Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Taktisk blunder af Brøndby, da undertalsformation gav Lyngby momentum

 
Brøndby kunne sent i kampen mod Lyngby se to point glide mellem hænderne på dem, da hjemmeholdet med en sen udligning fik point fra kampen, der blev stærkt præget af et rødt kort til Kevin Tshiembe. 3point.dk har rullet kampen gennem VHS-maskinen og bringer her en analyse.

  • Kasper Pedersbæk
   28. november 2023 - Klokken 11:08
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  28. november 2023 - Klokken 11:08

Jesper Sørensen havde et hovedbrud forud for kampen mod Lyngby, da han skulle sammensætte bagkæden uden (karantæneramte) Jacob Rasmussen til sin rådighed. Det betød, at Frederik Alves blev flyttet ud til højre, Kevin Tshiembe blev venstre stopper, mens Rasmus Lauritsen blev indsat i den centrale rolle. Den øvrige sammensætning var tæt på som forventet, hvor Yuito Suzuki dog var foretrukket for Ohi Omoijuanfo i front.

Kampen i punktform

 • Daniel Wass endte for dybt for at supporte opspillet fra en bagkæde, hvor hverken Lauritsen eller Tshiembe valgte gode løsninger
 • Rasmus Lauritsen endte for ofte i en sweeperrolle dybt bag de øvrige stoppere, og havde en horribel kamp med dårlig timing i flere afgørende dueller
 • Kevin Tshiembe er lynende hurtig og fysisk stærk, men taber overblikket og skal jagte efter modstanderne. Kostede et forfærdeligt rødt kort i en mistimet duel
 • Undertalsformationen blev håndteret dårligt fra trænerbænken, Brøndby endte i en 5-3-1, tillod alt for meget plads til indlægsglade Lyngby og forsvarede sig håbløst
 • For Lyngby skubbede Brøndbys wingbacker helt i bund ved at lade deres egne wingbacker gå højt, det efterlod rum til hjemmeholdets to 8ere på midtbanen til at arbejde upresset i
 • Det blev for passivt, og Brøndby havde et hold af boldspillere uden at søge bolden. Offensivt døde Brøndby helt ud i anden halvleg
 • Når Brøndby spillede sig kort ud af Lyngbys pres kom de farlige situationer, målene havde rod i kort og hurtigt opspil

Uddybende analyse

Den totale reorganisering af bagkæden grundet Jacob Rasmussens karantæne havde en pris fra kampens start. Organiseringen var dårligere og opspillet langt mere stillestående fra bagkæden.

Lauritsen stod markant dybere end sine to medspillere i bagkæden, og fungerede tæt på som en gammeldags sweeper, hvilket ikke var godt holdt op mod Lyngbys muligheder for at løbe dybt bag de to yderstoppere. 

Lyngby havde tydeligvis lugtet lunten, og var slet ikke interesserede i at presse, når Lauritsen var på bolden, mens de modsat var meget opmærksomme på ikke at lade Alves få tid og plads til at bygge spillet op fra højre. Mens de kongeblå rigtig gerne ville have lokket Tshiembe på bolden med kroppen vinklet fremad for den vej at lukke banen for 8den højrebenede) Kevin Tshiembe.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det blev noget rod for Brøndby med så store rokeringer i bagkæden, hvor det især haltede for Lauritsen og Tshiembe med at koordinere deres samarbejde og aktioner. Dårligt timede aktioner, dårlige positioneringer og et kluntet rødt kort til Tshiembe.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Allerede tidligt i kampen var tegnene til at se, hvor dette eksempel tjener som illustration. Et langt udspark fra keeperen resulterer i en kaotisk forsvarssituation, hvor Tshiembe ender med at skulle recover fra en helt skæv position.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Synes iagttageren at den (ovenstående) situation minder om en tilsvarende senere i kampen, så har man helt ret. Det var tæt på 1:1 optakten til Tshiembes røde kort.

Det røde kort betød endnu en reorganisering, og det her er kampen unødigt blev lagt i hænderne på Lyngby via beslutningerne på Brøndbys trænerbænk.

Brøndby blev sat op i en 5-3-1, hvilket gav Lyngby mulighed for præcis det de grundlæggende gerne vil med deres spil - komme over siderne og slå indlæg i feltet.

Ulempen ved 5-3-1 er pladsen til modstanderen bliver kapituleret på siderne, og den plads angreb hjemmeholdet en hel del. De skiftede over i anden halvleg og spillede reelt en 2-4-4, hvor to stoppere + Marcel Rømer holdt den enlig Brøndby-angriber i kort snor, ligesom de stod for opspillet, mens Lyngby pumpede folk over siderne, hvor de stod med dobbelt bemanding i form af både en back og en midtbanespiller.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For prisen ved at have tre stoppere og wingbacker, frem for en 4-4-1 er sårbarheden på siderne. Det er wingbackerne der konstant skal skyde frem og presse, men det løste Lyngby ved at lade fx i ovenstående tilfælde Tochi Chukwuani tage ophold i halvrummet, mens backen blev skubbet helt frem for at holde Brøndbys wingback tilbage på det der blev en flad 5-mands bagkæde.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det var konstant opskriften for Lyngby i anden halvleg, tving Brøndbys wingback tilbage i banen for at gøre plads til en spiller, der kunne penetrere det tomme rum og pumpe indlæggene i feltet! I snit har Brøndby tilladt lige over 15 indlæg til modstanderne pr 90 i sæsonen. Mod Lyngby lavede hjemmeholdet 51!

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Brøndby stod og tog imod alle indlæggene, og fik aldrig lukket af for kilden til Lyngbys chancer. For hjemmeholdet spillede sig sjældent gennem centralt, men tog glædeligt imod den gave de åbne siderum var til at slå indlæggene.

Der var tre boldspillere på midtbanen i anden halvleg, men slet ikke nogen plan for at bygge spillet kort op. Selv om det tydeligvis var (når spillet blev spillet kort og hurtigt) her at Lyngby var mest på hælene og også blev sat skak ved Klaibers scoring til 2-0.

Brøndby kalkulerede med at kunne forsvare boksen, og afvise indlæggene, men blev i stedet sat taktisk skakmat i anden halvleg uden selv for alvor at flytte en brik for at vende kampbilledet. Når scoringen til 3-3 var en bitter pille at sluge, så skyldtes det mere tidspunktet end det var en selve det Lyngby udlignede, den havde længe ligget i luften.

Dumpet undertalsspil af Brøndby kostede muligheden for tre point i Lyngby.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Helt enig og befriende, at trænerstaben får lidt kritik med på vejen den her gang
  4 enige · 1 god kommentar

 • Som så ofte før folder JS hænderne, og håber på det bedste. Han er fremragende til at sætte holdet taktisk op til kampstart, men vi ser nærmest aldrig, at han kan vende et kampbillede. Vi har smidt enormt mange føringer denne sæson.

  Han har selv italesat, at han nu vil bruge flere forskellige spillere, men han har selv bragt sig i en situation, hvor spillerne er så meget ude af kamptræning, at de ikke gør en forskel. Han har den dyreste Brøndbytrup i historien til rådighed, men gør ikke brug af den. Det er simpelthen spild af ressourcer.
  6 enige · 3 god kommentar

 • Beha74
 • Beha74
  Betalende bruger
    28. november 2023   

 • Det er en ganske præcis analyse og man må desværre kigge en anelse skeptisk på JS taktiske formåen der endnu engang taber en 2. halvleg. Jeg anderkender 100% præmissen efter Tshiembes tåblige aktion mod sine gamle venner og han mangler i den grad større kølighed i sit spil taget hans fysisk og fart i betragtning. Det var pissekoldt på stadion så kunne godt have brugt en sejr til at varme sig på. Men vi skal altså lige huske at storrose Klieber og Vallys som igen viser klassen efter min mening.
  2 enige · 1 god kommentar

---

 • Tak for en fin analyse og jeg er enig i at det var en dårlig 2. halvleg. Om 4-4-1 kunne have været løsningen, tvivler jeg på, fordi vi har en ikke sammenspillet stopper trio, og så skal vi over i en ikke sammenspillet formation og så skulle vi også have udskiftet Divkovic der givetvis ikke er god som ren back. Samlet set tror jeg ikke det ville have været opskriften på succes.
  3 enige · 1 god kommentar

 • Jeg er ikke enig i din analyse, Kasper. Jeg savner også en analyse af kampen før Thiembes røde kort.

  Kampen viser også, at Lauritsen er at foretrække i forsvaret, fremfor Thiembe og Heggheim.

  Lauritsen laver fejl, men det gør Alves og Rasmussen også.

  Heggheim duer heller ikke, når vi er under pres. Han bliver aldrig en konge i luftrummet. Heggheim virker også fejlplaceret ved 3-3 målet, hvor Lauritsen tvinges til at forsøge at dække 2 mand.

  Jeg mener heller ikke, at vi skulle have skiftet formation efter det røde kort. Kleibers 2 mål fortæller også, at JS fik ret I, at holde fast i 3 stopper kæden. Og vi var få minutter fra sejren. Shit happens sometimes.

 • 51 indlæg - shit det er meget
  Ud fra din analyse og på trods af vores føringer undervejs, skal vi så ikke stille os tilfreds med 1 point?

  Det jeg synes er Jespers store svaghed, er han i kampene ikke formår at sætte sit præg på kampene, ved fx det røde kort at ændre taktikken undervejs.

  Rasmussen har kæmpe værdi for vores forsvar og han er en stor skyld til vi stadigvæk ligger med i toppen, sammen med Vallys ikke mindst.

  Der er meget fokus på vores defensiv i din analyse, men vi formår trods alt med en mand i undertal i det meste af kampen at score 3 kasser

  Det har vel også noget positivt med sig? Fx Greves aflevering til kaliber synes jeg er virkelig flot angreb.

  Vi formår at hænge på i toppen, men det bliver ikke ved, hvis vi ikke hæver vores spil
   
  • @GARFIELD som kampen forløb efter det røde kort er det svært at være utilfreds med det ene point. Det bitre var mere tidspunktet for både 2-2 og især 3-3 udligningen. Så sent i kampen. Men ud fra spil og chancer er det svært at finde Lyngbys point urimeligt.
   1 enig · 1 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

---

 • Analyse eller ej, så kan jeg bare konstatere at vores stoppere laver hjerneblødninger på skift, og jeg troede lige nu Roested/mr. straffespark var væk, at nu bliver det godt, men NEJ, så begynder den ene efter den anden og tage hjernedøde røde kort på simple placerings fejl, og skvatte i bolde osv. Jeg holder det ikke UD!!

  Ønske til jul: en klasse højre stopper, dem må der være mange af derude.
  Midtbane spiller med et højt teknisk niveau, en god fysik, og typen der kommer i feltet til afslutninger (vil ikke nævne nogle typer fra den unævnelige klub).
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder