Ohi Omoijuanfo
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Birk fortæller om: Implikationer for Omoijuanfos spil som ‘single 9’

 
Det var bare et ‘lille twist’, Brøndby indførte i den offensive struktur, men det ændrer solo 9’erens rolle på mange måder.

    • Ohi Omoijuanfo
    • Per Bang
      7. april 2024 - Klokken 12:12
  • Per Bang
  • Per Bang
    7. april 2024 - Klokken 12:12

Det er nogle dage siden, Brøndby IFs chefanalytiker og assistenttræner Frederik Birk gav et længere interview i BrøndbyLyd. Da han er en eminent formidler af Brøndbys sportslige og taktiske arbejde med Superligaholdet, har 3point.dk valgt at lave en række artikler på baggrund af podcasten.

 

Ohi er nier ikke tier 

I vinterpausen ændrede Brøndby IF struktur i offensiven. Et såkaldt ‘lille twist' hvor man gik fra at spille med to 9’ere og én 10'er, til én 9’er og to 10’ere. Det har ændret sidste sæsons Brøndby-topscorer, Ohi Omoijuanfos rolle.

- Det er jo nogle små justeringer, der hurtigt kan laves om igen. Men det er klart, at i og med, at vi er gået over og prøver at angribe med fem mod fire (i modstanderens forsvar, red.), hvis vi møder en firebackkæde, og vi spiller med en ‘single nine’, så har det været åbenlyst, at Ohi skal spille der.

- Han kommer ikke til at spille ind i de to 10’ere. Det ligger ikke til ham til de kompetencer, vi gerne vil have udfyldt der, så 9’eren passer ham godt. Og han kan rigtig, rigtig godt lide at ligge netop inde i det område.

 

Lavere xG efter systemskiftet

Systemskiftet har umiddelbart ført til færre afslutninger fra Ohis fod. Det er der forklaringer på.

- Han kan godt lide at være tæt, hvor boksen er. Der viser data jo så til gengæld, på en meget lille sample size, at der faktisk er røget lidt af hans xG (Expected Goals) nu, ved at han ligger single nine derinde. 

- Han får f.eks. ikke noget xG på den fine bevægelse, han har til Suzukis mål forleden dag (mod Silkeborg, red.), hvor han trækker hele forsvaret mod den forreste stang. Man kunne forestille sig, at havde vi spillet med to angribere, så var det en anden, der havde taget det løb, og ham der måske havde cuttet af på den bevægelse. Så der vil være fordele og ulemper ved det hele.

 

Forbedret linkspil og anderledes placering

Det er ikke kun i afslutningsekvenser, at Ohis rolle, som eneste angriber, ændrer sig. I Brøndbys opspil er der også nye fokusområder.

- Han er tættere på det centrale område nu, og det gør også, at Ohis linkspil er blevet forbedret. Det ved jeg, for det har jeg snakket med ham om. Han har det lettere ved at komme i linket for det centrale område, hvor du egentlig starter på blindsiden af den nærmeste stopper, og kan komme ned og linke derfra, end at du skal linke når du er på forsiden af en stopper. 

- Så der er noget i hans kompetencepakke, der passer bedre til at spille ind imellem de to stoppere, end at spille på siderne af en stopper og en back. 

 

Bind modstanderes bagkæde og skab plads til 10’erne

Ohi skal nu forsøge at binde begge stoppere i modstanderens forsvar, i stedet for 'bare' at binde den ene stopper, der lå foran Nicolai Vallys.

- Nu som 9’er skal han se, om han kan samle de to stoppere, og han skal lægge lidt et tryk på bagsiden af det, der kan give 10’erne muligheden. Det bliver tydeligt for Vallys, for der lå tidligere en angriber og bandt lige præcis den spiller, der lå lige foran ham. 

- Når vi har mødt en trebackkæde tidligere, var det de to angriberes ansvar at sørge for, at de to sidestoppere ikke kom i pres op på Vallys. Så der havde han jo en opgave i forhold til det. Den er selvfølgelig blevet udvisket lige nu, men til gengæld glæder jeg mig at se, at han er i boksen, omend xG er blevet lidt mindre.

 

Dangerzone vs. press-backtrackingløb og defensive standarder

Ohi har udviklet sine defensive kompetencer i hans tid i Brøndby. Noget Frederik Birk er tilfreds med.

- Jeg glæder mig over at se, at der også er kommet flere af de her meget omhyggelige defensive press-backtrackingløb, hvor han tager den 6’er ud, når han skal. Det er noget af det, man skulle bruge lidt krudt på i starten, da Ohi kom. Der var Ohis opfattelse, at det handlede om det, der skulle ske inde i dangerzone, og ikke så meget i det andet.

- Der vil jeg sige, at pligtopfyldelsen på spillet mod bolden er blevet langt, langt stærkere. Det kræver også at sætte noget intensitet og nogle meter bag til at lukke nogle rum ned. Det er blevet stærkere for det centrale område, og det er vældig positivt.

- Så er det jo hele tiden den overvejelse, at når vi sidder på bænken og overvejer Ohi/ikke Ohi, så kigger vi selvfølgelig også på de defensive standardsituationer, hvor han spiller en stor rolle for os. Det er enormt vigtigt, at vi har Ohi med på lige præcis den del.

 

Forskellen på Kvistgaarden og Ohi

Brøndby har nu mange spillere om buddet til de tre forreste positioner. Mathias Kvistgaarden har efter en skadesperiode pt. Momentum. Hvad er forskellen på at spille med de to angribere?

- Jeg synes faktisk, begge positioner (9’er og 10’er, red.) matcher Kvistgården godt. Det kommer lidt an på forsvarsstrukturen på modstanderne. Hvad er det for nogle presvinkler, de gerne vil trykke op i? Det kan være, vi spiller mod en trebackkæde, og der kan det fitte rigtig godt til Kvistgården, som er en lidt mere bevægelig type derinde, og måske er lidt mere på dybden end Ohi er.

- Kvistgården har jo udviklet det spil mellem linjerne, der gør ham kapabel til at spille en 10'er position, som i virkeligheden kan være lidt en hybrid. Kvistgaarden kan ligge lidt på den sidste linje, og så kan han ligge lidt mellem linjerne. Det er heller ikke så tosset, fordi så bliver det jo endnu sværere at dække op.

Teis Markfoged © All rights reserved


 





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.





Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder