Oskar Fallenius
Foto: Brøndby IF ©
NYHED

Spillerprofilering: Fallenius

 
Brøndby hentede i starten af ugen den 19-årige svenske offensivspiller Oskar Fallenius til klubben fra svenske Brommapojkarna, hvor han igennem et par sæsoner havde vist lovende takter. Men hvad er det for en type spiller Brøndby har hentet til klubben? Hvilken type spiller kan fansene håbe på at Fallenius udvikler sig til? 3point.dk har kigget på data, video, set uforholdsmæssig meget sekundabold fra Sverige, og bringer her en spillerprofilering af den unge svensker. Men som det er med talenter på vej frem i deres udvikling, så er det et et kig i spåkuglen og en forsigtig vurdering - hvad kan fremtiden bringe for Oskar Fallenius.

    • Oskar Fallenius
    • Kasper Pedersbæk
      10. januar 2021 - Klokken 17:55
  • Kasper Pedersbæk
  • Kasper Pedersbæk
    10. januar 2021 - Klokken 17:55

Oskar Fallenius blev mandag præseneteret som ny spiller i Brøndby, hvor han skal bære nummer 20. Den unge svensker kom til klubben fra Brommapojkarna i Sverige - en klub der i den seneste sæson spillede i Sveriges tredje bedste række (1. division) efter han året forinden var rykket ned med selvsamme klub fra Superettan.

Den svenske offensivspiller er 19 år gammel, og med en højde på 173 cm og en vægt der ifølge tilgængelige oplysninger ligger på 60 kg. Det er også en spiller, som sin unge alder til trods, har spillet 879 minutters seniorfodbold i 2018 (hvor Brommapojkarna rykkede ned fra Superettan) før end han i 2019 blev fast mand på holdet i den tredje bedste række i Sverige med 2842 minutters spilletid i ligaen og pokalturneringen. Så han kommer med en for alderen solid seniorerfaring. Naturligvis skal man hold for øje at der er tale om Sveriges tredjebedste række, hvorfor det selvfølgelig ikke er forventeligt at Fallenius skal kunne overføre sine præstationer 1:1 fra den første dag i Brøndby - her handler det om i denne analyse at se på hans kompetancer og på hvad det kan udvikle sig til på en længere bane.

En svensker med fart

Oskar Fallenius optrådte i sæsonen 2020 primært i en rolle som venstre kant for Brommapojkarna, hvor han bevægede sig meget ind i banen for at positionere sig i mellemrummet og derfra komme enten til afslutning eller assistere til en medspiller. Et blik på hans heatmap for sæsonen 2020 bekræfter denne iagttagelse.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Fra denne rolle har den unge svensker haft et formidabelt 2020. Det blev til 17 mål fordelt på spilletid i 30 kampe i ligaen, det efterlader offensivspilleren med et scoringssnit på 0.58 mål / pr. 90m. Nedenfor ses en grafik over hvordan hans scoringer er fordelt henover sæsonen.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Man kan med rette argumentere for, at den Fallenius i sæsonen scorede en smule over det forventelige, for målsnittet på 0.58 skal holdes op i mod et xG snit på 0.40 pr 90m (samlet set 11.75 xG med 17 mål til følge). Men det er stadig et rigtig pænt xG tal, som også fortæller os om en (som også bekræftes med et kig på grafikken) spiller som kontinuerligt igennem sæsonen er kommet frem til afslutninger i hver enste kampe han har deltaget i. I gennemsnit havde Fallenius' afslutninger en xG på 0.13 - og her kan man tale om han skal blive bedre til at udvælge sine afslutninger. For med 86 samlede afslutninger betyder det, at han brugte 5 afslutninger pr. mål, og konverterede 19.7% af sine chancer.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

 

Afslutninger i halvrum

Oskar Fallenius optrådte, som nævnt, i en role som venstrekant i Brommapojkarnas varianter af 4-4-2 eller 4-2-3-1. Hans optræden på kanten var dog ikke som traditionel kantspiller der skulle udfordre og gå til baglinjen. I langt højere grad var det Fallenius' rolle at finde mellemrummet i modstandernes kæder, hvor han enten skulle modtage bolden for at gå ind i halvrummet og derfra enten afslutte eller ligge op til en medspiller.

Kasper Pedersbæk © All rights reserved

Ovenfor en grafik der viser hvorfra Fallenius afsluttede, markeret både hvorfra målene kom og også forgævedes afslutninger. Det er åbenlyst at målene kommer fra afslutninger i feltet.

En af Fallenius store styrker er hans evne til at finde plads i halvrummet. Nedenfor en video, hvor jeg har iilustreret hvordan han fra en udgangsposition på kanten løber ind i halvrummet og afslutter.

En anden god illustration er nedenstående klip. Fallenius søger ind i banen, der kommer en back i et overlap i det ledige rum. Fallenius tager herefter et intelligent løb i ryggen på sin direkte modstander, og finder et ledigt rum, hvorfra den ellers ikke fysisk store spiller kan heade en afslutning mod mål.

 

Bolden skal omsættes hurtigere

Bolden slipper Oskar Fallenius for sent. Så kort kan det siges, hvis der skal slås ned på et punkt som skal forbedres. Ved gennemgang af hans præstationer ses der flere eksempler på, hvordan den unge offensivspiller laver en god indledende aktion før end han så holder for længe på bolden, og en situation der kunne have givet mere ikke giver det tilstrækkelige.

Det bliver ganske enkelt til for mange driblinger. Han skal trænes til at slippe bolden hurtigere.

 

For når han slipper bolden rettidigt, så har Fallenius et rigtig godt blik for sine medspillere. I nedenstående klip vises det i høj grad, hvad det er for kvaliteter han har. Han trækker ned for at modtage bolden i mellemrummet, hvor han, uden yderligere sammenligning af niveau derudover, som Jesper Lindstrøm netop er god til, vender med bolden, bliver retvendt, hvor han så enten han drive bolden frem ved fødderne eller, som i dette klip, slår en splittende fremadrettet aflevering i dybden til en medspiller.

Hvad får Brøndby?

Brøndby får en offensivspiller med en rigtig god teknik. Fallenius vender godt med bolden, han kan afdrible en modstander i en en-mod-en duel, han kan sætte sine medspillere op, og ikke mindst så har han vist at han kan afslutte og score mål. Han er god til at søge det ledige rum, men også først søge det i det øjeblik det er relevant at være der - og ikke for tidligt, så modstanderne kan få det lukket ned.

Brøndby får også en spiller som for nuværende "kun" er 19 år. Han mangler fysik. Han skal trænes til at agere hurtigere. Fallenius ville i Superligaen ikke få den samme tid på bolden inden presset blev sat og en duel kom. Man kan let tænke at Fallenius ganske enkelte var for god til det niveau han spillede på med Brommarpojkarna i 2020, hvorfor han ikke blev presset nok.

Men når det så er sagt. Så har Brøndby i Oskar Fallenius hentet en spiller, som vil være ideel til en rolle som angriber eller en offensiv midtbanerolle ala den Jesper Lindstrøm besidder i skrivende stund for Brøndby. For Oskar Fallenius handler det om at blive spillet op i fart, og tage sine egenskaber med sig. Kan han det har Brøndby en eventuel afløser for Jesper Lindstrøm i en rolle på enten midtbanen eller forreste linje.





Deltag i diskussionen


Du skal være logget ind, for at kunne kommentere.


  • Tak for analysen. Den er som sædvanlig rigtig informativ. Jeg har undret mig over hvad xG egentligt dækker over. Hvordan kan man overhovedet beregne det?
    1 god kommentar
     

  • Saesonkort
  • Saesonkort
    Betalende bruger
    Top kommentator
    Top enige
      10. januar 2021   

  • Der er ingen i Danmark som Kasper, der gør hardcore fodbold-nørderi tilgængeligt for den almene fodboldfan, tak!
    Jeg håber, at Brøndby venter med at smide ham for løverne, til at tempoet og fysikken er tilstede. Jeg har ihvertfald tålmodighed med denne knægt!
    7 enige · 1 god kommentar

  • Jeg kan ikke lide den her afløser for Lindstrøm snak. Ja, Lindstrøm er hot, men hvis vi nogensinde igen skal vinde et DM, så nytter det ikke noget at vi skyder en spiller af så snart denne har performet godt i 1 halvsæson. Der bør laves en klassisk Solbakken gentlemanaftale med Lindstrøm om at han får løbepas i sommeren 22. Til den tid har han stadig 10 år tilbage til at tjene kassen i store klubber. Plus vi vil som klub kunne tjene rigtig store penge OG med Lindstrøm som stjerne have muligheden for rent faktisk at vinde noget.
    3 enige · 1 god kommentar
     
    • @Kristianbs Så læser du mere i det end der står. Snakker ikke om hvornår han evt skulle afløse jobbe.

      Noget andet er så at jeg ikke tror lige umiddelbart vi kommer til at vinde DM mens jobbe er her - tror der nogle flere udviklingsår foran os. Og at jobbe sælges inden. Vi skal bare fortsætte med at udvikle unge spillere som kan gøre os til titel bejlere.
      2 enige · 2 god kommentar

    Se 1 flere kommentarer
     
    • fabi
    • fabi   10. januar 2021   

    • @Kristianbs - Vi skulle også lige holde på Hany Mukhtar en ekstra sæson, og flere andre fra det brøndby hold, og så lige pludselig, ramte de ikke længere deres niveau, og så fik vi kun små penge for flere af vores spillere.
      Jeg siger ikke Jobbe ikke kan holde sit høje niveau, men det er usandsynligt at han fortsætter med samme output som i denne halvsæson fremadrettet. Så frygter og tror at vi går i en fælde som vi har gjordt i de sidste mange år ved at gøre som du skriver at holde på ham og især så længe. Jeg synes klart han skal ud og prøve sig af, hvis vi får det angivelige beløb, som vi gerne vil have for ham. 50+ mio.

      Derudover synes jeg egentlig også vi har nogle spillere, som godt kan spille samme position, hvor man godt kan have nogle rimelig fornuftige forventninger til deres præstationer. Corlu og Slimane (måske også fallenius)
      1 enig

    Se 5 flere kommentarer

---

  • Igen tak til Pedersbæk for et meget grundigt stykke arbejde, hvor vi får serveret en fin karakteristik af vores nye spiller.

    Jeg kan, når jeg ser videoerne her, godt huske hans måde at spille på fra træningskampene i sommers. En lidt sjov blanding af Jobbe, med rappe fødder, drive og vendinger med bold, og så Corlu med det lave tyngdepunkt.

    Han kommer forhåbentlig i aktion allerede på lørdag. Jeg begynder at glæde mig en del til de træningskampe.
    1 enig

  • Mange tak for indblikket, Kasper. En spændende type lader det til.

    En anelse off-topic, men her er et interview med Fallenius udgivet dags dato for hvem det har interesse:

    https://fotbolldirekt.se/2021/01/11/darfor-valde-anfallstalangen-brondby-fore-svenska-storklubbar<br />
    Fotballdirekt skriver, at især Djurgården, men også AIK og Malmø var inde i billedet - og at den anden interesserede klub var Nordsjælland.

    Til spørgsmålet om hvordan BIF's plan med ham:
    – Kortfattat så har de förklarat hur de ser mig i deras spelstil. Jag tyckte det var väldigt attraktivt. Bröndby har gjort sig känt för att ge unga spelare speltid, förutsatt att man presterar, och planen är att göra mig till en bättre spelare och att jag ska få testa lite olika positioner. Jag ska bli mer fysisk och ännu mer målfarlig. En bättre spelare helt enkelt.

    Han skal tilsyneladende afprøves på flere positioner. Hvilket bekræfter flere BIF-fans formodninger. Endnu et perspektiv til Jobbe som via wing og angriber fandt sin nuværende gode plads som 8'er.
    1 enig · 2 god kommentar




Relaterede nyheder



Mest læste nyheder



Mest kommenterede nyheder