Fodbold live resultater
Frederik Winther
Foto: Freja Borne ©
NYHED

Analyse: Winthers vigtige venstreben

 
I det seneste transfervindue blev Frederik Winther hentet til klubben for at styrke de bagerste geledder. Udover duelstyrke både langs jorden og i luften samt en god spilforståelse bringer Frederik Winther et vigtigt element til Brøndbys opbyggende spil. Sit venstreben. Med en filosofi om at spille bolden kort frem gennem kæderne var det vigtigt for cheftræner Jesper Sørensen at have en venstrebenet stopper i truppen. 3point.dk illustrerer i denne analyse hvorfor.

  • Frederik Winther
  • Kasper Pedersbæk
   14. marts 2023 - Klokken 23:15
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  14. marts 2023 - Klokken 23:15

Da Brøndby hentede Frederik Winther ind på en lejeaftale i vinterens transfervindue kan der fudt forståeligt have været nogle fans af de blågule der har kløet sig i skægget og undret sig over, hvorfor Brøndby hentede endnu en stopper, for nu var der lige så mange som før afgangen af Rosted og Maxsø.

For at fange tanken bag ved lejeaftalen er det væsentligt at dykke ned i den spillestil, som den nytiltrådte cheftræner Jesper Sørensen er ved at bygge op på Vestegnen. I et koncentrat spillestilen kan den bedst beskrives som en filosofi, der har sit tankegods i en short passing 4-3-3, hvor fokus er på bolden skal flyttes hurtigt over lange distancer ved korte afleveringer og konstante repositioneringer af spillerne. Det sætter krav til spillernes evne til at modtage og aflevere bolden på få berøringer for at holde tempoet oppe i cirkulationen af bolden for at få bragt modstanderne ud af balance, og skabe de åbninger længere fremme på banen, som de offensive spillere skal søge (for derfra at angribe de zoner hvorfra mål oftest skabes).

Et venstreben i opspillet

Udover duelstyrke langs både jorden og i luften, så bringer Frederik Winther også fodboldforståelse og kvalitet i opspillet - især er det væsentligt at den lejede stopper er venstrebenet, da det åbner op for nogle muligheder i opspillet, som ikke har været tilgængelige siden afgangen af tyske Antohny Jung.

Med Winther åbner det op for vinklerne opspillet. Læseren kan forestille sig Winther der får en aflevering fra fx Tshiembe i højresiden, som naturlig venstrebenet kan Winther åbne op i hofterne og dermed vinklen hvorved han kan arbejde / aflevere videre i. Kroppen vil være naturligt drejet frem i banen, og holde de relevante vinkler åbne - venstrebacken (der ofte er positioneret højere oppe i venstre siderum), 6eren, 10eren eller længere fremme.

Hoften gør forskellen

For at illustrere ovenstående kan vi bringe en situation fra den netop spillede kamp mod Silkeborg op. Først kigger vi på den givne spilsituation - der er to zoner kan vi kalde dem, som den boldbesiddende spiller groft sagt kan sigte mod. I denne situation illustreret nedenfor kalder vi dem for A og B. Centralt i banen har vi zone B, den er tæt pakket med modstandere der har lukket rummet ned. I siderummet har vi zone A, ubefolket, og med en back højere i banen som boldholderen kan aflevere til og derved udvikle spillet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Forestiller vi os så, at den spiller der er i boldbesiddelse i situationen, den venstrestopper, var naturligt højrebenet, så ville det lukke vinklerne ned. Det ville forcere spillet ind over midten hvis den nærmeste modstander tog det rigtige presløb (i en bue så han kom ind fra højresiden). Den boldholdende spiller ville med højrebenet have en begrænset vinkel frem i banen, og det ville reelt lukke den venstre side af banen, der hvor al pladsen ellers var.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Med en venstrebenet stopper på positionen er det en helt anden situation. Kroppen kan drejes i en mere naturlig position, og hoften åbner derved op for spilleren at arbejde videre med bolden. Han kan, hvis det bliver nødvendigt, stadig aflevere ind i banen, men ikke mindst vigtigt, så er vinklen frem i banen markant anderledes. Det åbner op for at bolden hurtigt, med få berøringer, kan flyttes videre ud i venstre siderum og væk fra presset, væk fra den zone med mange modstandere, og ud til en zone, hvor modstanderne pludselig skal lukke den ned i stedet og reagere fremfor agere i deres pres.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Er det så det enste der virker

Det klareste eksempel på de begrænsninger det giver i opspillet med en højrebenet stopper til venstre i banen (uanset om det er i et to- eller tremandsforsvar) kan vi sætte grafik på nedenfor. Det er med Sigurd Rosted som uskyldigt offer (undskyld til Sigurd Rosted - for det er ikke en personlig kritik af ham, men tjener blot som eksempel).

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

I det han modtager bolden er det værd at bemærke kroppens position og vinkel. Det er med front direkte mod den zone hvorfra bolden ankom, en zone der er tæt pakket med modstandere og en zone som bolden skal væk fra, ikke henimod.

Qua højrebenet er vinklen mod venstre lukket. Bolden skal tæmmes, lægges til rette, kroppen skal drejes og så kan afleveringen falde. Det dæmper tempoet, giver modstanderen tid til at reorganisere sig og fylde de relevante zoner og være opmærksom på afleveringen mod venstre.

Det er naturligvis ikke det eneste der kan fungere med en venstrebenet stopper på venstrestopperpositionen. Det gør ikke en højrebenet ude af stand til at spille rollen. Men en venstrebenet åbner alt andet lige op for en hurtigere boldomgang, en mulighed for hurtigere at flytte bolden til de åbne zoner, zoner hvori modstanderen har få eller ingen mand til at lukke dem ned, hvorfor de er attraktive for Brøndby at angribe.

Det er det Frederik Winther bringer til Brøndby her og nu. Det er det som der på den korte bane kan flytte Brøndby markant i opspillet, gøre det (opspillet) hurtigere og sværere for modstanderen at dække op for.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Meget spændende.
  1 enig

 • Hvis det er den spillestil som beskrevet, Jesper Sørensen er ved at bygge op, kan det vel som jeg forstår det, vel kun betyde en af to ting, at Lejemålet med Frederik Winther enten forlænges, eller der bliver en permanent ordning med ham, eller så skal der indkøbes en ny venstrebenet stopper i næste transfervindue.
  Hvis det skal give mening, er jeg helt galt på den ??
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • Gulogblå
  • Gulogblå
   Betalende bruger
     7 dage siden   

  • @Tejnestiften jeg sad tilbage med samme tanke

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    8 dage siden   

 • Jeg har råbt og skreget på en venstrebenet stopper siden Jung. Det er grænsende til en skandale, at der ikke er rykket på den position noget før.

  Er der krummer i Frederik Dietz og er han et bud på bredde og fremtid?

---

 • AndreasEli
 • AndreasEli
  Betalende bruger
    7 dage siden   

 • Over det sidste halvandet år er hentet Wikström, Heggheim, Tshiembe, Alves og Lauritsen på permanente aftaler. Hvis man skal tro de beløb, der har været fremme, så er det et sted mellem 30-40 mio, der er investeret i CB-positionen. Hvis en venstrebenet CB gør så stor en forskel for den måde, der kan spilles fodbold på, som du beskriver her, så tenderer det jo sindssyge, at der ikke er købt en ind noget før... Jeg er ikke nogen stor CV-fan, men så inkompetent kan jeg ikke tro, han er.

  Så kan det være, at det er vigtigere for JS, end det var for NF - det skal jeg ikke kunne sige. Men hvad siger tallene? Du skriver indledningsvis, at det er vigtigt for JS, at stopperne kan spille bolde imellem kæderne. Gør Winther det mere end de andre, der har spillet der?
   
  • @AndreasEli kun 18 % af alle fodboldspillere er venstrebenet, 2/3 dele af dem må vel være enten midtbane eller angribere, resten ca. 6 % må være forsvarsspillere og halvelen af dem må være backs, så vi nede på 3 % der er venstrebenet midterforsvarer. Det må derfor være meget svært at finde en der passer på alle parametre, såsom alder,pris,mentalitet, nationalitet osv. Måske det kan være en forklaring....

  Se 8 flere kommentarer

 • LJS
 • LJS   7 dage siden   

 • Er Ludvig Vraa-Jensen ikke venstrebenet.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder

Støt os og bliv medlem af 3point.dks venner