Jesper Sørensen
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Hvilken vej trender Brøndby?

 
ANALYSE: Jesper Sørensen trak Brøndby i top 6 oven på de første fem forårskampe, og mesterskabslutspillet - og friheden ved ikke at skulle skue nedad - står for døren. Det giver også frihed til at skue både kort og langt, og analysere på hvilke tendenser kan spores hos Brøndby? 3point.dk ser sætter her fokus på tendenserne fra de første fem kampe samt mulige overvejelser for fremtiden.

  • Jesper Sørensen
  • Kasper Pedersbæk
   27. marts 2023 - Klokken 08:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  27. marts 2023 - Klokken 08:00

Det blev akkurat til en plads i mesterskabsslutspillet for Brøndby, da stregen blev trukket efter 22 spillede runder. Det skete på trods af et særdeles ringe efterår, som i sidste instans kostede Niels Frederiksen jobbet i Brøndby, som satte Jesper Sørensen i spidsen for den genstart af spillestil der længe havde syntes nødvendig.

Deltagelse i (mesterskabs)spillet giver også friheden til for en stund at adressere både kort- såvel som langsigtede overvejelser og udviklinger der skal håndteres.

I denne analyse skuer vi derfor både bagud på forårets første fem kampe, ser på tendenser i spillet og hvilken vej præstationerne får Brøndby til at trende? Ligesom vi også kigger nærmere på de overvejelser for foråret der synes aktuelle.

Som Shubidua synger

Hvad mon man er før man blev til synger det danske band Shubidua i sangen den røde tråd, og samme spørgsmål stillede man sig før Jesper Sørensens første kampe som cheftræner - hvad ville åbenbare sig som Brøndbys spilfilosofi? Hvad ville man gerne blive til på Vestegnen?

Spillestilen under Jesper Sørensen har haft et skelet bestående af en fleksibel 4-3-3 med en firemandsbagkæde (med den variation at højrebacken flere gange har understøttet midtbanen ved at skubbe op og trække ind centralt), 2 dybe 6ere (en der dropper lidt dybere og især skal cirkulere bolden og pumpe den fremad i en aggressiv short passing stil, og en der skal drive den lidt mere fremad banen med fødderne), en mere offensiv minded 10er og forreste kæde med 3 angribere, hvoraf den ene typisk har drevet ind i banen i mellemrummet, mens den modsatte har holdt bredden og så en solo 9er midt for med frihed til at roame.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Der har igen været konturerne af et blueprint. Aflevere bolden kort op gennem modstanderens kæder, fokus på hurtige pasninger, bevægelser mod nye rum, finde de offensive spillere i mellemrummet med henblik på at få dem retvendt og den vej igennem vride modstandernes defensiver fra hinanden og komme til skud.

Nøgletallene lysner

Igennem 2022 begyndte tingene at skride mere og mere for Brøndby, offensiven mistede pusten, skabte færre chancer og scorede færre mål, alt imens den defensiv der havde været rygraden i mesterskabet året forinden tillod flere og flere chancer imod og indkasserede flere mål.

Kigger vi isoleret set på resultaterne har 2023 budt på 3 sejre og 2 nederlag, hvilket godt kan få iagttagere til at stå med følelsen af, hvorvidt Brøndby også vitterligt er på vej mod lysere tider.

Derfor er det vigtigt at dykke ned under motorhjelmen, og tage et blik på de underliggende performancedata for at få et reelt indblik i præstationerne.

Nøgletallene lysner på Vestegnen, når vi tager et kig på expected goals data og analyserer tallene. For på begge parametre har der været bedring at spore hos Brøndby.

Parameter Efterår 2022 Forår 2023
Expected goals pr 90 1.05 xG 1.93 xG
Expected goals against pr 90 1.46 xGA 0.90 xGA

Holder vi tallene fra forårets fem kampe op mod efterårets data er der en positiv forskel på begge parametre. Brøndby skaber bedre chancer og tillader mindre imod. 

Så kan der være dem der måtte indvende at det blot er et statistisk analyseværktøj - her kan vi kigge nærmere på de faktiske scoringer for og imod. Her kan vi også aflæse forbedringen i praksis.

Parameter Efterår 2022 Forår 2023
Mål scoret pr. 90 1.17 mål 1.80 mål
Mål imod pr. 90 1.58 mål 1.20 mål

Data peger mod at der ikke blot har været tale om tilfældigheder eller rent held, men at der har været et element at bæredygtighed i det der er præsteret.

Expected goals difference set over hele sæsonen (altså forskellen på egne og modstanderens chancer) peger mod et Brøndby-hold der har trendet opad efter årsskiftet. Over lang tid kæmpede Brøndby med at komme over 0-linjen, altså at dominere kampe og skabe flere chancer (og dermed bedre muligheder for at tage sejrene) igennem sæsonen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

På samme tid kan vi se på grafikken ovenfor, hvordan Brøndby ikke nok med de har skabt flere chancer end modstanderne, så har de også formået at konvertere disse til reelle scoringer.

Med andre ord har forårets præstationer peget mere mod bæredygtighed end det modsatte, og på trods af to nederlag har Brøndby trendet opad i foråret.

Forårets spørgsmål

Men træerne vokser ikke ind i himlen, og naturligvis har foråret ikke blot været optur og gode præstationer undervejs i de fem kampe. Ligesom der stadig er andre punkter til overvejelse for fremtiden. I en ikke prioriteret rækkefølge kommer (nogle af) de punkter her:

 • Hovedpinen Daniel Wass. Jesper Sørensen skal finde den optimale position og rolle til Wass. Skal det være på højrebacken er den rutinerede 10er bedst, når han supporterer midtbanen som inverted halfback, ellers bliver det for svagt et aftryk som traditionel siderumsback. Eller skal Wass frem på midtbanen?

 • Det centrale hovedbrud. Hvem skal danne den centrale midtbaneduo? Skal Wass derop? Skal Bell have foråret til at spille sig ind? Og hvad med unge Noah Nartey der venter i kulissen (med sommerens oprykning til A-truppen i vente?).

 • Evjens forløsning. Der har været momenter af genialitet fra den unge nordmand. Men han mangler endnu den store produktion af skud (3 i foråret) og produktive afleveringer (1 assist / 1 anden-assist). Skal indkøres i en rolle med et større stabilt output.

 • Stop(per) dansen i bagkæden. Winther har vist stor kvalitet, Tshiembe ligeså. Alves har vist sig frem i fraværet af karantæne/skade til Tshiembe. I kulissen lurer Rasmus Lauritsen. Der er trængsel i bagkæden, og hvem der får varme i rumpen af at sidde i solen på bænken og hvem der sveder på banen bliver et stort spørgsmål for Jesper Sørensen. Skal han designe fremtidens bagkæde? Eller lade en Frederik Winther fortsætte minutterne på banen selv når alle stoppere er klar igen?

 • Fokuser spilletiden. I forlængelse af overvejelserne omkring spilletid til stopperne, skal spillere som Marko Divkovic, Carl Björk og Josip Radosevic stadig have spilletid, eller skal minutterne gå til (yngre) andre spillere i truppen?

 • Finde en game plan for når modstanderne lukker Vallys ned. Det står - hvis ikke for alle modstanderne allerede - snart soleklart for modstanderne, at Brøndby gerne vil sætte Vallys op i mellemrummet, når han vandrer ind i banen. Hvad skal Brøndby gøre når modstanderne fokuserer energien på at lukke den offensive nummer 7 ned?

 • Balancen mellem højre og venstre. Blas Riveros står snart ved en skillevej. Til sommer har sydamerikaneren et år tilbage på kontrakten. 2023 har været stabilt, hverken udpræget dårligt eller tilsvarende godt. Riveros har for få kampafgørende bidrag offensivt. Produktionen af skud er for høj i forhold til den kvalitet der ligger i dem. Afleveringerne ind til en holdkammerat i modstandernes felt er for få. Jesper Sørensen skal have balanceret Brøndbys offensiv, så den ikke hælder så meget mod højre som den har gjort hidtil.

Et slutspil med udvikling og resultater på samme tid?

Udgangspunktet er dead end sidst i slutspillet, hvorfor Brøndby har alt at vinde. Men skal det komme med den pris at man forsømmer udviklingen? Eller kan udviklingen ske på samme tid som man hopper tilpas højt i tabellen? Foråret byder på større udfordringer i top 6, og vil som sort skrift på et hvidt lærred udstille holdets udvikling når sæsonen er gået og status efter en lidt større sample size kan analyseres.

For Jesper Sørensen må første prioritet være at adressere nogle af de åbne spørgsmål der er på holdet, ligesom det må handle om at skabe en vis stabilitet i den kerne af spillere man i trænergruppen vælger at gå med på den lange bane. Det handler om at de bærende spillere skal være fortrolige med de mønstre cheftræneren ønsker at se sit hold flytte bolden via, og ikke mindst måden man forsvarer på. Mod de fem øvrige tophold er der ingen lette badebilletter, og modstanden vil derfor også blive løftet. Foråret må vise hvor langt i udviklingen holdet er under Jesper Sørensen. De første fem kampe har indtil nu placeret holdet i en positiv trend.

Hvilke spørgsmål ser DU som de mest åbenlyse Jesper Sørensen skal håndtere? Og hvilke svar ser du på de ovenstående listede? Giv din mening til kende i kommentarsporet nedenfor:

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • mp80
 • mp80   27. marts 2023   

 • Efter top6 er sikret, bør man nu gå efter at få lagt sig fast på næste sæsons makkerpar i forsvaret. Jeg ser gerne man satser på Winter og Lauritsen, da de begge er på et højere niveau end Alves og Tshiembe. Det er vigtigt for opspillet med en vestre foden forsvarsspiller i venstre side, samtid er Winter fysisk stærk, så håber man får købt ham fri.

  Seb skal spille mere og kunne sagtens blive fast mand i højre side, hvor Wass så rykkes op på midten sammen med Greve. Riveros har ingen konkurrence i venstre side, heller ikke fra Mensah i fit tilstand.

  Til sommer bør man kigge på at styrke konkurrencen til de to back pladser eller hente endnu bedre spillere ind end de to nuværende.

  Offensivt er der ikke ret meget at ændre, man bør kigge efter en backup for Ohi og styrke på Hedlunds position. Derudover bliver det vigtigt med indhop til de unge spillere man vil satse på fremover Kvistgaarden og Schwartau.

  Virker til troen på Cappis, Rado, Björk og Divkovic er væk, så mon ikke de snart kommer videre?

  4-2-3-1 passer perfekt, det er bare at fortsætte og så få relationerne og de indbyrdes aftaler til at spille. Er der andet man bør kigge på, tja så skulle det være, at passe på med at blive for afventende, holdet skal være offensive og lægge pres på modstanderne.

  Top 3 er muligt, men det kræver visse spillere stepper op.
  1 god kommentar
   
  • mimor1
  • mimor1   27. marts 2023   

  • @mp80 jeg håber virkelig at Jesper får øjnene op for Schwartou. Kan godt se han har noget større tiltro til Divkovic og Bjørk. Men med det i mente de har vist indtil videre, så burde det ikke være et spørgsmål. Men eller tror jeg bare Schwartou bliver et spildt talent hvis han ikke vil bruge ham. Chancen havde sandsynligvis været større i kvalifikationsspillet

 • Super analyse, og meget relevante spørgsmål at stille. Rart at få hårde data i form af XG holdt op mod den reelle målproduktion. Det er tydeligt at holdet skaber meget mere end i foråret, men rat også at se, at dataene bakker fornemmelsen op.
  2 enige

 • Det spørgsmål jeg især har taget med mig fra de første fem kampe under JS, er, hvad man vil gøre, når plan A ikke fungerer - hvad den ikke gjorde mod hverken FCN eller Lyngby. Det var der forskellige grunde til (Lyngbys fysik og den dårlige bane, FCNs høje pres og dygtige boldomgang), men i begge tilfælde var resultatet, at vi havde svært ved at spille bolden fladt op nedefra med mange korte pasninger, og få den hurtige boldomgang til at fungere. Så man man enten helt Zorningersk mene, at vi bare skal blive bedre til plan A, eller man kan arbejde med nogle alternativer, f.eks. at spille mere direkte.
  At man ikke fandt løsningerne mod Lyngby og FCN, er i sig selv ikke så problematisk, for så vidt at træneren er ny og fokus jo så er på at få grundideerne på plads, men de skal helst begynde at materialisere sig i løbet af slutspillet.
  1 god kommentar
   
  • Kramer
  • Kramer   27. marts 2023   

  • @Vild Kimfort synes ikke du kan inkludere Lyngbykampen i din analyse af A og B planer. Selv på en dårlig bane, producerede vi mere end rigeligt med store chancer til at lukke kampen, men individuelt fejlede flere spillere i den afgørende fase. Ohi burde have scoret i den kamp, som vi vinder 8 ud af 10 gange med det kampbillede. Lyngby havde jo stort set ikke en åben chance. Mod FCN mødte vi et bedre hold på døren, hvor vi nok også var psykisk tynget af top6 dramaet. Men her er jeg ellers enig i, at vi manglede en B plan, selvom der også blev spillet på resultaterne.
   3 enige · 3 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

---

 • God og rammende analyse. Jeg hæfter mig især ved pointen om, hvorvidt man har alt at vinde, og samtidig skal have øje for holdets udvikling. Præcis derfor, er det så vanvittigt vigtigt, at vi med nød og næppe endte i Top 6/mesterskabsslutspillet. Min egen personlige holdning er den, at sæsonen allerede nu er en succes. For vores efterslæb fra en elendig efterårssæson gør, at medaljer og et muligt europæisk spil, ikke fylder i min bevidsthed overhovedet.

  Jeg ser derfor hellere, at vi bruger resten af sæsonen på, at få spillet holdet sammen, og begynde at bygge et hold op, som på sigt kan blive mesterskabskandidater.

  Det efterlader, hvilket Pedersbæk er inde på, nogle hovedpiner for Jesper Sørensen. Det giver ikke mening at gengive alle pointerne, for de er allerede nævnt; hvor skal vi have Wass hen på banen, er det et snarligt farvel til Divkovic, Björk, Cappis og Rado? Hvordan ser backkæden ud osv. osv.

  Jeg vil hellere se os ende på en eventuel 6. plads, hvor vi har givet spilletid til f.eks. Schwartau, og har prøvet nogle forskellige koncepter af, end at vi ender på en 3-4 plads i en jagt på medaljer, uden at fremtidens udfordringer har været i fokus. Selvfølgelig kan en balancegang også findes, men jeg er som sagt af den holdning, at vi skal kigge fremad, og mest af alt behandle resten af indeværende sæson, som en form for transit.

 • JS skal få et defensivt fundament stablet på benene, så når vi møder boldfaste hold så har vi en mulighed for at forsvare os på en dårlig dag
  2 enige
   
  • Ole_Ms
  • Ole_Ms   27. marts 2023   

  • @Vainio74 Nemlig! Vi har en super målmand, men ikke et super forsvar. Man spiller ikke godt nok sammen i åbent spil, og slet ikke ved dødbolde, dækker lidt tøset op, og vender rumpetten til. Jeg kunne tænke mig et forsvar med et kontrolleret aggressivt udtryk, måske med lidt større dybde end det nuværende.
   1 enig · 2 god kommentar

 • Joh123
 • Joh123
  Betalende bruger
    27. marts 2023   

 • Vi skal stå stærkt på banen.Det vil gøre at vores offensive spilere kan skabe flere ting foran, og så har vi en støre chance for at vinde.

---

 • Trods det relativt sparsomme grundlag med 5 kampe under JS, er der nok ikke den helt store tvivl om at der er store forbedringer i holdet siden efteråret - både defensivt og offensivt. Alt andet ville dog også være uacceptabelt, det meget pauvre efterår taget i betragtning.

  Kasper, har du mulighed for at se på hvordan det ser ud med store chancer for og imod? Jeg så en statistik på Twitter der viste at i de første 4 kampe havde vi skabt 10 store chancer (>0,3 xG) og indkasseret 0, men spørgsmålet er om det kan passe. Silkeborgs mål så ud til at være en stor chance i hvert fald. Statistikken viste også at i de forudgående 11 kampe i efteråret hed statistikken 7 for og 10 imod. Altså en kæmpe forbedring også på dette punkt.

 • Tak for en rigt fin analyse, som passer rigtig godt med konklusionerne i seneste mediano podcast :-)
  Mere af det tak.


---

 • Super analyse endnu engang. Noget jeg dog godt kunne bruge, er noget at sammenligne med.

  Fx xG for og imod. Det er svært at se om de tal er gode eller dårlige. Man kan se forbedringer, men ikke mere. Kunne der laves nogle sammenligninger med nogle af de andre hold fx? Hvad har fck, fcn og agf fx i xG for og imod?

  1 enig

 • fokusområde nr. 1:

  Få etableret midterforsvaret, synes JS skal gå efter RL og Tshiembe, Winter er på lån, så nok usikkert om der er en fremtid for ham i klubben.

  Fokusområde 2:

  Afklaring omkring Bell/Wass, Wass kan ændre kampe når vi er boldbesiddende og ovenpå, men står vi lavt og forsvarer os er hans defensiv ikke stærk nok, det bliver nok en pragmatisk løsning alt efter hvem vi møder og om det er ude eller hjemme.

  Fokusområde 3:

  De unge MC skal have nogle spilleminutter mod de bedste.

  snin snap snude...............
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder