Fodbold live resultater
Nicolai Vallys
Foto: Adam Møller Karlsen ©
NYHED

Analyse: Mellemrumsspilleren Vallys

 
Onsdag aften bekræftede Brøndby IF at man havde hentet offensivspilleren Nicolai Vallys til Vestegnen, og udstyret ham med en 4-årig kontrakt. Vallys kommer ridende på ryggen af en succesfuld periode hos Silkeborg IF, hvor han igennem en længere periode havde været en katalysator i offensiven. Men hvad er det nærmere specifikt at Vallys bringer med sig til Vestegnen af spillemæssige kvaliteter? 3point.dk har sat luppen på Nicolai Vallys for at analysere den nye nummer 7s kvaliteter.

  • Nicolai Vallys
  • Kasper Pedersbæk
   2. september 2022 - Klokken 06:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  2. september 2022 - Klokken 06:00

Brøndby hentede sent onsdag aften en tiltrængt forstærkning til offensiven, da de blågule satte kløerne i Silkeborgs kreative midtbanespiller Nicolai Vallys, hvor han var en stor profil og stærkt medvirkende til at bronzemedaljerne havnede i Søhøjlandet sidste sæson.

For de kvaliteter Vallys bringer til banen er i høj grad det Brøndby har manglet siden en sand publikumsyndling - Jesper Lindstrøm - forlod Vestegnen for at sætte kursen mod Frankfurt for et års tid siden, hvilket med tiden fik Brøndbys offensiv til at stagnere i produktionen af chancer.

Udgangspunktet i Søhøjlandet

Hos Silkeborg var Vallys' udgangspunkt den venstre 10er i Kent Nielsens 4-3-2-1, et system andre vil nikke genkendende til som værende Ancelottis juletræs system med hans Milan-hold omkring årtusindeskiftet. Fra denne position havde Vallys frihed til at vandre både horisontalt, men mindst lige så væsentligt også vertikalt i banen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Netop bevægeligheden, og evnen til at arbejde især vertikalt i banen er en kvalitet Vallys mestrer. For trods udgangspunktet som den venstre 10er arbejdede offensivspilleren mindst lige så meget, hvis ikke mest, i halv- eller central rum på banen. Hvis vi tager udgangspunkt i en gennemsnitlig kamp for hans vedkommende, så ser hans positioner for modtagende afleveringer ud som vist på grafikken nedenfor:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I sæsonen 21/22 var Vallys et stort aktiv for Silkeborgs offensiv, da de erobrede bronzemedaljerne, og en stor del af hans bidrag var hans skudproduktion. For Brøndbys nye nummer 7 er en komplet 10er, hvis vi tager et kig på hans underliggende data for offensivt bidrag. Han genererer skud, venstre eller højre - bare sjældent med hovedet. Han producerer chancer, afleveringer til boksen, assists og flytter bolden fremad banen (ved at drive den frem).

Bidraget der har manglet siden Jobbes farvel

Det er ikke en ny Jobbe som Brøndby har købt. Han vil naturligvis aldrig kunne erstattes en til en. Men det er den første spiller Brøndby har haft i truppen siden Jobbes afgang, som kommer med det tætteste skillset ift grundpositioneringen på banen, rollen og produktionen af offensive bidrag.

For at sætte lidt tal på kan man tage et kig på nedenstående infoboks:

Produkt pr 90 min Spiller A Spiller B
Mål 0.36 0.30
xG 0.17 0.36
Assist 0.33 0.21
xA 0.28 0.15
Skud 2.49 2.77
Skud assist 1.63 0.97
Dribling 5.56 4.32
Progressive runs 2.78 3.34
Aflevering banens sidste 1/3 4.04 6.17
Aflevering til box 3.43 3.28

Nu kan man tage et ekstra kig på infoboksen ovenfor, og derefter gætte på hvem der er hvem. Tallene er nemlig for Jesper Lindstrøms mesterskabssæson med Brøndby og for Nicolai Vallys' bronzesæson med Silkeborg.

Spiller A er Jesper Lindstrøm, spiller B er Nicolai Vallys.

Hvad Nicolai Vallys forventes at kunne bringe til Brøndby er en bred vifte at slutprodukter i det offensive element på banen. Det er skud (hvor Vallys bakkede sin måltotal op med en tilsvarende expected goaltotal), hvor de blågules nye nummer 7 for Silkeborg snittede næsten 3 skud pr kamp, det er i høj grad en triggerhappy spiller de blågule har hentet.

Derudover må det forventes at Vallys kan udfordre 1-mod-1, ligesom et element Brøndby virkelig har savnet er en spiller der kan lave progressive runs, hvilket meget simpelt forklaret er løb med bolden for fødderne, hvor den (bolden) bliver drevet markant tættere på modstanderens mål. Kun Blas Riveros har lavet flere i indeværende sæson - omend fra en dybere position på banen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et eksempel på det Vallys er dygtig til ses ovenfor. Det er Vallys selv der driver bolden frem, finder angriberen (Helenius) der er trukket ned i banen, som distribuerer bolden over til højrebacken - mens Vallys fortsætter sit løb gennem kæderne og kommer til afslutningen inde i feltet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Et tilsvarende eksempel på løb gennem kæderne ses ovenfor. Bolden bliver ført frem venstre side, mens Vallys er inde centralt, hvor han fortsætter et løb gennem modstandernes defensive organisation, og kommer på bolden i det venstre halvrum.

At få sat Vallys i scene

Når Brøndby har oprustet med Nicolai Vallys på den offensive midtbane, så er det mindst lige så væsentligt, at Niels Frederiksen og trænerteamet får ham sat i scene. Og med det betyder det at få sat et pasningsmønster op, således at Vallys får bolden spillet op i mellemrummet - og ikke skal ud for at løbe i bagrum (som der er rigeligt med offensivspillere i Brøndby der gere vil).

Det stiller nogle krav til medspillerne på Brøndbys hold - de skal have sat kombinationer sammen op gennem midten, og have roen og overblikket til at turde finde Vallys i de små lommer han er så god til at finde. Et eksempel er nedenstående:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Vallys finder den omtalte lomme, hvor han placerer sig med en åben kropsholdning til at modtage afleveringen vertikalt gennem banen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Derefter drejer Vallys sig fri af sin markering, der ellers har lagt sig lige i hans slipstrøm, og kommer fri, retvendt, i mellemrummet, hvorfra han kan drive bolden frem i banen på få berøringer.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Og finder medspilleren, som bliver sat op til afslutning:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I sit drev og bevægelser med bolden kan Vallys have visse fysiske ligheder med Elmanders hoved nede mellem skuldrene zigzaggende gennem modstanders forsøg på tacklinger. Ingen sammenligning i niveau, men i stil og bevægelse.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Vallys mestrer generelt løbene gennem kæderne, og udnytter det, enten til at få sat sine medspillere op, eller til selv at komme til skud. Han er dygtig til intuitivt at læse hvilke kanaler han skal løbe i for at komme til skud.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Med et mål på hoved i den forgangne sæson er det dog ikke der Brøndby skal forvente de store bidrag, men hvad Vallys ikke lykkedes med i hovedspillet, det lykkedes han med fordelt på begge ben. Den nye nummer 7 har et solidt ligeligt fordelt produkt med begge hans ben.

Sammenfatning

Med tilgangen af Nicolai Vallys får Brøndby en dygtig mellemrumsspiller, som arbejder både horisontalt og vertikalt i banen. Han kommer med det som Brøndby har manglet: udfordringer 1-mod-1, evnen til at drive bolden frem ved fødderne, at få sat sine medspillere op og så producerer han selv en masse skud. Man får dog også en spiller som skal sættes op med afleveringer frem i mellemrummet, de spillere som står med ansvaret i den opbyggende fase skal have evnerne og roen til at finde Vallys i de lommer, som den nyankomne nummer 7 er dygtig til at finde.

Lykkedes Brøndby med at finde Vallys i de frie lommer får de også en spiller der både kan afslutte selv eller sætte sine medspillere op.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • BIFFan
 • BIFFan   1. september 2022   


 • Zutcorp
 • Zutcorp
  Betalende bruger
    2. september 2022   

 • Bliver spændende hvor meget af det er Silkeborgs setup der spiller ham god, og hvor meget der er individuel kvalitet. Men på papiret ser det glimrende ud.
  2 enige · 1 god kommentar

 • Kunne sagtens se os veksle mellem juletræet og diamanten.
  Håber virkelig han er pengene værd...
  1 enig

---

 • Philip
 • Philip
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    2. september 2022   

 • Vallys ligner det perfekt match for os. Jeg håber bare ikke, at Vallys bliver endnu en spiller, som NF formår at gøre markant dårligere.

  Nu har vi spillerne (Wass, Greve, Anis, Vallys, Hedlund, Blas, Schwartau etc.) til at spille os frem til chancer og i hvert fald en super dygtig afslutter (Ohi), men det kræver et koncept og det tror jeg simpelthen ikke NF formår at skabe. Det er tydeligvis ikke noget, som der har været i Brøndby, siden JS forlod klubben, hvilket er tankevækkende.

  NF får simpelthen alt for meget kredit for mesterskabet. Han havde en virkelig stærk trup, hvor mange af spillerne i dag gør sig i top 5 ligaer (Bruss, Jobbe, Jung, Marvin, Frendrup (nu serie B)). Derudover spiller HH fast for et top hold i serie B og Uhre bomber løs i MLS. Tilbage fra det hold er så Maxsø, Mensah, Rado og Hedlund. Vi vandt mesterskabet takket være et koncept, som det mere og mere ligner var JS værk.

  Nedenstående hold bør og skal være en klar top 3 i Danmark og hvis det ikke er, så skal NF ikke forlænges. Så det må være NF sidste chance.
  Mads
  Seb - Maxsø - KT - Blas
  Wass - Bell - Anis/Greve
  Greve/Hedlund - Vallys
  Ohi

  Bænk: TM, Mensah, JMG, Rosted, Heggheim, Alves, Rado, Schwartau, Greve/Anis/Hedlund, Divkovic og MK.
  7 enige · 3 god kommentar
   
  • Mogens
  • Mogens   2. september 2022   

  • @Philip Kaster mig lige ud i noget jeg almindeligvis ikke er super skarp på, formationer. Jeg forstår ikke din opstilling? Maxsø fungerer bedst som central i en tremands kæde. Blas ser vi ikke de næste 4-5 uger som jeg har forstået det. Så hvem ellers? Bjur som sjældent imponerer på den position eller Cappis der heller ikke har imponeret men måske er bedre? Måske lidt tidligt men Seb har IKKE imponeret. JMG er tilbage og har vist gjort det ganske fornuftigt i Polen? Måske han skulle prøves på Venstre eller alternativt på højre? Wass skal vel være 8`er bagved Vallys og Ohi som 9`er ikke? I min verden en pause til Anis. Jeg kan godt, som den eneste her, savne 352. Der er så mange muligheder på midtbanen… og så mener jeg at vi var langt stærkere i forsvaret. Der er scoret 13 mål på os i 7 kampe. Det er en katastrofe. Så det er ikke kun offensivt vi har været svage. Tænker at du er dygtigere end undertegnede, så kan du ikke lige dele dine tanker? Vi er ikke enige i forhold til NF, men lad nu det ligge :)

  Se 1 flere kommentarer
   
  • @Philip jeg er enig i, at Niller er meget pragmatisk anlagt, hvilket jeg synes langt henad vejen er en nødvendighed, især når der bliver hentet ind så sent i transfervinduet.

   Men ikke at give manden fuld kredit for mesterskabet, har jeg virkelig svært ved at forstå. Mere interessant er, at du er helt uenig med stort set samtlige eksperter, der har udtalt sig om mesterskabssæsonen, og det tror jeg - uagtet mit eget synspunkt - er værd at tage bestik af. Men nej vi har ikke ligefrem funklet i denne sæson, og Niels har hverken ikke strålet eller forløst holdet, men det har godt nok også været under vanskelige forudsætninger. Jeg er fuldstændig overbevist om, at vi er et helt andet sted om 2 måneder, omend pointmæssigt påvirket af starten. Ps! Flere af spillerne du nævner der blev solgt, fik jo netop deres gennembrud under Niels, hvilket du indirekte tilskriver JS…en sammenhæng som jeg ikke lige kan se, hvad du basere på? Statistisk sammenhæng og kausalitet hænger i hvert fald ikke altid sammen…
   1 enig

  Se 3 flere kommentarer
   
  • @Philip Helt fair betragtninger. Jeg savner bare virkelig noget dokumentation for at JS havde den indflydelse. Flere nævner det herinde.

   Jeg synes det er lidt for nemt at give JS æren for mesterskabet eller konceptet vi så i den sæson. Jeg tror problemet er meget mere kompleks.

   Desuden synes jeg at folk overfortolker det mesterskab. Som om alt var fryd og gammen i den sæson. Vi vandt med 61 point. Historisk lavt.
   1 enig · 1 god kommentar
   
  • @Philip - jeg er ikke enig i din analyse ift. NF. Jeg synes at han over en lang periode har vist mere end du giver ham kredit for.

   MEN - den pointe (som jeg også selv har tænkt over) er trenden i BIF's udtryk og mangel på konceptuel sammenhæng siden afgangen af JS.
   Det tyder for mig på at den stab som hjælper NF mangler kompetence på rette niveau. Vi kan jo tage vores dødbolde som et eksempel. Her har Retov vist nok ansvaret og jeg kan ikke huske hvornår vi truede modstanderen på en dødbold, der ikke var et straffespark.
   Modstanderen griner af os ved hjørnespark og frispark omkring feltet.

   Den manglende signing i dette transfervindue er for mig at se den manglende defensive koordinator, som kan stabilisere vores bagerste rækker

  Se 1 flere kommentarer
   
  • preben
  • preben
   Betalende bruger
     2. september 2022   

  • @Philip enig i at træner skal rette ind og støtte sit spiller potentiale, feks wass på midtbanen.
   Men vi skal samtidig slippe de langsomme, Bell og anis fra startopstillingen og bruge dem som indskiftere når modstanderne er flade.
   2 enige
   
  • Saesonkort
  • Saesonkort
   Betalende bruger
   Top kommentator
   Top enige
     2. september 2022   

  • @Philip, 5 hold har pt. Det samme antal, eller flere point efter 7 runder, end Brøndby havde i Mesterskabssæsonen. Niels Frederiksen skal måles på kontinuitet og udvikling over tid. Det vil være håbløst at evaluerer ham på kontinuitet efter den hjernedøde åreladning truppen har gennemgået over de sidste 3 transfervinduer. Finder Niels Frederiksen et stærkt koncept, med positiv udvikling og et pointgennemsnit i slutspillet, som lugter af 3-bedste i ligaen, så er jeg tilfreds. Det tabte i år, skal tilskrives Carsten Vagn.
   1 enig

  Se 5 flere kommentarer

 • Citat en spiller som skal sættes op med afleveringer frem i mellemrummet, de spillere som står med ansvaret i den opbyggende fase skal have evnerne og roen til at finde Vallys i de lommer, som den nyankomne nummer 7 er dygtig til at finde.

  Hvis NF efter denne analyse spiller med Wass på backen så beder han selv om problemerne.
  2 enige

 • mp80
 • mp80   2. september 2022   

 • NF siger han primært ser ham som 10’er, men også kan bruge ham som 8’er, hvilket er en position jeg slet ikke ser ham på. Håber snart NF går væk fra 442 diamant og går over i en 4231, hvilket passer langt bedre til det nuværende hold.
  4 enige
   
  • Katongo
  • Katongo
   Betalende bruger
     2. september 2022   

  • @mp80 Er fulddstændig enig. Wass og Bell som to 6'ere der kan skiftes om at støde med frem. Foran dem Greve/Vallys/Schwartau og Ohi på toppen..

  Se 2 flere kommentarer

---

 • preben
 • preben
  Betalende bruger
    2. september 2022   

 • Mange tak for den analyse som jo giver et godt bidrag til fornyet optimisme, men det kræver så også at vi har en træner der er opmærksom på sit spiller potentiale, herunder valg af system, feks Wass på midtbanen til støtte for Vally .

 • Stærk analyse Kasper Han bliver helt sikkert et KÆMPE hit og lige det vi mangler
  Og til alle dem som hater på ham Tag jer sammen!
  Han er en af VORES nu og skal have 100% opbakning!
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB VORES KOPPER, BØGER OG PLAKATER