg ser dog ikke Rosted som “lokket frem” ved FCKs 3-mål, men at han tager ansvar fordi Børkeeiet ikke passer sit arbejde og er ude af position. Efterfølgende er Børkeeiet også for langsom i opfattelsen og får ikke bakket op for Rosted, som så er ude af position.
  4 enige · 3 god kommentar


 • Uche
 • Uche
  Betalende bruger
    11. august 2021   

 • @ kasper pedersbæk - går ud fra at trænerteamet har observeret samme problem i højresiden, som du konstaterer, så er det jeg ikke kan forstå at man i halvlegen ikke rokerer de 2 wb, så frendrup bliver brugt til at lukke daramy ned.
  Ellers tak for endnu en god analyse
  3 enige · 1 god kommentar
   
  • @Uche Enig, derudover ville Frendrup også spille med sit bedste ben offensivt, hvis han gik med frem. efterfølgende ville jeg sætteJMG ind på højreback og rykke Frendrup på Cappis plads, da han gik ud.
   Vi tabte kampen, efter min mening, hovedsageligt ved at sætte Anis ind for Cappis, Anis der virkelig havde en rædderlig kamp. Jeg er 109 % sikker på Frendrup havde løst det bedre, og så dårlig er JMG altså heller ikke, hvis han har Frendrup som backup på højre dør. Det er sjældent jeg kommer med Kritik af NF og trænerteamet, men personligt mener jeg at vi tabte kampen på de 2 dispositioner.
   1 enig · 1 god kommentar
   
  • Mr.D
  • Mr.D   12. august 2021   

  • @Uche
   Et bud kan være man ønsker Mensahs fart. Hvis Fremdrup ikke kommer på kroppen af Daramy fanger han ham aldrig.
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

 • mp80
 • mp80   12. august 2021   

 • Man mangler nogle bedre spillere i venstre og højre side af forsvaret, Mensah arbejder altid hårdt, men bliver aldrig nogen god forsvarsspiller. Bruus kan måske på sigt blive det, men der er et godt stykke vej endnu. Riveros er heldigvis snart tilbage, så må man håbe han hurtigt genfinder niveauet fra tidligere. Håber CV kigger efter en erstatning og får sendt Gammelby videre eller Bruus på leje.

  Oppe foran håber jeg man henter Ben Woodburn fra Liverpool, hvis det er muligt. Kæmpe talent, som jeg ser en god mulighed for at kunne tjene stort på, hvis man kan forløse talentet. Han er lige den type vi mangler, ser ham som afløser for Hedlund. 17 mål og 11 assist i PL 2.
  3 god kommentar
   
  • Skævben
  • Skævben
   Betalende bruger
     12. august 2021   

  • @mp80 Vi har længe manglet wingbacks. Uheldigt med Riveros, men der er også brug for en dedikeret højre wb.
   
  • @mp80

   Hvorfor lige Woodburn? Er der rygter om ham?

  Se 1 flere kommentarer
   
  • @mp80 Hvis vi kunne få fat i Ben Woodburn ville det være et kæmpe scoop! Jeg har set at en klub i DK skulle være efter ham.
   Jeg så Liverpools træningskamp forleden, nøj hvor er han god, måske ikke god nok til Liverpool, men han ville helt sikkert blive en klassespiller i Suppen. Tvivler dog på vi har råd til ham, jeg tror mere det er AGF på leje uden købsoption.
   Derudover er jeg sikker på, der er klubber på større adresser der har kig på ham. Hvis CV lander Woodburn er det et scoop af dimensioner.
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 3 flere kommentarer
   
  • @mp80 Woodburn var med på bænken i mod Norwich. Så ham kan vi vist godt glemme.
   1 god kommentar
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021