Fodbold live resultater

BrøndbyXG: Trender mod lysere tider

Skrevet af Kasper Pedersbæk, 20. maj 2024

BrøndbyXG bruger en datadrevet tilgang, der skiller held og tilfældigheder fra, for at vurdere de faktiske præstationer. I denne uge med analyse af kampen mod FC København, trends på den korte bane og perspektivering til sæsonen som helhed.

Et logisk udfald mod FCN

Brøndby lykkedes med to markante ting i onsdagens sejr mod FCN:

• De begrænsede FCN til 0,77 xG
  • Skabte over 1,2 xG i egen chanceproduktion

Det gav gode forudsætninger for Brøndby til at tage sejren mod gæsterne fra Farum. For statistisk set spillede FCN til at score mellem 0-1 mål, mens Brøndby kom op og skabte chancer til 1-2 mål. Så at Brøndby tog sejren i sidste ende var der ikke meget overraskende ved set gennem prismet af expected goals.

Hvis vi tager et kig på tidslinjen for kampen, så var det en kamp, hvor Brøndby først skabe de største chancer og også kom foran. Mens hverken Brøndby eller FCN rørte det store på sig med skud i anden halvleg. Hvor det for Brøndbys vedkommende passede dem bedst, da de havde en føring, mens FCN aldrig rigtig fik bygget på chanceproduktionen.

Trender mod en lysere fremtid

Brøndby trender den rigtige vej. Fra et løbende udgangspunkt i minus bevæger Brøndbys evne til at skabe et plus på Expected Goals Difference (og dermed sikre sig selv de bedste muligheder for at tage flere sejre end nederlag over tid) den rigtige vej, og der er små indikationer på at formkurven er ved at genfinde et bedre niveau end en række kampe tidligere i slutspilet op mod det seneste derby.

• Defensiven er nøglen, stabiliteteten er blevet genoprettet i de seneste par kampe, og det trender den rigtige vej
  • Modstandernes chanceproduktion bliver igen begrænset til under 1,0 xG de seneste kampe
  • Offensiven trender igen op i produktion
  • At offensiven trender op betyder Brøndby tipper kampene over fra at være smalle et-måls muligheder til at give sig selv bedre muligheder for at tage sejre

Det andet formdyk i sæsonen

Brøndby har i slutspillet oplevet det klart hårdeste formdyk i sæsonen. Både på potentialet og på de faktiske resultater. Tidligere på sæsonen oplevedet Brøndby i slutningen af efteråret et tilsvarende dyk på potentialet, hvor xGD trendede ned over en 4-5 kampe. Forskellen til forårets næselanding i slutspillet var blot, at resultaterne i denne omgang også fulgte trop. For hvor efteråret bød på sejre (og en generel lang stime af ubesejrede kampe), så indhentede virkeligheden Brøndby i foråret. Her fulgte resultaterne trop og det betød pointtab i en række kampe, hvor xGD også pegede herpå.

I efteråret varede stimen af kampe med svingende xGD 4-5 kampe, tilsvarende varede den udfordrede periode her i slutspillet også 4-5 kampe. Så Brøndby har oplevet to sværere perioder i sæsonen, hvor de har set deres evne til at skabe flere chancer end modstanderne trende ned, men har også oplevet, at de efter begge perioder har arbejdet sig op og (for den nuværende periodes vedkommende) er på vej til at trende op igen.

Set over den fulde sæson kan perioden i forårets slutspil uden tvivl placeres som en udfordret periode, men også som en kortvarig udfordrig periode (set til og med 30. runde i Superligaen). Der er igen tegn på at Brøndby trender den rigtige vej, og de kommende kampe vil fortælle os, hvor langt det kan række.

• LØK
  • LØK   20. maj 2024

• Tak for analysen.
    Kunne du bringe den sidste graf for de andre 3 tophold også? Kunne være interessant at se deres forløb også.
    Iflg. superliga.dk er Brøndby med længder det hold der der har over performet mest mht xG vs faktisk scorede mål.