Joe Bell
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Derfor skal Niels Frederiksen vælge Joe Bell

 
Analyse: Enten eller. Både og. Eller skal Niels Frederiksen blot vælge den ene. Dem det handler om er Joe Bell og Josip Radosevic. Sidstnævnte med en track record gennem flere sæsoner for Brøndby, og en spiller højt i hierakiet, den anden er nyankomne Joe Bell - hentet i vinter fra Viking i Norge efter to stærke sæsoner i Tippeligaen. Cheftræner Niels Frederiksen bør vælge en - og hvor meget det end smerter at sige, så burde det være Joe Bell.

  • Joe Bell
  • Kasper Pedersbæk
   14. juli 2022 - Klokken 00:30
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  14. juli 2022 - Klokken 00:30

Når Brøndby spiller Rado som 6er, og Bell ude af position som 8er, så svarer det næsten til at vælge to kugler is med den samme smag til sin isvaffel, for så i sidste ende at opdage man mangler variationen af en anden smag i det samlede smagsbillede.

De nye krav til 6eren

Det kommer i udtryk på banen, når vi dykker ned i performancedata for de to spillere - data som hjælper os med at adskille de to spillere, sammenligne bidraget på banen og som i sidste ende forklarer os, hvorfor Bell bør starte som 6er på bekostning af Radosevic.

Efter systemskiftet til 4 i bagkæden i Brøndby har det automatisk øget kravene til den startende 6er. Denne skal nu i endnu højere grad agere aftager til bolden i opspillet, når den tredje stopper er fjernet og trukket op som en ekstra mand på midtbanen / angrebet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Nu skal 6eren konstant være på tæerne for at tilbyde de to stoppere en vinkel frem i banen for at kunne cirkulere bolden, og spille sig ud af presset. Ovenfor et eksempel - Maxsøs position er i det nye system flyttet frem på midtbanen. Det efterlader to stoppere i det opbyggende spil - og her er 6eren essentiel til at forsyne dem med vinklen frem i banen. Her skal 6eren kunne modtage og vende med bolden i små rum, være årvågen til både at udvikle spillet med afleveringer frem i banen eller dæmpe farten på opspillet for at undgå risikofyldte situationer. Nøgleordet er pasningssikkerhed og ro på bolden.

Den samme pakke på det defensive arbejde

Brøndby får tæt på den absolutte ens produktion af defensivt arbejde, når vi sammenligner Joe Bell og Josip Radosevic. Isolerer vi foråret 2022 og ser på, hvad de to spillere yder i snit pr. 90 minut, så er tallene jævnt ens.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

De to spillere leverer ganske enkelt tæt på ens produkter, når vi kigger på datasættet for foråret 2022 i Superligaen. Det er marginale forskelle, hvor Bell fuldt ud kan være med på antallet af generobringer (og faktisk ligger højest her), ligesom de defensive dueller også ligger helt lige. En ros til begges vedkommende er det forsvindende lille antal af glidende tacklinger og begåede frispark - begge indikatorer på spillere der ikke kommer i problemer og skal satse (som en glidende tackling alt andet lige ofte er).

I rollen som den dybe midtbanespiller er det væsentligt at beskytte zonen netop foran sin bagkæde. Begge spillere er gode til at lukke ned for modstanderne, og for begges vedkommende sker det efter fornuftig positionering i det selvsamme rum.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Eksemplet ovenfor illustrerer flere ting. Først og fremmest er det Radosevic der beskytter zonen foran sin bagkæde, og laver en generobring midt på banen. Men sekundært illustrerer eksemplet også at Radosevic og Bell ofte søger det samme rum (Bell er markeret med den nederste gule ring på grafikken). Begge spillere er bedst i generobringsspillet som 6er.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

På grafikken foroven er det Bell der lukker zonen ned foran bagkæden, hvor han har læst spillet, erobrer bolden og spiller den fremad. Det er med til at underbygge Bells klare force i at ligge placeret som 6er.

Med bolden for fødderne ser vi forskellen

Der hvor spillet virkelig bliver influeret er når det kommer til boldbesiddelsesdelen. Når Brøndby har bolden i egne rækker, og skal bygge spillet op. Her kommer vi til at se forskellene på, når det respektivt er Josip Radosevic eller Joe Bell der spiller bagerst på midtbanen. For Brøndby får ganske enkelt to meget forskellige output på valget mellem de to.

Noget instrumentalt for Brøndbys spil i de hidtidige sæsoner har været afleveringer i bagrummet. Afleveringer for hvem Hedlund og især Uhre excellerede i at arbejde med via stærkt indarbejdede løbemønstre - og en spillestil der netop fordrede at spille på en Mikael Uhres styrker i dybdeløb.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

De afleveringer er et trademark for kroaten. Mens der er en konstant i antallet af afleveringer pr kamp for Radosevic (48 i snit pr kamp de seneste tre sæsoner) henover de seneste tre år, så er der også en interessant udvikling i hans afleveringsspil. Lad mig ridse det op i nogle punkter i udviklingen fra sæsonen 2019/20 til den netop overståede 2021/22 sæson:

 • Færre fremadrettede afleveringer pr kamp, fra 16.4 pr 90 i til 12.9 pr 90.
 • Fra 32.2 pr 90 modtagne afleveringer pr kamp til 26.9 pr 90.
 • Fra 10.37 pr. 90 afleveringer til banens sidste tredjedel til 8.3 pr 90.
 • Færre afleveringer i bagrummet - fra 1.57 til 0.74.

For Radosevic har det uden tvivl været en markant omstilling i foråret 2022 at gå ind i et nyt system og uden Uhre at spillede boldene i bagrummet til. Den kroatiske hardhitter har i foråret 22 mistet offensiv betydning for Brøndby, og har tydeligvis kæmpet med at integrere sig (offensivt) under Niels Frederiksens nye struktur.

Sammenligner vi Joe Bell og Josip Radosevics præstationer i foråret 2022 er der også en række interessante pointer der træder frem. Se statistikken på grafikken nedenfor:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Bell kommer ganske enkelt mere på bolden end Radosevic. Markant mere. For Bell snitter knap 50 afleveringer pr. 90 - og rammer en medspiller på lige godt 90 % af afleveringerne. Og på de godt 50 afleveringer kommer den offensive afleveringsstyrke også til udtryk, for Bell har grundlæggende flere fremadrettede afleveringer end Radosevic pr 90 min. Og det samme gør sig gældende med smart passes (afleveringer gennem kæderne på modstandernes defensive struktur), flere chanceskabende afleveringer og på antallet af progressive afleveringer pr. 90. Og på de kategorier hvor Radosevic ligger lige over Bell (afleveringer til banens sidste tredjedel og afleveringer i bagrummet) har Bell en højere træfprocent.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For det kræver en 6er med evnerne til at suge bolden til sig i den trekant han vil danne med de to stoppere (som illustreret på grafikken ovenfor). Han skal magte at kunne modtage bolden med en modstander i ryggen og være klar i valget om, hvorvidt han skal cirkulere bolden retur til en stopper, ud på backen, vende med den etc. Der skal være en tydelig ro i boldbehandlingen, da 6eren på mange måder er nerven i at cirkulere bolden og som holdets hjerte diktere tempoet og valget af faser i spillet. Det skal være en spiller med en knivspark spilforståelse og evne til at læse udviklingen på banen.

Gør det så Radosevic dårlig?

Nej. Det gør naturligvis ikke Radosevic til en dårligere spiller fra den ene dag til den anden. Men det er et facit af den justering i systemet som Niels Frederiksen har lavet - herunder især at gå fra tre til to stoppere og øge ansvaret (og risikoen) i 6erens opspil markant. For Radosevic kom fra en klar defineret rolle gennem flere sæsoner til at skulle på ukendt territorium. De defensive evner er som de altid har været - en maskine ud i det at erobre bolde, det er på de offensive pasningsparametre kroaten har haft sit at kæmpe med.

En udfordring for Brøndby (især) i foråret var at skabe chancer mod et etableret forsvar. Det kræver hurtig boldcirkulation, og det kræver spillere der i den opbyggende fase formår at cirkulere bolden hurtigt - og fremadrettet når åbningerne er der. Det er derfor Joe Bell burde spille den rolle som dikterende 6er.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Risikoen er, som vist ovenfor fra træningskampen mod Hansa Rostock, at Bell, i en rolle som 8er, skal droppe ned parallelt ved siden af Radosevic i en afart dobbelt 6er, for at babysitte i opspillet og opbygge boldbesiddelsen. Alt andet lige koster dette en (8er) højere placeret i banen, og binder reelt Brøndby med det samme antal i bagkæden som da man spillede 3-5-2 (hvor det der var 3 stoppere og en 6er ender man her med 2 stoppere, Radosevic som 6er og så Bell der må falde ned i det opbyggende spil som en dobbelt 6er).

Det flytter bare ikke nummerisk særlig meget for Brøndby i en situation, hvor Niels Frederiksen netop ønsker at bringe et mere offensivt udtryk til bordet.

Derfor giver det mest mening at lade Joe Bell spille den startende 6er.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Welkro
 • Welkro   14. juli 2022   

 • Spændende analyse!
  Så kan man rejse spørgsmålet om hvorfor der bruges 10-12 millioner på en spiller, der spiller Josips plads et halvt år efter han har forlænget.. Josip er en af truppens dyreste spiller, så det giver ingen mening at have ham på bænken. Har NF efterspurgt den transfer?
  3 enige · 1 god kommentar
   
  • Betalende bruger
     14. juli 2022   

  • @Welkro Da Bell kom til spillede BIF 3-5-2 - og Bell var hentet som erstatning for Frendrup.
   4 enige · 1 god kommentar
   
  • @Welkro ja det er også torskedumt- nu har vi en viceanfører der har forlænget som dybest set ikke er god nok til at være stamspiller. Det koster så dyrt at lave sit spilsystem om. Det er nemt at være bagklog men det er svært ikke at være frustreret over de penge der er brugt på CB og 6'er positionen der ender ude på bænken.
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    14. juli 2022   

 • Det er en fin analyse Kasper, men se nu at få sat dit Managerhold her på 3point.dk, så vi har en at jagte.
  1 god kommentar

 • Tak for endnu en god analyse. Mener dog også at Rado var god i det fremadrettede spil sidst mod f.eks Silkeborg, så måske NF kan rotere mellem Bell og Rado. Radosevic er efter min mening for god til blot at sidde på bænken

---

 • Per Bang
 • Per Bang
  Administrator
    14. juli 2022   

 • Stærkt input til diskussionen om de to. Lige hvad der er brug for.
  2 enige

 • Jeg tror 95% af alle der følger Brøndby har kunnet se i månedsvis at vi ikke skal spille med to 6’ere samtidig.
  NF er bare ikke enig

  Når vi så endda prøver at bruge den ene 6’er som en 8’er bliver det næsten bare endnu værre.
  NF er bare ikke enig

  Selv da vi havde Frendrup var dette er problem. Ofte spillede både Rado og Frendrup samtidig, og det gjorde simpelthen vores samlede midtbane dårligere. Der manglede, og mangler stadig kreativt offensivt input, når der absolut SKAL rende en ellers god 6’er rundt på 8’er positionen og spille pladsen mindre godt.
  NF er bare ikke enig

  Jeg har sagt det i mange diskutioner og tråde i lang tid:

  Så længe vi benytter defensive spillere til at skulle spille kreative roller så har vi et problem.
  NF er bare ikke enig…åbenbart .

  Hver eneste gang jeg ser start-opstillingen, og ser vi IGEN IGEN kører med de to samtidig ryger troen på mål og sejr lige 30% ned.

  Det er ikke underligt vi har så utrolig svært ved at lave mål. Det er sgu ikke let at slå igennem som angriber på et hold hvor der mangler kreativt input fra midtbanen, hvor der SLET ikke kommer gennembrudsløb eller kvalitets-stikninger fra anden række. Hvis så bare vores to backs kunne flække 15-20 kvalitetsindlæg ind over kunne der måske være noget at hente der?

  Uanset hvilke angribere vi stiller med, vil de få det utrolig svært. De bliver simpelthen ikke serviceret som de burde.
  Slimane har ikke en chance for at klare hele den kreative den af midtbanen fuldstændig alene.
  MEN NF er åbenbart ikke enig….satans
  9 enige · 2 god kommentar
   
  • @Gonzorgg
   Jeg er faktisk enig i meget af dit indlæg her. NF siger igen og igen at vi skal skabe flere chancer, men det er som om han er kørt fast i en idé om at har vi 2 spillere der er gode nok til startopstillingen, så skal de partout spille, selvom det måske holdmæssigt vil give mening at den ene sidder på bænken.

   Jeg ved ikke om han vælger det pga økonomien vi har lagt i de enkelte spillere. Det håber jeg ikke, for det bør absolut ikke være sådan.
   1 enig
   
  • lusk
  • lusk   14. juli 2022   

  • @Gonzorgg
   Jeg er så enig. Det er helt ufatteligt, at NF ikke kan se hvad der er helt åbenlyst, Radio og Bell kan ikke spille sammen, da vi kommer til at mangle offensivt output.
   Og alligevel prøver NF igen og igen og igen.

   Det ville være befriende hvis han stillede et hold, som rent faktisk var gode offensivt, og ikke altid tænkte på den defensive struktur.
   Man savner ofte AZ tilgang til spillet - aktion, aktion, aktion.

   NF taler meget om offensiven og at vi skal blive bedre fremme på banen, og så vælger han at spille med en bovlam midtbane, hvor kun Slimane kan noget kreativt. Forstår det ikke.

   Ved godt vi mangler en eller to performance spillere med høj kvalitet, men indtil da, så tror jeg dette hold ville være langt mere potent end de NF konstant stiller med.

   Bruus - Hegheim - Tsciembe - Riveros
   Bell
   Cappis Greve
   Slimane
   Hedlund Kvistgården
   7 enige

 • BombaH
 • BombaH   14. juli 2022   

 • NF vil gerne spille med stor boldbesiddelse, men tør ikke rigtig at kaste sig 100% ud i det. Så bliver det lidt underligt. Rosted og Rado burde erstattes af Heggheim og Bell.
  8 enige

---

 • Bells defensive data overrasker mig lidt. Dog er disse data også kun til vejlende brug. Der er massere af data som ikke er med. Man kan ikke se udfra data, hvor ofte en modstander bliver lukket ned for en aflevering osv.
  Vil også gerne have data på, hvor på banen tacklingerne bliver udført.

  Synes altid at data/statistik snak er sjovt, da jeg er ret modstander af data alene. Synes det er mangelfuldt på mange områder. Min bror er træner for et u17 liga hold. Vi har godt nok diskuteret (nogle vil sige skændes) meget data :-)
  1 god kommentar
   
  • @Ville bliv vild !
   Enig. Data KAN være rigtig godt, men det er sommetider mere mudret end retvisende.

   F.eks. sammenlignes Rado og Bell her på en stribe parametre. Missionen er at vurdere hvem af dem der vil fungere bedst som 6’er, hvis altså NF snart dropper at spille med dem begge samtidig.
   Det data der bruges er jo Rado på 6’eren, hvor Bell’s data er en blanding af at spille “6’er nummer to” og at spille en fejlplaceret 8’er.
   Så en del at de stats der sammenlignes er vel lidt “mudrede”. Når man er en 6’er der er placeret som 8’er kommer man i andre situationer end når man er en 6’er der spiller 6’er. Derfor vil man f.eks. have flere fremadrettede afleveringer (hvis man ellers spiller ordentligt). Alt andet lige skulle der så også være flere afslutninger, assists osv som 8’er. Og flere tacklinger osv som 6’er.

   Så jeg ved ikke helt hvor reelt data-grundlaget er for netop denne sammenligning.
   Når det så er sagt, vil jeg stadig hellere have Bell testet ordentligt på den 6’er som han selv ser som sin stærkeste plads.
   Vi kan snart ikke længere leve med Rados forfærdelige pasningsspil og vanvittige spild af “langskud” og frisparksforsøg. Det må være Superligaens skæveste fodboldstøvler han har fået fat på.
   4 enige · 2 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer

 • Richo
 • Richo
  Betalende bruger
    14. juli 2022   

 • Endnu en kanon god analyse Kasper,HELT enig i at de to ikke skal spille samtidig fra start og det burde trænerteamet også have set hvilke udfordringer det giver holdet i det fremadrettet spil, så gerne at vi spiller med Bell-Slimane-Greve
  På midten bagved Kvistgården -Hedlund på hjemmebane som udgangspunkt og at Bell spiller mere fremadrettet i sine afleveringer, synes der har været for meget til siden og bagud ( også selvom analysen her siger noget lidt andet) Så kan på udebaner som F.eks. Aalborg som kommer med helbanepres spille med Rado som kan spille os længere ud af presset, det viste holdet sidst deroppe at de godt kunne finde ud af. Frygter at der ikke er mod til at undlade Rado på Søndag når nu Maxsø er ude i forhold til lederskab og tryghed i holdet desværre, foråret viste også tegn på at trænerteamet var presset og valgte det “sikre” flere gange og kostede desværre i flere kampe.

 • Virkelig god tal analyse.

  Jeg bliver bl.a. overrasket af Bells defensive tal.

  Jeg tror NF ser meget på praktisk kamp erfaring, især nu Maxsøe er ude, så kommer der til at mangler autoritet på banen, så af den grund jeg tror NF er bange for at holde Rado ude, især i en svær åbningskamp som imorgen.

  Jeg tror på Bell lidt længere inde i sæsonen.

---
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder