Håkon Evjen
Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Evjen i problemer og hans vej tilbage på banen

 
Det var ikke Håkon Evjens efterår. Startpladserne har været begrænsede, og hans aktualitet har været dalende. 3point.dk kigger på Evjens mulige vej tilbage til banen.

    • Håkon Evjen
    • Kasper Pedersbæk
      4. januar 2024 - Klokken 05:00
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    4. januar 2024 - Klokken 05:00

ANALYSE-SPONSOR: 3point.dks venner

Vil du have mere analyse fra Kasper Pedersbæk? Så meld dig ind i 3point.dks venner og støt os med et månedligt eller årligt beløb. På den måde sikrer du, at vi fortsat kan levere så meget analyse, som vi gør. MELD DIG IND HER.

Håkon Evjen runder i indeværende måned et år i Brøndby, hvortil han blev hentet fra AZ Alkmaar i Holland. Det har været et år, hvor nordmanden har måtte se sin aktualitet på holdet stagnere, for til sidst at måtte se sig selv ende med mere tid på bænken.

3point.dk har sat nordmanden under lup i jagten efter svar på spørgsmålene:

  • Hvorfor mistede Evjen sin plads på Brøndbyholdet?
  • Hvad kan være vejen tilbage til aktualitet for Evjen?
  • Hvilke egenskaber har nordmanden?

Evjen blev solgt til hollandske AZ på ryggen af en forrygende 2019 sæson, hvor han i en multirolle, hvor han både spillede højre wing, central midtbane og sågar enkelte optrædener som venstre back. Han leverede nogle pæne underliggende data og kvitterede med en håndfuld mål over det forventede.

Færre minutter og data fra Superligaen

Han har måtte se sine minutter blive over halveret i efteråret 2023 kontra foråret 2023, hvilket naturligvis har en vis effekt på sample sizen af data fra efteråret, men ikke desto mindre er der en vis udvikling at spore i Evjens produktion.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Han er gået ned på en række parametre:

  • Færre deep completions
  • Færre accelerationer med bolden forbi en modstander
  • Færre progressive løb med bolden
  • Færre generobringer

Det er værd at notere sig, at han dog vedligeholder en relativ fornuftig npXG, hvor Evjen stadig snitter omkring 0.16 pr 90 min.

Evjens problemer

Det havde sine omkostninger for Håkon Evjen, da cheftræner Jesper Sørensen ændrede sit taktiske setup og implementerede den 3-5-2 der var grundlaget i efteråret. For det havde en række følgevirkninger for nordmanden:

  • Midtbanen blev besat med Daniel Wass i den dybe playmakerrolle, Vallys optog rollen som 8er / 10er typen til venstre, mens den højre blev foretrukket til Greve eller Radosevic
  • Med rokeringen af en offensivspiller til den tredje stopper kostede det en plads fremme på banen, systemet havde nu kun to angriberspots tilbage
  • Ligesom valget om wingbacker lukkede ned for at bruge Evjen på siderne
  • Omoijuanfo og Kvistgaarden blev foretrukket som angribere

Det efterlod Evjen i en kamp for spilletid på reelt en plads (den tredje centralemidtbaneposition), eller i få tilfælde, når Brøndby mere spillede med to 10ere bag en enlig 9er, som en af de offensive midtbanespillere.

Hvad kan Brøndby få ud af Evjen?

Han er en grundlæggende offensiv spiller, men Evjen har en løbekapacitet og en arbejdsvillighed, hvor han uden problemer kan arbejde begge veje.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor mod Viborg tracker han tilbage og laver en glidende tackling på den boldførende spiller i en situation, hvor Brøndby er fanget i en omstilling.

Evjen er bedst til at arbejde i mellemrummene, hvor han med sine tekniske egenskaber kan modtage og blive retvendt med bolden, før han gerne sætter sine medspillere op med afleveringer i bagrummet.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor modtager Evjen bolden, bliver retvendt på sin første berøringer og afleverer den videre frem til en fri Vallys på andenberøringen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Her sætter han Kvistgaarden op med en aflevering ned gennem modstanderens kæder til en friløber.

Håkon Evjen arbejder gerne i mellemrummet, især i halvrummet, hvorfra han både arbejder i en kanal lodret ned gennem banen, men også søger de ledige rum. Nedenfor et eksempel, hvor han søger bagrummet bag AGFs back i samme sekund denne presser frem på boldholderen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Udfordringerne for Håkon Evjen er der dog stadig, han skal blive mere disciplineret i sit presspil, hvor han fra tid til anden forivrer sig og kommer på den forkerte side af sin modstander.

Supplerende kan hans fysik af og til blive en downside, når det kommer til erobringsspillet, hvor han, hvis han mister momentum i den første fysiske kontakt og skal mosle modstanderne ud af balance.

Håkon Evjen er en udmærket tempospiller, der kan drive bolden hurtigt fremad banen (husk hans mål mod Viborg i foråret, hvor han modtager bolden omkring midtercirklen for derefter at drive den frem til kanten af feltet hvorfra han skyder), ligesom han med sine dybdeløb er med til at åbne banen op for sine medspillere.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Den store udfordring for nordmanden er den taktiske struktur Brøndby benyttede igennem efteråret, den har været en spændetrøje for Evjen, der har måtte tilbringe størstedelen af tiden på bænken.

Vejen tilbage til spilletid

Håkon Evjen skal se sine muligheder for spilletid på den tredje midtbaneplads, han skal kunne udkonkurrere Greve og Radosevic. Han skal udvikle sit arbejde mod bolden, og blive mere taktisk aware i sine positioneringer, så han ikke bliver fanget foran bolden.

Alternativt skal mulighederne for spilletid komme, hvis Brøndby justerer i den taktiske struktur, og lader de to angribere oppe foran blive til en enlig 9er med to 10ere bag ved, hvor nordmanden sagtens kunne komme i spil.

Det virker på nuværende tidspunkt ikke overvejende sandsynligt at Evjen kommer til at vikariere som venstre wingback (trods det han har dækket den tidligere i karriere i enkelte tilfælde), medmindre Jesper Sørensen kaster sig ud i endnu en omskoling af en spiller.

Kvaliteten har Evjen vist igennem sin karriere, spørgsmålet er nu, hvorvidt han har tålmodigheden til at kæmpe sig tilbage fra et svært udgangspunkt. Med den sportslige succes for holdet in mente, og med Wass og Vallys som reelt sikre kort i startopstillingen, er vejen tilbage bumpet og hård.





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • Katongo
  • Katongo
    Betalende bruger
      4. januar 2024   

  • Min kollega (som er Silkeborg fan) foreslog, at bytte ham for Mark Brink. Som han siger, så kan Brink floppe i Brøndby og Evjen løfte Silkeborg yderligere. tjaaaa

    Jeg håber og tror stadig på Evjen's store gennembrud !
    1 god kommentar
     
    • @Katongo Jeg har ikke givet op på Evjen endnu, for han er en god spiller, hans helt store udfordring er han blev “taber” af systemskiftet, mange af hans “funktioner” på banen blev fjernet ved skiftet til den nuværende 3-5-2.
      1 enig

    Se 2 flere kommentarer

  • Tror på Evjen. Synes han er god. Han er dog offer for taktikken. Og sådan er det nogle gange i fodbold.

    Hvis Vallys sælges til sommer. Så kan det give en åbning. Både som 1-1 afløser(hvilket jeg ikke tror/håber) - eller et system skifte. Så tror på, at hans tid i Brøndby nok skal komme.
    1 enig

  • Det er jo egentlig lidt tosset, at der tidligere har været så meget snak om en ny 8er, når vi også har Evjen, som er bedst på den position. Det var i hvertfald der, at han fik sit gennembrud i Bodø, og jeg håber at han får mere spilletid, om ikke andet, så i næste sæson, hvor vi forhåbentlig skal spille med i flere turneringer.
    1 enig · 1 god kommentar

---

  • Jeg tror også vejen tilbage for Evjen blir lang og bumpet. Han startede fornuftigt for os, men formåede aldrig for alvor at bide sig fast. Personligt syntes jeg han for ofte bare varmer bolden og nipser uden slutprodukt. Hvis nu BIF var et kronisk midter/leverpostejshold i superligaen og dermed ikke havde kvalitet som f.eks. Vallys rendende rundt, så kunne han sikkert gøre det hæderligt. Jeg har det nok lidt med Evjen som jeg havde det med Rezan Corlu. Hvis vi taler BIF som aktuel mesterskabsbejler, så har jeg efterhånden meget svært ved at se Evjen som en fast del af rygraden på det hold. Så han er nok (i min kræsne optik) sandsynligvis endnu en nordmand på vores flopliste.
    1 enig · 1 god kommentar

  • Povlen
  • Povlen   4. januar 2024   

  • Hvad er kilden på at Evjen skulle have spillet 314 minutter i Superligaen 23/24?
    - Transfermarkt 246 minutter
    - Fotmob 247 minutter
    - Superstats 255 minutter

    Det er måske en detalje, men det skulle egentlig bare understrege, at jeg mener, at sample size er for lille.

    Kan man på retfærdig vis lave en præstationsanalyse ud fra de begrænsede data? Det bliver nævnt, at Evjen skulle være faldet på generobringer, men på det første stilbillede mod Viborg er det faktisk en fabelagtig generobring vi får at se. Det er fra indeværende sæson, hvis jeg ikke tager fejl.

    Jeg ved, at du også nævner at sample size er lille, men måske mudrer den slags analyse så billedet mere end det oplyser.

    Her fungerer øjetesten og resten af analysen meget bedre efter min mening.
     
    • @Povlen Også derfor at det ikke er efteråret der danner grobund for kritikken :) Det ville være useriøst af mig at bedømme en spiller alene på så få minutter.

      Og jeg er ganske enig i en god tackling mod Viborg (han tackler den retur til keeperen), men en god action gør jo ikke det er en gennemgående egenskab.

      Al data er fra wyscout.

    Se 1 flere kommentarer

  • Mpwulf
  • Mpwulf   4. januar 2024   

  • Udover at han er offer for en taktisk ændring, så er han jo også offer for, at der kun spilles i én turnering (ved godt vi røg ud til gf få uger før jul), men der har JS også været tvunget til at stille i absolut stærkeste opstilling, som han også selv har udtalt. Det giver en begrænset tid til de øvrige samt der ikke kan eksperimenteres. Tænker/håber på at den nye sæson bliver med yderligere forstærkning, så vi kan spille med flere reserver og rotere mere, uden at være bange for kvaliteten. Og Evjen er stærk nok, men uden kamptræning ser han jo hurtigt urutineret ud.
    1 god kommentar

---

  • Så gerne man gik væk fra 3 centrale i forsvaret, så man kan få en ekstra ind på den offensive midtbane, det vil give plads til fx Evjen, som helt klart bør spille.
    1 enig · 1 god kommentar

  • 19Magic64
  • 19Magic64
    Betalende bruger
      4. januar 2024   

  • Det bliver lidt af et paradoks, når man siger det vi mangler i forhold til de 2 store Fc klubber, for at kunne spille med i toppen, er at have noget kvalitet at skyde med fra bænken, og den kvalitet så ikke rigtigt kommer i spil!

    Er det kvaliteten på bænken der ikke er god nok, eller træneren der ikke er god nok, til at sætte dette i scene?

    Jeg vil sige i Evjens tilfælde, ved jeg det faktisk ikke helt, men synes dog han har kvaliteten til mere spilletid end han får..
    2 enige · 1 god kommentar




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder