-
Søg
-
Log ind
-
Opret bruger
Navnet var David Blitzer, da historien om en mulig ny investor i Brøndby kom ud i medierne. En 52-årig amerikaner, født og opvokset i New Jersey i byen Scotch Plains og uddannet fra University of Pennsylvania indenfor økonomi.
Arbejdslivet begyndte Blitzer i investeringsselskabet Blackstone Inc for hvem han stadig den dag i dag arbejder og har titel af Global Head of Tactical Opportunities. Men det er ikke under deres paraply sportsinvesteringerne ligger, men under to andre selskaber Blitzer selv ejer sideløbende.
Investeringer i sport
Det ene firma er Harris Blitzer Sports Entertainment (HBSE), som Blitzer har stiftet sammen med forretningsmanden Josh Harris. Det er i dette firma at aktiviteterne og majoritetsejerskaberne af NBA-holdet Philadelphia 76'ers (købt i 2011), ishockeyholdet New Jersey Devils (købt i 2013), baseballholdet Cleveland Guardians (købt i 2014) samt en mindre ejerandel af NFL-holdet Pittsburg Steelers.
Det andet firma er Bolt Football Holdings. Det er her vi finder investeringerne i fodboldklubberne Crystal Palace (2015), AD Alcorcón (2019), FC Augsburg (2021), Waasland-Beveren (2020, ADO Den Haag (2021) samt Real Salt Lake (2022).
Tavs partner i Palace
I engelske Crystal Palace beskrives Blitzer af en person med tæt kendskab til klubben som en "silent business partner", en som ikke udøver direkte indflydelse dag-til-dag, men som har sin primære dialog med medejer Steve Parish, som håndterer den daglige drift. Netop kommunikationen beskriver samme kilde som værende tilbageholdene, hvilket til tider har givet lidt frustration i fankredse, hvor fansene i Palace har ønsket mere interaktivitet og retning fra Blitzer og Harris, men omvendt også affundet sig med at Parish har været den primære kommunikatør. Samme kilde understreger også, at HBSE kom til som investorer på et essentielt tidspunkt for Palace, og med deres investeringer var medvirkende årsag til klubben etablerede sig op gennem 2010'erne i Premier League efter oprykningen til Premier League i 2013.
Adspurgt til årsagen til investeringen i Palace svarer kilden, at HBSE åbenlyst har set på Palace som værende en klub på vej op, og vurderet der var en upside i at investere og etablere klubben i Premier League.
Senest har HBSE dog gjort sig upopulære, da David Blitzer var en del af et købstilbud der forsøgte at overtage Chelsea FC efter Abramovich blev tvunget til et salg - et træk der åbenlyst ikke var populært hos fansene fra den i det sydlige London placerede klub.
Spansk segunda fodbold i Alcorcon
Ejerskabet af spanske Alcorcon står der også David Blitzer på, da han i samarbejde med sportsinvesteringsgruppen MSP Sports Capital købte sig til den kontrollerende del af klubben i 2019. I forbindelse med overtagelsen af klubben udtalte en af ejerne fra MSP Sports Capital, at målsætningen var at udvikle spillere.
Effekten af det ejerskab har været til at overse, da Alcorcon i sæsonen 21/22 rykkede ud med et brag med en placering som allersidst, hvorfor der i den kommende sæson skal spilles Segunda Division B (Spaniens 3.bedste fodboldrække) på det ydmyge stadion Estadio municipal de Santo Domingo med plads til 5.100 tilskuere.
Det er i ejerkredsen omkring Alcorcon, at vi finder det i Ekstra Bladet beskrevne link til Qatar, da Ivan Bravo, som besidder en stilling i det Qatarbaserede Aspire Academy ligesom spanieren har en stilling i det fodboldforbundet i Qatar. Bravo sidder i bestyrelsen hos Alcorcon.
Et kig på transferhistorikken for Alcorcon siden 2019 har heller ikke afsløret meget, da der senest er solgt en spiller for penge i 2019, mens transferhistorikken siden da har bestået af frie transfers både på den indgående såvel som udgående side, og generelt har den lille spanske hovedstadsklub levet en stille og ubemærket tilværelse siden overtagelsen.
50+1 reglen i Augsburg
Det var ikke uden en vis bemærkelse, at David Blitzer i 2021 gjorde sit indtog i tysk fodbold, da han foretog en investering i FC Augsburd fra Bundesligaen, hvor han de facto erhvervede sig majoriteten af ejerskabet via en bemærkelsesværdig handel.
For i Tyskland har man 50+1 reglen, som meget kort fortalt betyder at en klubs medlemmer skal besidde 50% (+1 aktie) af stemmerne for at bevare kontrollen på netop medlemmernes hænder. Men denne regel blev behændigt omgået qua den opbygning medlemmerne tidligere havde valgt i Augsburg. For den professionelle afdeling var flyttet til et seperat selskab, et selskab hvor klubpræsident Klaus Hofmann besad den bestemmende del af aktieposten sammen med en gruppe andre investorer. Alle disse forskellige ejere havde forenet sig i et og samme selskab - Klaus Hofmann Investors GmbH - som altså dermed kontrollerede FC Augsburg uden om 50+1 reglen, men efter medlemmerne (af moderklubbens) eget valg.
David Blitzer købte den 45% af Klaus Hofmann Investors GmbH, og blev dermed en storinvestor i klubben. Men det var ikke uden skærmydsler at Blitzer blev en del af ejerkredsen i Augsburg med købet af 45% af aktierne i Hoffmanns selskab til en værdi af 5.5 mio euro, men til en ukendt købspris pr aktie. For mens selve købet af aktierne i Klaus Hoffmanns skete i februar 2021, så var det først, da en gruppe FCA ultras bemærkede navnet David Blitzer som en del af ejerkredsen i føromtalte Hoffmanns selskab, altså selskabet der kontrollerede FC Augsburg, at handlen blev meldt ud fra klubben.
Det skabte en vis røre, og der var kritiske røster i fanskaren over især Klaus Hofmanns ageren, i det han både besad aktiepost samt rollen som klubpræsident (for moderklubben). Kritikken gik man omgik 50+1 reglen.
Efter overtagelsen har det flere gange været betonet, hvordan David Blitzer ikke har intentioner om at involvere sig i den daglige drift af FC Augsburg. Den blev (indtil hans tilbagetræden i Maj 2022 pga sygdom) fortsat ledet af Klaus Hofmann sammen med klubbens bestyrelse og ledende medarbejdere.
Et tegn på Blitzer og kompagnis indtog hos Augsburg så man i vinteren 2022, da Ricardo Pepi, en højt vurderet amerikansk angriber, der havde fået sit gennembrud i FC Dallas og på det amerikanske landshold, blev hentet for en klubrekordsum på ca. 16 mio euro.
ADO Den Haag i Holland og Waasland-Beveren i Belgien
I hollandsk fodbold blev ADO Den Haag føjet til porteføljen i november 2021, og man har endnu til gode at se på større omstruktureringer og påvirkning af klubben. Det samme gør sig gældende med belgiske Waasland-Beveren. Begge klubber gør sig i deres landes respektive næstbedste fodboldrækker. Der har heller ikke i disse to klubber været den store transferaktivitet siden overtagelserne blev effektueret.
Born in the USA - Real Salt Lake
Seneste effektuerede handel foretaget af David Blitzer var købet af Real Salt Lake fra MLS, den bedste amerikanske fodboldrække. Det køb blev foretaget sammen med SEG Group ejet af Ryan Smith. I den forbindelse har 3point.dk talt med en kilde med kendskab til klubben. Han oplyser, at ved overtagelsen (i januar 2022) blev der stillet en række investeringer i udsigt til klubben. Endnu har man ikke set investeringer i en grad der går over hvad en normal ejer ville foretage sig i MLS fortsætter kilden. Men tilføjer så, at det dog klart virker til at de nye ejere er interesseret i at forbedre klubben, og allerede har sat gang i en vel tiltrængt forbedring af klubbens stadion. Men uden at investeringerne endnu har været massive.
Men samme kilde siger også, at man er meget spændte på at se hvilke intentioner de nye ejere har på længere sigt for Real Salt Lake, og at man endnu ikke har meldt nogle større planer ud for klubben.
Forretningsmanden David Blitzer
En anden kilde fra USA beskriver Blitzer som værende en forretningsmand i ordets sande natur. Hvilke også bliver bakket op af hans egne udtalelser til mediet Bloomberg, hvortil han udlægger at sportsinvesteringerne bliver gjort ud fra især en betragtning om medierettigheder, og det indhold som der kan skabes i relation hertil. Mediet Boardroom TV bringer en udtalelse, hvor Blitzer betoner han aldrig ville foretage en investering bare for sjov i noget. Til samme medie beskrives han som en forretningsmand der søger mulighederne med en sportfans entusiasme. De bedste personer hyres til jobbet og med ledelsesrummet til at udføre det (arbejdet) beskrives han tilgang til forretningerne i sportsverdenen.
Stilheden
Umiddelbart har David Blitzer ikke haft en stor og signifikant rolle i de overtagelser inden for fodboldverdenen gennem årene. Han har i den grad ageret som en silent partner, og sikret klubbernes likviditet og drift uden nævneværdig offentlig profilevering. I Crystal Palace, hvor Blitzer har været længst, blev det beskrevet hvordan HBSE havde været med til at sikre klubbens fundament i årene efter oprykningen - dog fortsat uden den store indblanding i den daglige styring af klubben.
Et andet sted, i FC Augsburg, har man kunne notere sig nogle større muskler på transfermarkedet med købet af forwarden Pepi. Men stadig under samme mantra om ikke at spille en stor og udadvendt rolle i driften af klubben, som stadig blev drevet videre af de samme mennesker.
Der har ikke været tegn på stordrift af klubberne, hvor spillere sendes på kryds og tværs i transferkarruseller. To lejeaftaler af spillere Chris Kablan (Waasland Beveren) og Sergio Cordoba (FC Augsburg) til Real Salt Lake er eneste interne transferdrift hidtil.
Men hvad er David Blitzers visioner for Brøndby såfremt han bliver investor? Der har ikke været revolutioner i de klubber han har købt sig ind i. Der har (endnu) ikke været sendt spillere i cirkulation. Sportslig succes har været størst hos Crystal Palace, nogenlunde hos FC Augsburg (med overlevelse i Bundesligaen på en 14. plads) og ellers ikke noget nævneværdigt hos de øvrige klubber (hvoraf de hollandsk / belgiske investeringer er i klubber i næstbedste række).
Et forsigt bud på en forretningsstrategi ved en eventuel indtræden i Brøndby er som silent partner. Altså i et vist omfang at booste klubbens økonomi for at sikre sportslig succes. Fremtiden kunne forestilles fortsat at skulle tegnes af den aktuelle sportslige ledelse (sammenlignet med de øvrige klubber og den modus operandi der er udvist der). En tanke er, in mente Blitzers filosofi om at lade de bedste mennesker få jobbene og lade dem få ruderum til at gøre deres arbejde, at Blitzer ser værdien i Brøndbys nuværende arbejdsstrategi for en bæredygtig fremtid for klubben og køber ind på den som silent partner.
Men vejen til sportslig succes er der hvor fremtiden er umulig at spå om. Hvordan vil Blitzer i så fald tjene sine penge? Spillersalg? Talentsalg? Sportslig succes i Europa?
Der er mange åbne spørgsmål, og det er spørgsmål som ikke kan besvares i skrivende stund - men spørgsmål som må og skal besvares, såfremt Brøndby præsenterede Blitzer som ny investor i Brøndby IF.
Deltag i diskussionen
Scheffen
Betalende bruger
24. juni 2022
Emil_Zinho 24. juni 2022
Jeg er en af dem der ikke er så bange igen for udenlandske investor, og er stadig ligeså rolig i sindet efter at have læst dette, skulle det blive til en Blitzer præsentation.
kasperpedersbaek
Administrator
25. juni 2022
Jeg siger ikke Blitzer er lykken. Men heller ikke at han er fanden. Svarene må komme med tiden, når en ny investor er på plads. Og så ellers tro på, at Jan Bech og klubben tager det rigtige valg efter en grundig proces.
Vaffanculo 19. september 2022
Undskyld, men hvordan kan I have ro i sindet omkring ham her?Manden er Private Equity'er. Det er mere ødelæggende for klubben end at have en suspekt forretningsmand fra Asien/Mellemøsten/Rusland som blot ønsker at lave lidt washing.
Brøndby fans har skreget efter en ny ejer for, at der så kan hentes ligeså dyre spillere som fc-klubberne. Men Crystal Palace er den klub i PL der har brugt færrest penge i den tid han har været ejer. Alcoron røg ud af LaLiga2 med 17 point til overlevelse (I dag har de en spillertrup på blot 20 mand). Brøndby har brugt flere penge på transfers end Augsburg i den periode han har været storaktionær der. Beershot rykkede ned efter hans overtalelse med 17 point op til overlevelse.
I det første sommervinduet (det der lige er lukket) med ham som ejer i Den Haag så formåede klubben at bruge imponerende 0kr. på nye spillere.
Så selvom det måske virker spændende med at have samme ejer som Palace og Augsburg, så bør vi nok nærmere identificere os med Alcoron, Beershot og Den Haag som er rent kaos efter han er kommet til med nogle kæmpe nedrykninger.
Men ellers god artikel, Kasper.
kasperpedersbaek
Administrator
20. september 2022
Jeg er hverken rolig eller urolig, jeg afventer til jeg har yderligere fakta end de nuværende.
Rasmus Stephansen 20. september 2022
Michael3003 24. juni 2022
Som vil lade dem som kender klubben i forvejen, lede klubben. :-)
---
Keep_Attacking 24. juni 2022
Agger65
Betalende bruger
24. juni 2022
Kenneth
Betalende bruger
28. juni 2022
Som jeg læser det er Globalon Football Holdings Group dem der er tiltænkt at skulle være samlingssted for den europæriske samling af fodbold klubber. Globalon Football Holdings har Blitzer sammen med Ivan Bravo (fulde navn Ivan Oliver Bravo Martin) og Lasa Azpetita Jose (tidligere basketspiller og nuværende advokoat med fokus på atletter og sportsklubber). I Globalon Football Holdings sidder også Ignacio Beristrain Borra som er er Præsident for Estoril (den portugiske klub) og selvfølgelig Ivan Bravo.
Som du skriver har Bravo forbindelse til Qatar, hvor han arbejder som sports direktør for Qatar. Han er også direktør (siden 2010) i det Qatar baseret ungdoms akademi Aspire Academy. Også står han som direktør i Alcorcón (den spanske klub). Han var tidligere i sin karriere ansat som udviklings direktør hos Real Madrid (2003-2010), og sad i en periode i Leeds bestyrelse (2017-2019). Der udover sad han i en kort periode som sports direktør for den Qatar ejerede belgiske klub KAS Eupen (2020-2021).
Den hollanske liga KNVB, undersøger altid potentiale investor før de for lov at købe en klub, og de samme var tilfældet med ADO Haag købet. Dog var der ikke tid nok til at få undersøgt alle investors i Globalon Holdings Group SL, så Blitzer oprettet et nyt holdings selskab (Bolt ADO Den Haag Holding LLC) for at redde klubben for konkurs. Selvom Globalon Football Holdings ikke står som ejer så skriver de at Ivan Bravo er det kontrakt punkt som ADO Haag har, hvilket i høj grad peger i retning af at han skal spille en rolle i forhold til de europæiske klubber der bliver investeret i.
Der bliver snakket meget om hvilken kompetencer som Blitzner eventuelt kan bringe ind i Brøndby. Hans samarbejde med MSP Sports Capital, som ser ud til at have kompetencer på marketing og sponsor siden. Der udover sidder der en der har forbindelse til firmaet Sportsradar hos MSP Sports Capital (Arne Rees)
Hvis man kigger lidt dybre så har Ivan Bravo forbindelse til et firma der har fokus på sports
Bornan Sports technology SL - https://bornan.sport/<br /> Også har han selvfølgelig forbindelse til Aspire Academy
Sorteslyngel
Betalende bruger
28. juni 2022
Jeg syntes at det er et område, vi kan forbedre os markant og mon ikke det er et område Blitzer mener de kan forbedre?
JBA var ret tydelig ang dette i foråret med hans bredside i mod indkøbene.
CV er en super god fodbolddirektør til at lede en klub og holde ro på bagsmækken, men han er ikke særlig risikovillig, måske pga han godt ved indkøb ikke er hans stærkeste side.
Her kunne han godt bruge nogle kompetencer med et stærkt netværk og indsigt i scouting til at hjælpe ham med at træffe de rigtige beslutninger.
---
Rasmus Stephansen 20. september 2022
Jeg synes nok det er en fordel at DB er investor i andre sportsklubber og har været det i mange år, det giver JBA en rig mulighed for kortlægge mandens adfærd,kryds tjekke hans rygte & ry med JBA internationale kontakter osv.osv.
Jeg er sikker på at JBA har trukket DB gennem et større realitets tjek og vi må sætte vores lid til at JBA og Morten Albæk gør deres arbejde til perfektion.