Foto: Carl Johan Dahl ©
NYHED

Analyse: Brøndby tabte i Aarhus til AGF - Hvor længe har Jesper Sørensen til at vende skuden?

 
Brøndby har forbedret deres præstationer efter sommerpausen, men manglende evne til at omsætte chancer til resultater og mentale udfordringer har holdt dem tilbage. Jesper Sørensen står under stort pres, og det er usikkert, om han er den rette til at løfte holdet videre, da potentialet ikke er blevet forløst.

    • Kasper Pedersbæk
      23. oktober 2024 - Klokken 14:22
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    23. oktober 2024 - Klokken 14:22

ANALYSE-SPONSOR: 3point.dks venner
Vil du have mere analyse fra Kasper Pedersbæk? Så meld dig ind i 3point.dks venner og støt os med et månedligt eller årligt beløb. På den måde sikrer du, at vi fortsat kan levere så meget analyse, som vi gør. MELD DIG IND HER.

Mandagens nederlag til AGF cementerede Brøndbys placering midt i Superligatabellen efter 12 kampe. Cheftræner Jesper Sørensen kæmper fortsat for at finde en stabilitet i resultaterne, der kan tænde håbet om en topplacering. Spørgsmålet er nu, hvor længe han har til at finde løsningen? Står han over for en fyring, og er det overhovedet den rigtige løsning? Hvorfor står Brøndby over for de nuværende udfordringer? I denne analyse dykker vi ned i et ironisk 2024.

Et omvendt 2024

Brøndby har i 2024 spillet 27 Superliga-kampe med 13 sejre, 7 uafgjorte og 7 nederlag, hvilket giver et pointsnit på 1,70 pr. kamp. Men sæsonen bør opdeles i to perioder: før og efter sommerpausen.

Foråret 2024 sluttede med en negativ tendens. Udover nederlaget i sidste runde mod AGF var det ikke blot resultaterne, men også præstationerne, der svigtede. Brøndby skabte simpelthen ikke nok til at forvente flere sejre end nederlag, hvilket en negativ expected goals-difference (xG) tydeligt illustrerede; en oversigt over sæsonen 2023/24 Expected Goals for og imod kan ses nedenfor:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Efter sommerpausen har der været en markant forbedring i præstationerne, hvilket gør situationen endnu mere ironisk. Brøndby har domineret xG-statistikkerne, skabt flere chancer end modstanderne og generelt haft potentialet til bedre resultater. Men holdet har ikke formået at omsætte mulighederne til sejre, hvilket har kostet dyrt på pointkontoen.

Skal Brøndby fyre Jesper Sørensen?

Flere faktorer har bidraget til Brøndbys resultater. Ud over skader til nøglespillere er der et tydeligt mentalt aspekt. Jesper Sørensens røde kort mod AGF understreger, hvor presset han er som cheftræner.

Det centrale spørgsmål er: Skal Brøndby-ledelsen fyre Jesper Sørensen?

For at svare på det er det nødvendigt at dykke ned i præstationerne – ikke blot resultaterne. Hvis vi ser på de underliggende data, er der en klar forbedring efter sommerpausen. Brøndby har i højere grad skabt grundlaget for bedre resultater, selvom de ikke har fået udbytte af deres potentiale. Parallelt med dette så vi i foråret, at resultaterne var bedre, selvom præstationerne var ringere, hvilket førte til en kollaps mod slutningen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det mentale aspekt er tydeligt. Sørensen, som normalt fremstår rolig, mistede besindelsen mod AGF, hvilket afspejler en træner under stort pres. Det sætter Brøndbys ledelse i en vanskelig position, hvor de nøje skal overvåge udviklingen og eventuelt sætte støttende tiltag i gang.

Potentialet er der – men kan Jesper Sørensen indfri det?

Selvom spillestilen kan diskuteres, er det vigtigt at anerkende, at Brøndby har haft potentiale til mere i denne sæson, end resultaterne viser. Når resultaterne svigter, er det nødvendigt at se på årsagerne bag. Udfordringer som håndteringen af anførersituationen, Ohi Omoijuanfos fravær på grund af skade, og Wass’ nedrykning i hierarkiet på midtbanen har bidraget til en trup i potentiel ubalance.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Carsten V. Jensen, tidligere fodbolddirektør, antydede i sin afskedspodcast med BrøndbyLyd, at truppen stadig er mærket mentalt efter det tabte mesterskab. Og Brøndby ser også ud til at være mere mentalt udfordret end spillemæssigt, når man tager potentialet i betragtning. Sørensens seneste optræden mod AGF med det røde kort indikerer, at han muligvis ikke er den rette til at løfte holdet ud af den nuværende krise. Det røde kort indikerer glasklart en træner, der er presset og agerer langt væk fra den standard han normalt udviser. Det handler ikke om at ændre spillestilen, som klubben har arbejdet på i næsten to år, men om at finde en leder, der kan bringe ny energi til holdet og bygge videre på den etablerede spillestil og udnytte det eksisterende potentiale.

Fremtiden for Jesper Sørensen

Jesper Sørensen står over for en afgørende periode. Med karantæne hængende over sig er de kommende kampe altafgørende for hans fremtid i klubben. Brøndby har ikke råd til at se potentialet svinde eller fortsætte med at levere under forventning, og skal derfor monitorere situationen meget tæt for at være klar til at træffe den fornødne beslutning om cheftrænerens virke i klubben. Sørensens dage kan være tæt på talte, hvis der ikke snart kommer en vending – og det er op til Brøndbys ledelse at afgøre, om en ny træner kan være løsningen på klubbens udfordringer. For der er ingen tvivl om at Jesper Sørensen står på det nederste trin inden næste skridt er en fyreseddel, nu vil den kommende periode afsløre den sportslige ledelses næste træk, hvor en fyring lige nu ligger og bobler.





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • AZ ind hurtigst muligt, der skal vilje og en klar plan, holdet skal arbejde langt hårdere og ensrette. JS har ikke den vindermentalitet som skal til, det har AZ, tænk på hvor hurtigt han forvandlede et tamt Brøndby hold, som i den grad var gået i stå under Thomas Frank. Der hvor det gik galt, var efter man havde solgt hele ryggraden af holdet. Flere af de spillere AZ fik hentet ind fx Schwäbe og Jung var blandt dem som sikrede guldet senere. Han var ham som sagde Frendrup gik en stort tid i møde og også ham, som gav ham debut.

    Fakta er Brøndby har ikke tilnærmelsesvist så godt fodbold, som under AZ, siden han forlod klubben.

    Med de offensive spillere man har og Pentz og flere stærke profiler i forsvaret, er holdet helt klar til at spille i et AZ system.
    5 enige · 4 god kommentar
     
    • Zer
    • Zer   22 timer siden   

    • @olemartin.dk Problemet med AZ var at han ikke har en plan B. når alle SL klubber så og kendte BIF spillestil var det for let at dæmme op for. Han var/er en god træner, men skal ikke tilbage til BIF
      11 enige · 3 god kommentar

    Se 2 flere kommentarer
     
    • @olemartin.dk - AZ slidder klubberne og medarbejderne op med hans krævende lederstil.

  • Saesonkort
  • Saesonkort
    Betalende bruger
    Top kommentator
    Top enige
      23 timer siden   

  • Jeg tror ikke Jesper Sørensen kan gøre mere for at bevare sit job. Den udslagsgivende faktor er, hvornår hans afløser er på plads.
    5 enige · 2 god kommentar

  • I det nuværende setup er der ikke potentiale til at kunne sætte en sejrsstime sammen, som kan redde efteråret og dermed JS job. Spillemæssigt udgør vores midtbane et kæmpe problem, eftersom der ikke findes en grundstamme vi kan stole på og som peger rigtigt fremad. De skiftedes jo til at spille dårlige kampe. Mod AGF blev jeg personligt bekræftet i min frygt, nemlig at Spierings ikke er nævneværdigt bedre end hans forgængere, Bell og Børkeeiet. Han virker langsom og ikke specielt gode venner med bolden. Håber meget jeg tager fejl og at det snart viser sig, at han er en klassespiller som er bedre end det Masterclass kan producere.
    2 enige
     
    • @Kristianbs Hvis spillere på skift spiller dårlig, skyldes det ofte taktikken. Så vidt jeg ved. Så har spierings spillet 6'er på en 3-mands midtbane. Og der er kæmpe forskel på, hvilke rum man skal dække.

      Ligeledes mener jeg heller ikke, han får udnyttet Wass' potentiale. Da Wass' skal dække for store rum defensivt. Dette er selvfølgelig gætteri. Men synes godt man kan samligne med andre spillere, der ikke kunne dække store rum længere, eks Kroos, Pirlo, Busquets osv. Ingen af disse spillere vil shine på samme måde, hvis de skulle spille på en 2 mands midtbane.

      3 enige · 5 god kommentar

---

  • Mogens
  • Mogens   19 timer siden   

  • Undskyld Kasper. Du skriver citat start: “Jesper Sørensen står under stort pres, og det er usikkert, om han er den rette til at løfte holdet videre, da potentialet ikke er blevet forløst”. Citat slut. Der er absolut ingen usikkerhed. Jesper er ikke og har aldrig nogensinde været den rette.
    2 enige · 3 god kommentar

  • Brøndby85
  • Brøndby85
    Betalende bruger
      18 timer siden   

  • Slående hvor mange medfans der nemt rammes af modgang.

    Når vi er udfordret, slår medfans op i banen.

    Der mangler sgu hjerte og tro.
    3 enige · 3 god kommentar
     
    • Mogens
    • Mogens   18 timer siden   

    • @Brøndby85 vrøvl. Jeg har sagt det samme om Jesper siden de første rygter lød. Dit “hjerte og tro” ser jeg helt anderledes. Hjerte og tro er at ville klubben det bedste. Det er Jesper ikke
      1 enig · 1 god kommentar

    Se 2 flere kommentarer
     
    • @Brøndby85 hallo filmen stopper allerede der hvor han ikke magter at sætte et hold op til at kæmpe så blod sprøjter for en guldmedalje....det er sgu pinligt. Det er ikke sket i 30 år i dansk fodbold

    Se 2 flere kommentarer
     
    • @Brøndby85 Det her handler mere om at JS fra dag et har været den forkerte mand. Det alt for meget af det samme som NF før ham. Der hvor kæden hoppede helt af for mig i forhold til JS, var da han stod i et interview her efter sommerferien og talte om at truppen skulle genopbygges. Det var jo den samme trup som året før. Han står med en trup der skal performe her og nu, og taler om genopbygning. Så er man ikke den rette til jobbet.
      6 enige · 2 god kommentar

    Se 1 flere kommentarer
     
    • @Brøndby85 Det handler ikke om at slå op i banen. Det handler om, hvad man mener, der er det bedste for klubben. Du har en mening, andre har en anden mening.
      2 enige · 2 god kommentar

    Se 1 flere kommentarer
     
    • @Brøndby85

      Vi er mange, der har skreget på at JS er en god træner, men han er ikke en træner, der vinder noget. Han kommer ikke til pludselig at vinde uanset hvor meget 'support and monitor' du propfodrer ham med.

      Han skulle være fyret efter han viste sit sande værd i guldstriden sidste år. Han voksede og udviklede sig ikke som leder i dét moment, hvor han skulle. Han vil vedblive med at være en god træner (som aldrig vinder noget).

      Så om jeg slår op i banen eller jeg bare ved bedre end dig - det svar må blafre i vinden.

    Se 1 flere kommentarer

  • LJS
  • LJS
    Betalende bruger
      17 timer siden   

  • Spændende og informativt læsning, men også frustrerende.
    Har lidt en følelse af, at vi er tæt på at få potentialet forløst, men at vi lige mangler det sidste.
    6 enige · 4 god kommentar
     
    • @LJS
      Det er som sådan dét, som konklusionen har været for alle os, der har debatteret for at JS skulle fyres. Tænk på alle de indlæg, du har skrevet, hvor du kommenterer på debattøren frem for emnet... Der tog du i den grad fejl, fordi i dag har du opnået at have samme mening som os, der længe har følt 'han manglede det sidste'.
      1 enig

    Se 1 flere kommentarer

---

  • Altid godt at få nuanceret billedet - tak for dét, Kasper.
    Under normale omstændigheder vil jeg ikke mene, at det giver mening at fyre træneren, når den sportslige ledelse ikke er på plads. Den person/personer der skal lede den sportslige afdeling skal ansætte en træner, som kan eksekvere på den strategi som bliver defineret.
    Når dét så er sagt, så synes jeg ikke at jeg kan se, at JS har de mandskabsmæssige ledelsesevner (ej heller de taktiske evner) til, at løfte Brøndbytruppen ud af og videre fra sommerens krise.
    Derfor bør Birk overtage nu, og køre efteråret færdig. Derefter må vi antage, at den sportslige ledelse er på plads og kan ansætte en træner som er deres, og som kan følge den definerede strategi.
    2 enige

  • Hvor længe? Den mand har skulle været fyret 3 gange i den her sæson allerede. Utroligt som i beskytter ham...
    2 enige · 1 god kommentar
     
    • @BrianGideon
      Hvis nu en ny træner taber de første par kampe, så står vi der igen og i vil have ham fyret omgående, det er sgu for useriøst hvad der skrives i denne tråd
      1 enig · 1 god kommentar

  • Det er jo en fin lille flowchart som har et bias om at beholde fyren ud fra det spinkle grundlag som dataopsamling giver.

    Jeg giver ikke en f*** for data. Jeg hader xG og alt det pseudo-videnskabelige ævl som folk bedriver på baggrund af det.

    Prøv at se på holdet spille fodbold istedet. Kig med øjnene og ikke en algoritme. En algoritme kan ikke give dig svar på om vi har en vinder som cheftræner. Du kan have styr på trænergerningen uden at vinde noget som helst i din karriere. Er det dét vi søgte med Jesper Sørensen? Så fik vi det i tifold. Hvis man håbede at vinde noget med Jesper Sørensen (eller sågar kvalificere) ja, så har man fortjent sin fyreseddel. Han kommer aldrig til at vinde noget som cheftræner. Det har han slet ikke kompetencerne til.

---

  • Sådan set enig i det meste af analysen dog kan jeg ikke se noget belæg for: Det røde kort indikerer glasklart en træner, der er presset og agerer langt væk fra den standard han normalt udviser. Derudover syntes jeg analysen burde indeholde en analyse af spillertruppens værdi. Vi har vel det største spillersalgs potentiale i mange år som kan tilskrives JS og CV arbejde.

    Som Corlue analyserer sig frem til i denne uges Mediano Brøndby analyse, er et andet spørgsmål om JS spillestilen er på linje med hvad fansne ønsker af udtryk.
    1 enig · 1 god kommentar

  • Giv os Lars Knudsen, er i stand til at udvikle positivt på vores spillestil fra 1. dag, som han har gjort med landsholdet




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder