Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Prisen for pragmatisme

 
Halvvejs igennem foråret talte Jesper Sørensen om at tage to skridt tilbage fra de ambitioner om ændringer i spillestilen, som den nye cheftræner havde talt om ved sin tiltræden. Var skiftet et nødvendigt onde? Og hvad har det betydet for Brøndby? 3point.dk gør regnskabet op før de sidste to runder. For var prisen for pragmatismen det værd?

    • Kasper Pedersbæk
      25. maj 2023 - Klokken 07:46
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    25. maj 2023 - Klokken 07:46

ANALYSE-SPONSOR: 3point.dks venner

Vil du have mere analyse fra Kasper Pedersbæk? Så meld dig ind i 3point.dks venner og støt os med et månedligt eller årligt beløb. På den måde sikrer du, at vi fortsat kan levere så meget analyse, som vi gør. MELD DIG IND HER.

 

Taktisk var Jesper Sørensen trådt ind i slutspillet med samme fokus som kampene i grundspillet var blevet spillet med. Det var 4-3-3 og med fokus på boldbesiddelse og det korte afleveringsspil op gennem banens midte. En spillestil der, trods den korte implementeringstid og store pres ved blot at have fem kampe før stregen blev slået, havde flyttet Brøndby i top 6 slutspillet.
Selvforståelsen gjorde ondt på fodboldfans med deres kærlighed til de blågule på Vestegnen, da dommer Jakob Kehlet fløjtede af for kampen mellem Brøndby og Randers på Brøndby Stadion, for gæsterne havde knust værterne med 4-0 i slutspillets fjerde kamp. Et slutspil der slet ikke havde udviklet sig resultatmæssigt som mange havde håbet.

En hård skæbne
For Jesper Sørensen kunne se tilbage på en træg åbning på slutspillet. Det startede med et 0-3 nederlag mod Viborg fulgt af nederlag mod FCN før end en smal sejr på hjemmebane mod AGF blev efterfulgt af føromtalte afklapsning mod Randers på hjemmebane.
Skæbnen havde dog været hård ved cheftræneren og hans mandskab - for nok havde spillet langt fra fungeret som smurt i olie, men fodboldguderne havde også spillet Brøndby et puds, modstanderne havde i uhørt høj grad straffet de blågule, mens Brøndby selv ikke havde konverteret deres chancer til mål. For den faktiske målscore (straffespark fraregnet) hed 1-9, mens expected goals hed 5,99 xG - 5,59 xGA for de første fire kampe i slutspillet. Skåret ud i pap - Brøndby havde lidt en hård skæbne, nok kunne man mestendels have forventet at tabe kampene, men det så markant værre ud på måltavlen, for der var trods alt skabt chancer til flere mål end det, der var scoret.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Det er ikke ensbetydende for at spillet var godt mod hverken Viborg eller især Randers (på hjemmebane), men også et udtryk for, at en måltavle der viser et nederlag på fire mål fremfor på to, også kan være med til at levere det pres, der var en del af grundlaget for et taktisk skifte i udtryk.

Parken i forruden
Efter 0-4 kampen mod Randers talte Jesper Sørensen om at tage nogle skridt tilbage i udviklingen af spillestilen. Og med næste kamp værende et derby i Parken, så stod Jesper Sørensen med et dilemma. Turde han fortsætte kompromisløst med spillestilen, med risiko for en snitter i Parken mod FCK - og med hvad der deraf måtte følge af eksternt (og internt?) pres, eller skulle han gå anderledes pragmatisk til værks, justere på holdet og spille mere defensivt for at få en lukket kamp.

Kampene blev lukkede
Brøndby blev ikke bare justeret, men ændret til et 180 grader modsat udtryk, da de stillede til start i Parken. De blågule pakkede sig, gav køb på boldbesiddelsen - Brøndby havde kun lige over 200 vellykkede afleveringer og 33% boldbesiddelse i kampen - og gjorde kampen til en lukket affære med få skud. Brøndby trak det længste strå og scorede kampens enlige mål, mens FCK brændte et straffespark sidst i kampen.
Succesen med sejren i Parken betød status quo i gameplanen i de kommende kampe, Jesper Sørensen fastholdt overvejende det kompakte udtryk, og det kom igen til udtryk i antallet af afleveringer, boldbesiddelse og xG. Retur-derby på Brøndby Stadion var semi-outlieren, hvilket dog kan tilskrives FCKs gameplan til opgøret qua en række skader til defensive-spillere, hvor Brøndby var mere på bolden og havde flere afleveringer, dog uden at producere et større antal chancer.
Performancedata for de fire opgør kastede 4,75 xG og 4,71 xGA, mens den faktiske målscore var 5-5.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Før og efter taktisk skifte
Det taktiske 180 graders skifte handler grundlæggende ikke om formationen, en 3-4-3 kan være lige så offensiv eller defensiv man ønsker den, men om hvilket udtryk holdet kommer på banen med. Hvilke instruktioner, hvilke spillervalg, hvilket udgangspunkt er holdets grundide med- og mod bolden. Brøndby kom til at stå dybere, lagde preslinjen længere nede på egen halvdel, havde færre afleveringer i kampene og deraf lavere boldbesiddelse.
Brøndby spiller med mindre risiko, de spiller bolden mindre op gennem midten - og mere direkte op i bagrummet. Gennemgående for kampene før og efter det taktiske skifte er, at de centrale midtbanespillere modtager bolden færre gange per kamp. Hvor gennemsnittet før lå på ca. 40 modtagne afleveringer fra medspillerne i løbet af 90 minutter faldt det tal til ca. 23 per kamp efter skiftet. Ligeledes har wingbackerne haft en mere tilbagetrukket rolle (bevidst eller ej), hvor de ikke har bidraget markant i offensiven.
Radosevic har, efter kun at have været indskifter hidtil i foråret, spillet starterminutter de seneste fire kampe som et eksempel på det skifte Jesper Sørensen har foretaget. Bell er blevet bænket og har ikke rørt græsset siden 0-4 kampen mod Randers efter hidtil at have spillet faste minutter. Dermed ikke sagt Bell er løsningen, men blot for at illustrere yderpunkterne i valg af spillere til midtbanen.

Prisen for pragmatisme
Brøndby producerer færre chancer, og tillader ligeså mindre imod. Den helt store forskel ligger i, at Brøndby nu scorer det forventede antal mål ud fra mængden af skud. Omvendt indkasserer de blågule nu også som forventet, og har ikke været udsat for de samme freak konverteringer af chancer til mål, som modstanderne tidligere i slutspillet havde.
Den største forskel har været, at tilgangen har været mere pragmatisk end baseret på at skabe kampen via boldbesiddelse. Brøndby har ved det taktiske skifte ikke flyttet performancedata voldsomt. På kort sigt har de minimeret antallet af skud for og imod, men også gjort kampene mere lige, da der generelt bliver performet til færre mål både for og imod - og dermed færre mål der afgør kampene. 
Prisen på den korte bane har været en mere mudret spillestil, om end den har kastet 7 point af sig (i de seneste fire slutspilskampe) modsat 3 (i de første fire slutspilskampe). Med sine taktiske dispositioner har Jesper Sørensen og Brøndby valgt jagten på resultater til, og groft sagt givet køb på udvikling af den udmeldte spillestil, de ville indføre. Så må det være op til klubben at vurdere, hvorvidt prisen for de 7 point har været det værd.
 





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • Jeg er så træt af den pragmatiske tilgang til spillet, under den sidste tid med NF var det slemt, nu med JS endnu værre, for mig indstiller Brøndby sig i alt for høj grad efter modstander - hvorfor ??
    Med CV og JS kommer det her ikke til at ændre sig, tror det står klart for enhver, derfor ser jeg intet perspektiv i de to, ud med dem til sommer og find nogen det er klare og tydelige, så gerne at GFH’s så berømte netværk kom i anvendelse, indtil videre er det svært at se hvad GFH har bidraget med.

  • Tak for en rigtig fin analyse, dog syntes jeg der mangler nuancer i analyse og konklusion. Kunne der være andre årsager i valget af den nye spillestil? Ja det tror jeg, hvis spillerne undervejs i forløbet efter de store nederlag er blevet utrygge, så virker det for mig fornuftigt at vælge en spillestil hvor spillerne er mere trygge. Det kan vi selvfølgelig ikke se ud af data, men jeg er overbevist om denne overvejelse har været en del af trænerstabens analyse. Et potentielt langsigtet mål kunne derfor være at skabe succesoplevelser i denne sæson som fundament for næste sæson.
    4 enige · 1 god kommentar
     
    • Zutcorp
    • Zutcorp
      Betalende bruger
        25. maj 2023   

    • Det er også den vibe jeg gar fået fra intervies. At der er blevet holdt et møde,hvor spillerne har sagt at de ikke tror på spillestilen pg at de er trætte af at løbe ind i knive.

      Jeg har intet imod det vi præsterede i 1h mod Viborg eller i 30 min mod fck. Jeg tro godt den her opstilling kan blive rigtigt god og jeg kan meget bedre lide en direkte stil end det vi så først på sæsonen. Det er meget mere Brøndbysk.
      1 enig

    Se 1 flere kommentarer
     
    • @DoctorEnigma Jeg hører en vis ærgerlighed blandt spillerne over at alt det de trænede preseason ikke bliver brugt nu ift spillestil.

      Man spillede trods alt nogle gode kampe i grundspillet her i foråret med den spillestil JS satte sig for, hvor der var det samme materiale i truppen.

      At jeg så grundlæggende tror man skal tilføje kvalitet på CM for at rykke sig op i toppen af rækken til næste sæson er så noget andet.

  • Fin analyse, omend man nok skal være påpasselig med at konkludere for meget på 4 kampe, hvoraf 50% af kampene har været derbys.

    Jeg forstår ikke tilgangen JS har haft med både at skifte til 3-backkæde OG sætte Rado ind. Det bliver en slags dobbelt konfekt, hvor det ikke er mærkeligt at spillet op igennem banen på græsset er blevet mindre/dårligere. Kunne man ikke have valgt en mellemløsning med 3-backkæde og Bell eller en anden i stedet?
     
    • @Christian Brøndbyman jeg er helt enig i sample size er meget lille, hvorfor alt naturligvis ikke er hakket i granit. For mig har det bare været et drastisk skifte på nogle nøglepunkter (som opridset i analysen) som er bemærkelsesværdige.

      Men starten på slutspillet var hårdt for Brøndby, og det tror jeg bare har påvirket Jesper Sørensen. Og så har han jo gjort sig sine tanker om, hvorvidt og hvad han skulle ændre. Han tog et valg, og det er det vi så har set udspille sig de seneste fire kampe.

      Jeg håber stadig JS kan definere en mere klar spillestil, og få sat en række spillere klarere i scene. For ændringen har desværre i stor stil haft en negativ impact på fx Nicolai Vallys - som har været en total none factor i kampene senest.

      Tror alle i og omkring truppen glæder sig til sommerferien nu.
      1 enig

    Se 3 flere kommentarer

---

  • Både NF og JS er nødt til at være pragmatiske og tilpasse opstilling og start 11er efter alle modstandere. Nøjagtig som et hvilket som helst andet bund- og midterhold i samtlige fodboldrækker rundt omkring i verden. Det gør de ikke fordi de ønsker det, men fordi de er nødt til det, for ikke at blive kørt over af bedre hold med bedre spillere. Vi kan klandre JS og alle de andre, men virkeligheden er at de spillere vi har i truppen bare ikke er dygtige nok til at kunne fastholde en spillestil uanset modstander. Den er ikke meget længere i min verden. Det kan hverken JS eller Pep Guardiola ændre på. Udfordringen er så, at CV og JBA lever i et parallelunivers og mener at den nuværende trup ER god nok og bare med få tilføjelser fra den berømte højere hylde bør kunne konkurrere om guld. Dream on siger jeg bare. Medmindre noget radikalt sker, så har vi nøjagtig samme debat om 12 måneder.
    2 enige · 2 god kommentar
     
    • @Kristianbs der er jeg så bare ikke enig, for Hermansen, Lauritsen, Tshiembe, Wass, Evjen, Vallys, Ohi - alle spillere der er markant above league average. Holdet har en del kvalitet, og langt fra at være et middel / bundhold.

      Vi snakker enkelte pladser der kan løftes, ikke et helt hold der skal ændres.

      Det jeg savner er måske en anderledes sammensætning af breddespillerne i truppen.
      2 enige

    Se 2 flere kommentarer

  • Min konklusion vil være at man skal vente og se på hvordan det sportslige set up kommer til at se ud efter sidste kamp er spillet.

    Tror noget er under opsejling, om det er CV eller hele træner teamet der ryger ved jeg ikke, men JBA er mere tavs end normalt når der smides dumme point og pressen søger efter svar.

    Så vil se hvor vi lander på vej til pausen, måske vil der ske radikale ændringer på det sportlige set up.
    Der mangler hoved og hale med de tingene en MC uden fremgang og svært ved at se SL vej man vil gå.

    En træner som Zorniger pegede på spillere han ønskede, for at bygge holdet op om den spillestil han brugte

    Spillere som Kaiser,Jung, en fantastisk person og leder i Benedikt R, Halimi, Mukhtar var med til at skabe en succes i spillestil og det man havde higet efter i mange år.

    Jeg siger ikke man skal have samme tilgang, men det vil være rart at man har en træner der kan trække spillere til klubben og med til at forme sit hold, lige nu virker det meget som man skyder med spredehagl og det skaber utryghed i en trup.

    Jeg afventer til at se efter de 2 kampe og ser på hvilke udmeldinger der sker, for noget bør ske, nok snak mere handling.
    1 enig




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder