Nicolai Vallys og Jesper Sørensen
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

BrøndbyXG: Brøndby er blevet til AGF med en anden spillestil

 
Er Brøndby i krise efter uafgjorte kampe mod først Silkeborg og sidenhen AGF? Og hvad er vejen frem for de blågule?

  • Nicolai Vallys og Jesper Sørensen
  • Kasper Pedersbæk
   20. april 2024 - Klokken 00:28
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  20. april 2024 - Klokken 00:28

Slutspillets første tre kampe har budt på en sejr mod FCK efterfulgt af to uafgjorte mod først Silkeborg og efterfølgende AGF. Så spørgsmålet er, hvordan har Brøndby egentlig præsteret, hvis resultater og tilfældigheder bliver skrællet fra, og de faktiske præstationer står tilbage? Det ser vi nærmere på i ugens BrøndbyXG-analyse.

Marginen mellem succes og fiasko bliver for lille

Brøndby er i foråret derfor blevet til AGF. For Brøndby spiller for mange marginalkampe efter vinterpausen. Med marginalkampe skal forstås kampbilleder, som det AGF har oplevet gennem tæt på hele sæsonen. Kampe med en lav xG til begge hold.

Men Brøndby er ikke i afgrundsdybe problemer. Endnu. For den lange række af ubesejrede kampe er ikke tilfældig. Et kig på Expected Goals Difference, der er forskellen på egne skabte chancer og modstandernes skabte chancer, gør os klogere på sæsonen som helhed:

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Se 0-linjen på Expected Goals Difference som vandet, hvor du skal have hovedet oven over for ikke at drukne og vice versa. Brøndby har befundet sig stabilt i plus på xGD gennem store dele af sæsonen, men har dog oplevet to nedture undervejs: En, mere brat, nedtur lige før vinterpausen og en, mere afmattende, nedtur henover de seneste 4-5 kampe.

Brøndbys plus på expected goals difference er dykket tæt ned mod 0-linjen. Det kan oversættes til at Brøndbys kampe bliver meget lige, og at resultaterne, ikke nødvendigvis = nederlag, men dog bliver dårligere og med flere pointtab end sejre og tre point. Føles det bekendt? Hint: Kampene med pointtab mod både Silkeborg og AGF, senest.

Defensiven og offensiven, og der hvor udfordringen ligger

For at se på udviklingen er det nødvendigt at splitte Expected Goals Difference op i dens to ingredienser: Xg for (egne skabte chancer) og xG imod (modstandernes chancer).

Og mens der defensivt ikke er tegn på en i nærheden af tiltagende nedtur (Brøndbys evne til at forsvare sig er stadig formidabel og top of the pop liga niveau i Danmark), så vender vi blikket på offensiven.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

For chance-galore kampen mod Vejle, der sluttede 1-1, markerede sidste gang Brøndby kom over 1,10 npXG i foråret! Herefter ramte den offensive stagnation hårdt!

Hvad kan vi udlede af det? To ting:

 • Det er ikke en fundamental offensiv krise, den har “kun” varet i fem kampe. Og ja, jeg medgiver, fem kampe kan føles som evigheder i fanperspektiv, så er det trods alt “kun” fem kampe
 • Brøndby er stadig solide defensive, det er altså ikke en totalitær spillemæssig krise

Vejen frem for Brøndby: kontinuitet og træning

Vi kunne i forrige afsnit altså udlede, at Brøndby ikke befandt sig i en fundamental krise. Så er det i de rammer, at vi kan analysere på, hvad der er løsningen frem.

Defensivt skal der ikke laves det voldsomt store om. For if it ain’t broke, don’t fix it.

Offensivt har Brøndby en to-do liste. Der skal skabes chances igen, så potentialet kan blive løftet fra 50/50 kampe med lavt scoringssnit til kampe med potentialet til at tage sejren.

 • Hurtigere afvikling af angreb: Brøndby har i 4/5 seneste kampe haft flere afleveringer pr. Boldbesiddelse end gennemsnitligt for sæsonen
 • Få skuddene tættere på: I selvsamme kampe har Brøndbys gennemsnitlige distance til mål i afslutningsøjeblikket været længere end hidtidigt i sæsonen
 • Tempo: Afvikling af spillet går langsommere i de samme 4/5 kampe end gennemsnitligt for sæsonen!
 • Fokus på generobringen: I 4/5 seneste kampe har Brøndby præsteret under sæsonsnittet for antallet af generobringer.

Det er ikke store grundlæggende ændringer Brøndby skal kaste sig ud i. Det handler om kontinuitet og træning, mere end det handler om drastiske ændringer på den korte bane.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • JS får bare ikke det bedste ud af den trup af gode spillere. Så simpelt er det
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @BrianGideon hvilket nok kommer an på øjnene der ser.

   Men det er selvfølgelig klart, at når man slutter sit subjektive statement af med: Så simpelt er det - Så er der selvfølgelig ikke mere at rafle om. På nogen fronter.
   8 enige · 8 god kommentar
   
  • Mr.D
  • Mr.D   28 dage siden   

  • @BrianGideon
   Vi ligger nr.1 inden denne runde, så du sætter ret høje standarder…
   2 enige · 2 god kommentar
   
  • Kris
  • Kris
   Betalende bruger
     28 dage siden   

  • @BrianGideon
   Tjaa - når der er sagt så simpelt er det så må det vel være sådan....

   Eller, man kunne sige, at JS har godt nok fået meget ud af truppen, når han gå fra, at mange ville have ham fyret i starten af sæsonen, til at vi 7 runder før sæsonen slutter, der spiller vi med, hvor det er sjovt.

   Ser man glasset halv tomt eller halv fyldt.

   Hvis jeg for 20 runder siden, havde fået afvide, at vi ville ligge nr. 1, ikke have tabt i et utal af kampe, og vi faktisk havde en chance for at få guldet hjem til Brøndby, så havde jeg købt det scenarie.

   Derfor har JS fået det ud af truppen man kunne forvente og mere til i min bog. Med et par forstærkninger mere til sommer, så bliver det forhåbentlig sjovt igen næste sæson, men vores bænk skal være stærkere.
   4 enige · 3 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer

 • Super analyse spot on og du skriver som det er.

  Vi ligger nummer 1 fortsat, heldet og marginalerne er med os, det skal vi ikke smide væk med kun 7 kampe tilbage

  Vi skal hæve kvaliteten på spillet og tage guldet hjem.

  Der er intet i din analyse som jeg ikke er enig i. Du skriver som det er, og rammer præcist som det er, tak for en ærlig og god analyse
  1 enig

 • Voxamp
 • Voxamp   28 dage siden   

 • Der er flere forhold som spiller ind, som Pedersbæk ikke er inde på.
  Dels er vi nu gået ind i mesterskabsspillet og derfor møder vi notorisk stærkere hold. Dernæst har vi mødt nogle hold “som parkerer bussen”. AGF er et jammerligt hold at se på, da de graver sig ned og kun spiller på omstilling og dødbolde. Brøndby har været bedst indbyrdes af de fire øverste. Og hvorfor? - Fordi de andre hold vil spille fodbold.
  Derfor kommer den sande test af holdet søndag mod fcm. Vinder vi ikke den, mener jeg for alvor vi skal være bekymret.
  Kvistgaardens fart er et hårdt slag for os, da ingen andre har hans kvaliteter. Måske Bundgaard, men han sættes aldrig op til løbeduel.

  Mod AGF blev det tomgangs-fodbold med mange pasninger på tværs. Vi har for få løb oppe foran og flere spillere skal turde indtage uvante positioner. F.eks. Klaiber ind i halvrum eller midtbane med ind i feltet. Vi var for stationære mod AGF og så bliver det svært at dirke en betonbus ned.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @Voxamp de samme hold mødte Brøndby også før slutspillet (som i øvrigt kun er 3 kampe gammelt) gik i gang. Heraf et Silkeborghold i horribel form de sidste 10 kampe op til, et agf hold uden det store at spille for i ligaen. I den optik synes jeg ikke man kan og skal tilskrive det at det nu er slutspillet for stor en betydning endnu.

  Se 1 flere kommentarer
   
  • @Voxamp

   Så har træneren et ansvar for at sætte holdet til et hold, man ved parkere bussen og stiller med et B hold, kunne ikke overraske, havde dagen efter deres pokal netop skrevet at de ville komme med B hold og burde ikke være en overraskelse, Rado er da helt forkerte spiller at sætte ind i sådan en kamp, Noah eller Greve være valgt med deres offensive kvaliteter.

   Men hvorfor vente så længe med at skifte ud, en Bundgaard burde også være kommet ind længe før.

   Da man så spillet i 1 halvleg burde han have en taktisk udskiftning ændring i pausen med skifte Rado ud, da vi skulle have mere offensiv spiller ind
   
  • @Voxamp Bundgaard i løbeduel??? Har du set hans topfart? Han har en hurtig acceleration - også med bolden - men topfart over en længere distance, der er han ikke hurtig nok til løbedueller. Jeg mener i stedet at Suzuki skal sættes op til disse løbedueller i bagrummet. Derudover så vil jeg gerne se Bundgaard i mellemrumsspillet OG i nogle dybe timede løb i længderetningen med pasninger fra Wass, Vallys, Klaiber eller Suzuki.

   Ivmorgen skal vores bedste spillere (Vallys, Wass, Klaiber, Rasmussen og Pentz) ramme dagen. De må og SKAL “shine” for at vi kan hive 3 point hjem.
   1 enig · 1 god kommentar

---

 • Vores gennemsnitlige pointhøst er faldet fra 2,25 pr. kamp til 1,66.
  Hvis jeg ser på xgd tabellen og anvender disciplinen teknisk analyse, som anvendes til at analyserer aktiemarked så er vi teknisk i en nedadgående trend kanal der nærmer sig støtte linjen 0,00 - hvis kursen - læs xgd bryder igennem støttelinjen, ville det i teknisk analyse sende et kraftigt salgssignal.....Lad os håbe støttelinjen holder og trenden vender..
   
  • @Rasmus Stephansen andre ord for det jeg skriver :)

   Men for at blive klogere på årsagen kigger jeg netop derfor på årsagen til udfordringerne - defensiven er fin og stabil god, det er det offensive aspekt der er udfordret.

   Men - og det er væsentligt - det er so far ikke en sæsonlang udfordring, men en offensiv der “kun” gennem de seneste fem kampe er i recession.

   Det gør ikke at problemet skal negligeres, blot et perspektiv på at det ikke er længe siden tingene fungerede for Brøndby.

   Men klart det er offensivt der skal arbejdes med holdet. Uden tvivl.

  Se 5 flere kommentarer

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    28 dage siden   

 • Angrebet vinder kampe. Forsvar vinder mesterskaber.
  Prøv at analyser på antal af clean sheets med henholdsvis Alves og Lauritsen. Det er skræmmende og kan koste os et stensikkert mesterskab.
  1 god kommentar
   
  • @Saesonkort hvorfor skulle man bruge tid på at lave en analyse for, at hænge en pågælden spiller ud, som vi må formodes kommer til at spille 90 minutter indtil sæsonen er slut, fordi hans konkurrent er skadet?

   Skulle man evt. gide at gøre det, så er der også nogle nuancer i form af kampbilleder og modstanderes styrke i nogle af de clean sheets Alves har medvirket i.

   - Vi får et clean sheet i Vejle, efter Pentz redder straffe i overtiden. Det er vel næppe Alves skyld.

   - Vi får et clean sheet i Aarhus, efter de bliver reduceret til 10 mand midt i første halvleg og nærmest ikke har bolden resten af kampen.

   - Så får vi to clean sheets mod det klart dårligste hold i ligaen med den absolut dårligste offensiv

   Og tilbage har vi så et clean sheet hjemme mod Lyngby, hjemme imod Viborg, ude imod fcm og ude imod fck.

   Jeg prøver ikke at anfægte, at Alves fungerede bedre og skabte mere stabilitet, da vi havde ham fremfor Rasmus, men at bruge tid på, at lave en analyse af det du gerne vil se, som derved indirekte vil hænge en spiller ud, som vi ret beset har brug for i de sidste 7 kampe virker.. Fjollet.

   Alle ved jo godt, at vi havde flere clean sheets med Alves end med Rasmus. Det kræver en lynhurtig søgning på Google og at man kan tælle. Begge dele tror jeg godt, at du kan :-)
   5 enige · 4 god kommentar
   
  • @Saesonkort - stensikkert mesterskab? Hvilken planet kommer du fra?
   4 god kommentar

 • Hold nu op mand, man vidste allerede imens at man sad og læste den her artikel at der ville blive klaget over at det var alt sammen JS skyld!
  Og ja man bliver ikke skuffet, første kommentar, tud tud det er alt sammen Jespers skyld.
  1 enig · 1 god kommentar

---
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder