Brøndby fans Brøndby Stadion
Foto: Ian Nielsen / Ian Foto Sport ©
NYHED

Spilleranalyse: En powerfuld kiwi på midtbanen - Joe Bell

 
Der blev købt ind i frisk frugt og grønt fra det norske, da Brøndby sent mandag aften bekræftede købet af new zealænderen Joe Bell fra norske Viking. Her havde den unge kiwi - hvad folk fra New Zealand populært tituleres - spillet i to sæsoner, hvorigennem han havde gjort sig bemærket som en erobrings- og pasningsstærk midtbanespiller. 3point.dk er dykket i de norske analer, og har set på hvad Joe Bell kan tilføre Brøndbys superligahold.

  • Brøndby fans Brøndby Stadion
  • Kasper Pedersbæk
   3. februar 2022 - Klokken 03:40
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  3. februar 2022 - Klokken 03:40

Joe Bell blev tilføjet til Brøndbys superligatrup sent mandag aften, da de blågule på kanten af transfervinduets lukning fik vristet den unge kiwi ud af kløerne på norske Viking. Transferen blev kaldt for et røverkøb af flere analytikere og kendere af norsk fodbold.

En box-til-box bolderobrende 8'er

Fysisk synes Bell at være atletisk, stærk og med en motor der gør ham i stand til at dække store områder på banen, og som understøtter hans aggressive presspil. Bell beskrives nemlig som en box-til-box midtbanespiller med et stærk generobringsspil og fine evner i afleveringsspillet. Med lige over 180 cm er han ikke en dominerende spiller i hovedspillet, som heller ikke er en udpræget force af hans.

Holdt op mod Morten Frendrup, som er den spiller Bell erstatter efter førstnævntes trasnfer til Genoa, så er der en del af de samme dyder der går igen hos den nyankomne kiwi.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Begge excellerer i deres generobringsspil, hvor Bell bestemt ikke lader sin foregænger noget at sige. Bell er aggressiv, han forsvarer meget gerne frem i banen og sluttede også året i Eliteserien, den bedste norske række, som den spiller med tredjeflest defensive dueller, og femteflest generobringer.

Den nye nummer 6 er arbejdssom, og dækker et stort område på banen. Han har, som nævnt ovenfor, en atletisk fysik og er i stand til dominere sin modstandere med sin fart og aggressivitet.

Flere lag hos Bell

Men Bell er mere end en erobringsspiller. For udover sit mobile forudseende og aggressive spil mod bolden, så er han en ganske produktiv spiller, som gerne på få berøringer søger sine medspillere. Man kan med rette have en solid forventning til netop pasningsdelen, og evnerne til at slå en hurtig gennembrudsbold, enten diagonalt til siderummene eller i bagrummet til spillerne i den forreste kæde at løbe til i bagrummet. Nedenfor et eksempel på hvordan Bell gerne søger at diktere spillet - han modtager bolden, og på andenberøringen lægger han bolden i dybden.

I sine to sæsoner i Norge har Bell snittet 7.66 afleveringer til banens sidste tredjedel pr. 90 min, ligesom han har præsteret 2.62 afleveringer til boxen pr. 90 min, begge tal i øvrigt stigende fra sæson 2020 til 2021, hvis man altså deler hans samlede tid hos Viking op i enkelte sæsoner. Med andre ord - Joe Bell har udviklet sig i positiv retning på afleveringssiden under sit norske ophold.

Joe Bell søger gerne halvrummene, hvor han finder en lomme at modtage bolden i, samtidig med han får scannet de fremadrettede muligheder. Er der i første omgang ikke en mulighed frem i banen er kiwien rolig på bolden, arbejder roligt under pres for så som en anden quarterback at finde de ledige rum ned i banen som medspillerne kan løbe i. Han lå nummer 12 over alle spillere i Eliteserien for 2021 over flest progressive afleveringer - det er afleveringer som flytter spillet markant i den lodrette retning.

Det - sammen med hans dødbolde - har kastet en del dødbolde af sig, og med 8 i alt i 2021 var Bell en vigtig næstsidste fod hos Viking.

Nedenfor et eksempel på hvordan Bell driver bolden frem, umiddelbart er der lukket og ingen medspillere at finde - men han forbliver rolig på bolden, for så at finde en åbning efterfølgende.

Dødbolde

En ting som Bell med rette roses for er hans eksekvering af dødbolde. Han har fra Norge fået stor ros, og fået en pæn del assist på kontoen, via sit dødboldspil.

Det ville derfor overraske kraftigt, hvis ikke Bell inden for kort tid - hvis ikke fra starten - overtog sparket af disse på Vestegnen. Vurderet ud fra det tilgængelige videomateriale, så får Bell også med rette ros.

Rum til forbedring

I sin nye signing til midtbanen har Brøndby fået en energisk og aggressiv spiller - både i erobringsspillet såvel som i pasningsspillet. Skal man være efter Bell skal han øge sin volumen af afslutninger. New Zealænderen får med under 1.0 afslutning pr. 90 i sin tid i Norge ikke sat mange scoringer på tavlen. Hans expected goal bekræfter fortællingen, for Bell genererer ikke i nogen af sine to sæsoner i Norge over 0.10 xG pr 90 min.

Sammenfatning

I Joe Bell har Brøndby fået en atletisk box-til-box midtbanespiller, som vil være i stand til at kombinere et fremragende erobringsspil med evnen til at diktere en kamp via sit pasningsspil. Bell er arbejdssom, dækker et stort rum og er defensiv meget opmærksom på at lukke ned for modstanderne.

Bell eksekverer nogle fremragende dødbolde, ligesom han generelt har en god boldomgang og er rolig under pres. Han er opmærksom og forsøger at gøre sig til i det opbyggende spil, hvor han gerne søger halvrummene, hvorfra han så går på gennembrudsafleveringen hvis der er en åbning, eller er rolig nok til at suge presset til sig og vente på en åbning andetsteds i banen.

Den unge kiwi leverer et rigtig pænt antal assists, men har endnu til gode at ligge på sit spil når det kommer til mål. Han producerer ikke mange skud på mål, og dette er et område der er værd at arbejde på, for at gøre midtbanemanden endnu mere attraktiv.

Det store spørgsmål er altid adaptionen fra en liga og dets tempo til en ny. Hvor hurtigt akklimatiserer Bell sig? Formår han relativt hurtigt at komme ind i rytmen, så er der ikke nogen tvivl om, at Bell kan gøre sig bemærket med præstationer, hvor det i analysen beskrevne spil kan vises frem.

Joe Bell er en dygtig box-til-box spiller med et stærkt erobringsspil og en fremragende pasningsfod.

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Jeg tror virkelig, at vi har skudt papegøjen med ham her. Med alt det positive, der bliver skrevet om ham fra eksperter, ligeså vel som Vikings sportsdirektørs kommentar i CV's podcast gør, at jeg glæder mig enormt meget til, at se ham i aktion. Han skal selvfølgelig have tid og plads til, at vænne sig til et ny spillestil og nye holdkammerater. Jeg tror og håber dog, at han brager fuldstændig igennem ligesom Heggheim, og I så fald må vi vidst hellere sende lidt god vin til Stavanger som tak for de to.

  Det er vel også den første New Zealander, vi har I vores gule trøje, eller husker jeg forkert? Vi havde David Williams fra Australien erindrer jeg - Måske succes for Joe, kan gøre at der bliver solgt lidt trøjer og skaber lidt opmærksomhed for os "down under"
  2 enige

 • Tak for analysen - som altid meget spændende læsning. Umiddelbart ligner han jo en mere naturlig 8'er end Frendrup og derved kan man diskutere om vi ikke reelt er blevet styrket på midtbanen, for det må have været en tiltagende hovedpine for NF både at skabe plads til både Frendrup og Rado. Nu er rollefordelingen helt klar. Rado er 6'er mens de to foran ham må være Greve/Cappis/Anis/Bell afhængig af dagsform og modstander. Meget forskellige typer som må være vanskelige som modstanderhold at forberede sig på, men heller ikke en helt nem opgave for NF at få det til at spille sammen.
  3 enige
   
  • @Benjamino Jo, sådan kan du godt stille det op, og dog syntes jeg Frende er en bedre 6er end Rado, der på sine dårlige dage er livsfarlig med sine korte afleveringer.
   Så lidt svækket er vi, hvis Rado ikke rammer niveau.

  Se 1 flere kommentarer

 • K-man
 • K-man   3. februar 2022   

 • Tak for analysen Kasper. Kan han mon være the missing link vores midtbane har manglet for at få mere ro på bolden. Han ser godt nok spændende ud.

  Det kunne være interessant at se hvor Rado og Frenne ligger i det første plotchart - kan du se det?
  1 god kommentar

---

 • Saesonkort
 • Saesonkort
  Betalende bruger
  Top kommentator
  Top enige
    3. februar 2022   

 • Tak for analysen!

  @Kasper, ville du på forhånd bytte Frendrup med Bell + 15 mio, hvis du fik valget?
  1 god kommentar

 • mp80
 • mp80   3. februar 2022   

 • Det bliver helt sikkert spændende at følge ham den kommende tid. I forhold til Bells udtalelse om, hvorfor det blev til nr. 6, lød svaret at det var der han ønsker at spille på banen. Ser han sig selv mere som 6'er end som 8'er?

  Som box til box spiller er 8'eren mere oplagt end 6'er positionen, men derfor kan det jo godt være han hellere vil spille mere bolderobrende som 6'er.
   
  • Joblar
  • Joblar   3. februar 2022   

  • @mp80 jeg undrede mig også lidt over det der med nr. 6 og 6 positionen, tror han får svært ved at smide Rado på bænken - men det er selvfølgelig rart at have en backup, mon ikke han får noget tid på 8 positionen til at starte med.

  Se 2 flere kommentarer

 • preben
 • preben   3. februar 2022   

 • Tak for endnu et kvalitativt bidrag !
  jeg glæder mig til liga start som var det juleaften,
  men en træningsstart opstilling med en midtbane med
  hegheim , kiwi, rado , river og mensah,
  bagved dem wickstrøm, maxø, Rosted og
  fremme divko og bjørk…..ups
  det mest spændende for mig ville være om heggheim kan bruges på midten,

---

 • Det er da noget af en kasse af han sparker ind til trods for den lave xG. Mon ikke han bliver instrueret i at skyde mere udefra? - Ligesom Frenne blev det.

 • Jeg ved godt at det er et glansbillede sådan en analyse her og de videoer, men du kan altså ikke finde så mange videoer med gode afleveringer af Frendrup. Så vi ved da han kan gøre det, nu skal han bare vise det i den danske liga

 • Jeg er glad for det bytte. Frendrup og Rado var måske lidt for meget kvalitet/pengebinding på en position 6-eren, når man tænker på, hvor der ellers kunne lægges flere ressourcer. Det kan være, at Rado´s afløser ved skader/karantæner bliver Hegheim - lidt ala AC på landholdet. Så kommer lidt flere af midtstopperne i spil, og Bell bliver mere 8´er, hvor der er brug for det........ Der er spændende kampe forude.
  1 enig

---

 • ZnapZ
 • ZnapZ
  Betalende bruger
    3. februar 2022   

 • Altså nu vil jeg ikke tale ham op. For han er ung, og fra en liga hvor genpresset ikke er super højt.
  Men fra den analyse ser jeg to ting der ændre sig voldsomt.
  1. Vi kan efter bolderobring skabe overtal med boldstærke spillere. Det er her han nok skal udvikle sig.
  2. Vi kan ændre midtbanen under kampen i forhold til modstanderen uden at skifte ud.

  Både Rado og Frenne elsker jeg for deres arbejdsiver. Deres defensive spil forståelse. Og meget mere. Men offensive, afleveringsstærke, kreative, bliver de ikke i mit hovede. Så det giver lidt mere dynamik på midtbane som der så skal forplante sig i de 3 centrale der til tider skal skyde op.
  Bliver spændende om det lykkes:)
  1 enig · 1 god kommentar

 • 3point.dk er dykket i de norske analer
  OK! :)

 • Joe Bell har til gode ikke " ligge", men at lægge flere scoringer til sit spil...

---

 • Jeg vil blot spørge lidt nysgerrigt. Hvordan kommer man frem til at han er en box-til-box spiller ?
  For mig tyder de data jo netop på, at han ikke kommer så tit i feltet. Synes mere det lyder som om han er en slags defensiv/flydende playmaker, som ja bevæger sig frem i takt med holdet, men som ikke søger afslutningen så tit. Dette understøttes også af flere af de videoer der er lagt op, som viser hvordan han driver bolden frem, for at slippe den i dybden til en medspiller i fart.
  Delaney er en typisk BTB spiller, som tæsker frem og tilbage fra felt til felt, fordi han kan gøre en kæmpe forskel i begge felter. Sådan ser jeg slet ikke Joe Bell. Måske tager jeg fejl.
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder