Yuito Suzuki
Foto: Michael Jakobsen ©
NYHED

Brøndbys underliggende data: Defensiven har kostet dyrt over tid

 
Brøndby har præsteret på et højt niveau både offensivt og defensivt med en expected points på 20, men har været ineffektive i enkelte kampe, hvilket har kostet dyrt. Med forbedret afslutningseffektivitet og defensiv stabilitet kan de potentielt udfordre om topplaceringerne i Superligaen.

    • Yuito Suzuki
    • Kasper Pedersbæk
      20. oktober 2024 - Klokken 14:21
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    20. oktober 2024 - Klokken 14:21

Denne analyse har til formål at evaluere Brøndbys præstationer over de første 11 kampe i Superligasæsonen 2024/25 ved hjælp af expected goals (xG), faktiske mål for og imod samt expected points (xP). xG giver et indblik i, hvor mange chancer et hold skaber og tillader, og kan bruges til at vurdere, om et hold præsterer over eller under det forventede niveau. Ved at sammenligne xG med faktiske mål og xP kan vi identificere offensive og defensive tendenser samt vurdere, om Brøndbys resultater afspejler deres underliggende præstationer i forhold til resten af ligaen.

Offensiv Analyse

xG For: Brøndby har gennem sæsonen opretholdt en stærk offensiv præstation med deres 5-kamps xG-snit, der ligger mellem 1,5 og 2,5 pr. kamp. Med en samlet xG på 20 efter 11 kampe placerer Brøndby sig på niveau med de absolut bedste hold i ligaen, herunder København og Nordsjælland, som også har en xG på samlet 20 for sæsonen indtil nu. Dette viser, at Brøndby ofte skaber chancer på et niveau, der matcher et topholds.

Selvom de har været konsekvente i at skabe chancer, ser vi udsving i deres præstationer, f.eks. mod AGF, hvor xG falder til omkring 1,0, hvilket indikerer en svagere offensiv præstation. Omvendt har de mod Viborg og Vejle skabt mange flere chancer, med xG over 2,5 pr. kamp, hvilket viser deres evne til at dominere offensivt i visse kampe.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Mål For vs. xG: For Brøndby har generelt præsteret tæt på deres xG, men der har været kampe, som mod AGF og Lyngby, hvor de har scoret færre mål end deres xG indikerer. Dette peger på en vis ineffektivitet i afslutningerne i de kampe. Samtidig viser deres stærke præstationer mod Viborg og Vejle, hvor mål og xG stemmer bedre overens, at de har været i stand til at udnytte deres chancer mere effektivt.

Deres faktiske point total (18) er dog lavere end deres expected points (xP) på 20, hvilket indikerer, at Brøndby har fået to færre point, end deres underliggende præstationer berettiger til. Dette peger på, at ineffektiv afslutning i enkelte kampe har kostet dem point.

Tendenser: Brøndbys offensive højdepunkter kommer i kampene mod Viborg, Vejle og Silkeborg, hvor de har været dygtige til at skabe mange chancer og omsætte dem til mål. På den anden side har kampene mod AGF og Lyngby vist offensive udfordringer, hvor xG ligger væsentligt under gennemsnittet, hvilket kan være en indikation på, at holdet har problemer med at skabe chancer mod hold, der forsvarer dybt.

Defensiv Analyse

xG Imod: Brøndbys defensiv har været relativt stabil gennem størstedelen af sæsonen, med en xG imod, der holder sig mellem 1,0 og 1,5 pr. kamp (hvilket har placeret dem løbende som de 4-5 bedste til at holde modstanderne fra chancer). Med en samlet xGi på 13 viser Brøndby en stærk defensiv præstation, der næsten matcher Midtjyllands defensiv (12 xGi) og placerer dem i den halvdel med ligaens mest solide forsvarshold.

Der er dog udsving, især i kampene mod Viborg, Silkeborg, FCK og Nordsjælland, der alle ligger i den høje ende af skalaen, hvilket viser, at Brøndby tillod mange store chancer i disse kampe. Dette kunne være en faktor, der har påvirket deres præstationer negativt i netop disse kampe.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Mål Imod vs xG Imod: Sammenlignet med deres xG imod har Brøndby i flere kampe, som mod Viborg, FCK, Randers og Nordsjælland, lukket flere mål ind, end xG imod indikerer. Dette kan være et udtryk for manglende defensiv organisation eller uheldige præstationer i målet.

Tendenser: Brøndbys defensive styrke fremgår af kampene mod AGF og AaB, hvor de har formået at holde modstanderne fra at skabe mange store chancer. Dog viser kampe som mod Viborg og Nordsjælland, at de til andre tider har problemer med at forhindre store chancer, hvilket peger på et behov for forbedring i defensiv stabilitet.

Tendenser Over Tid

Offensiv Udvikling: I starten af sæsonen viser Brøndby stærke offensive præstationer med en høj xG, især mod Viborg og Vejle. Senere falder både xG og mål, især mod AGF og AaB, hvor xG falder til under 1,5 pr. kamp. Mod slutningen stabiliserer Brøndbys xG sig omkring 1,7, hvilket tyder på, at holdet har fundet en mere stabil og konsistent offensiv. Hvis Brøndby kan forbedre deres afslutningseffektivitet, vil de kunne udnytte deres offensive potentiale endnu bedre.

Defensiv Udvikling: Defensivt viser Brøndby en god start, men deres xG imod stiger mod Viborg og Nordsjælland. De har dog formået at stabilisere defensiven i flere kampe, men udsvingene i enkelte kampe viser, at der stadig er plads til markant forbedring. Nøgleordet er stabilitet!

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndbys xGD og Placering i Ligaen: Brøndbys xG Difference (xGD) ligger blandt de bedste i ligaen. De har haft en xG på 20 og en xGi på 13, hvilket resulterer i en expected points (xP) på 20. Deres faktiske point er dog kun 18, hvilket viser, at de har været uheldige eller ineffektive i enkelte kampe. Denne forskel på to point kan gøre en stor forskel i toppen af tabellen, og hvis Brøndby kan udnytte deres chancer bedre og undgå at tillade store defensive fejl, vil de kunne kravle højere op i tabellen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Når vi ser på resten af ligaen, ligger Brøndby meget tæt på topplaceringerne sammen med København og Nordsjælland. Mens Brøndby er tæt på at præstere i overensstemmelse med deres underliggende statistik, har de som nævnt været en smule uheldige / mangelfulde i deres afslutninger og i visse defensive situationer. Hvis disse marginer bliver forbedret, er de en kandidat til at udfordre om de to øverste pladser i ligaen over tid.

Konklusion

Brøndby har præsteret på et højt niveau både offensivt og defensivt i mange af de første 11 kampe, hvilket underbygges af deres xG og xP data. Deres samlede expected points (20) viser, at de kunne have opnået flere point, end de faktisk har, og det indikerer, at der er plads til forbedringer i effektiviteten i begge ender af banen. Sammenlignet med resten af ligaen ligger Brøndby på et stærkt niveau, og med små justeringer i afslutningseffektivitet og defensiv stabilitet kan de konkurrere om de absolutte topplaceringer.

Når Brøndby er at finde på en liden flatterende 6. plads handler det dels om egen mangelfuldhed, men også om at der er et par klubber over dem i tabellen (Silkeborg og FC Midtjylland), der har været mere end bare effektive i deres konvertering af potentiale til point. Det har samlet set skubbet Brøndby ned i tabellen. Det giver alt andet lige et sværere udgangspunkt, men for Brøndby er stabilitet alfa omega nu. Ryster Brøndby på hånden kan de manglende point i tabellen vise sig dyrbare på længere sigt.





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • Det gælder først og fremmest om at opretholde den defensive stabilitet og ikke tillade modstanderen at omsætte de få chancer vi giver væk til scoringer. Jeg håber derfor vi fortsætter med midtbanen og det lidt mere afventende pres som vi så mod FCM.
    4 enige · 3 god kommentar
     
    • @DoctorEnigma - helt enig - og med en sejr ryger vi på en 3. plads.

      God kamp.
      1 enig · 1 god kommentar

  • Med disse date in mente og en 3 back-kæde med Jordi, Alves og Rasmussen som nu forhåbentlig får flere kampe i streg sammen og en konsolidering af den defensive midtbane med Stijn S. som krumtap og et lidt mere afventende pres så tror jeg bliver et svært hold at score mod og så vil flere kampe vipper over til vores fordel.
    4 enige · 3 god kommentar
     
    • @Rasmus Stephansen præcis. Chancerne til at score skal vi nok skabe med den offensiv vi kan stille med - og endda i flere varianter med forskellige styrker. Det kan godt blive sjovt det næste stykke tid!
      1 enig · 1 god kommentar
     
    • @Rasmus Stephansen Ganske enig ift en forhåbentlig stabil sammenslutning af stopperstarterne (og at Spierings kan tilbyde en stabil 6er indsats foran bagkæden).

      For mig er det positive den markante offensive produktion af chancer, den er yderst tilfredsstillende. Problemstillingen efteråret igennem har været defensiven, ikke fordi den er helt horribel (skæbnen har været hård ved Brøndby til tider ift modstandernes konvertering af chancer til mål), men fordi defensiven stadig har haft nogle udslag, hvor jeg virkelig har revet mig i håret. Den stabilitet efteråret 2023 bød på har manglet. Og der er selvfølgelig mange årsager bag: periodevis formnedgang hos nogle spillere, skiftende defensive stopperkombinationer og en midtbane, der heller ikke har fundet “den gyldne løsning”.

      Jeg glæder mig til at se hvordan Jesper Sørensen løser udfordringerne. Så må vi se hvorhen pilen peger om fire kampe i næste landskampstermin. For Jesper Sørensen har også en hel del på spil selv (uden det skal lyde dramatiserende som om han på daglig basis skal kæmpe for sit job).
      1 enig · 1 god kommentar

  • del Piero
  • del Piero
    Betalende bruger
      1 dag siden   

  • Det mest interessante er måske at FCM i all tre turneringer har kunnet gå på vandet, mens de underliggende data er knap så imponerende, jvnf tabellen ovenfor...
     
    • @del Piero fcm har ubetinget haft deres “medvind”, det er uomtvisteligt, og resultatet i går in mente viser også at det udjævner sig over tid. Nu må Brøndby så meget gerne tage og finde noget stabilitet og udnytte potentialet

---

  • Igen igen kom FCM bagud - men deres pt. ikke så bredde bænk kunne ikke rette op på det i anden halvleg.

    Uanset hvad spillerne og træneren udtaler til medierne så sidder det nu i dem at de for hvilken kamp i træk kommer bagud.... og for anden kamp i træk ikke formår at vinde.

    Det ser ud til at resultaterne begynder at komme mere i stereo med de underliggende data, det er jo som at spille yatzy - over tid slå alle lige mange 6ére.
     
    • GARFIELD
    • GARFIELD
      Top kommentator
      Top gode
      Top enige
        20 timer siden   

    • @Rasmus Stephansen

      Skader, Europa og mange kampe koster for dem.

      De tabte fortjent I går til sønderjyske, men synes ikke de er så heldige som det gøres til i denne tråd eller vi ud fra tallene kommer til så mange 100 % chancer

      Synes tallene lyver lidt, for ja offensiven er bedre, men de 100 % chancer der kommer synes jeg faktisk vi får tit scoret på og jeg ser vi dominere meget, kommer til chancer men skaber ikke så mange 100 % chancer i kampene

      Så kan det godt være analysen siger noget andet, men det er ikke altid faktuelt korrekt, når man ser kampene live.

      Der er mange forbehold man skal tage med i en data analyse, ellers kunne man lige så godt ansætte en computer til at give opstillingen for hver kamp hvis data var så korrekte i forhold til det store billede
      1 enig · 1 god kommentar

    Se 16 flere kommentarer
     
    • @Rasmus Stephansen ha, den analogi med yatzy vil jeg tage til mig og bruge fremover: den er god.

    Se 1 flere kommentarer




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder