Mikael Uhre
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Mikael Uhres styrke

 
I mesterskabssæsonen blev det til intet mindre end 19 mål signeret Mikael Uhre. Den hurtige frontløber fik i den grad nettet til at blafre hos modstanderne, og de 19 mål gjorde også Brøndbys nummer 11 til topscorer i Superligaen. Men hvordan scorede Uhre målene? Hvem assisterede ham hyppigst? Og hvad fortæller de bagvedliggende data os om fremtiden for Mikael Uhres præstationer? 3point.dk bringer her en analyse af Mikael Uhres guldsæson.

  • Mikael Uhre
  • Kasper Pedersbæk
   11. juni 2021 - Klokken 11:34
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  11. juni 2021 - Klokken 11:34

Mikael Uhre scorede i den netop overståede mesterskabssæson 19 mål i Superligaen fordelt på 2746 minutters spilletid - spilletid Uhre i øvrigt fik i samtlige 32 runder i sæsonen. Den længste peeriode uden mål var tre kampe i streg startende med FCM på udebane (Brøndby taber 0-1) den 28. februar over Randers hjemme (0-0) og sluttende med FCK på hjemmebane (2-1 sejr). Ellers har der været en gang med to målløse kampe i træk - og derudover maksimalt en enkel målløs kamp før end der er sat mål på kontoen igen. Uhre har scoret i 16 ud af Superligaens 32 runder, ligesom han har scoret mod samtlige hold i ligaen.

Så det er fair at spørge sig selv - er stabilitet Uhres helt store styrke?

Uhres styrke

Kan vi bakke ovenstående afsnit op med data? Ja, det kan vi. For Mikael Uhres helt store kvalitet er en stabiliteten i hans output på hans præstationer løbende gennem sæsonen. I gennemsnit producerer han 2.33 afslutninger pr. kamp, og i sæsonen brugte Uhre 71 afslutninger på 19 mål, hvilket så giver ham 3.7 forsøg pr. mål. Angriberen konverterer 26.7% af sine afslutninger til scoringer (næsthøjest i Superligaen - kun overgået af Wilczek med 30.3%).

Uhres gennemsnitlige afslutning har en værdi af 0.24 xG - altså en forventet scoring på lige under hver fjerde afslutning fra Uhres fod (husk her hvad du netop har læst - Uhre brugte 3.77 afslutning pr. mål). Det fortæller os, at Uhre er rigtig dygtig til at komme i de rigtige afslutningspositioner - hvilket er en underliggende ros til Niels Frederiksen, som kan se sit hold lykkedes.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

På ovenstående grafik er det muligt at se Uhres præstationer kamp for kamp målt ud fra antal afslutninger, faktisk antal scorede mål og expected goals (xG). Hvorfor er det så interessant? Det er det fordi det illustrerer sort på hvidt Mikael Uhres præstationer, og stabiliteten i dem. Han har afslutninger på mål i 30 ud af 32 kampe han spiller, det betyder også at han i blot to tilfælde bliver registreret med 0,0 xG fra en kamp.

Man kan stille det sådan op, at Uhres helt store styrke er, at han er god til at komme frem til chancerne. Han leverer 0.56xG pr. 90min og scorer 0.62 mål pr. 90min. Holdt op mod hinanden betyder det - sat på spidsen - at Uhre scorer lidt mere end forventet i 20/21 sæsonen. Men at han grundlæggende set er en angriber med sans for at komme frem til og tage afslutningerne.

Igennem sæsonen har Mikael Uhre kommet til 24 "store chancer" - defineret ved en xG på ikke under 0.25xG. Han har konverteret de 13 af disse chancer til mål.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det fortæller os dog også, at Uhre helst skal have mere end en afslutning i en kamp for at score. I 8 ud af 10 tilfælde i kampe med kun en afslutning fra hans fod er han også gået målløs fra banen.

Gennemgående detaljer ved målene?

Mikael Uhre foretrækker at afslutte med højrebenet, og helst på første berøringen. For målene er fordelt på 11 med højre, 6 med venstre og 2 scoringer på hovedet. Og af de 19 scoringer er 16 mål lavet på førsteberøringen, to på 2. berøringen og blot et enkelt mål efter mere end to berøringer på bolden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Uhre skal afslutte i boksen. Ganske enkelt. Blot to forsøg uden for feltet har overhovedet ramt målet (heraf en scoring - ude mod OB i 3-0 sejren), mens resten uden for feltet har været forbiere. Alle øvrige mål er scoret i feltet, og alle pånær tre scoringer er sket fra en position i det centrale rum foran modstanderens mål.

Uhres 19 scoringer er fordelt med 8 på hjemmebane, og 11 på udebane. Så topscoreren har ikke været præget af hvilken adresse han har spillet på, og scoret tæt på ligeligt ude såvel som hjemme. Til gengæld skal Mikael Uhre sende et julekort til henholdsvis Jesper Lindstrøm og Simon Hedlund, og takke dem for deres assists til ham. For de to herrer står bag ved intet mindre end 10 assists samlet til Brøndbys nummer 11. Og da Uhre har scoret 6 mål uden en decideret assist (enten efter riposter, straffespark, modstander boldtab osv) er der faktisk kun Radosevic, Bjur og Vigen med hver et enkelt oplæg til scoring som har assisteret topscoreren.

Kan det blive ved?

Uhres helt store styrke er som nævnt den stabile evne til at komme frem til chancerne. Det giver sig selv, at hvis man kommer frem til tilstrækkeligt mange store chancer (min subjektive vurdering chancer ikke under 0.25 xG) vil en spiller over tid naturligvis ramme det forventede gennemsnit, og score målene der "bør" scores ud fra den statistiske sandsynlighed. Det har Mikael Uhre bevist med sine præstationer over en hel sæson.

Det fortæller også en historie om, at såfremt Brøndby fremadrettet fortsat kan sætte Uhre i de givne afslutningspositioner, så har de underliggende data fortalt os, at han godt kan levere et ikke ubetydeligt antal mål.

Men at levere 19 scoringer ud fra akkumulerede 17.07 xG er dog bedre end man kan forvente, og kan med rette kaldes for en mild "over præstation". Det er ikke for at tage det mindste fra præstationen i den netop overståede sæson, men blot for at pointere, at man kan ikke forvente den eksakt samme overperformance igen. Men den tilgængelige data fortæller os dog at vi ikke burde se Uhre som en one season wonder, da han har bakket sine mål op med flotte underliggende data.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Philip
 • Philip
  Betalende bruger
  Top debattør
  Top kommentator
  Top gode
  Top enige
    11. juni 2021   

 • Tak for en god analyse!! Særligt det sidste er interessant. Når Uhre stabilt kommer frem til så mange xG (mod alle hold) må det forventes, at han også næste år kommer frem til 17 xG eller deromkring. Skulle han så her underperforme lidt og ende på 15 mål er det jo også rigtig godt. Jeg håber eksperterne og fans af andre klubber snart indser, at Uhre faktisk er en top 5 angriber i superligaen (Sammen med: Wind, Patrick Mortensen, Kamil (kan byttes ud med Kaba) og Hedlund). Jeg medtager ikke wings.

  Et spørgsmål har du renset xG for straffespark eller er det medtaget?
  2 enige · 2 god kommentar
   
  • @Philip Og det er netop pointen - for lad os sige han rammer 15 mål, det er jo på ingen måde dårligt. I år var der bare lige flødeskum på kagen.

   Hans styrke er nemlig lige præcis evnen til kontinuerligt at komme frem til chancerne.

   Uden straffespark hedder den 0.48 xG/90m vs. 0.56 mål. Så meget meget tæt på det samme. I analysen er straffespark med (og ja, jeg ved godt der også er argumenter imod at indregne dem).
   1 god kommentar

 • mp80
 • mp80   11. juni 2021   

 • En af årsagerne er bedre relationer, han har spillet en del kampe med spillere som Jobbe og Frendrup, Bruus og Bjur på reserveholdet. Det at han ikke presses af andre til pladsen har sikkert også givet noget ro, hvor han tidligere har virket stresset over brændte forsøg.

 • God og grundig analyse.

 • Mads
 • Mads   11. juni 2021   

 • Tak for en interessant analyse, Uhre har haft en utrolig flot sæson og han fortjener en lønforhøjelse, en forlængelse og en måske en gentleman-aftale, om at han kan forlade Bif for et aftalt millionbeløb.

  Jeg ser helst han fortsætter. Han har alle muligheder for at scorer + 15 igen.

  Hvordan mon sådan en analyse ser ud for Wind, med hans mange straffespark?


 • Betalende bruger
    11. juni 2021   

 • Havde tippet Uhre til +20 mål i den her sæson, så jeg er skuffet

  Vis ikke der kommer et fantom tilbud omkring de 60 mil, skal CV sige nej.
  For vis han laver 15+ i næste sæson, kan han sælges for det beløb.
   
  • Philip
  • Philip
   Betalende bruger
   Top debattør
   Top kommentator
   Top gode
   Top enige
     11. juni 2021   

  • @Chefen Vilfort Det tror jeg ikke han kan altså sælges for 60 millioner - det tror jeg heller ikke at han kan nu. Til den tid vil han være fyldt 27 (og fylde 28 til september) og kun havde et halvt år tilbage på kontrakten.
   4 enige · 1 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
    11. juni 2021   

 • Det er en rigtig fin analyse, som blot bekræfter det vi så i sæsonen. Skal jeg sammenligne Uhre med en tidligere Brøndbyspiller, så må det blive Elmander. Tænk hvad det bliver til, når vores backs også begynder at levere til målkontoen med assists, og med Hedlunds opadgående formkurve bør vi kunne også forvente et stærkt output fra Uhre i næste sæson - hvis han da ikke er solgt.
  1 enig

 • Uhre står overfor nogle svære beslutninger. Bliv i BIF og få legendestatus på niveau med de allerstørste spillere i klubben nogensinde. Og spil samtidig europæisk hvert år. ELLER tjen 30-40% mere i løn, spil (og bliv glemt) i en komplet ligegyldig lorteklub i Holland eller Tyskland.


 • Uhre er en klasse angriber. Håber ikke han bliver Solgt, ganske simpelt: han er umådelig svær at erstatte. Frendrup håber jeg heller ikke bliver Solgt, da han er vores bedste bolderobrer og ham der binder holdet sammen. Maksø er den sidste vigtige mand, han gør defensiven stærkere. Holder vi på Uhre-Frendrup-Maksø Ja så både Champions League og Mesterskabet indenfor rækkevidde. Sælg: Lindstrøm, ham kan Slimane, Fallenius og Corlu erstatte. Eller sælg Radosevic: god bolderobrer men alt for mange fejlafleveringer til min smag. Kan Uhre scorer 19 mål næste sæson, næppe. Men 10-15 mål så hans sæson absolut godkendt, tror virkelig på Fallenius som næste års Goal getter og spår gerne +10 mål for ham i næste sæson :-)
  1 enig
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

KØB GULDBOGEN VI STÅR HER STADIG 2020/2021