Fodbold live resultater

Menno Van Dam: Jeg er både skuffet og stolt

Skrevet af Jakob Kjærgaard, 18. maj 2024

Brøndby U19 havde U19-mesterskabet i egne hænder, da man lørdag eftermiddag tog turen til Jylland for at møde den direkte konkurrent, FC Midtjylland i et topbrag. Kravet var dog en sejr, idet FCM kun har én kamp tilbage og en meget bedre målscorer. Det endte med et smalt og ærgerligt nederlag på 3-2 og efter kampen var cheftræner, Menno Van Dam, overordentligt skuffet over den missede mulighed, men samtidig pointerede han den gode udvikling, som U19-holdet har været igennem i denne sæson samtidig med at han anerkendte FCM, da 3point.dk tog en snak med ham:

"Hvis vi ser på hvordan dette U19-hold sluttede sidste sæson og hvor holdet er nu, har vi og spillerne været igennem en stor udvikling. Noah (Nartey red.) kunne ikke spille i dag fordi han presser sig på til 1. holdet, Philip (Søndergaard red.) er med til U17 EM lige nu og kunne ikke spille, vi har Lukas (Larsen red.) og Adam (Claridge red) med U18-landsholdet i næste uge, vi har Clement (Bischoff red), Oscar (Schwartau red), Ludwig (Vraa red) og Noah (Nartey red), som også skal med landsholdet i næste uge. Derudover kom CEO'en fra Midtjylland til mig efter kampen og sagde, at dette var en af de bedste U19-kampe han har set og han var meget rosende overfor hvordan vi spillede og har spillet i denne sæson - og det samme med deres chef-analytiker, som også havde set vores kamp mod FCK. Så der er mange positive ting at tage med fra denne sæson, men selvfølgelig, når du har det i dine egne hænder og kan vinde mesterskabet er det meget skuffende lige nu. Men vi må ikke glemme, at holdet har været igennem en fantastisk udvikling i denne sæson. Jeg er virkelig stolt af drengene og du kan mærke skuffelsen hos dem - og særligt på en som Kvist som så gerne ville vinde mesterskabet. Vi ved ikke hvad der kommer til at ske til sommer og disse drenge har spillet så lang tid sammen, så det også var en fælles mission for dem, at vinde mesterskabet. Og det gør ondt. Det gør rigtig ondt. Også på mig. Men modsat må jeg også give min respekt til Midtjylland. De har været det bedste hold i U19-ligaen i år og de har så meget individuel kvalitet og fart, som er vanskeligt at spille imod, men vi har udfordret alle og blandt andet vundet over Midtjyland og tabt til dem snævert i dag - og vi kommer til at jagte 2. pladsen i vores to sidste kampe. Jeg er stolt af de drenge for de har spillet en flot sæson og udviklet sig helt vildt, når vi ser tilbage fra sidste sæson"

Brøndby startede kampen i en uvant 5-3-2 formation, hvilket så ud til at overraske FCM. Brøndby spillede stærkt i 1. halvleg og var det marginalt bedste hold, hvor man også tilspillede sig et væld af store chancer, der normalt burde have ført til mere end det ene mål som Bertram Kvist scorede i 1. halvleg. Omvendt var FCM toneangivende i 2. halvleg, hvor Brøndby mistede strukturen og kvaliteten. Om tankerne bag startformationen, den manglende kvalitet i afslutningsspillet og præstationen i 2. halvleg udtaler Menno Van Dam;

"Vi havde aftalt, at Oscar (Schwartau red) og Clement (Bischoff red) kunne spille ca. 60 minutter for os i dag og med det in mente måtte vi lægge en plan for det. De startede ude og kom så ind efter 30 min. Det var derfor, at vi startede med fem i bagkæden, da det passede bedre til de spillere, som kunne spille 1. halvleg og det var den måde vi mente, at vi bedst kunne matche Midtjylland på. I dag handlede det kun om én ting; Vi skulle vinde kampen. Og jeg synes vi gjorde det rigtig godt i 1. halvleg, men i disse topkampe handler det om detaljerne og det er dem, der gør forskellen. Det var det også i dag. I 1. halvleg havde Midtjylland et indlæg, mål. Og et skud uden for feltet, mål. Det var to mål fra dem på individuel kvalitet. Vi scorede et flot mål fra Kvist og derudover havde vi store chancer ved Lukas (Larsen red.), ved Schwartau, ved John (Agyekum red.) og ved Clement. Det havde været vigtigt for os, at komme foran i denne kamp fordi vi også ved, at Midtjyllands plan er, at holde tre hurtige folk på toppen og køre omstillinger med deres fart og individuelle kvalitet. Men vi brændte for mange chancer. Det var vores tanker, at vi skulle overraske Midtjylland med vores formation, være foran efter 1. halvleg sådan de ville omstille sig i pausen til at spille mod vores fem i bagkæden og så ville vi skifte tilbage i vores normale formation - men så bringer de sig foran 2-1 lige før pausen og den var hård for os. Vi skiftede tilbage i vores normale formation i pausen og lige efter pausen scorer de så til 3-1.  Derfra var det opad bakke for os. Det var en fysisk hård kamp for begge hold og til sidst havde vi bare ikke mere power, men spillerne stoppede også med at gøre det vi havde aftalte - måske var det træthed, måske noget rytme, men ja, det gør ondt"

I bagklogskabens klare lys skulle Brøndby måske have været fortsat i samme formation 2. halvleg. Det gjorde Menno Van Dam sig tanker om efter kampen, men slog samtidig fast, at det handlede mere om kvalitet end om formation:

"Det er altid en diskussion (om vi skulle have skiftet formation red.) og det er også hvad vi kort har diskuteret efter kampen. Jeg tror stadigvæk, at hvis de ikke så hurtigt i 2. halvleg havde scoret til 3-1 så ville det have været en helt anderledes kamp. Da de kom op med 3-1 kunne de gøre nøjagtigt hvad de ville med at spille meget direkte, true os på omstillinger og bruge deres speed på sidste linie. De er ekstremt gode på omstillinger med deres kvalitetsspillere på toppen. Vi var bare ikke gode nok i 2. halvleg og det handler ikke så meget om formation. Vi kom også i flere gode positioner omkring feltet i 2. halvleg, men så var det et indlæg der ryger over mål, indlæg der ryger udover modsatte sidelinie osv. og det handler om kvalitet. Der kunne du se, at de havde lidt mere kvalitet end os i de afgørende situationer måske også fordi de har spillet flere af sådanne kampe på højt niveau eksempelvis i Youth League".

Brøndby U19 har stadigvæk mulighed for at tage sølvmedaljerne, men det kræver minimum sejre i de to sidste kampe, hvor næste kamp er på hjemmebane mod Randers.

• TZAR
  • TZAR
    Betalende bruger
      19. maj 2024

• Flot sæson af drengene uanset hvad og det er ikke nederlag i en svær udekamp mod FCM, som afgør sæsonen. Nu fokus på at prøve at sikre 2. pladsen, men uanset hvad, så ender det med medaljer til et meget ungt U/19 hold, som har udviklet sig flot igennem sæsonen og med masser at talenter i rivende udvikling. Så klubben, Menno og spillerne kan være godt tilfredse med sæsonen - godt gået drenge!