Jesper Sørensen
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Jesper Sørensens temperaturtjek: Har han nået de sportslige målsætninger?

 
Analyse: 18 måneder inde i kontrakten som cheftræner er det tid til et temperaturtjek på Jesper Sørensen og de målsætninger, der blev nævnt ved hans ansættelse. For trods succes og en overvejende positiv retning, så er det stadig for tidligt at tale om en forlængelse af cheftrænerens aftale.

  • Jesper Sørensen
  • Kasper Pedersbæk
   20. juni 2024 - Klokken 07:00
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  20. juni 2024 - Klokken 07:00

Jesper Sørensen blev ansat i januar 2023 på en kontrakt frem til den 30. juni 2025, og han træder derfor snart ind i det sidste år af aftalen. Der skal derfor snart træffes en beslutning om den fremtidige besætning på cheftrænerposten af den sportslige ledelse i Brøndby.

For at blive klogere på fremtiden vender vi os om og skuer tilbage på de 18 måneder, hvor Jesper Sørensen har været cheftræner for Brøndby.

Ved præsentationen som ny cheftræner var den kortsigtede målsætning klart udstukket:

- Sammen med det øvrige trænerteam skal Jesper løfte os sportsligt over de kommende sæsoner og på den korte bane gøre alt for, at Brøndby IF spiller sig ind i top-6 og forårets Mesterskabsspil.

Der kan meget simpelt hakkes af ved de målsætninger der lød for foråret 2023. Slutspillet blev nået, om end spillet her generelt ikke var prangende.

Der blev ved samme præsentation i januar 2023 også talt om de mere langsigtede mål, her sagde fodbolddirektør Carsten V. Jensen:

- Ambitionen er at være en fast bestanddel af toppen i dansk fodbold og at konkurrere om mesterskaber og europæiske gruppespil. Fremadrettet vil vi udvikle de sportslige budgetter, men fokus er samtidig fortsat på at få integreret endnu flere unge spillere, som kommer igennem Brøndby Masterclass.

Det giver os muligheden for at evaluere på de foregående 18 måneder med Jesper Sørensen i cheftrænerstolen ved at dissekere målsætningerne ned til en række særskilte punkter:

 • Sportslig udvikling og en rød tråd
 • Sportslig succes
 • Europæisk fodbold
 • Udvikling af unge spillere

En ny stil og den subjektive vurdering

Brøndby havde ved Jesper Sørensens tiltræden i et stykke tid sejlet i et skib uden kurs. Truppen var stykket sammen henover forskellige cheftrænere og uden en gennemgående rød tråd i spillestilen.

Der har JS, efter foråret 2023s udfordringer i slutspillet, bygget et spillemæssigt fundament ud fra hvilket Brøndby forsøger at spille kampene (så er det op til den enkelte iagttagers subjektive vurdering om de kan lide den stil eller ej). Der har været en taktisk rød tråd (her snakker vi stil, IKKE formation!).

For at få en ide om den sportslige udvikling kan vi kigge på de underliggende performancedata. I sæsonen 2022/23 tillod Brøndby i snit lige så stor en volumen af chancer imod, som de selv skabte. Expected Goals differencen var nul. Med andre ord, Brøndby spillede alle kampe på en sportslig vippe, hvor der i gennemsnit hver gang var lige stor sandsynlighed for at vinde eller tabe point.

I 2023/24 har Brøndby overordnet set styrket den defensive evne, og ligger tæt på samme offensive volumen af chancer. Det betyder at Brøndby set henover sæsonen har leveret en positiv expected goals difference, ikke stordominerende, men dog stadig en positiv difference.

Det er dog værd at notere sig, at Brøndby med placeringen helt oppe omkring 1./2. pladsen helt til de sidste runder har fået det “ekstra” ud af sæsonen, der ikke kan forventes ud fra lignende præstationer hver gang. Men de underliggende performancedata underbygger dog stadig af en placering i den øverste del af ligaen er legitim. En forbedring holdt op mod sæsonen forinden.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Spredt ud over hele sæsonen var der dog en negativ trend i foråret 2024, hvor Brøndby oplevede en stagnering og efterfølgende recession i de sportslige præstationer. Så mens sæsonen overordnet stadig var fornuftig, er der en udvikling i det sportslige, der gerne skulle vendes til en positiv trend først i den nye sæson.

Er en tabt mesterskabsduel en succes?

På 18 måneder gik de sportslige resultater i Brøndby fra en 10. plads først i 2023 til at konkurrere med om mesterskabet i foråret 2024. Måden mesterskabet blev tabt på er bitter, men overordnet set har Jesper Sørensen levet op til målsætningen om at blande sig helt i toppen af rækken i den ene hele sæson han har haft som cheftræner.

Det europæiske mareridt og det kommende skud i bøssen

2022/23 gav ikke muligheden for europæisk fodbold i 2023/24. Til gengæld står Jesper Sørensen over for en mastodont af en opgave forud for den kommende Conference League kvalifikation. Første udfordring starter i slut juli / start august, men vejen er lang. For at nå det forjættede gruppespil skal Brøndby før eller siden bokse opad, inden længe kommer Jesper Sørensens første skud i bøssen.

De unge minutter

Der blev ordret nævnt udviklingen af unge spillere ved præsentationen af Jesper Sørensen:

...men fokus er samtidig fortsat på at få integreret endnu flere unge spillere, som kommer igennem Brøndby Masterclass

I en årrække forud mesterskabet i 2021 havde Brøndby kæmpet med at give teenagere spilletid i Superligaen.

Fra 2016 og frem til 2019 gik Brøndby fra 585 minutters spilletid til teenagere til 90 (2017/18) til 24 (!!) minutter i 2018/19.

Sæsonerne 2019/20 og 2020/21 var outliers i den periode med små 4.000 minutter og 2.300 minutter til teenagere før det igen i 2021/22 (265 min.) gik ned i det helt lave antal.

I 2022/23 gik minutterne op til 601 minutter, mens 2023/24 bød på 864 minutter til teenagere.

Så de unge minutter er gået op, men der er grundlæggende stadig en lang vej at gå igen, og det er et punkt, der burde stå ganske højt på Jesper Sørensens arbejdsliste.

Evaluering

Jesper Sørensen har indført den sportslige retning Brøndby manglede (om den enkelte så subjektivt kan lide stilen er den individuelles smag), og har opnået den opsatte målsætning om at blande sig i topstriden. Den generelle afslutning på sæsonen 2023/24 skal dog vendes inden målsætningen om den sportslige udvikling for alvor kan hakkes af. Når det kommer til europæisk fodbold står Jesper Sørensens Brøndby med et enkelt skud i bøssen i den nærmeste fremtid, hvorfor denne målsætning endnu har tid at løbe på. Spilleminutter til teenagere er et (langsigtet) punkt til forbedring, for Brøndby er stadig markant efter (de tilsvarende storklubber) FCK på teenageminutter med FCM stadig på dobbelt så mange (teenageminutter).

Godt begyndt er halvt fuldtendt siger et gammelt ordsprog. Det er også meget sigende på Brøndbys temperaturtjek. Det går den rigtige vej, men den endegyldige succes (på flere af målsætningerne) mangler endnu. Jesper Sørensen har et år tilbage på kontrakten at løbe på. En forlængelse af aftalen bør dog ikke være et emne til forhandling endnu, men være resultatet af en evaluering af den sportslige udvikling henover de kommende seks måneder.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • LJS
 • LJS
  Betalende bruger
    1 måned(er) siden   

 • Tak for analysen.
  Det er rigtig spændende og informativ læsning, med flere gode pointer.
  Er fan af Jesper Sørensen, men indrømmer, at der også er plads til forbedringer.
  Specielt ang. Spilletid til de unge.
  Men overordentligt set, mener jeg, at han har gjort det tilfredsstillende.
  2 god kommentar
   
  • @LJS og når de så giver spilletid til de unge, og vi taber kampe pga fejl fra de unge. så råber og skriger man efter at JS er elendig og skal fyrres. vi er nød til at indse at vi ikke er FCN. vi kan ikke bare give en 18 årige 10-20 kampe i streg. fordi vi har alt for store ambition om at vinde guld og komme langt i Europa. vores selvforståelse er ikke til at give alt for meget tid til unge spillere. Netop fordi de unge kan påvirke sportslig succes negativt. Nu har vi fået Nartey ind, så mån ikke der vil være focus på at udvikle ham. vi kan ikke have 5 MC spillere på en gang til at spille.
   3 enige · 4 god kommentar

  Se 3 flere kommentarer

 • Kris
 • Kris
  Betalende bruger
    1 måned(er) siden   

 • I min bog har Jesper Sørensen løst den opgave han har fået stillet og han har også gjort det bedre end jeg havde forventet.

  På trods af indkøb, havde jeg ikke forventet, at vi ville kæmpe med om mesterskabet til det sidst.
  Med et par forstærkninger mere og at MC-spillerene forhåbentlig bliver mere og mere klar til Superligaen, så kan vi håbe, at bænken bliver det bedre, så vi ikke falder for meget i kvalitet, når vi kommer ud over de første ca. 13 spillere i truppen.
  5 enige · 3 god kommentar

 • CV forlænger med JS i september 2024, medmindre der er sket foruroligende ting forinden. Hvorfor skulle Henrik Hansen ellers ansættes som assistenttræner?
  1 god kommentar
   
  • Kenneth
  • Kenneth
   Betalende bruger
     1 måned(er) siden   

  • @Brøndby85
   så man skulle ikke have ansat en assistenttræner fordi man ikke ved om JS er her næste sæson ?
   eller hvordan skal det forstås ?

  Se 5 flere kommentarer

---

 • GARFIELD
 • GARFIELD
  Top kommentator
  Top gode
    1 måned(er) siden   

 • Sportslige resultater er der intet komme efter, selvom ikke blev til guld.

  Kigger man som spillet har været, og marginalerne været med os. Så mener jeg det er individuelle spillers kvalitet der har hentet de fleste point ikke spillets sammenhæng.

  Målsætningen er nået og tror som jeg tidligere har skrevet, at man ikke forlænger noget før første del af sæsonen er afsluttet.

  For at se hvor vi ender i superligaen og hvordan Jesper evner taktisk klare os igennem Europa, det tror jeg kommer til at blive afgørende.

  Vi har endnu ikke spillet 2 gode halvlege i en kamp, og det er for mig også et signal om noget ikke er helt der det bør være.

  Jeg mener ikke at Jesper skal forlænges i første del af superligaen og vi skal se tiden an, for ja resultatmæssigt kan man ikke sætte en finger på det, men spilmæssigt mener jeg der er noget at komme efter.

  Defensiven har han løftet, men ideerne og spillet generelt savner jeg klart en forbedring
  4 enige · 1 god kommentar

 • jeg mener det har været op og ned med JS. i starten havde han en og kun en opgave, at bringe os i top 6. Hvilket han fik gjort. i top 6, selvom vi endte på en 5 plads, så udviklede holdet sig markant. 23/24 er starter vi igen sløvt, men nogle stræke signings fra CV gør, at vi løfter os, og vi performer. Vi får etableret en spillestil med masser af boldbesiddelse. Vi er dog sårbare overfor hold som er fysisk stærke og pakke sig ned. Problemet kommer, når det begynder at gå op for spillerne, at vi kan vinde guld. Der træder JS ikke ind som den leder han burde være. Han bliver selv nervøs. Han udstråler ikke den selvsikkerhed, og kunne ikke give spillerne den tro på det, at vi kan vinde det guld. Vi praktisere også en spillestil, hvor vi burde vinde vores kampe langt større, men fordi vi spiller langsomt, uden fantasi og intensitet, så gør det, at vi hente samalle eller heldige sejre i hus. JS har fået rigtgi godt spillermeteriale. Jeg tror han fortjener at på frem til december. jeg er mest bange for at nederlag den sidste dag har sat sig alt for dybt i ham og spillerne. jeg tror vi i 24/25 kommer til at se svage ud, med manglende tro på egen evne pga det der er sket. desværre. derfor ser jeg gerne til december en ny træner, og at man skifter flere spillere ud. man skal dog fortsat holde på profiler som Pentz - Wass - Klaiber - Rasmussen - Jordi - Vallys. Kvist, Suzuki og Ohi skal sælges. de penge som bringes ind skal bruges på 3 klasse spillere til hver kæde. og 2 til bredden.
  1 enig

 • Kenneth
 • Kenneth
  Betalende bruger
    1 måned(er) siden   

 • Angående unge spille minutter, så bliver der jo ikke nævnt det skal være teenagere, men bare unge spiller fra masterclass. Og pt er det jo begrænset hvad der er af unge masterclass spiller i A truppen.
  Vi må håbe at i hvert fald Nartey bliver flyttet til A truppen. Desværre lyder det ikke til at Vraa-Jensen har niveauet til at blive flyttet op.
  også kan vi håbe at Lukas Larsen, Philip Søndergaard og Adam Claridge kan nærmere sig a-truppen i løbet af 24/25 sæsonen.
  1 god kommentar

---

 • Bliver aldrig fan af JS, da det spil man ser under ham, er langt fra den måde jeg ønsker holdet skal spille på. Der er for meget håndbremse trukket, han har en langt række virkelig dygtige offensive spiller, som han ikke formår at sætte op.

  Havde håbet på Menno, som desværre er taget til AaB. Valget sf assistent peger ikke på attraktiv offensivt spil, tværtimod. Så man må igen satse på enkelte spillere viser noget særligt og holder holdet inde i top6.
  1 enig

 • @TheBadBoy.
  Du vil simpelthen smadre den dynamik og det sammenhold der er i truppen, sælge de bedste spillere. Tror du virkelig der kan købes 9 klassespillere for de penge der kommer ind ved salg af spillere fra startellever?
  2 god kommentar
   
  • @Barefodbold ved ikke hvilket indlæg du refere til. men salf af Kvist - Suzuki og Ohi. Ja. Kvistgaarden, fordi han fortjener at komme videre. vi kan få en god skilling for ham. Suzuki, fordi har er efterspurgt. købt for 5 mill og salg for ca 130 - 150 mill. Det skal man ikke sige nej til. Ohi, fordi han passer ikke ind i den måde JS gerne vil spille. Vi udnytter slet ikke hans potentiale. Bundsgård kommer in og tager over for suzuki. så vi skal ud og hente 2 angribere. på midtbanen skal vi have en makker til Wass. Her mener jeg det oplagt at gå efter Mathias Tielesman, som vi tidligere har er gået efter, og som nu rykker ned med Vitese. til sidst, så mener jeg at vi skal af med Lauritzen og finde en mere robust CBer. Lauritzen laver alt for mange fejl. så ja, 4 indkøb, og vi kan sælge de 3 spillere og nok henter mellem 175 mill ind.....det burde være nok.

 • Syntes vi spiller fantastisk når vi rammer vores topniveau og på topniveauet har vi suppens bedste hold og spiller underholdende fodbold. Jeg skal da være den første til at indrømme at der har været lige lovlig langt imellem de gode indsatser. Men omvendt mener jeg at det individuelle niveau er blevet langt bedre, dels som funktion af indkøb af bedre spillermateriale dels som funktion af dygtigt trænerarbejde. Alt i alt syntes jeg bestemt JS har leveret en godkendt indsats.
  2 enige · 3 god kommentar

---

 • Selvfølgelig skal JS have min. 6 mdr.

  Set over det sidste år er vi gået klart frem, men jeg har også haft følelsen af der er mere og komme efter, både fra spillerne og trænerteamet. Alt er jo drevet af trænerteamet i form af taktik, det mentale, hvordan de er sat op og motiveret på deres position osv.

  1. Vi skal se hvordan holdet/trænerne kommer ud til den nye Superliga sæson ovenpå skuffelsen i sidste kamp, det skal vendes til noget positivt i form af nu skal det være, og ikke et: vi kan ikke vinde..

  2. Vi skal i Europa, medmindre vi rammer ind i et useedet hold i 3 runde, og vi dermed er useedet i play off runden og kan trække Chelsea, Florentina og Real Betis, så vil det blive svært, men ikke umuligt, så helst et seedet hold i 3 runde, da vi så overtager deres seedning og ikke kan møde ovenstående modstandere.

  3. Pokalturneringen: Alt efter vores lodtrækning, så skal vi også være med der efter vinter pausen. Medmindre vi er i Europæiske gruppespil, og ligger godt til i superligaen, I så fald vil jeg kunne acceptere, man giver flere unge chancen i pokalkampene i efteråret, og mod en god modstander derfor kan ryge ud.

  For og få noget mere power ind i holdet, mangler vi altså den motor på midtbanen.
  Man kan jo bare kigge på landskampen i går og se hvad Højbjerg og Hjulmand giver til vores midtbane.. det er helt vildt så meget det betyder for et hold, den power, fightervilje, løbepensum, samt det lyser ud af dem de vil vinde.. så C.V find venligst en top top spiller til midtbanen, en der normalt vil koste 150 millioner, du skal bare skaffe ham til 15, mere kræver vi ikke :-))

  Der er absolut noget og holde øje med omkring JS og teamet her til efteråret, jeg håber de kommer stærkt ud, og vi alle bliver bekræftet i de er de rigtige, men jeg ville se efteråret an, hvis jeg var C.V. inden en ny kontrakt bliver underskrevet.

  1 god kommentar

 • Lasse P
 • Lasse P
  Betalende bruger
    1 måned(er) siden   

 • Jesper Sørensen overtog et hold hvor muligheden for at gøre det bedre, næsten ikke kunne glippe. Brøndby lå i bunden, havde ingen spillestil, og lige fået nye ejere med penge på lommen at brænde af. Brøndby havde groft underpræsteret grundet de seneste mange års fejl begået på ledelsesgangene. Groft karikeret så kunne de fleste løfte Brøndby markant som JS fint også gjorde (efter en sløj sløj start). Det er nu JS skal vise sit værd og vise at han fortsat kan udvikle holdet.
  Vi skal blive bedre over HELE kampe, vi skal have integreret flere Masterclass spillere (her har CV også en opgave med at rydde op i truppen, så der kommer plads til MS) og vi skal vise vi kan spille både i Europa og Superliga på samme tid.
  3 enige · 2 god kommentar
   
  • GARFIELD
  • GARFIELD
   Top kommentator
   Top gode
     1 måned(er) siden   

  • @Lasse P

   Fantastisk skriv, og kunne ikke være mere enig.

   Du rammer så spot on med alt, et af de bedste indlæg længe læst.

   Jeg er 100 % enig i din vurdering og dit skriv, også noget jeg tidligere skrevet det samme. Så vi er meget enige og Europa, talenter udvikles mere og tid, samt første del i superligaen følge godt med.

   NF havde slet ikke de vilkår Jesper S har haft, det er der faktisk ingen andre trænere der har haft
   2 enige · 1 god kommentar

 • mimor1
 • mimor1   27 dage siden   

 • Jesper har virkelig overrasker positivt i denne sæson
  Da han startede var det med pindsvinefodbold og vi kom i top 6. Tak til FCM for det. Og tænker vi har betalt tilbage, med vores indsats mod AGF
  I denne sæson er rigtig meget gået vores vej. Vi har haft meget stolpe ind, men søger det også, især når vi kommer bagud.
  Jesper er eminent god til at lave en taktik og en opstilling til kampen. Han udfordres desværre meget, når de andre trænere i superligaen laver ændringer. Så kommer han til at ligne en amatør.
  Mange siger at vi altid ville sige ja til en 2 plads, hvis det var sagt inden sæsonstart, og selvfølgelig ville vi det. Bare en latterlig undskyldning, for at acceptere at vi ikke magter at vinde i sidste kamp.
  Under Jesper spiller vi rigtig flot fodbold, så længe vores form holder. Det vil sige 60-70 min. Kan i min vildeste fantasi ikke forstå, hvordan vi under Ahron går fra at være i bedst form i ligaen, til under Storgård ikke at kunne klare mere en 60-70 min
  Som leder virker Jesper desværre ikke som en der kan skære igennem med sine ideer. Han forklarer omverdenen. Vi går altid efter det næste mål og at vi ikke trækker os. Underligt nok sker det i stort set alle kampe. Vildt at han som chef ikke kan ændre det. Når han så gerne vil fortælle os alle at det er hvad han vil ha. Ikke mange ledere i større virksomheder, kommer i mål med ikke at gøre det man fortæller ud af til og til aktionærerne.
  Vi skal tabe minimum halvdelen af kampene før Jesper ikke bliver forlænger. Han er CVs ubestridte valg til posten og der er ikke en my chance for at CV ikke forlænger med ham.
  Nu krydser vi fingre for, at Jesper kan få spillerne i form og vi kan vise bare lidt af den måde vi gerne vil spille fodbold på, i Europa. Sidst vi var der, var vi pinlige
  1 enig · 2 god kommentar
   
  • Kenneth
  • Kenneth
   Betalende bruger
     27 dage siden   

  • @mimor1
   alle rygterne gik på at Jesper blev valgt fordi David Wagner sprang fra i sidste øjeblik. Hvordan hænger det sammen med at Jesper var CV's ubestridte valg ?

  Se 2 flere kommentarer

---
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder