Daniel Wass
Foto: Ian Nielsen / Ian Foto Sport ©
NYHED

Analyse: Har Jesper Sørensen (genop)fundet sit taktiske udtryk?

 
Først kom han med fornyelsen efter fyringen af Niels Frederiksen. Så kom en række hårde nederlag og fornyelsen blev pakket væk. Så kom en ny sæson, og måske ser Brøndbyfans nu den filosofi, som Jesper Sørensen gerne vil spille. 3point.dk tegner i denne analyse et billede af det der kan blive idealudtrykket på banen.

    • Daniel Wass
    • Kasper Pedersbæk
      17. september 2023 - Klokken 04:23
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    17. september 2023 - Klokken 04:23

Jesper Sørensen overtog Brøndby i januar 2023, hvor klubben lå placeret i bunden af Superligaen oven på et 2022, der generelt havde budt på en recession i præstationerne for de blågule. Opgaven foran den nytiltrådte cheftræner var defineret med et kort - og et langt sigte:

  • Få holdet med i top 6 slutspillet
  • Udvikle en spillestil, der skulle være den røde tråd fremadrettet

Det kortsigtede mål blev løst, top 6 blev sikret. Men i denne analyse zoomer 3point.dk ind på det langsigtede mål: udvikling og implementering af en rød tråd i det taktiske udtryk.

DATA: HVAD FORTÆLLER EXPECTED GOALS OM PRÆSTATIONERNE

Jesper Sørensen overtog et ringe Brøndby-hold, der skrabede bunden ved mod slutningen af 2022 at snitte en negativ forskel på -0,40 xG pr 90 min. Altså over tid ville Brøndby tabe flere kampe end vinde med den daværende præstation, og 2022's resultater gjorde bestemt intet for at modbevise den statistiske sandsynlighed.

Som det kan ses indledningsvis på expected goals (grafikken nedenfor) startede Brøndby under Jesper Sørensen med at levere et løbende plus på xG, og leverede også resultaterne herefter.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Men omkring slutspillets begyndelse skete der en markant ting: Brøndby oplevede en diskrepans mellem den statistiske sandsynlighed og de faktiske resultater. Brøndby oplevede altså, hvordan modstanderne i stor stil “ramte det hele” og Brøndby selv kæmpede med at konvertere chancer til mål.

Mod slutningen af 2022/23 sæsonen vendte “normaliteten” tilbage til præstationerne (hvad der betegnes statistisk som regression mod gennemsnittet), og Brøndby oplevede i denne periode, hvordan man genererede et plus på den faktiske målforskel (læs: vandt kampe).

Indledningen på 2023/24 sæsonen var ikke uden hakkeri i motorrummet, og det var også svært for Brøndby at skabe plusset på xG i den tidlige start, og det er rimeligt at indvende pointhøsten sagtens kunne have været en my mindre end den er, uden der dog har været tale om en absurd overpræstation. Langsomt har Brøndby bevæget sig opad, hvor de seneste kampe trender positivt. 

TAKTISK ANALYSE: ALT ANDET END 3-5-2

Jesper Sørensen lagde fra land med en 4-3-3 opstilling, da han sendte Brøndby på banen i det tidlige forår 2023. Det gik indledningsvist fornuftigt, hvor de blågule bevægede sig fra en placering i bunden af rækken til netop at knibe sig indenfor i top 6 slutspillet fem runder senere.

Herfra sendte et par tunge nederlag (som omtalt i forrige afsnit var hårdere end virkelighedens verden viste) den indledningsvist benyttede spilfilosofi i gulvet, og fra knap midtvejs i slutspillet sadlede Jesper Sørensen i den grad om.

Spillet på banen blev i den grad skruet over på det pragmatiske, og Brøndby gik fra et taktisk udgangspunkt i 4-3-3 med fokus på høj andel af boldbesiddelse og offensive løb til en meget defensiv 3-5-2 med fokus på at stå dybt og spille direkte, og hvor boldbesiddelsen styrtdykkede.

En klar indikator for spillestilen var tilvalget af Josip Radosevic, den kroatiske hardhitter har store kvaliteter i spillet mod bolden, men var først på foråret blevet fravalgt, for siden hen, efter skiftet til det defensiv udtryk, at blive en stamspiller for Brøndby igen.

3-5-2 var det taktiske udgangspunkt siden først i forrige sæsons slutspil, og det var den ramme, som Brøndby også trådte ind i 2023/24 sæsonen med. I den ramme var der nogle gennemgående punkter:

  • Radosevic spillede 6er
  • Wass var positioneret som højre wingback
  • Rasmus Lauritsen var skadesfri og spillede centralt i bagkædens tre stoppere
  • Jacob Rasmussen var ikke i truppen endnu

Det påvirkede Brøndby i opspilsfasen, hvor tilvalget af Radosevic som 6er betød, at kroaten oftest trak ned på forsiden af modstanderens pres.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Jesper Sørensens taktiske nøglebeslutninger:

  • Daniel Wass som spilstyrer på midtbanen
  • Fravalget af Josip Radosevic i startopstillingen
  • Frederik Alves som styrmand i bagkæden
  • At få flyttet Nicolai Vallys højere i banen
  • At bruge Marko Divkovic som wingback

På samme tid blev Daniel Wass som wingback for isoleret, når han ikke havde muligheden for at trække ind centralt og blive dominerende på bolden. For modsat i den 4-3-3 Jesper Sørensen indledte med, hvor Hedlund udgjorde bredden (som sideangriber) var det i 3-5-2 wingbacken, der skulle udgøre bredden.

Det havde ydermere den konsekvens, at Nicolai Vallys blev hevet længere ned i opspillet, for i højere grad at skulle agere bindeled i overgangsfasen fra opspil til afslutningsspil.

Den helt store ændring for Jesper Sørensen har været at parre Daniel Wass og Mathias Greve på den centrale midtbane, for det har muliggjort den taktiske fleksibilitet, der har kendetegnet de seneste kampe for Brøndby.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For Brøndbys formation er alt andet end den 3-5-2 den er listet til på papiret. I boldbesiddelse åbner tilvalget af Daniel Wass på midtbanen op for at give ham en rolle som regista. Wass arbejder helt komfortabelt med bolden i små rum, har roen til at modtage bolden mellem modstanderens kæder og hvor han med sit aggressive pasningsspil bliver omdrejningspunktet for overgangen i opbygningen.

Samtidig skubber Mathias Greve frem i (oftest) højre halvrum, mens Nicolai Vallys besætter det venstre, hvorfra begge spillere har licens til at vandre rundt på banen.

I bagkæden trives alle de senest benyttede spillere med at flytte bolden frem af banen. Hvad enten det sker ved at drive den frem eller at aflevere den frem. Tilgangen af Jacob Rasmussen har i høj grad åbnet op for et mere flydende opspil fra bagkæden. De to yderstoppere skubber på skift op i halvrummet på siden af Wass, og derved bliver formationen forandret fra 3-5-2 på papiret til 3-1-4-2, 3-1-2-2-2 mfl.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Læg dertil den mulighed, som Jesper Sørensen allerede har praktiseret nogle gange i efterårets første syv kamp. Her er en angriber blevet repositioneret som offensiv midtbanespiller bag en solo 9er i det der i sidste ende bliver til en 3-4-3 (som vist på grafikken ovenfor). Alt afhænger af de roller og spillertyper cheftræneren vælger at bruge, men systemet kan lynhurtigt justeres.

PRESSPILLET: DE TO MÅDER MOD BOLDEN

Når boldbesiddelsen skifter fødder, og modstanderen angriber, har Brøndby forsimplet to tilgange. Den ene er et højt aggressivt pres, som tager sin begyndelse, når en modstander fx afleverer retur i banen, en modstander har en dårlig første berøring, en modstander ender fejlvendt osv. Her skubber hele den blågule organisation højt, hvor preslinjen også bliver lagt, og det stiller et stort pres til koordinerede bevægelser i kæderne. Bevægelser som dog heller ikke altid sker synkront. Her er der en risiko for at blive overspillet.

Sker det, at modstanderen får etableret sit opspil, så lægger Brøndby preslinjen længere nede på banen. Holdet organiserer sig i det der reelt er en 5-2-3, hvor Nicolai Vallys ofte har placeret sig på venstresiden af Omoijuanfo, nordmanden bliver centralt og Kvistgaarden placerer sig i højre halvrum.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I dette pres er det Omoijuanfos fornemmeste opgave at skære banen. Det er hans opgave at lægge presset, så modstanderens opspil bliver skubbet ud mod en af siderne, hvor Brøndby så kan overloade rummet med spillere i et pres for at genvinde bolden.

Valget af tre stoppere gør i teorien det centrale rum stærkere, og åbner op for at lade modstanderne forsøge sig over siderummene.

KONKLUSION: ER DET DEN PERFEKTE PLAN?

Endnu er sæsonen ganske ung, men de foreløbige kampe peger mod et taktisk udgangspunkt, der i princippet er 3-5-2, men hvor fleksibiliteten åbner op for en lang række af forskellige tilvirkninger.

Offensivt peger det mod et short passing orienteret bevægeligt angrebsspil, mens det mod bolden kan veksle i to forskellige udtryk alt afhængig af enkelte kampe og de eksplicitte situationer, eller hvordan modstanderen griber kampen an.

Tilvalget af Daniel Wass åbner for en helt anden måde at gribe opspillet an på, men åbner også for en række mere sårbare punkter i erobringsspillet.

Implementeringen er stadig i den tidlige fase, og det er alt for tidligt at kalde det for en succes, for dertil er grundlaget ganske enkelt at for spinkelt til at trække facit, men det lugter af at være Jesper Sørensens måde at gribe sin ambition om et short passing orienteret angrebsspil an. Efteråret vil vise, hvorvidt det også bliver en succes for Brøndby på et længere sigte.
 





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • Man har alt for mange offensive spillere til det nuværende system, hvilket betyder meget lidt spilletid til bl.a. Schwartau og Evjen. Har svært ved at se det være den rette løsning på den lange bane. En enkelt rigtig god halvleg er ikke nok, der venter meget arbejde forude.

    Truppen er stadig meget skæv, så enten venter et større oprydningsarbejde igen ved næste vindue, hvor man samtidig henter spillere efter det nuværende koncept, hvilket flere af de nye spillere man har hentet ikke falder ind under.
    1 enig · 1 god kommentar
     
    • @olemartin.dk Hvor er truppen skæv? OS har da fået masser af spilletid på det sidste? Hvis du synes vi har for mange offensiv spillere, så prøv at tage en kig på østerbro klubben som kan stille to hele angreb af SL klasse. Forskellen er at vi pt. ikke er i europa, så måske skal der ikke bruges så mange pt. men lige om lidt er pokal turneringen også en realitet, og der skal derfor aktiveres flere, og til næste år forhåbentlig europa, og så passer pengene der.
      3 enige · 2 god kommentar

    Se 13 flere kommentarer

  • Tak for endnu en fin analyse. Jeg syntes det er en spændende taktisk udvikling af 3-5-2 som vi har kunne følge. JS har vist fra dag et, hvordan han ønsker at spille offensivt.

    Da målene haglede ind, gik han tilbage til fundamentet og skabte et solidt forsvar.

    Så var der problemerne med opspillet hvor holdet kunne blive presset til dårlige beslutninger i fase et. Efter det er løst har JS bygget på, uden at gå på kompromis med det defensive fundament og samtidig holde fast i ambitionen om hurtigt spil op gennem banen og agressivt pres når bolden blev tabt.

    Jeg er specielt imponeret over hvorledes holdet skifter formation i angrebet hvor stopperne deltager i det offensive spil. Wb er kommet langt højere op på banen og det ser spændende ud med vores målmand, der agerer som en boldsikker sweeper, når resten af holdet presser op på modstanderens banehalvdel.

    Det bliver spændende at se de næste kampe, hvilke offensive taktikker som det er lykkedes at få trænet i landsholdspausen, så der kan blive skabt flere chancer og scoret flere mål.
    5 enige · 6 god kommentar

  • Brøndby85
  • Brøndby85
    Betalende bruger
      17. september 2023   

  • Tak for god analyse, som yder js retfærdighed som en dygtig træner. Artiklen savner dog en sidste korrektur, da nogle afsnit med fordel kan byttes rundt.
    2 enige

---

  • GARFIELD
  • GARFIELD
    Top kommentator
    Top gode
    Top enige
      17. september 2023   

  • Synes ikke din analyse giver det sande billede af Jesper Sørensen evner som træner. Du mangler at nævne flere andre faktorer. FX bringer du ikke med i din analyse:

    Der lå en masse hold og v ikke langt fra slutspillet, da Jesper overtog vi lå ikke helt væk i bunden. Men på en 10 plads og kun få point fra slutspillet. Jesper fik os med på et hængende hår, nogen vil kalde lidt heldigt, det kunne være gået begge veje.

    Vi skal også have med hvilke vilkår der var under NF mod Jesper, fx skal man have med at i din analyse efter en Rasmussen kom til i slutspillet, har været med til at ændre det til en positiv forskel i forsvaret, en klasse forsvarsspiller NF ikke fik med i sin tid.

    Jesper skal ikke roses for at gå tilbage til en formation så sent, eller bruge en Wass på midtbanen meget sent i forløbet. Det skal han have kritik for, da han burde have set det længe før.
    Jeg ser modsat en anden bruger ikke et angreb der sprudler endnu, jeg ser et hold på vej frem. Men også et hold der har med lidt held fået point, og vundet flere 1 måls sejre, og kun har kunne levere i en halvleg, ligesom vi endnu ikke har mødt FCK og AGF. Vi blev smadret da vi mødte et tophold i FCN og snød Silkeborg for alle 3 point med ekstrem held i den kamp.

    Positivt er det at forsvaret holder nullet, den største kredit skal tilfalde vores nye mand Rasmussen- Samt Wass som for sent blev brugt på midtbanen, har sat ro på og giver en langt bedre balance i kæderne, nu har vi en leder på midtbanen, det har manglet.

    Udover Wass og Rasmussen, skal vi ikke glemme Vallys som du selv nævner i en anden analyse, er forskellen mellem forår og efterår. Vi skal heller ikke glemme at JS valgte af underlige grunde at bruge ham på en uvant og forkert plads, så snart Vallys kom tilbage, leveret han varen, det er igen en kritik og forkert valg af vores træner.

    Ros skal JS have for at opfinde en god VWB i Divkovic, men så stopper rosen også. DA han har brugt Wass og Vallys forkert, ligesom han stædigt holdt Mensah inde i kampene i stedet for at bruge Sebastian, og han holdt Oscar for længe ude, det har kostet Oscar på selvtilliden. Jeg er i øvrigt sikker på vi ser vores nye HWB få debut fra start i dag, i stedet for Mensah. For Divkovic skal have genvalg på VWB. Mensah bør få bænken
    1 enig
     
    • @GARFIELD Kan du forestille dig OS var ramt på selvtilliden eller havde en downpeiode, som er helt normalt for unge spillere, så det ikke er JS der har givet ham en snitter, men den var der og derfor blev han holdt ude.? Nu er han så med igen og gør det godt, så whats not to like, istedet for konsekvent at blive ved med at grave gamle udokumenterede gisninger ud af ærmet. Så istedet for at give JS så meget miskredit for måske at have lavet nogle fejl, som de fleste vel gør, kan man se på om der ikke er ved at være substans i det han gerne vil med holdet.
      2 enige · 3 god kommentar

    Se 1 flere kommentarer
     
    • @GARFIELD - med til din analyse af held med at lande i top 6 hører at i kampen mod Lyngby var vi decideret uheldige med ikke at få 3 point.

      Jeg betragter ikke analysen som NF vs JS, men en analyse af udviklingen over tid.

      Jeg ser at JS er kommet cirklen rundt og nu er vendt tilbage til den offensive og underholdende spillestil han oprindeligt lagde fra land med. Men nu er der mere bund i defensiven. Mht. til brug af Wass og Vallys ude af position, har JS forklaret at det skyldes andre mangler, hvor de så har været nødsaget til at spille andre positioner. Altså et bevidst taktisk valg på vejen frem mod det ny spiludtryk med en solid defensiv.
      3 enige · 2 god kommentar

    Se 2 flere kommentarer

  • del Piero
  • del Piero
    Betalende bruger
      17. september 2023   

  • Det ser mere lovende ud end længe og spillerne bruges nu, hvor de er bedst.

    Men formationen er sårbar på den måde at vi ingen alternativer har på positionen, hvis Wass bliver skadet eller skiftes ud.

    Det er derfor at mange har skreget på at få defineret en spillestil, så CV kan købe ind for at sikre mindst 2 mand til hver position.
     
    • @del Piero - fuldstændig enig, hvad er den langsigtede spillestil, har klubben en og i givet fald hvad består den af. Det er lige præcis et godt spørgsmål til CV.
      1 enig

  • Som en anden bruger skriver, så skal JS ha' ris for alt for længe at bruge spillere på forkerte pladser (Wass og Vallys).

    Det ser ud til, at JS nu har fundet den rigtige formation. Men som Kasper Pedersbæk skriver; så skal der spilles flere kampe før endelig dom (især kampe mod tophold).

    Lige nu ser jeg positivt på Brøndbys muligheder for at kæmpe om top 6 (og måske top 3) placering. Men jeg ser to potentielle problemer

    1)
    Nye spillere, der er ankommet sent i transfervinduet, skal spilles ind på holdet; med fare for at ødelægge holdets positive udvikling.
    Jeg ved ikke hvor mange af de nye spillere, der er tænkt som 'startere' - men jeg håber, at de fleste (alle) må nøjes med ganske korte 'indhop'.

    2)
    Halvårsregnskab, positivt transfervindue og GFH's 18 måneders budget betyder et forventet underskud på 100-150 mio de næste 10 måneder!
    Bruges pengene på at købe Messi så ok. Men jeg frygter et massivt indkøb af gode, halvgode og udviklings spillere (i slutningen af transfervinduerne) - og så skal JS starte forfra på at opbygge et nyt hold
    1 enig · 1 god kommentar

---




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder