Foto: Freja Borne ©
PODCAST

Podcast: Orange fans, Fanafdelingen, stemningsboykot og fremtiden

 
Her kan du høre en podcast special om den aktuelle situation på fanscenen i Brøndby IF.

  • Nanna Møller Karlsen
   2. marts 2023 - Klokken 20:38
 • Nanna Møller Karlsen
 • Nanna Møller Karlsen
  2. marts 2023 - Klokken 20:38

Hvorfor stemningsboykot? Hvad går den der værdiaftale, eller samarbejdsaftale, ud på? Hvad er Fanafdelingens rolle i det hele? Hvad sker der, hvis en tilfredsstillende aftale landes? Hvem skal stemme om den? Hvad er det for en fremtid, vores fanscene kigger ind i?

Det er blandt de spørgsmål, som vi forsøger at besvare i denne særudgave af BrøndbyLyd. 

Panelet består af Lars B. Petersen, som er formand i Fanafdelingen, Rasmus Augustesen, talsmand for stemningsgrupperingen Sammen om vor klub, og Ike Topp-Danielsen, fast mand i Svinget og nyopstillet kandidat til Fanafdelingens bestyrelse. Nanna Møller Karlsen er vært og har mixet.

Hovedpartner: Arbejdernes Landsbank

Du kan lytte til episoden her eller finde den, hvor du foretrækker at høre podcast:

 

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • mp80
 • mp80   2. marts 2023   

 • Det er som om i har lyttet til GFH, de vil netop satse på talenter, styrke faciliteterne, forbedre fanoplevelserne. Det er alt de de fleste Brøndby har sukket efter, kig på spillet og seneste vindue. De holder sig i baggrunden og biddrager passivt og med indput i baggrunden.

  Al den modstand gør intet godt for klubben, det er ikke sådan man tager imod andre.

  Kan man leve med flerklubsejere, hvis ikke, så må man overveje om man vil følge klubben eller lade værre. Kan man leve med det, hvorfor så ikke give de nye ejere en chance for at bevise de vil klubben?

  Er det bedre at betale samarbejdsklubber og så plyndre dem for talent? Det har alle de store klubber gjort de sidste mange år inkl. Brøndby.

  Jeg synes mange bør kigge indad og overveje om det ikke vil være til alles fordel inkl. lokalområdet, de frivillige om det ikke er bedst at få en fest og vise sammenhold.
  6 enige · 4 god kommentar

 • mimor1
 • mimor1   3. marts 2023   

 • Har lige hørt udsendelsen og bliver så ked af at nogle mennesker som Rasmus, der laver en gruppe som skal tage over efter Alpha. Gør det i 2 runder og så tør de det ikke mere.
  De er bedøvende ligeglade med de sportslige resultater, da det er fællesskabet der for dem er det vigtigste.
  Det er ligesom han ikke har fattet at det er en professionel fodbold vi holder med og derfor gerne vil spille offensiv lækker fodbold, og gerne vil ud i Europa.
  Det skræmmer mig, at disse ting blever negligeret fremfor fællesskab
  3 enige

 • Cappi
 • Cappi   3. marts 2023   

 • Hvor er det sølle, naivt og misforstået, at fanafdelingen, Alpha m.fl. virkelig tror, at de skal diktere hvad ejere, der smider hundredvis af millioner i vores klub, skal mene.
  Kom nu videre fra 90’erne eller stop med at se fodbold - det er sådan det er blevet. Jeg skammer mig over, at GFH ikke engang får en chance.
  7 enige · 1 god kommentar

---

 • Mixt
 • Mixt   3. marts 2023   

 • På stadion mod Horsens var der et banner, hvor der stod, at de orange kæmper for BIF´s værdier. Men de kæmper ikke for mig og mit syn på BIF, og de orange udgør i øvrigt et klart mindretal på stadion - så kæmper de mest af alt bare for dem selv? Jeg bliver træt af at blive mødt med orange flyers ved indgangen: Jeg har forstået indholdet af manifestet, men jeg synes, at menneskene bag har misforstået deres egen og GFH`s rolle og kæmper den forkerte kamp - og jeg synes at stemningsboycot af holdet, orange farver osv. inde på stadion er helt uacceptabelt.

  Jeg håber på en eller anden værdiaftale. Jeg ved ikke, hvor mange andre klubbers fans, der har strejket og forlangt en sådan aftale, og aftalen gør ærligt talt ikke den store forskel for mig personligt - men jeg håber, at langt de fleste vil kunne føle sig hjemme i den aftale, så vi BIF-fans igen trækker i samme retning. Nu har vi stået i limbo længe nok.
  6 enige · 5 god kommentar
   
  • @Mixt
   Jeg er så enig med din kommentar om at de orange er i klart mindretal. Der var 19.000 mod Horsens og der var max et par tusinde som blev efter kampen. Det irriterer mig grænseløst at de tager patent på fællesskabet og værdier. Der er da elementer af værdiaftalen der giver mening, men den snak burde være taget i 2013 da aktieklasserne blev ophævet. Kom nu for helvede videre og hav tiltro til GFH...
   4 enige

 • Jeg lyttede til denne podcast for at prøve at være åben for at få udfordret min egen holdning til den orange bevægelse. Desværre oplevede jeg i stedet en tiltagende irritation ved gennemlytningen. Jeg synes simpelthen meget af det der bliver sagt ikke hænger sammen eller giver mening, bedst eksemplificeret der hvor RA af Nanna bliver spurgt til, om GFH virkelig har stjålet det vigtigste fra ham som fan. Hans svar starter helt sort, og ender i, at han bare synes det er en nederen følelse med GFH.

  Men der er også flere andre ting, jeg simpelthen bare ikke forstår. Er man f.eks. reelt bange for at ligastrukturen i fodbolden er i fare for at blive ændret, så holdene ikke kan rykke ned, som følge af amerikanske ejerskaber? Det virker meget urealistisk på mig. Og skal Brøndby stadion så være et epicenter og kampplads for en modstand mod det?

  Der skelnes mellem deltagerne, hvilket er meget udbredt, ikke mellem det at stemningsboykotte, altså være passivt-aggressive, og så det at decideret protestere med provokerende bannere og symbolske forkerte farver. Der er stor forskel på de to ting efter min mening.

  Derudover er jeg er noget bekymret for den orange bevægelses aktivitet på længere sigt. Man kommer næppe igennem med en værdiaftale som alle kan acceptere, så hvad er bagkanten på de protester på stadion? Har man bare tænkt sig at blive ved i indtil GFH har solgt sine aktier igen (måske til en endnu større bandit). Det er vigtigt for en som mig, der gerne ser de orange farver, bannere og protester væk fra stadion.
  2 enige · 3 god kommentar
   
  • @Christian Brøndbyman
   
  • preben
  • preben   3. marts 2023   

  • @Christian nuBrøndbyman nu må folk vel selv bestemme om de vel være enige med dig eller ej.... ? Og selv bestemme hvilket tøj de møder op i...? Og vel også selv bestemme om de vil juble på kommando eller bare blive begejstrede ved godt spil, de der vel friseres holdninger til hvordan folk skal juble mv, hører en fjern fortid til

  Se 3 flere kommentarer
   
  • @Christian Brøndbyman Skulle selv til, at skrive noget tilsvarende.

   Når man svarer sort, eller ikke kan forklare noget. Så betyder det ofte, at man ikke selv forstår det..
   Det fandt jeg også meget bekymrende..

   Når man vil have indflydelse på Brøndby. Så synes jeg, at man skal kunne være mere konkret i sin mening...
   3 enige

 • Ingen taler om, hvad der vil ske, hvis der ingen aftale kommer. Til gengæld stilles der krav på krav på krav (herunder til finansielle dispositioner), og det skal naturligvis være juridisk bindende.

  Hallo! Forventningerne til den aftale er på månen!

  Jeg frygter for alle de involverede, at det ender med en kæmpe skuffelse og et ansigtstab, som det blive svært for dem at rette op på bagefter.

  Trist.

---

 • Jeg har gennem længere tid undret mig over den kraftige debataktivitet hos en fast kerne af 5-10 onlinedebattører på 3point, der er synes at sidde fast i et frustreret raseri foran tastaturet. På mig virker det tåbeligt at bruge så meget tid og så mange kræfter på at kommunikere de samme budskaber i et forum, hvor de færreste læser med. Det svarer til at gjalde sin vrede ud igen og igen i en isolationscelle.

  Ofte omtaler I podcasts om GFH og den orange bevægelse som værende unuancerede. Hvorfor stiller I ikke op og repræsenterer jeres holdninger? Jeg er sikker på, at det vil gavne hele debatten.

  Ofte rases der over orange bannere og protester på stadion, som I ikke mener er repræsentative for Brøndbys fanskare. Hvorfor laver I ikke jeres egne bannere og sange, hvor I tilkendegiver jeres støtte til GFH og den moderne fodboldverden?

  Hvorfor forsamler I jer ikke, frem for at sidde alene derhjemme?

  Jeg spørger oprigtigt, fordi jeg ganske enkelt ikke forstår, hvorfor I ikke gør noget ude i den virkelige verden.
   
  • Akj
  • Akj   3. marts 2023   

  • @Jesper Skibby Måske fordi vi har accepteret at GFH har købt og ejer Brøndby. Dette kan vi ikke komme uden om. Jeg tager hatten af for at der er nogen der gerne vil sikre at vi ikke skal ændre klubben totalt men hvor er støtten til klubben. Protester der potentielt går ud over holdet og resultaterne er bekymrende. Jeg savner stemningen og der vil jeg gerne have Alfa tilbage. Men samtidig skal Alfa have skabt et nyt regelset. Alfa skal igennem et større arbejde for at ændre gruppen. Jeg er en af dem som gerne vil have Alfa tilbage, men i en ny form. Husk at det er GFH der ejer Brøndby IF og ikke Alfa.
   4 enige · 3 god kommentar

  Se 2 flere kommentarer
   
  • @Jesper Skibby Jeg tror en del har accepteret tingenes tilstand, og ikke nødvendigvis er fast besluttet på et standpunkt udover, at man må se tiden og GFH an. Aktioner som dem du nævner, kunne opfattes som anti-orange og personligt synes jeg orange skal have plads til deres synspunkt. Så jeg tror bare det ville føre til mere splittelse på fanscenen.

  Se 1 flere kommentarer
   
  • Mogens
  • Mogens   3. marts 2023   

  • @Jesper Skibby jeg tror, at du kan regne med, at et meget stort flertal af fans af Brøndby accepterer tingenes tilstand. Jeg er personligt fuldstændig ligeglad med manifestet og en værdiaftale. Jeg undres over at minoriteterne mener at tale på flertallets vegne. Ja vi kan betale og få en stemme. Det kommer ikke til at ske herfra. Billedligt talt er det som om man kan vælge mellem Danmarks demokraterne, dansk folkeparti eller nye borgerlige og man selv ligger tættest på Enhedslisten. Crazy. Hvis der en dag kommer en moderat, konsensussøgende og fornuftig fangruppering der er klar til uforbeholden dialog uden et eneste krav, så kan jeg lokkes med. At møde en samtale/samarbejdspartner med krav er i min verden mildt sagt uklogt. Så forstår jeg i øvrigt ikke at nogen “fans” kan møde op i andet end eget tøj og/eller klubbens farver. Igen crazy….
   7 enige · 1 god kommentar
   
  • 19Magic64
  • 19Magic64
   Betalende bruger
     3. marts 2023   

  • @Jesper Skibby Fordi vi møder op på Brøndby Stadion i gule og blå farver, og støtter vores spillere på banen..!
   3 enige · 1 god kommentar

 • del Piero
 • del Piero
  Betalende bruger
    3. marts 2023   

 • Jeg synes det er rimeligt tydeligt i podcasten at der på tværs af de mange fraktioner er forskellige holdning til, hvilke krav GFH skal forpligte sig til i en aftale, der rent forligsteknisk er meget ensidig. Det er GFH, som skal love ting og forpligte sig, mens fanbasen kun kan tilbyde én ting: at man vil smide den orange vest og synge igen, hvis man får sin vilje. Hvad end den så er.

  Jeg savner kritiske spørgsmål til deltagerne omkring, hvad deres organisationer vil gøre eller love GFH i forhold til at bekæmpe de negative sider af fanmiljøet. Det lyder umiskendeligt, som om det slet ikke er noget emne i forhandlingerne. At fanmiljøet ikke kan tilbyde nogen form for selvransagelse, selvjustits eller aktivisme ift. de overtrædelser af reglerne, som udløser bøder og straffe fra DBU, UEFA, osv. Det ville ellers være en fed gulerod at kunne kaste ind i forhandlingerne at man selv vil bidrage med løsninger på nogle af de konkrete udfordringer klubben står overfor.

  Overordnet set kan jeg dog godt forstå det taktiske i et aflyse stemningen på stadion for at lægge pres på GFH i forhandlingen. Men, ud fra den logik tror jeg at det vil sende et endnu stærkere signal, hvis alle de postesterende simpelhen undlod at møde op på stadion. Hvis tilskuertallet faldt med 30-50% til kampene vil det sende et kraftigere signal (også økonomisk) til GFH end det at stå med korslagte arme i en orange vest. Det vil kunne ses direkte på bundlinjen og det tror jeg at investorerne i GFH vil forstå alvoren i meget hurtigt.

  Men jeg tivvler på at det sker, fordi det vil kræve at de protesterende selv ofrer noget, som ligger deres hjerte nær, nemlig live fodbold, mødet med vennerne og det at komme i fokus og i fjernsynet i sin orange vest...
  3 enige · 2 god kommentar
   
  • Chuck
  • Chuck   3. marts 2023   

  • @del Piero - hvis de alle blev væk fra stadion, så ville der mangle 1500 personer.
   Det kan jo ikke være flere da der skal stemmes om aftalen og vi må formode at alle der “strejker” har meldt sig ind i fanafdelingen for at kunne stemme. Jeg kan forstå at der er 1500 medlemmer.

  Se 3 flere kommentarer
   
  • Mogens
  • Mogens   3. marts 2023   

  • @del Piero jeg er enig mht de kritiske spørgsmål. Dem er BrøndbyLyd og 3point.dk desværre ikke kendt for at stille. Det må også være svært når hovedparten af gæsterne er venner eller venners venner. Grupperingerne har det lidt svært med kritiske spørgsmål og Nanna stiller dem ikke. Jeg synes at Nanna gør er kæmpe stykke arbejde men hun er altså ikke kritisk nok. Hvor er de farlige spørgsmål? Måske Klaus Byr skulle deltage ved de optagelser? Han er ikke bange for at stille kritiske spørgsmål. Jeg ville enormt gerne at hun lod sig inspirere af fx Martin Davidsen og hans gæster i Stemmer fra Ådalen.
   2 enige · 1 god kommentar

  Se 1 flere kommentarer

 • Har med stor interesse lyttet med. Tror det for de nye ejere må være lidt en udfordring at skulle lave det man kræver bliver er en bindende juridisk aftale med en Fan-afdeling som alene har 1500 medlemmer. Er det en troværdi,loyal,kompetent og værdiskabende partner som ejerne kan indgå en aftale med, jeg håber fangrupperingerne rundt om Fan afd. svinget, Brøndby support osv. bevirker at ejerskabet synes det i sin helhed er en troværdig og loyal partner at indgå aftale med - Et forståelsespapir, eller hvad der nu er mest rammende betegnelse. Til Rasmus der deltager udtrykker han bekymring for at der kan cirkulerer spillere mellem GFH klubber, her må man bare minde om Bosmann-dommen som åbnede for arbejdskraftens fri bevægelighed i EU, det gælder stadig og udlån salg af spillere sker på et reguleret arbejdsmarked som klubberne ikke har nogen direkte indflydelse på. Til Formanden for Fan afd. og tankerne om folkedomstolen,så det nok den sanktions mulighed der vil være ved et brud på denjuridiske aftale - en folkedomstol som jo allerede den dag idag straffer ejerskabet/ klubben/fans - Hvad er det de ny ejere får ud af at indgå en aftale - hvis det ikke er en juridisk bindende aftale med fangrupperingerne om at nedlægge deres boycut,eller skal de alene bide til bollen i frygten for fremtidige boycuts?? hvad har man forestillet sig...... det kunne være interessant at blive klogere på...
  4 enige

---

 • mimor1
 • mimor1   3. marts 2023   

 • Skræmmer det ikke mange af os fans, at gruppen Rasmus er med I, gør Fodbolden sekundær. Det er trods alt en professionel fodboldklub vi er fans af. Ikke at vi kan komme ud og synge og drikke øl, og så være ligeglade med hvordan vi spiller og hvor vi ligger i divisonerne. Det er himmelråbende at en som meget gerne vil stille op til bestyrelsen i en fodboldklub, er ligeglad med de sportslige resultater.
  Men håber ikke dette gælder de andre fanfraktioner også, for så ser det sgu skidt ud
  2 enige
   
  • Mogens
  • Mogens   3. marts 2023   

  • @mimor1 det er ikke skræmmende. Som jeg lige husker det, tænker de allesammen sådan. De stod af i 90`erne. Fair nok at være fodbold romantiker, men lidt ærgerligt for os andre…

 • ClausM
 • ClausM   3. marts 2023   

 • Jeg synes at de var rimelig vage i deres argumenter, f. Eks da en af dem sagde noget med st kærligheden var blevet taget fra dem, så kunne han ikke begrunde det da Nanna spurgte indtil det...Og de snakker hele tiden om hvad GFH/klubben skal give fansene men aldrig hvad fansene så!/kan tilbyde andet end stemningen på Sydsiden... Måske skulle der skrives ind i den aftale at fansene ikke må koste klubben bøder
  1 enig
   
  • @ClausM
   Super - kan du eventuelt komme med en formulering, der er juridisk bindende :-D

  Se 2 flere kommentarer

 • Brøndby IF er solgt:
  ** Til en gruppe amerikanske rigmænd (via ejerskab af GFH)
  ** Ca. ¼ af GFH ejerne er ukendte
  ** GFH driver deres forretning fra Skattelyet Delaware
  ** GFH og enkeltpersonerne i GFH er medejere af fodboldklubber i mange Europæiske lande.

  Det er fakta - Jeg har en negative holdning til GFH - men det er altså fakta :-D

  *******

  Ser man ingen problemer med GFH - fint nok. Og vil man møde GFH med åbne arme - fint nok. Og vil man tro på alt hvad GFH uforpligtende siger - jamen også helt fint. I fortsætter bare med støtten til Brøndby, som om intet er hændt.

  Men alle os andre - og vi er mange, rigtigt rigtigt mange:
  ** En meget stor andel, er utilfredse, men vælger ikke at aktionere - fint nok. (millioner var utilfredse med, at Store bededag forsvandt, 400.000 skrev under og 15.000 demonstrerede).
  ** Og så er der en stor gruppe, der benytter deres demokratiske ret til at protestere, demonstrere og forsøge at minimere de negative konsekvenser af klubsalg - super fint.

  De få, der forsøger at stoppe orange og andre aktioner, har altså et demokratisk problem. Uanset om i er et lille mindretal, som jeg påstår, eller om i er et flertal - så er det altså udemokratisk at forsøge at lukke munden på dem, der er uenige med jer.

  *******

  GFH ejer Brøndby - det kan ikke diskuteres - og GFH kan træffe de beslutninger, de mener er de rigtige for GFH.
  Men fangrupperne kan prøve at forhindre 'dumme' beslutninger
  ** Hvis jeg skriver til GFH, så bliver jeg ignoreret.
  ** 10 utilfredse bliver sandsynligvis også ignoreret
  ** Men tusinder, der aktionerer er en stærk pressionsgruppe, der ikke bare kan ignoreres.

  I enhver diskussion/konflikt benytter man naturligvis de lovlige værktøjer (våben) man har på hånden.

  Fangruppernes værktøjer er:
  ** man kan fjerne/minimere stemningen på stadion
  ** man kan forlade klubben
  ** begge dele vil påvirke GFH' investering negativt.

  GFH kan vælge at
  ** holde sig til ejerskab, og give absolut ingenting.
  ** tilbyde hensigtserklæringer i en værdi aftale
  ** tilbyde en værdi aftale med indhold.
  Vælger GFH en at de 2 første løsninger, satser de sandsynligvis på, at fan afdelingerne bluffer.
  Jeg tror desværre, at GFH lander på den midterste løsning.
   
  • @Supporter i 40 år Hvordan vi I se på hvis GFH vil stille krav om;

   1) Ingen ansigtsmasker på Sydsiden.
   2) Ingen brug af Pyro-teknik.
   3) Ingen hærværk på udebaneafsnit.

   Overtrædelse medfører; Alle bøder & erstatningskrav medfører objektiv hæftelse for Fanafdelingen og et solidarisk ansvar for alle medvirkende..?


   3 enige · 4 god kommentar

  Se 7 flere kommentarer

---

 • Som jeg skrev i en anden tråd:
  Jeg vil nu komme med en forudsigelse, som vi lige kan diskuterer om en måneds tid:
  - Brøndby IF og dens ejere kommer ikke til at gå med til nogen værdiaftale.
  - Brøndby IF og dens ejere er bedøvende ligeglade med om der er 1500 fans i orange jakker til kampene.
  - Brøndby IF og dens ejere er bedøvende ligeglade med om der er stemning eller ej på station. (Mesterskabet blev vundet for tomme tribuner)
  - Brøndby IF og dens ejere glæder sig over den udvikling de har sat igang: forbedret økonomi --> bedere spillere --> bedere spil på banen --> flere vundne kampe --> flere tilskuere --> bedre økonomi.
  - Den i orange jakker er noget man vil grine af om 3-5 måneder. Brok, brok, brok, men hvor er de nu, hvor vi vinder kampe.
   
  • @Panenka og til det kan du tilføje at jeg personligt er pisseligeglad med hvem der ejer den klub og jeg er endnu mere ligeglad med orange bevægelse og alt deres pis, de kan støtte klubben og holdet eller de kan pisse af, betyder det dårligere stemning på stadion så må det være sådan, tænk sig at en lille gruppe børnehavebørn tager en professionel klub og deres mange tusinde fans som gidsel på så tyndt et grundlag som stemning
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder