Foto: Teis Markfoged ©
NYHED

Analyse: Kan 3-4-3 fungere?

 
Formation. Det består af 3 tal, der sættes sammen. Det beskriver et fodboldholds udgangspunkt på banen. Men i langt vigtigere grad er holdets udtryk, de individuelle instrukser til spillerne og valget af spillere til pladserne. 3point.dk fortæller her, hvordan 3-4-3 også kan fungere for Jesper Sørensens bekendtgjorte fodboldfilosofi, og derfor også kan være vejen frem for Brøndby.

  • Kasper Pedersbæk
   9. maj 2023 - Klokken 05:15
 • Kasper Pedersbæk
 • Kasper Pedersbæk
  9. maj 2023 - Klokken 05:15

ANALYSE-SPONSOR: 3point.dks venner

Vil du have mere analyse fra Kasper Pedersbæk? Så meld dig ind i 3point.dks venner og støt os med et månedligt eller årligt beløb. På den måde sikrer du, at vi fortsat kan levere så meget analyse, som vi gør. MELD DIG IND HER.

Brøndby-fans har de seneste to kampe set deres hold stille til start i en 3-4-3, hvor det gennemgående udtryk har været defensivt og forsøg på en mere tilbageholdende stil. Bremsen trukket halvt op i et forsøg på at skabe defensiv soliditet. Så harmonerer 3-4-3 med det fodboldudtryk Jesper Sørensen har talt om at han vil spille med Brøndby?

Fundamentet først
Basen i systemet er de tre bagerste spillere, et antal af stoppere det vil være svært for modstanderne at matche.

 • Med bolden: Tre stoppere giver ro i opspillet og kan pacificere modstandernes pres i denne fase, qua det kræver tre mand at udligne antallet (læg dertil keeperen), de tre stopperes opgave er at bygge spillet op. Især de to yderste spillere kan enten drive bolden frem ved fødderne, eller finde åbne kanaler op i banen.
 • Mod bolden: Tre stoppere giver mulighed for at lade de to på siderne gå meget aggressivt frem i duellerne for at tage disse med ryggen mod eget mål.
 • Risici: Boldomgangen bliver for langsom, opspillet mangler tempo og de aggressive fremadrettede afleveringer mangler.
 • Brøndbys løsning: Tshiembe til højre, Lauritsen i midten og Winther til venstre.

Siderummene skal befolkes

På siderne i 3-4-3 systemet arbejder wingbackerne, de skal ud og dække hele banen i længderetningen.

 • Med bolden: Wingbackerne skal tilbyde bredden i angrebsspillet, og spillerne skal være klar til at arbejde med mange lange løb. Sætter krav til en offensiv produktion af en vis kaliber.
 • Mod bolden: Ligesom de skal være klar til at tracke ned og lukke siderummene ude af possession, hvor de periodevis skal arbejde som reelle backer i en 5-mandsbagkæde.
 • Risici: Wingbackerne skal producere højt på offensive parametre, de skal udfordre og evne at udvælge de gode afleveringer på banens sidste tredjedel, ligesom de skal være parate til at løbe mange lange løb i længderetningen.
 • Brøndbys løsning: Sebulonsen appellerer til højresiden, Wass kan chippe ind på den plads. Mod venstre er løsningen mere mudret. Riveros har udløb om et år, Mensah udløber nu. En kan blive, en må gå. Usikker plads pt. Hvor står unge Lukas Larsen henne?

Det store ansvar centralt

Centralt findes den dobbelt pivot. De to midtbanespillere har et stort ansvar, og spiller en vigtig rolle i at få 3-4-3 til at glide.

 • Med bolden: Ansvarlige for at udvælge og foretage afleveringerne der flytter spillet. Skal kunne tage imod bolden inde centralt og vende spillet. Skal sørge for at være en aftager til især yderstopperne for afleveringer der kan udvikle spillet.
 • Mod bolden: Arbejdssomhed, evnen til at læse spillet og lukke hullerne, gøre det svært for modstanderne at kunne finde spillere i mellemrummet.
 • Risici: Manglende evne til at agere bolværk, men samtidig også være kapabel med bolden for fødderne.
 • Brøndbys løsning: Wass. Den anden pivot er sværere at finde i et bredt felt. Radosevic er dygtig defensivt, men har sine begrænsninger på bolden. Greve synes ikke som det oplagte valg i en duo på midtbanen, Bell har indtil nu vist sig alt for svingende i kvalitet. En position Brøndby skal arbejde på at forstærke.

Den offensive variation

Sammensætningen af de tre forreste kan varieres. Der er mulighed for at bruge to 10ere bagved en enkelt 9er, to indadgående angribere fra siderne og en central falsk 9er ligesom en anden mulighed også er at bruge tre sidestillede angribere centralt, ligesom der kan bruges decideret wings på siderne.

 • Med bolden: De tre i forreste kæde står med et klart defineret ansvar for at den offensive produktion. Variation. Muligheden for at have spillere der arbejder i mellemrummene med indløb fra siderne.
 • Mod bolden: De to yderste spillere skal evne at arbejde begge veje, og mod bolden supplere midtbanen, stadig i en fin balancegang med ikke at ende for dybt. Et velfungerende koordineret pres fra de tre forreste er essentielt for at lægge pres på modstanderne.
 • Risici: Dårligt presspil, ikke at finde de ledige rum til at modtage afleveringerne hvilket igen gør det svært for de bagvedliggende spillere af flytte bolden frem på banen.
 • Brøndbys løsning: Vallys / Schwartau - Omoijuanfo - Evjen eller Vallys - Omoijuanfo - Kvistgaarden / Hedlund. Brøndby har mange muligheder på siderne.

Harmonerer det i Brøndby?

Som med alle andre formationer kan 3-4-3 (også) godt fungere i Brøndby. Det handler om at få udfyldt rollerne med de rette spillere. Det handler om at sørge for udtrykket ikke bliver for passivt, at afleveringerne bliver sat sammen og opspillet ikke bliver langt som plan A.

Der er en solid base med tre stoppere i bagkæden, en 10er er groft sagt flyttet ned som stopper. Det giver en mand mindre fremme til at aftage bolden, og lægger derfor pres på de øvrige offensive om at bidrage, ligeosm det er uhyre vigtigt at få wingbackerne med også.

Falder wingbackerne for langt ned bliver det et passivt udtryk med 5 mand i bagkæden, og hvis de to yderangribere også falder ned kan det ende passivt.

Men det kan også godt fungere. Der er en god balance mellem angribende spillere (5 - wingbacker og de tre forreste) og restforsvaret (den dobbelte pivot og stopperne). Der er mulighed for at presse på og komme med et aggressivt udtryl: stopperne kan gå tidligt og hårdt i duel med opbakning bag sig.

Det kræver især meget af spillerne centralt på midtbanen, når det kommer til pasningsspillet og coolness på bolden. Det kræver to mand derinde der kan diktere spillet, og evne at balancere vægtskålen mellem defensiv awareness og offensiv tilstedeværelse.

3-4-3 kan sagtens fungere ud fra det Jesper Sørensen talte om som sin filosofi ved sin tiltrædelse, men den kan lige så vel ende som en defensiv og passiv afventer taktik. Det vil udtryk og spillervalg afsløre over tid.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


 • Uka
 • Uka
  Betalende bruger
    9. maj 2023   

 • Tak for analysen. Hvis 3-4-3 er en del af fremtiden, vil jeg glæder mig til vi praktisere den med noget mere bold besiddelse.
  2 enige

 • Hej kasper tak for endnu en god analyse, som jeg igen blev lidt klogere af. Dog en ting jeg ikke forstår. Du skriver Greve ikke umiddelbart virker til at passe ind i den dobbelte pivot. Jeg synes da netop Greve har været stærk på den plads i foråret. Eller misforstår jeg Greves rolle i foråret?
  2 enige · 2 god kommentar
   
  • lusk
  • lusk   10. maj 2023   

  • @Blågulhjerteklap De to centrale midtbanespillere mangler en 10ér foran sig, så midtbanen er reduceret fra 3 til 2, hvilket stiller andre krav til den defensive balance.
   Måske Greve, lige nu, mangler den defensive balance i sit spil, som er lagt mere an på det offensive, med fremadrettede afleveringer og løb gennem kæderne.

   Hvis 3-4-3 fortsætter og videreudvikles, vil man måske se Rado spille mod hold der er gode på bolden, og en mere offensiv spiller mod hold der pakker sig. Indtil vi finder den nye Nørgård eller Frendrup.

   Hvem ved om Greve kan omskoles til en ny Nørgård, som også var en offensivt tænkende spiller, inden han kom ned i bunden af diamanten.

 • I princippet kan man sagtens spille boldbesiddende fodbold med en 3-4-3. Synes dog, det er sjældent man ser det.

  Dog har vi to sidestoppere der er gode med bolden. Der er flere muligheder.

  Min største anke med denne formation er wingbackerne. Når man bruger wingbacks i 3-4-3, så bliver det næsten altid til en 5-4-1 formation.. Man forsvarer hvertfald i en 5-4-1, det kan ikke undgås.

  Men, Guardiola spiller 3-4-3 for tiden. Så det kan lade sig gøre. Eller det er nærmere en 3-2-4-1 formation. Dog gør han det på en helt anden måde. Det et bla. Kun i angrebsspillet. Han forsvarer i en 4-4-2. Han bruger ikke wingbacks. De to der holder bredden, det er decideret offensiv spillere. Og de kommer ikke ned og stå i en 5-mands bagkæde.
  Han har 4 centrale forsvar på banen, hvor den ene er placeret på den defensive midtbane. Han trækker ned i forsvaret- og så skubber de ud i en 4-mands backkæde.

  Men, tænker ikke, at Jesper Sørensen skal kigge formeget den vej. Det har vi ikke truppen til..
  Dog er det sjovt, at se hvordan han har udviklet denne formation.
  4 enige · 5 god kommentar
   
  • @Ville bliv vild !
   Jeg kunne sagtens forestille mig, at JS vil variere formationen alt efter modstanderne i næste sæson.
   Eksempeltvis at rykke en midtstopper op som 6'er (hvis man kan finde den rette 6'er til sommer) og derved stadig være kompakt i det centrale rum, men også give 8erne lidt mere frihed. Det vil minde lidt om juletræ's formationen, som Silkeborg har haft succes med.
   Alternativt, hvis modstanderen står dybt, kan man rykke midtstopperen op som 10'er, som JS startede ud med.

   På den måde rykker man i princippet bare rundt på en central plads på banen, alt efter hvor den kan gøre mest gavn i 3 forskellige varianter.

   Det er ihvertfald bare en tanke herfra.
   1 enig · 2 god kommentar

---

 • Jeg synes du overser Greve på siden i angrebet. Det var der han var allerbedst i Randers.
  3 enige · 1 god kommentar

 • Et frækt bud: JS laver et kompromis og stiller op i 4-3-3 mod Fc med tanke på, at de kun har én stopper til rådighed. Tilgengæld spiller han med Rado, som dyb 6'er, på den måde får han plads til både Vallys, Evjen og Kvistgaarden. Ud med Winther.
  1 enig · 1 god kommentar
   
  • @Mortensputnik jeg håber du har ret. For Kvistgaarden havde et godt tag på Valdemar Lund sidst vi mødte dem og jeg tror at hvis vi kan få flere offensive spillere ind og presse et forsvar med Valdemar Lund og en ikke skolet stopper så tror jeg virkelig at det kan blive en god kamp for os! Og vi skal kunne lukke deres offensiv ned hvis vi har rado som en god defensiv og tshiembe med mere fart en Winther og han er bedre i duellerne end Winther på banen sammen med resten af vores forsvar.

  Se 1 flere kommentarer

 • Greve har ikke en fremtid i bif. Kan ikke løfte offensivt sammenlignet med de øvrige i truppen og er for ufarlig på midtbanen. Slider, men på en lidt ligegyldig måde.
   
  • @clauspeterhansen@gmail.com Den holdning tror jeg du sidder ret alene med. Greve har været et af få lyspunkter i denne sæson.
   1 enig · 1 god kommentar

---

 • KJOE
 • KJOE   9. maj 2023   

 • Det er ihvertfald tankevækkende, at BIF ikke kan mestre en 4-backkæde.
  Da NF kom til haglede målene ind på os. Derfor skifte til 3-5-2 og et mesterskab.
  NF gik over til 4-backkæden igen, da BIF ikke var offensive nok. Igen haglede målene ind.
  JS starter med en 4-backkæde. Samme resultat.
  Jeg tænker, at vi over tid kommer til at mangle offensivt output, hvis den 3-4-3 ikke bliver meget offensiv. Når mindre hold kommer til Brøndby med en parkeret bus, skal vi have nogle andre løsninger end omstillinger.

  Er vores stoppere dygtige nok til en 4-backkæde? Jeg elsker fx Tschiembe. Men igen i søndags forsøger han at skærme en bold over baglinien. Taber duellen og forærer Randers et hjørne. Det har han gjort mange gange snart. Husker bla. Lyngby hjemme, hvor de så oven i købet scorer.
  Jeg er personligt i tvivl om vores bagkæde har den fornødne klasse.
  1 god kommentar

 • Hjernen siger at vi skal tilbage til 4-2-3-1 efter PSE-kampen, men mavefornemmelsen siger 3-4-3 fra nu af. Jeg har virkelig haft den der 20/21-følelse når vi har spillet med 3-backkæden her i foråret. Og det må altså muligt at få sat det op, så vi kan spille lige så godt med bolden og offensivt som i 4-2-3-1.
  3 enige · 2 god kommentar

 • Skal vi vædde på at vi inden nytår har haft min 3 tråde i BIF der handler om at vi bør spille et system med 4 nede bagved?

  BIF er klubben med de mest kortsigtede fans i superligaen. Vi lærer det ALDRIG
  2 god kommentar
   
  • @Marc Johnson,

   Fansene er kortsigtede? Skulle vi ikke starte med ledelsen i den diskussion?
   4 enige · 3 god kommentar

---


 • Tak for en fin analyse, og jeg er enig i at man sagtens kan spille offensivt fodbold i den nye formation. For mig er det ligegyldigt om vi er i boldbesiddelse eller ej, jeg vil se aggressivt offensivt spil på sidste tredjedel og hurtigt genpres når bolden mistes. Ligesom i de første minutter mod Randers. Jeg kan sagtens leve med at stå lavt i perioder, hvor modstanderen har bolden meget. Det bliver spændende at følge sommerens transfervindue, som givetvis giver et fingerpeg om hvilken spillestil vi kommer til at se i næste sæson.
  3 enige · 1 god kommentar

 • Hvad er tankerne i en given opstilling med disse spillere nedenfor:

  Cappis > wingback?
  Heggheim & Wikström
  - har de én fremtid i næste sæson?
  Björk > én af de tre forreste?

---

 • @KasperPedersbæk: Hvad tænker du om den fleksibilitet, der kunne ligge i, at Thiembe lægger sig op som 6´er ala Andreas Christensen på landsholdet, hvis BIF er i unødigt overtal i forsvaret. Så bliver 6´erne til 8ére, og så tager man den derfra. Så skulle man ikke skifte ud, men kunne tage modstanderens tryk variabelt.

  Det ville jo så betyde, at Wing-backs bliver til backs med, hvad deraf følger. Det er vel den taktiske fleksibilitet, som Hjulmand gerne vil have på landsholdet, og som vi kunne inspirere os af.

 • Tog mig alt for lang tid at se de der tal var deres årstal

 • Its amazing that you don't even mention Björk ..... really good attacking wingplayer when he was in Sweden and haven't even gotten a chance in this team .... and some are playing like shit every week ... strange ...
   
  • @Rob1975 tænker det er fordi at Bjørk stadig ikke har scoret på førsteholdet, udover træningskampe. Derudover er han konstant skadet
   En af CV drømmeindkøb som også slog fejl
   1 enig

  Se 1 flere kommentarer

---
Relaterede nyhederMest læste nyhederMest kommenterede nyheder